Relatietherapeuten.net
Netwerk van relatietherapeuten
Relatietherapie

Tips bij scheiden - uit elkaar gaan

relatie verbreken scheiden

 

Scheiden - tips

Zoek je tips bij scheiden / uit elkaar gaan?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met scheiden / uit elkaar gaan

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Kijk met mildheid naar de gekwetste ander

Niets menselijks is ons vreemd. Als we gekwetst worden, kunnen we uit bescherming soms in strijd terecht komen. Zowel verdedigend als aanvallend (ter verdediging).

 

Bij een scheiding zijn er veel verschillende partijen die zich gekwetst voelen. Jij zelf, je ex partner, je kinderen, je familie, je ex schoonfamilie, vrienden en andere nauw betrokkenen. Dit kan de strijd doen oplaaien.

De eerste stap is te zien dat mensen zich gekwetst voelen. Kijk met mildheid naar hoe de gekwetste zichzelf uit.

Deze stap is ontzettend moeilijk om te nemen. Wil je hier hulp bij, voor jezelf, je partner, je gezin, je omgeving? Spreek hier dan over met een relatie en gezinstherapeut. Zij kunnen jullie ondersteunen bij het verlies gedeelte van een scheiding. En je begeleiden bij jullie ontkoppeling.9

deel deze tip

Tip 2 - Nieuwe verbinding tot stand brengen

Ook als je zeker weet dat je wil gaan scheiden is het raadzaam om samen een relatietherapeut op te zoeken. Onderliggende oorzaken bespreekbaar maken, verwijten leren omzetten in verlangen uitspreken.

 

En samen leren rouwen om het failliet van je huwelijk wat ooit zo mooi begon. Het aangaan van deze gesprekken kan een nieuwe verbinding tot stand brengen en komt uiteindelijk de kinderen ten goede.7

deel deze tip

Tip 3 - Een scheiding kan ook opluchting betekenen

Scheiden kan een grote stap zijn, mensen kunnen soms bij elkaar blijven voor de kinderen. Dit kan voor een poosje goed zijn als de relatie ook weer gaat verbeteren.

 

Als jullie merken dat dit in mineur blijft, bedenk dan dat kinderen ook niet gebaat zijn bij ouders die steeds in spanning leven.

 

Een scheiding kan ook opluchting betekenen voor diegene die met deze situatie worden geconfronteerd.7

deel deze tip

Tip 4 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het echtscheiding-lotgenotenforum op deze website.


Relatietherapeuten.net

5

deel deze tip

Tip 5 - Leer samenwerken op een respectvolle manier

Wanneer je gaat scheiden en je hebt kinderen, wil je graag dat de kinderen zo min mogelijk te leiden zullen hebben van de scheiding.

Wanneer dit werkelijk je doel is, dan komt dat tot uiting in hoe je met je ex-partner samenwerkt of leert samenwerken. Veel ouders die gaan scheiden , komen er al snel achter dat het patroon dat ze willen ontvluchten nog steeds actief is na de scheiding.

En dus ook: dat ze omwille van de kinderen zullen moeten leren samenwerken op een respectvolle manier en elkaar serieus moeten nemen. Iets wat vaak als erg lastig werd ervaren in de relatie.


Anoniem

5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Zoek een relatietherapeut

Heb je last van de gevolgen van een echtscheiding en kom je er zelf niet meer uit? Een relatietherapeut kan je dan verder helpen.


Relatietherapeuten.net

4

deel deze tip

Tip 7 - Besef dat er rouw zal volgen op het afscheid

Scheiden voor beiden

Uit elkaar gaan is niet niks. Wat voor een relatie je ook had, je dromen en verlangens gingen vast over samen, over verbinding en over de toekomst.

 

De toekomst voor jullie samen valt in duigen wanneer er sprake is van een scheiding. Dat is een pijnlijk proces, zelfs als je degene bent die besluit om uit de relatie te stappen.

 

Het is goed je te beseffen dat er rouw zal volgen op het afscheid. Een periode van scheiden betekent afscheid nemen van je toekomstbeeld. Wanneer het je zwaar valt om met deze rouw om te gaan, schroom dan niet om er hulp bij te vragen.3

deel deze tip

Tip 8 - Traject "kinderen uit de knel"

Als je merkt dat mensen in een vechtscheiding terecht komen, laat hen dan weten dat zij elkaar en de kinderen emotioneel aan het mishandelen zijn.

