Relatietherapeuten.net
Netwerk van relatietherapeuten
Relatietherapie

Tips bij scheiden - uit elkaar gaan

relatie verbreken scheiden

 

Scheiden - tips

Zoek je tips bij scheiden / uit elkaar gaan?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met scheiden / uit elkaar gaan

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Kijk met mildheid naar de gekwetste ander

Niets menselijks is ons vreemd. Als we gekwetst worden, kunnen we uit bescherming soms in strijd terecht komen. Zowel verdedigend als aanvallend (ter verdediging).

 

Bij een scheiding zijn er veel verschillende partijen die zich gekwetst voelen. Jij zelf, je ex partner, je kinderen, je familie, je ex schoonfamilie, vrienden en andere nauw betrokkenen. Dit kan de strijd doen oplaaien.

De eerste stap is te zien dat mensen zich gekwetst voelen. Kijk met mildheid naar hoe de gekwetste zichzelf uit.

Deze stap is ontzettend moeilijk om te nemen. Wil je hier hulp bij, voor jezelf, je partner, je gezin, je omgeving? Spreek hier dan over met een relatie en gezinstherapeut. Zij kunnen jullie ondersteunen bij het verlies gedeelte van een scheiding. En je begeleiden bij jullie ontkoppeling.9

deel deze tip

Tip 2 - Nieuwe verbinding tot stand brengen

Ook als je zeker weet dat je wil gaan scheiden is het raadzaam om samen een relatietherapeut op te zoeken. Onderliggende oorzaken bespreekbaar maken, verwijten leren omzetten in verlangen uitspreken.

 

En samen leren rouwen om het failliet van je huwelijk wat ooit zo mooi begon. Het aangaan van deze gesprekken kan een nieuwe verbinding tot stand brengen en komt uiteindelijk de kinderen ten goede.7

deel deze tip

Tip 3 - Een scheiding kan ook opluchting betekenen

Scheiden kan een grote stap zijn, mensen kunnen soms bij elkaar blijven voor de kinderen. Dit kan voor een poosje goed zijn als de relatie ook weer gaat verbeteren.

 

Als jullie merken dat dit in mineur blijft, bedenk dan dat kinderen ook niet gebaat zijn bij ouders die steeds in spanning leven.

 

Een scheiding kan ook opluchting betekenen voor diegene die met deze situatie worden geconfronteerd.6

deel deze tip

Tip 4 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het echtscheiding-lotgenotenforum op deze website.


Relatietherapeuten.net

5

deel deze tip

Tip 5 - Leer samenwerken op een respectvolle manier

Wanneer je gaat scheiden en je hebt kinderen, wil je graag dat de kinderen zo min mogelijk te leiden zullen hebben van de scheiding.

Wanneer dit werkelijk je doel is, dan komt dat tot uiting in hoe je met je ex-partner samenwerkt of leert samenwerken. Veel ouders die gaan scheiden , komen er al snel achter dat het patroon dat ze willen ontvluchten nog steeds actief is na de scheiding.

En dus ook: dat ze omwille van de kinderen zullen moeten leren samenwerken op een respectvolle manier en elkaar serieus moeten nemen. Iets wat vaak als erg lastig werd ervaren in de relatie.5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Zoek een relatietherapeut

Heb je last van de gevolgen van een echtscheiding en kom je er zelf niet meer uit? Een relatietherapeut kan je dan verder helpen.


Relatietherapeuten.net

4

deel deze tip

Tip 7 - Traject "kinderen uit de knel"

Als je merkt dat mensen in een vechtscheiding terecht komen, laat hen dan weten dat zij elkaar en de kinderen emotioneel aan het mishandelen zijn.

 

Er bestaat een uitstekend hulpverleningstraject voor kinderen en ouders die in een vechtscheiding verkeren. Dit programma heet "kinderen uit de knel". Probeer goed voor uzelf en voor uw kinderen te zorgen, grijp de aangeboden hulp aan met beide handen!2

deel deze tip

Tip 8 - Scheiden vanuit liefde en respect

Wanneer je besloten hebt uit elkaar te gaan, komt er een zware, lastige periode. Het regelen van praktische zaken, maar vooral ook het verwerken van verlies. Het is als een rouwproces: Afscheid nemen en de draad uiteindelijk zelf weer oppakken. Zonder de ander.

Wanneer je dit kunt vanuit liefde en respect voor jezelf en de ander, kun je de communicatie veel beter in stand houden. Vanuit communicatie is het veel makkelijker om zowel praktische, als emotionele zaken met elkaar te regelen. Dit is vooral heel belangrijk wanneer er kinderen in het spel zijn!
Dit levert minder frustratie op en kost minder energie. Die heb je hard genoeg genoeg nodig voor het rouwproces!

Helaas lukt dit niet altijd bij (een van) beiden partners. Je gaat tenslotte niet voor niets uit elkaar ;)

Dan is het verstandig om een therapeut of mediator in te schakelen. In zo'n geval is het soms zelf beter om de scheiding 'zakelijk' af te handelen, waardoor heftige emoties minder spelbreker kunnen zijn.1

deel deze tip

Tip 9 - Echtscheiding hoeft geen Vechtscheiding te zijn

Echtscheiding hoeft geen Vechtscheiding te zijn! Vooral voor de kinderen is het heel belangrijk dat jullie als ouders naast elkaar blijven staan. Zoek en vraag hulp bij een professional, je kunt het maar 1x goed doen.1

deel deze tip

Tip 10 - Traject: Scheiden of Blijven?

Traject: Scheiden of Blijven?

Heel vaak zitten stellen die problemen in de relatie ervaren, langdurig te te worstelen met de vraag of ze nou beter kunnen scheiden of blijven.

 

Ik werk met een traject Scheiden of Blijven, waarbij ik in een vijftal sessies, stellen een set indringende en confronterende vragen voorleg die helderheid kunnen verschaffen over deze vraag. Tevens kan ik je helpen met het vervolgtraject of je nu besluit te scheiden of te blijven.

 

Ik werk samen met mediators en ben zelf als relatietherapeut ook opgeleid als mediator.1

deel deze tip

Tip 11 - Blijf elkaar helpen en steunen als dat kan

Een zeer pijnlijke periode die gepaard gaat met verdriet, angst, onzekerheid en woede. Een goede communicatie en het hebben van respect voor elkaar zorgen ervoor dat je er rustiger doorheen gaat. Je verdriet uiten bij degenen waarvan je gaat scheiden klinkt misschien apart, maar hij of zij is wél ooit jouw hele wereld geweest. Ga samen door de scheiding, heb elkaar lief en zorg ervoor dat jullie bij elkaar terecht kunnen. Blijf elkaar helpen en steunen als dat kan.1

deel deze tip

Tip 12 - Scheidingstherapie als jullie kinderen hebben

De partner relatie stopt maar de ouder relatie blijft altijd bestaan. Kinderen hebben het nodig dat de ouders goed met elkaar overweg kunnen, als dat niet zo is zullen kinderen hier op lange of korte termijn schade aan ondervinden.

Als je gaat scheiden en jullie hebben kinderen is Scheidingstherapie bijna een must. Wat is een goede ouder relatie? Wat hebben de kinderen nodig? Hoe kun je zorgen dat het de kinderen goed gaat en hoe kun je de relatieproblemen los zien van de ouderrelatie.


1

deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Relatietherapeuten.net - relatietherapie en huwelijkstherapie
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login |