 

Er bestaat een uitstekend hulpverleningstraject voor kinderen en ouders die in een vechtscheiding verkeren. Dit programma heet "kinderen uit de knel". Probeer goed voor uzelf en voor uw kinderen te zorgen, grijp de aangeboden hulp aan met beide handen!2

deel deze tip

Tip 9 - Scheidingstherapie als jullie kinderen hebben

De partner relatie stopt maar de ouder relatie blijft altijd bestaan. Kinderen hebben het nodig dat de ouders goed met elkaar overweg kunnen, als dat niet zo is zullen kinderen hier op lange of korte termijn schade aan ondervinden.

Als je gaat scheiden en jullie hebben kinderen is Scheidingstherapie bijna een must. Wat is een goede ouder relatie? Wat hebben de kinderen nodig? Hoe kun je zorgen dat het de kinderen goed gaat en hoe kun je de relatieproblemen los zien van de ouderrelatie.


2

deel deze tip

Tip 10 - Relatietherapie is ook effectief bij een echtscheiding

Relatietherapie is ook zeer effectief bij een echtscheiding.

Hoe ga je uit elkaar, hoe kun je respectvol met elkaar omgaan, het maken van afspraken met name voor de kinderen.

Relatietherapie biedt inzicht in hoe je tot elkaar verhoudt en blijft verhouden, ook na de relatie.

Selma

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Jullie zijn/waren beiden verantwoordelijk voor de relatie

Elke scheiding heeft een eigen karakter, even verschillend als jullie die de relatie ooit aangegaan zijn.

 

De grote overeenkomsten bij scheiding zijn echter bijna altijd dat er pijn, verwarring en teleurstelling in het spel zijn. Meestal is het voor ons mensen een grote klus om anderen, onze partner, niet verantwoordelijk te maken voor deze negatieve gevoelens. Het is maar al te gemakkelijk om onszelf te ervaren als het slachtoffer van de tekortkomingen en het falen van de ander(en).

Je kunt bij een scheiding enorm aan persoonlijke kracht en ontwikkeling winnen door te handelen vanuit het inzicht dat jullie –beiden- verantwoordelijk zijn/waren voor het welzijn van de relatie.

 

Een relatie begint al bij de partnerkeuze. Doordat jouw partner zich nadien laat zien van een kant waar je uiteindelijk niet meer verder kunt of wilt, confronteert je in de kern altijd met een levensthema. Dit thema is weliswaar in je relatie naar voren gekomen, maar is desondanks strikt persoonlijk.

 

Het is altijd een herhaling van wat je ervaren hebt in vroege fases van je leven in relatie met de personen waarvan je toen afhankelijk was.

Velen van ons hebben zich in onze jonge jaren verwaarloosd, alleen, bekneld, niet gerespecteerd of zelfs gedwongen gevoeld. In onze partnerrelatie zoeken we deze ervaringen onbewust weer op omdat we ermee in het reine willen komen.


Misschien lijkt je partner ‘de dader’ en zijn er diverse ervaringen die je hierin gelijk geven. Wanneer je gaat begrijpen dat jouw ervaringen desondanks jouw eigendom zijn, maak je jezelf werkelijk vrij van het negatieve patroon wat je in je partnerrelatie terug vond, maar wat haar oorsprong in jezelf heeft.

 

Hiermee (met hulp) aan de slag gaan brengt je de vrijheid die een eventuele volgende relatie naar een nieuw niveau van kwaliteit brengt.2

deel deze tip

Tip 12 - Scheiden vanuit liefde en respect

Wanneer je besloten hebt uit elkaar te gaan, komt er een zware, lastige periode. Het regelen van praktische zaken, maar vooral ook het verwerken van verlies. Het is als een rouwproces: Afscheid nemen en de draad uiteindelijk zelf weer oppakken. Zonder de ander.

Wanneer je dit kunt vanuit liefde en respect voor jezelf en de ander, kun je de communicatie veel beter in stand houden. Vanuit communicatie is het veel makkelijker om zowel praktische, als emotionele zaken met elkaar te regelen. Dit is vooral heel belangrijk wanneer er kinderen in het spel zijn!
Dit levert minder frustratie op en kost minder energie. Die heb je hard genoeg genoeg nodig voor het rouwproces!

Helaas lukt dit niet altijd bij (een van) beiden partners. Je gaat tenslotte niet voor niets uit elkaar ;)

Dan is het verstandig om een therapeut of mediator in te schakelen. In zo'n geval is het soms zelf beter om de scheiding 'zakelijk' af te handelen, waardoor heftige emoties minder spelbreker kunnen zijn.1

deel deze tip

Tip 13 - Echtscheiding hoeft geen Vechtscheiding te zijn

Echtscheiding hoeft geen Vechtscheiding te zijn! Vooral voor de kinderen is het heel belangrijk dat jullie als ouders naast elkaar blijven staan. Zoek en vraag hulp bij een professional, je kunt het maar 1x goed doen.1

deel deze tip

Tip 14 - Traject: Scheiden of Blijven?

Traject: Scheiden of Blijven?

Heel vaak zitten stellen die problemen in de relatie ervaren, langdurig te te worstelen met de vraag of ze nou beter kunnen scheiden of blijven.

 

Ik werk met een traject Scheiden of Blijven, waarbij ik in een vijftal sessies, stellen een set indringende en confronterende vragen voorleg die helderheid kunnen verschaffen over deze vraag. Tevens kan ik je helpen met het vervolgtraject of je nu besluit te scheiden of te blijven.

 

Ik werk samen met mediators en ben zelf als relatietherapeut ook opgeleid als mediator.1

deel deze tip

Tip 15 - Blijf elkaar helpen en steunen als dat kan

Een zeer pijnlijke periode die gepaard gaat met verdriet, angst, onzekerheid en woede. Een goede communicatie en het hebben van respect voor elkaar zorgen ervoor dat je er rustiger doorheen gaat. Je verdriet uiten bij degenen waarvan je gaat scheiden klinkt misschien apart, maar hij of zij is wél ooit jouw hele wereld geweest. Ga samen door de scheiding, heb elkaar lief en zorg ervoor dat jullie bij elkaar terecht kunnen. Blijf elkaar helpen en steunen als dat kan.


Tamara

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Relatietherapie kan jullie helpen om de crisis te overwinnen

Moeten we voor de kinderen bij elkaar blijven?
Nee! Voor de kinderen moeten jullie niet bij elkaar blijven! Daar wordt niemand blij van!

Voor de kinderen kunnen jullie wel meer moeite doen om te onderzoeken of jullie toch nog gevoelens voor elkaar hebben. Of er onder de ruzies en de verwijten ook nog respect, bewondering of zelfs liefde begraven ligt voor de ouder van je kinderen.

Deze ontdekking kan jullie, maar vooral jullie kinderen, helpen om een positievere constructieve relatie met elkaar op te bouwen. Met elkaar of naast elkaar.

Jullie kinderen zullen opluchting en ontspanning ervaren als jullie respectvol met elkaar omgaan om uit elkaar te gaan of om bij elkaar te blijven.

Relatietherapie kan jullie helpen om de crisis te overwinnen en weer in gesprek te komen met elkaar. Doe het niet alleen voor de kinderen, doe het voor jezelf, doe het voor je partner met wie je dit avontuur bent aangegaan.1

deel deze tip

Tip 17 - Samen verder als ouders van de kinderen

Als ouders samen verder

Na de scheiding willen jullie samen verder als ouders van de kinderen.

Daarover dienen afspraken te worden gemaakt. Zo'n gesprek over het ouderschap kan moeilijk zijn omdat er nog zoveel andere zaken rondom de scheiding spelen.

Probeer de teleurstelling, het verdriet en boosheid die je als ex-partners misschien voelt even terzijde te schuiven en als ouders te overleggen hoe jullie voor de kinderen willen gaan zorgen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 18 - Neem de tijd en probeer het te accepteren

Wat dapper wanneer je onder ogen durft te zien dat scheiden datgene is wat er voor jullie nodig is. Dat is een hele stap.

Bedenk je dat scheiden enerzijds een opluchting kan zijn, je hoeft niet meer te investeren in datgene wat niet lukt.

Er komt echter ook rouw bij kijken; het is niet gelukt, je plaatje wordt anders, je laat verwachtingen achter je. Dit kost tijd en komt met verdriet.

Neem die tijd en probeer het te accepteren. Wanneer dat je lukt, kun je daarna op een goede manier verder om vorm te geven aan je leven zonder je partner.


1

deel deze tip

Tip 19 - Verschillende mensen met verschillende timing

Verschillende mensen met verschillende timing

Ieder mens heeft een eigen manier om afscheid nemen van een leven. Ieder rouwt op een eigen tempo, op een eigen manier, met een eigen gezicht.

Ook bij het afscheid van jullie leven samen, zullen jullie net als in de relatie, verschillende emoties tonen. In jullie relatie konden jullie elkaar al niet veranderen. Bij een echtscheiding ook niet.

Laat het zijn. Ben mild. Trek een grens. Ga verder. Dit is hoe jullie rouwen. Soms tegen beter weten in.


1

deel deze tip

Tip 20 - Wraakzucht is destructief voor iedere relatie

ZOETE WRAAK

Soms is de verleiding groot, echter is het verspilde energie aan iets of iemand waar je geen invloed op hebt.

Wraak zorgt ervoor dat je je focus verlegt naar het negatieve. Denk aan vergeldingsdrang, want wraak vraagt om een wraak reactie.

Wraakzucht is destructief voor iedere relatie. Het geeft misschien een tijdelijke uiting aan je eigen genoegdoening, maar op de lange duur maak je meer stuk.

Vaak snakken we in de essentie alleen maar naar erkenning. De vraag is, van wie wil je erkenning? En heb je dit echt nodig? Soms is zelfliefde, inzicht, acceptatie en balans een betere cocktail voor jouw geluk.

Kun je jouw wraak niet loslaten? Kom gerust samen of alleen, dan kijken we er naar. Kennismaken is kosteloos en vrijblijvend.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Informeer naar de SCHIP-aanpak

Informeer naar de SCHIP-aanpak.

Wanneer je blijft ronddolen in het conflict kunnen jij en je (ex)partner moeilijk verder. Leer de verliezen kennen die er tot het conflict hebben geleid.

Je kunt dan begrijpen welke motieven er bij de ander spelen, wanneer je begrijpt wat er speelt ontstaat er in de plaats van het conflict ruimte voor groei (gezamelijk en individueel).


1

deel deze tip

Tip 22 - Wens onder verwijt

Achter elk verwijt schuilt een wens. Wat is de wens achter jouw verwijt?


1

deel deze tip

Tip 23 - Overdenkingen voor het nieuwe jaar: Scheiden of Blijven

OVERDENKINGEN VOOR 2020
SCHEIDEN OF BLIJVEN?

- Je bent zo moe van al het discussiëren en het strijden
- Je verlangt naar genegenheid, maar niet met je man
- Je wil weer zoals het vroeger was
- Je denkt hoe het nu verder moet, nu jullie zoveel hebben opgebouwd?
- Je voelt je niet begrepen en machteloos

Als dit herkenbaar is, dan is het tijd om regie te nemen. De maand januari is namelijk de scheidingsmaand van het jaar. Dit komt omdat partners vaak nog wel samen de feestdagen door brengen.

Tijdens deze dagen komen de irritaties, onuitgesproken verwachtingen en bezoek van (schoon)familie extra hard binnen. Je bent veel samen, maar het is allesbehalve gezellig. Na oud & nieuw ontploft de bom definitief. Maak een weloverwogen keuze, voordat jullie definitief gaan scheiden. Relatietherapie helpt jullie hierbij.


1

deel deze tip

Tip 24 - Bedenk wat de relatie je heeft opgeleverd op een positieve manier

Bedenk wat de relatie je heeft opgeleverd op een positieve manier.

Elke relatie heeft je ook iets moois gebracht, ook als de relatie niet kan blijven voortduren. Of het nu iets is dat je geleerd hebt of een mooie periode samen of de kinderen die zijn voortgekomen uit de relatie.

Als je kunt kijken vanuit zachtheid en dankbaar kunt zijn voor het moois dat het je gebracht heeft, kun je makkelijker loslaten en samenwerken waar nodig.


1

deel deze tip

Tip 25 - Kies de juiste soort mediator

Er zijn 2 soorten mediators;

De advocaat-achtige: Dit zijn vrij zakelijke mensen die vooral bemiddelen in de financiële zaken en afspraken juist op papier zetten, om zo een goed convenant aan te bieden aan de rechter. Deze mediators laten het uitvechten over het algemeen aan jullie zelf over en leggen vrij zakelijk voor waar een ieder recht op heeft.

De psycholoog-achtige: De tweede soort zijn echte bemiddelaars die nog erg op het onderhandelende en bemiddelende stuk zitten, die proberen met goed overleg en geven-en-nemen tot een goede verdeling te komen voor beiden.

Mediation is erg duur! Als je denkt dat jullie nog veel onderling te bespreken hebben voordat je dingen wil gaan vastleggen, maar daar best een derde bij willen om de sfeer goed te houden en niet in ruzie te belanden, dan kan je ook bij sommige coaches of relatietherapeuten terecht Deze zijn heel veel goedkoper dan de mediator en komen met jullie samen tot dezelfde onderhandeling. Daarna zijn vaak enkele gesprekken bij de (dure)mediator voldoende om de boel goed vast te leggen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Kijktip: Klokhuis over scheiden

Waardevolle serie van 4 afleveringen over Scheiden van Klokhuis!

https://www.hetklokhuis.nl/algemeen/Het%20Klokhuis%20over%20Scheiden/Het%20Klokhuis%20over%20Scheiden


1

deel deze tip

Tip 27 - Relatie therapie werkt!

RELATIE THERAPIE WERKT!
Wees dapper en red je relatie met relatietherapie. Jullie kunnen altijd nog uit elkaar gaan. Maar als je nu investeert om erachter te komen wat jullie kunnen doen om WEL bij elkaar te blijven, daar hebben jullie plezier van voor de rest van je leven. RELATIE THERAPIE kan jullie helpen.

Dit is makkelijk opgeschreven maar zeker niet makkelijk te doen. Zeker als jullie al langer hiermee worstelen. Relatietherapie kan jullie helpen om het gesprek weer op te pakken. Jullie hoeven het niet alleen te doen!


1

deel deze tip

Tip 28 - Een vlucht of een (blijvende) oplossing?

Scheiden gaat niet over één nacht ijs. Het doet pijn en zo was de relatie niet bedoeld te eindigen. Bedenk je goed of je vlucht uit wat er tussen jullie samen speelt, of dat een scheiding het probleem zal oplossen? Dit klinkt heel logisch en toch is het onderscheid soms lastig in te zien als je er middenin zit.

Bezoek een relatietherapeut om op dit vraagstuk met elkaar in te zoomen.


1

deel deze tip

Tip 29 - Blijven voor de kinderen

Het is niet raar om bij elkaar te blijven voor de kinderen. Het kan de beste keuze zijn. Een scheiding is heel ingrijpend voor kinderen. Mogelijk wil je hun veilige basis niet verstoren. Er zijn meer mensen die het doen, alleen zul je hen er niet snel over horen praten. Het lijkt soms of iedereen vindt dat je uit elkaar moet gaan als de liefde 'op' is. Wanneer jullie thuis een redelijk vredige sfeer hebben en iedereen zichzelf kan zijn, kan bij elkaar blijven in het belang van de kinderen een goede optie zijn om te overwegen. Bedenk dan voor hoeveel jaar je dit nog wilt. Ondertussen kun je alvast werken aan een goede financiële basis. En natuurlijk kun je deze beslissing elk jaar of half jaar her overwegen. Belangrijk is dat je zelf als ouders goed in je vel zit.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 30 - Rouwproces bij scheiding

Een rouwproces na scheiding kan heftig zijn. Pijn, ongeloof, verdriet, verdoofd voelen. Slecht slapen, buikpijn, en de wens om alles terug te kunnen draaien: zeg me dat het niet zo is.

Niet simpel soms om de draad van je eigen leven weer te leren oppakken. Zoek hulp, praat erover. Met vrienden, met familie, of met een therapeut. Het gebruiken van een slaapmedicatie of antidepressiva kan tijdelijk helpen, maar depressief ben je omdat je verdriet hebt. En dat is een ander proces.

Je komt erdoorheen, je hoeft het niet alleen te doen. Troostrijke, intelligente boekjes worden geschreven door Toon Tellegen, voor wie ervan houdt . "Ik zal altijd" is zo'n pareltje waar je wellicht wat aan hebt, zodat je je verdriet beter leert verstaan.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Neem af en toe even pauze

Neem af en toe even pauze van alle ruzies, het geregel, de angsten en onzekerheid.
Ga bewust wandelen door de natuur, lees een boek, luister naar vrolijke muziek, ....1

deel deze tip

Tip 32 - Verzand niet in emoties

Wanneer de scheiding en het proces dat je doorgaat je veel verdriet doet, je frustreert en of boos maakt, is de kans groot dat de beslissingen die je neemt gestuurd worden door je emoties. Het is helemaal niet vreemd als een scheiding je leven op z'n kop zet en je het even niet meer weet. Een scheiding is vaak gewoon te pijnlijk voor woorden.

Maar er komt een moment dat je door je verdriet, boosheid en teleurstelling heen bent en je weer naar de toekomst kunt kijken. Dan is het fijn als je tevreden bent met de beslissingen die jij en je ex-partner omtrent de scheiding hebben gemaakt.

Vraag je daarom tijdens de gesprekken over de scheiding af: 'Laat ik mij nu leiden door mijn verdriet en boosheid (door mijn emoties) of kan ik die even parkeren om heel helder na te denken over wat en hoe ik echt de zaken wil regelen? Reageer ik op voorstellen van mijn ex, mediator of advocaat vanuit mijn emoties of kan ik nu 'zakelijk' nadenken?

Om je emoties niet leidend te laten zijn bij het regelen van de scheiding, maak je meer kans om de juiste beslissingen voor de lange termijn te nemen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 33 - Je rol als ouder of ex-partner

Hebben jij en je partner kinderen, dan dien je bij scheiding samen een ouderschapsplan op te stellen.

Een tip om niet te verzanden in je verdriet of boosheid jegens je ex-partner is om in je ouderrol te stappen. Alle beslissingen die jullie maken voor de afspraken omtrent de kinderen, doe je vanuit je ouderrol. De liefde voor de kinderen is daarin leidend en de boosheid, het verdriet, frustratie, noem maar op, naar je ex-partner parkeer je tijdens de gesprekken over de kinderen.

Jullie houden allebei zielsveel van de kinderen. De pijn van de scheiding gaat meestal ook over het verdriet van de kinderen. Gun het jezelf en vooral de kinderen om de afspraken samen vanuit de ouderrol, vanuit de liefde voor hen, te maken.

Anoniem


deel deze tip

Tip 34 - Scheidingsverhaal voor kinderen

HOE VERTELLEN WE HET DE KINDEREN?

Kinderen zijn 100% loyaal aan ouders en betrekken de scheiding vaak op zichzelf. Ze voelen zich zelfs verantwoordelijk voor wat er allemaal speelt in hun jonge leven. Ze denken diep na over de oorzaak en lopen vaak in stilte met gedachtes rond die voor het kind te zwaar zijn. De één doet dit in stilte, de ander vertoont onverklaarbaar gedrag, zijn aanhankelijker of zoeken continue bevestiging. Wellicht één van de moeilijkste gesprekken die jullie moeten voeren, maar hoe doe je dat? De manier waarop jullie de kinderen gaan vertellen dat papa en mama gaan scheiden is hierbij essentieel. Wat belangrijk is dat jullie als volwassenen de scheiding op een kindvriendelijke manier uitleggen en daarbij benadrukken dat zij niet de oorzaak zijn. Om het begrijpend en visueel te maken is het mooi om onderstaand verhaal voor te lezen. Zo sluit het aan bij de beleving van het kind.

Elise de Zeeschildpad en Bram De Landschildpad
"Dit verhaal is niet zomaar een verhaal. Dit is het verhaal van Elise de zeeschildpad en Bram de landschildpad die verliefd werden op elkaar. Het bijzondere is dat zeeschildpadden leven in de zee en landschildpadden op het land. Hoe zijn ze dan verliefd geworden zul je je afvragen? Luister dan maar goed, dan zal ik het je vertellen...”.
Lees het volledige verhaal op mijn website onder Blogdeel deze tip

Tip 35 - Misschien wel de beste keus?

Aan scheiden hangen nogal wat negatieve labels. Denk aan 'mislukt', 'zonde', 'falen'. Dat is begrijpelijk, maar ook jammer en eenzijdig. Scheiden is meer dan dat. Het gaat net zo goed over; 'een stap durven zetten', 'bewustwording', 'een nieuw begin'. Wanneer we meer ruimte zouden maken voor deze perspectieven, kunnen we wellicht meer open kijken naar mensen die gaan scheiden en hen beter ondersteunen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 36 - Boekentip: Afscheid nemen

Het boek van Riekje Boswijk-Hummel, Afscheid nemen met als ondertitel loslaten wat je dierbaar is geeft je helderheid, nieuwe inzichten, houvast, troost, hoop en hulp.

Anoniem


deel deze tip

Tip 37 - Wees lief voor jezelf en de ander

Weet je nog? Het plezier, de liefde en het verwachtingsvolle rondom en na de dag dat jullie samen gingen wonen of gingen trouwen?

Als de relatie strandt, staat dat haaks op die mooie periode. De teleurstelling, het verdriet en de wanhoop kunnen omslaan in boosheid. En ja, dan richten we onze boosheid vaak op de ander. Probeer te zien dat de ander ook teleurgesteld, verdrietig en wanhopig of machteloos is.

Praat met anderen over je boosheid. Wandel, sport of doe iets waardoor jij je boosheid kunt kanaliseren.

Uit elkaar gaan is al verdrietig genoeg. Voorkom dat je boosheid het nog verdrietiger maakt.

Anoniem


deel deze tip

Tip 38 - Elkaar verliezen

Keuzes maken in het leven waar we later spijt van hebben. Meer dan eens hoor ik onderstaande uitlatingen tijdens individuele therapie bij mij in de praktijk.
- Het had niet gehoeven, wat een gemis.
- Ik had het anders moeten doen.
- Nu pas zie ik in wat ik heb aangericht.
- Hoe kan ik dit voorkomen in een volgende relatie?
Soms zijn we verdwaald in onze eigen emoties en drukken we onbewust de pijn opzij. Bang om werkelijk te voelen. En juist daar zit de heling om weer bij jezelf te komen en open te staan voor nieuw geluk.
Ben jij bereid om het aan te gaan? Ik zie je graag in mijn praktijk in Enkhuizen.​ Kennismaken is kosteloos en vrijblijvend.deel deze tip

Tip 39 - Een echtscheiding is altijd plan B

Een scheiding is soms onvermijdelijk, maar een scheiding is altijd plan B. Het oorspronkelijke plan A heeft er indertijd totaal anders uitgezien.

Dat is een gegeven om bij stil te staan. Ook al is het soms niet anders, toch kent een scheiding alleen maar verliezers.
deel deze tip

Tip 40 - Maak je ex niet zwart tegenover je kinderen

Na een scheiding is niets makkelijker - en dus goedkoper - dan met je kinderen negatief te spreken over hun andere ouder. Doe het niet.

Met negatief commentaar breng je je kinderen in een loyaliteitsconflict. Bovendien beschadig je daarmee niet alleen het beeld van je ex, maar ook hun eigen zelfbeeld.

Jouw kinderen komen voort uit twee ouders. Als een van de twee een slecht mens is, betekent dat voor het kind dat het zelf ook deel heeft aan die slechte eigenschappen.

Beheers je ter wille van een gezonde ontwikkeling van je kinderen. Als je beslist negatief commentaar moet spuien, doe dat dan tegenover vrienden of tegenover een therapeut.
deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Relatietherapeuten.net - relatietherapie en huwelijkstherapie
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |