Relatietherapeuten.net
Netwerk van relatietherapeuten
Relatietherapie

Tips bij intimiteitsproblemen

intimiteitsproblemen

 

Intimiteitsproblemen - tips

Zoek je tips bij intimiteitsproblemen?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Meer ondersteuning nodig? 

Zoek een relatietherapeut voor hulp bij intimiteitsproblemen >>

Wat is jouw tip voor omgaan met intimiteitsproblemen? 

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen

Alle tips


Tip 1 - Breng echt tijd door met elkaar

Problemen met intimiteit kan veel oorzaken hebben. Een kleine stap in de goede richting is het bewust zorgen voor tijd om met elkaar door te brengen. Door dit in de gezamenlijke agenda in te plannen. Tijd maken voor een gesprek, de telefoon eens opzij leggen, eens nee zeggen tegen sociale contacten en bewust investeren in de relatie.8

deel deze tip

Tip 2 - Wees creatief

Voor veel mensen met kinderen en een drukke baan is seks een sluitpost. Maar wie zegt dat seks altijd geweldig moet zijn en eindeloos moet duren?

 

Wees creatief in het vinden van 'tijd tussendoor', voor een vluggertje. 's avonds laat ben je vaak te moe, dus een keer in de ochtend onder de douche, tijdens het middagslaapje van je kind, zijn enkele voorbeelden.


Mirjam

8

deel deze tip

Tip 3 - Wees weer even vader en moeder 'af"

Als partners voor de eerste keer vader en moeder worden veranderd er veel. Niet alleen is er een mensje bijgekomen die 24/7 de aandacht en energie bepaalt, maar ook fysiek is er veel veranderd in relatief korte tijd.

 

Bij beide partners kan schroom ontstaan, om het initiatief te nemen voor het hebben van sex met elkaar. Soms helpt het om een nacht een hotel te boeken samen en weer even vader en moeder 'af' te zijn.8

deel deze tip

Tip 4 - Houd me vast & relatietherapie

Sue Johnson houdt mensen die intimiteit lastig, ingewikkeld of angstig vinden een liefdevolle spiegel voor. Ben je nieuwsgierig naar jouw intimiteit problemen?

 

En wil je dit zelf oplossen, in plaats van je (toekomstige) partner weg te houden met een muur om jezelf heen gebouwd? Lees dan "Houd me vast" van Sue Johnson. Zij weet deze ingewikkelde materie goed uit te leggen.

Intimiteit problemen is complexe materie die vaak terug grijpt in je verleden en vroeg aangeleerd gedrag. Hoewel dit boek je een goed naslagwerk, vervangt het de noodzakelijke therapie volgens mij niet.

 

Voor intimiteit problemen kun je goed terecht bij een gespecialiseerde contextuele relatietherapeut, een EFT relatietherapeut of een systeemtherapeut.


Anoniem

7

deel deze tip

Tip 5 - Zoek een relatietherapeut

Heb je last van de gevolgen van je intimiteitsproblemen en kom je er zelf niet meer uit? Een relatietherapeut kan je dan verder helpen.


Relatietherapeuten.net

5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 6 - Stel mobiele telefoonvrije uren in

Mensen die vaak met hun telefoon bezig zijn hebben een slechtere relatie met hun partner dan mensen die dat niet doen.

Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat het gevoel van verbinding meteen verdwijnt als je partner tijdens jullie gesprek telkens op de telefoon kijkt.

Om dit te vermijden kun je bijvoorbeeld telefoonvrije uren instellen, bijvoorbeeld tijdens het eten of na 10 uur ’s avonds. Leg hem dan ook echt uit het zicht!


Mirjam

3

deel deze tip

Tip 7 - Boekentip: Erotische intelligentie van Ester Perel

Boekentip
'Erotische intelligentie' van Ester Perel
Een vaste relatie geeft zekerheid , maar hoe houd je het spannend?


Esther Perel beschrijft in haar boek over minder wordende passie en hoe dit op te lossen.
Een echte aanrader!3

deel deze tip

Tip 8 - Een man is geen vrouw!

Vaak vinden vrouwen dat mannen hun gevoelens moeten uiten en meer moeten praten. Ze voelen zich gefrustreerd. Eigenlijk willen vrouwen van hun man een vriendin maken en dat gaan natuurlijkjten koste van de erotiek en de seksualiteit. Een vrouw kan haar eigen kracht vergroten, zich wenden tot vrouwen in haar omgeving en haar man een man laten zijn. Daarmee heb je meer hartstocht in de slaapkamer.


3

deel deze tip

Tip 9 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het intimiteitsproblemen-lotgenotenforum op deze website.


Relatietherapeuten.net

2

deel deze tip

Tip 10 - Seksuele problemen? Wellicht naar een seksuoloog of huisarts

Als de intimiteitsproblemen meer op een geestelijk en emotioneel vlak liggen, dan kunnen we als relatietherapeut iets voor je betekenen.

Als het een meer seksueel technisch probleem is, raadt ik je aan naar een seksuoloog te gaan of naar een huisarts voor nader onderzoek. Te denken valt aan disfuncties / operatie-achtige zaken of erectieproblematiek.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 11 - Geef elkaar dagelijks een ochtend en avondkus van 7 sec.

Maak er een ritueel van om elkaar elke dag heel bewust een kus te geven die zeker 7 seconden duurt. Dat lijkt in het begin heel lang, maar het zal ook een gevoel van verbinding en intimiteit oproepen. Nadat je elkaar een kus hebt gegeven kijk je elkaar nog in de ogen en geef je elkaar een glimlach. In het volgende Youtube filmpje kun je kijken waarom dit zo belangrijk is.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 12 - Verschillende vormen van intimiteit

Er kan onderscheid worden gemaakt in verschillende soorten intimiteit. Er zijn maar liefst negen verschillende vormen en ieder heeft zijn eigen unieke top 3: de drie intimiteitsvormen waardoor jij het meest verbinding voelt met je partner. Heeft je partner 3 andere voorkeuren? Dan kan het voelen alsof er weinig verbinding en intimiteit is binnen de relatie.
Aan seksuele intimiteit en lichamelijke intimiteit (wat al twee verschillende vormen zijn) wordt vaak het eerst gedacht, maar ik noem nog drie vormen van intimiteit waarbij je verbinding kunt voelen:

Bij emotionele intimiteit deel je elkaars gevoelens, je vraagt ondersteuning van je partner als je verdrietig bent en ook blijdschap, samen lachen kan intiem voelen.
Bij intellectuele intimiteit voel je je verbonden als je ideëen, theoriën en opvattingen met elkaar deelt.
En psychologische intimiteit betekent: het vertellen van elkaars persoonlijke gedachten, het delen van een geheim, of het samen fantaseren over de toekomst.
Dit waren een aantal voorbeelden. Mis je intimiteit in je relatie? Onderzoek dan wanneer je partner verbinding voelt, wat jij nodig hebt om verbinding te voelen en in hoeverre jullie van elkaar verschillen.


2

deel deze tip

Tip 13 - In seks en in je relatie moet je werk stoppen

In seks en in je relatie moet je werk stoppen. Uit onderzoek is gebleken dat dat ongeveer een vijfde van de stellen die langere tijd een relatie hebben vrijwel geen seks meer hebben.

Een groot deel daarvan hebben daar geen problemen mee en kunnen daar goed mee leven omdat ze seks niet als het meest belangrijke bestanddeel van hun relatie zien.

Het kunnen echter wel de vitaminen van je relatie zijn dus de moeite waard om de energie erin te stoppen. Een relatietherapeut kan het er met jullie over hebben hoe je dit doet.1

deel deze tip

Tip 14 - Seks een leven lang leren

Intimiteit het lijkt zo eenvoudig maar hoe vaak onstaan er problemen in relaties door een gevoel van gebrek aan intimiteit? En durf je dan bespreekbaar te maken wat er speelt in jou beleving?

Door open met elkaar in gesprek te gaan over elkaars beleving van intimiteit ontstaat er vaak al weer wat ruimte.

Wat mij vaak opvalt in mijn praktijk, is dat een eerste stap voor verbetering van intimiteit met elkaar toch echt begint met het in gesprek gaan met elkaar.

Het ontdekken van je eigen behoefte hierin kan een eerst stap zijn en wat studie kan nooit kwaad.
Dit prachtige boek " Seks een leven lang leren" van Rik van lussen en Ellen laan kan daar zeker aan bijdragen.


Mark1

deel deze tip

Tip 15 - Je bent niet de enige. Praat over

Intimiteit is een essentieel en belangrijk onderdeel van de relatie, echter intimiteit is voor iedereen anders.

Intimiteits problemen kunnen allerlei oorzaken hebben. Van fysiek tot opvoeding en man/vrouw verschillen.

De belangrijkste tip die ik kan geven is: je bent niet de enige. Alle gedachten en problemen die je ervaart heeft een ander ook al een keer gehad. Je bent niet anders dan andere mensen alleen dit is net een stuk waar niemand het over heeft.

 

Praat er met je partner over, Probeer uit te leggen hoe het voor je is en wat je nodig hebt. En zoek desnoods een coach/therapeut die jullie helpt bij deze persoonlijke gesprekken.


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 16 - Zoek elkaar weer op, verras elkaar eens

Intimiteit is een breed woord. De een denkt direct aan seksuele uitingen en de ander ziet gezellig naast elkaar op de bank zitten als intimiteit.

 

Vraag daarom ook aan elkaar wat je verstaat onder intimiteit. Intimiteit kan al heel klein beginnen en soms ben je het een beetje kwijt geraakt. Praat er met elkaar over, wat verwacht je in deze van elkaar?

 

Als je uit elkaar bent gegroeid wat intimiteit betreft , zoek elkaar weer op. Verras elkaar eens met een uitje waar jij meestal geen zin in hebt, maar waar van je weet dat de ander het echt leuk vindt.1

deel deze tip

Tip 17 - Praat met elkaar

Intimiteit is niet alleen ‘de daad’, het is zoveel meer dan dat. Intimiteit heb je, als je het goed doet, de hele dag. Simpelgezegd duurt sex de hele dag.

Als je lief tegen elkaar bent, elkaar respecteert en elkaar accepteert zoals de ander is kom je een heel eind.

Praat met elkaar, niet over maar tegen, kijk naar jezelf wat jij misschien anders kunt doen in plaats van naar de ander te wijzen.1

deel deze tip

Tip 18 - Praat over wat je prettig vindt en wat niet

Bespreek met elkaar wat intimiteit voor jou betekent. Praat over je wensen, wat je prettig vindt en wat vooral niet. Respecteer elkaar daarin.1

deel deze tip

Tip 19 - Ontdek elkaars aanrakingen

Ontdek elkaars aanrakingen

Verken samen welke aanrakingen veilig en prettig voelen. Ervaar hoe het is om:

- elkaars hand wat langer vast te houden
- elkaars voeten of schouders te masseren
- gearmd te lopen
- een kus op wang, voorhoofd of mond te geven

Neem de tijd om te voelen hoe het voelt. Respecteer elkaars signalen die een grens aangeven.


Titia

1

deel deze tip

Tip 20 - Er bestaan geen "perfecte" minnaars

Er bestaan geen "perfecte" minnaars. Als je daarvan uitgaat, hoe zou jij dan zelf als minnaar willen zijn, of jezelf willen zien?


Kun je dit met je partner delen?


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 21 - Deel je handleiding met je minnaar

Als je een "Korte handleiding voor de minaar van .... (vul hier je eigen naam in) zou schrijven, wat zijn dan de twee belangrijkste tips die je je minnaar zou geven? Kun je deze tips met je partner delen?

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 22 - Verbondenheid vergroten door meer te knuffelen

Verbondenheid vergroten door meer te knuffelen.

Elkaar aanraken is de meest natuurlijke manier om te laten merken dat je van elkaar houdt. Het werkt als lijm in de relatie en vergroot daarmee de verbondenheid.

Door dagelijks (vaste) momenten in te lassen waarin je bewust stilstaat bij deze fysieke uiting van liefde versterk je jullie onderlinge band en koester je de ander.


1

deel deze tip

Tip 23 - Boekentip: Intimiteit

Lees het boek "Intimiteit" van Paul Verhaeghe. Hij schreef een boek over wat intimiteit is en wat echt belangrijk is. Volgens hem gaat intimiteit verder dan sex, samen slapen is belangrijker dan 'de daad'.


1

deel deze tip

Tip 24 - De techniek van de zeven sluiers

De zeven sluiers

Is bij jullie alle gevoel van intimiteit en lust voor elkaar weg? Is het al maanden geleden dat jullie intiem zijn geweest en weet je gewoon niet meer hoe je nu nog moet beginnen?

Laat je informeren over de techniek van de "zeven sluiers". In zeven stappen, die je wekelijks of maandelijks zou kunnen maken, ga je langzaam stapje voor stapje elkaar weer herontdekken.

Stap 1 is bijvoorbeeld dat je elkaar weer eens echt aankijkt. Je hebt beide gewoon je (nacht)kleding aan en het enige dat je mag aanraken zijn elkaars handen en met je handen elkaars gezicht en haar. Verder niks.

Je zal merken dat je hiermee voor het eerst elkaar weer eens echt tegenkomt en al een eerste gevoel van intimiteit ervaart omdat je weer dichtbij bent. Als de ander jouw gezicht aanraakt sluit je ogen dan en voel wat dit met je doet om zo aangeraakt te worden.

Benieuwd naar de andere sluiers? Neem contact met me op. Ik vertel je er graag vrijblijvend meer over.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 25 - Maak je rug sterk die flexibel en stevig is

Maar al te vaak komt onze zogenaamde kracht niet voort uit liefde maar uit angst; in plaats van onze rug sterker te maken schermen vele mensen hun voorkant af om hun zwakke ruggengraat te verbergen.

Als we onze rug sterk maken die flexibel en stevig is, dan kunnen we het aan om onze voorkant te openen en te verzachten, dan kunnen we ontvangen en geven en onze angst links laten liggen en oprechte genegenheid tonen.

Rita

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 26 - Stel jezelf en elkaar eens vragen over de relatie zelf

Als de intimiteit voor een langere tijd in jullie relatie wél goed was, dan kan het zomaar zijn dat er onderliggende (onbewuste) problemen zijn.

De intimiteit is waarschijnlijk niet afgezwakt omdat de interesse in seks/knuffelen e.d. verloren is gegaan, maar omdat jullie bijvoorbeeld verbinding missen bij elkaar.

Stel jezelf en elkaar eens vragen over de relatie zelf. Komen jullie er niet uit? Dan is het aan te raden een relatietherapeut in te schakelen. Hij of zij kan met een neutrale blik naar jullie luisteren en wellicht komen jullie tot nieuwe inzichten.

Tamara

1

deel deze tip

Tip 27 - Maak tijd voor elkaar

Maak tijd voor elkaar, geef jullie relatie prioriteit.

In de drukte van het leven is het soms nodig om je partner en jullie relatie letterlijk een plek in je agenda te geven.

Plan periodiek een avond samen en plan ook seks.

Wanneer er voor spontaniteit een periode weinig ruimte is, zorgt dit ervoor dat jullie toch verbonden blijven.


1

deel deze tip

Tip 28 - Oefen in intiem zijn naar jezelf

Intimiteit delen betekend kwetsbaar durven zijn. Je open kunnen stellen als basis voor fysiek contact. En meestal denken we dan aan de ander. Maar intimiteit begint bij jezelf.

Hoe eerlijk kun jij tegen jezelf zijn? Kun je jezelf vertrouwen? Accepteer je wat je voelt?

Oefen in intiem zijn naar jezelf door geregeld:

- Tijd te nemen voor jezelf en stil te staan bij wat je werkelijk ervaart.

- Herinner een moment dat je je helemaal geliefd en gekoesterd voelde en dompel je even in deze ervaring. Laat het als het ware door je hele lijf stromen.

- Raak de huid van je lichaam aan en gebruik al je zintuigen om te ervaren wat dit met je doet.

- Accepteer wat je voelt. Adem er naar toe.

- Rond de oefenig af door jezelf te bedanken voor je eigen aandacht.

Veel intiem plezier!

Mira

1

deel deze tip

Tip 29 - Praat er met elkaar over en durf te vragen

Iedereen leert in zijn leven anders met intimiteit omgaan. Vanuit zijn opvoeding, door relaties met vorige partners. Geen 2 partners zijn volledig hetzelfde erin en dan heb je ook nog het verschil tussen man en vrouw.

In het begin van de relatie lijkt het allemaal geen probleem. Je leert elkaar net kennen, gaat elkaar verkennen en dat is fijn. Later in de relatie kan het wel degelijk problemen geven. Veelal wordt de intimiteit minder, anders, misschien zelfs wel saai.

Praat er met elkaar over. Wat is belangrijk voor jou, hoe werkt het voor jou, wat vind je fijn, wat is echt niets voor jou. Durf te vragen. Durf te vertellen. Tenslotte is je partner als het goed is de gene die je het beste kent. Laat hem of haar dan ook dit stukje helemaal van je leren kennen. Met en zonder woorden.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 30 - Op zoek naar waar je prioriteiten liggen

Intiem zijn.... dat is soms best spannend... vooral als je het al een tijd niet meer samen hebt beleefd, of als het anders gaat dan gewenst. In de drukte van deze tijd, ""nemen"" we er niet altijd meer de ruimte voor. Bij sommige stellen moet het zelfs "gepland"" worden.

In de sessies bij mij gaan we op zoek, naar waar je prioriteiten liggen. Ook kijken we hoe de intimiteit vroeger was en vooral hoe het komt dat het er nu niet meer van komt of dat het anders gaat dan gewenst.

We praten open over welke behoefte er bij jullie liggen. Met mij objectieve derde persoon erbij praat het toch makkelijker dan met z'n tweetjes.

Het gaat anders al gauw in de vergetelhoek en voor je het weet is er weer een maand voorbij en is er weer niks of niet naar wens gebeurd.

Door jezelf een deadline te stellen en regelmatig te komen, wordt je op je doelen geattendeerd en is de kans groter dat er iets gebeurd en dat er weer iets tussen jullie opbloeit. Veel succes en groetjes


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 31 - Probeer eens te vrijen, zónder gemeenschap

Probeer eens te vrijen, zónder gemeenschap.

Je mag alles aanraken, behalve de erogene zones. Kijk eens wat dit je oplevert. Haal de druk van penetratie er af. Je zult zien dat je minder faalangst krijgt en meer kan genieten van alles wat wel lukt.


1

deel deze tip

Tip 32 - Zorg dat je samen de prioriteit krijgt

Druk druk druk. je werk, de kinderen, je hobby's en oh ja ook nog naar die verjaardagen. Eenmaal thuisgekomen ben je moe, en kom je niet meer aan elkaar toe.

Sommige stellen "plannen" een vrijpartij omdat ze er anders niet aan toe komen.....
Als dat zo in je agenda werkt en je kunt er allebei van genieten..... vooral blijven doen.

Maar toch lijkt het romantischer als je oprecht met je hart kunt geven en er de tijd voor neemt en elkaar niet uit het oog verliest. Zorg dat je samen de prioriteit krijgt.


1

deel deze tip

Tip 33 - Maak onderscheid tussen seks en intimiteit

Geen seks meer.
In relatietherapie beginnen partners niet snel over hun seksleven. Als ik er naar vraag is het maar al te vaak dat men niet meer vrijt en de intimiteit daarmee ook voor een groot deel is verdwenen. Meestal is het één partner die weigert.

Bij het doorpraten blijkt dan wel dat beide partners verlangen naar elkaar. De blokkade wordt opgeworpen door boosheid en onmacht. Maar dat heeft wel zijn prijs in de relatie.

Soms (als het al niet gebeurt) gaat de ander dan op avontuur via pornosites, datingsites of chatrooms of buitenshuis. De andere partner voelt zich daardoor nog meer gekwetst en nog meer ‘gerechtigd’ om de ander op afstand te houden. Maar je belandt hier door in een spiraal naar beneden.

Wat kun je doen. Als dit maanden speelt is het tijd om hulp in te roepen want blijkbaar kom je er samen niet uit. Hoe langer je wacht, hoe verder je verkilt.

Verder is het helend om een onderscheid te maken tussen seks en intimiteit. Vanuit gedeelde intimiteit is er meer openheid om je verlangen naar elkaar uit te spreken zonder dat het ‘meteen op seks uit moet lopen’.

Het is daarbij steunend als je beiden beseft dat je de ander op afstand houdt om je zelf te beschermen tegen verdriet, gemis of pijn. Als je daarover met elkaar in gesprek kunt heb je een opening. Als het niet lukt wees dan verstandig en zoek hulp.


1

deel deze tip

Tip 34 - Maak tijd voor elkaar, luister echt naar elkaar

Terug naar het begin?!
Wanneer je merkt dat de intimiteit minder wordt, dan is het belangrijk om iets te doen; want afwachten tot het 'vanzelf' weer goed komt, kan lang duren en werkt meestal niet.

Kijk eens terug naar toen jullie in het begin van jullie relatie waren, wat zorgde toen voor intimiteit (en dan bedoel ik het je met elkaar verbonden voelen, niet alleen seksualiteit)? Jullie zochten elkaar vast zo vaak mogelijk op, wilden dingen samen doen, maakten tijd voor elkaar, luisterden naar elkaar enz.

Is er in de loop van de tijd ingeslopen dat andere dingen voor gingen: werk, kinderen, sport........? Een relatie gaat niet vanzelf, je moet er iets voor doen.

Dus maak tijd voor elkaar, luister echt naar elkaar, verras je partner, kijk weer eens met de ogen van toen naar de ander. En als het niet lukt, zet de stap naar een relatietherapeut, je relatie is het waard. Succes!

Jeannette

1

deel deze tip

Tip 35 - Hechtingsbehoeften

Hechtingsbehoeften:
elk mens heeft een aantal van onderstaande behoeftes:
Geaccepteerd worden
Behoefte aan nabijheid
Begrip
Behoefte om belangrijk gevonden te worden
geliefd worden
waardering
veiligheid
gezien worden

Wanneer 1 or meerdere van deze behoeftes niet of niet voldoende door de partner worden ingevuld, zal langzaam maar zeker het gevoel voor de partner verdwijnen.
Met het verdwijnen van het gevoel voor je partner, zal ook de behoefte aan intimiteit verdwijnen.
Een relatietherapeut kan je helpen het gevoel weer terug te krijgen.
Simon Kok, relatietherapeut


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 36 - Boekentip: Vuile lakens

Toe aan een verfrissende kijk op intimiteit en seksualiteit? Lees (samen) het boek Vuile Lakens van Anaïs Van Ertvelde en Heleen Debruyne.
De auteurs leggen de hedendaagse visie op seksualiteit bloot. Ze zoeken in de geschiedenis, cultuur en wetenschap en hun eigen ervaringen naar wat onze lichamen beknot. Zo worden velen van onze nodeloze schaamtes gefileerd.
Dit boek biedt een mooie ingang om over je eigen seksualiteit, wensen en grenzen na te denken én te delen.

Mira

1

deel deze tip

Tip 37 - Stilstaan bij de aanraking

Sta samen eens stil bij de aanraking en onderzoek jullie grenzen en behoeften.
.
- A gaat B aanraken, daar waar B ook van geniet. A gaat eerst even voelen en geeft dan feedback: ja (door), nee (stop op deze plek/manier), misschien (onderzoek de behoefte). Doe dit op een paar verschillende plekken op het lichaam en met verschillende manieren van aanraken (zacht, langzaam, stevig, ritmisch etc.).
- Wisselen de rollen om.
- Bespreek aan het eind samen wat je ontdekt hebt. Wat vond je fijn? Wat was verrassend? Waar lag een grens? Wat is je behoefte?

Veel plezier!

Mira

1

deel deze tip

Tip 38 - De techniek van de 7 sluiers

De techniek van de 7 sluiers klinkt erg Kama Sutra, maar is een prachtige tool om als vrouw weer te leren genieten van intimiteit. In 7 stappen die je samen zet ontdekken jullie weer hoe je lichaam reageert en hoe je kan genieten en overgeven. Omdat elke stap een duidelijke grens heeft tot hoever jullie gaan hoef je als vrouw niet bang te zijn dat er over die grens heen gegaan wordt. Zoek maar op internet of vraag of ik deze techniek naar je wil mailen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 39 - Initimiteit in een relatie

Intimiteit is heel belangrijk in een relatie. Niet alleen lichamelijk, maar ook op een geestelijk niveau. Vaak als er geen tot weinig geestelijke verbinding is in een vaste relatie wordt intimiteit (sex) ook een stuk lastiger voor 1 van beide of allebei.
Tip 1:
Praat met elkaar wat je wensen zijn en waar je tegenaan loopt. Leg dit naast elkaar en kijk dan wat de blokkades zijn. Als je er samen niet uit komen kan een relatietherapeut je er bij helpen.
Tip 2:
Ga met je kleren aan recht op en tegenover elkaar op bed zitten. De armen om elkaar heen geslagen. Kijk elkaar aan en laat de energie door je lichaam rond stromen. bv. van je eerste chakra door de vrouw (lichaam) omhoog, derde oog weer naar buiten (of de mond) bij de man naar binnen, naar beneden door de man en de eerste chakra weer naar buiten om opgevangen te worden door de eerste chakra van de vrouw. Dit doe je met een ademhaling. Voel wat dit met jullie doet en na ongeveer een kwartier bespreek dit met elkaar. Hoe is het om in elkaars ogen te kijken? Wat voor sensatie heb je in je lichaam waar genomen? En hoe voelt je hart?
Heb je vragen? Neem gerust contact met me op.


1

deel deze tip

Tip 40 - Vind consent in intimiteit

Consent betekend overeenstemming of toestemming vinden om iets te doen of te laten gebeuren. Door expliciet te worden over verlangens en grenzen worden intieme en seksuele mogelijkheden met verantwoordelijkheid onderzocht. Wil je weten hoe je consent kan gebruiken? Betty Martin heeft vele mooie oefeningen, podcasts en filmpjes gemaakt. Veel plezier bij het ontdekken hoe je hier (samen) mee kan spelen en onderzoeken.

Mira

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 41 - Intimiteitsproblemen en grenzen respecteren.

Intimiteit heeft alles te maken met je kwetsbaar opstellen. Of anders gezegd: jezelf bloot geven. Voor de meeste mensen is dat moeilijk, je bent niet de enige. Maar als het tot problemen leidt in je relatie kun je er beter werk van maken.

Veelal zal het te maken hebben met grenzen stellen. Als je het moeilijk vindt om je kwetsbaar op te stellen heeft dat vaak te maken met dat je bang bent dat de ander bij jou over de grens gaat van wat jij wilt. Door verder te vragen, door je te willen forceren of omdat je bang bent dat de ander dingen doorverteld.

Het kan ook zijn omdat de ander op een ander vlak je kwets, je becommentarieerd of hoe dan ook waardoor je je niet veilig genoeg voelt om je bloot te geven. De ander gaat dan voor jouw gevoel over je grens. Dan is het zaak om in je relatie aan beide kanten te werken. Jij kunt leren je grenzen aan te geven, je partner kan leren om oog te krijgen voor waar jouw grens ligt en die respecteren. Vanuit het vertrouwen dan je elkaar zo respecteert kan intimiteit weer groeien.


1

deel deze tip

Tip 42 - Bewegingstherapeut

Om intimiteitspatronen te onderzoeken en te verbreken kan een bewegingstherapeut of coach helpen. Samen ga je vanuit ervaring leren en mogelijkheden onderzoeken. Je voélt waar patronen stagnatie brengen en waar bewegingsruimte zit i.p.v. dat je het alleen wéét. Er zijn relatietherapeuten die deze combinatie aanbieden.

Mira

1

deel deze tip

Tip 43 - Emotionele intimiteit

Intimiteitsproblemen, niet altijd heeft dit alleen te maken met problemen rondom seks. Vaker heeft dit maken met het aangaan van emotionele intimiteit. Hoe veilig voel ik mij in mijzelf om het contact met jou op een diepere manier aan te gaan, hoe veilig voel ik mij in mijzelf om jou duidelijk aan te geven waar mijn grenzen liggen. Of.... hoe angstig reageer ik als jij niet stevig in je schoenen staat, wat gebeurd er met jou als ik angstig wordt en boos wordt. Verdwijn jij dan of blijf je. Het is bij dit soort vragen heel fijn om samen, in therapie, te ontdekken wat er met jou gebeurd in reactie op iets wat de ander doet of zegt. Zodat het weer veilig kan worden en dan kunnen de volgende stappen gezet worden richting elkaar opnieuw gaan ont-dekken.


1

deel deze tip


Tip 45 - HEART cards

Als je het moeilijk vind om je gedachten en gevoelens goed uit te drukken, kunnen HEARTcards  helpen! Dit is een setje kaarten kan je helpen om woorden te geven die je zorgen, angsten, wensen en emoties helpen te benoemen. Het kan je helpen om niet verstrikt te raken in negatieve patronen, maar dicht bij je zelf te blijven en toch in contact te gaan met je partner.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 46 - Open deur: Maak tijd voor elkaar!!!

Het is een open deur, toch kom ik te vaak tegen dat mensen het niet doen/ vergeten/ te druk hebben/ niet toe komen: maak tijd voor elkaar!!!
Voor je het weet trekt de gewone gang van zaken alle energie weg: werk, kinderen, ouders, andere drukke aandachtstrekkers, en vergeet je elkaar.
Dus: maak tijd voor elkaar, doe samen iets leuks, al is het 2 uurtjes! Ga wandelen, fietsen, uit eten, even weg uit het leven van alle dag. En doe dit regelmatig, zet het in je agenda!
Te vaak staat de relatie helemaal onderaan de (to do) lijst..


1

deel deze tip

Tip 47 - Aandacht geven

In een relatie ervaren we graag
begrip
waardering
nabijheid
acceptatie
veiligheid
Dit geeft ons het vertrouwen de toekomst positief te zien.
Wanneer je (één van) deze gevoelens mist in het contact met je partner kan twijfel, onzekerheid en gekwetstheid ruimte krijgen.

Bespeur je dit bij jezelf?
Ga voor jezelf dan eens na hoe jij je partner benadert?
Is dit met begrip en waardering? Kun je accepteren dat hij/zij anders acteert dan jij zou doen? Laat je een welkom gevoel van nabijheid en veiligheid zien? Leef jij je behoefte aan intimiteit?
Door je te richten op de ander met liefdevolle aandacht zul je niet alleen het negatieve doorbreken. Verrassend vaak ontstaat vanzelf meer blijheid, ruimte en acceptatie. Dit geeft meer bereidheid en openheid om elkaar op een andere fijnere manier tegemoet te komen.
1

deel deze tip

Tip 48 - Aanraking na seksueel trauma

Je hebt een relatie, maar omdat jij een seksueel trauma hebt is het moeilijk om intimiteit met je partner te delen. Het lichaam legt bij aanraking (ook bij veilige personen) met gevaar. Het lichaam heeft aanraking als gevaarlijk opgeslagen in het geheugen. Om dat te veranderen is het noodzakelijk om positieve ervaringen toe te gaan voegen aan het lichaamsgeheugen. Dit werkt het best onder de juiste begeleiding.

Maar wat je zelf al kan doen is om samen te kijken naar een activiteit waarbij aanraking noodzakelijk is, mogelijkheid dat dit overgaat in seksueel contact is uitgesloten. Bijvoorbeeld samen op dansles, judo, massage cursus of andere contact sporten of activiteiten. Het lichaam gaat dan de aanrakingen opslaan als veilig en prettig.

Melissa

1

deel deze tip

Tip 49 - Seks of intimiteit

In drukke periodes kan het zijn dat de seks wat achterblijft.
Probeer om, ondanks drukte of stress, elkaar toch steeds weer te vinden door tegen elkaar aan te liggen in bed, elkaar echt even vasthouden, te knuffelen of even schouders/voeten masseren. Lichamelijk contact, huid contact is erg belangrijk voor ons allemaal.

Ook is het fijn als je bij het komen en gaan elkaar echt een kus kan geven, een fijne dag kan wensen, welterusten zeggen. Elkaar ook echt aankijken, echt in de ogen kijken.
Zo kan de intimiteit blijven ook als de seks op een laag pitje staat.

Het maakt het dan ook makkelijker om elkaar weer te vinden als de zin in seks of de rust en tijd voor seks zich weer aandient.


1

deel deze tip

Tip 50 - Je tastzin weer bewust worden

Wanneer het pad naar seksuele intimiteit met je partner om wat voor reden dan ook vertroebeld is, kun je er weer zicht op krijgen door zelf opnieuw te gaan ontdekken. Een eenvoudige oefening om hiermee te beginnen is deze:
Ga ergens rustig zitten waar je niet gestoord wordt. Pak een voorwerp ongeveer de grootte van je hand. Doe je ogen dicht en voel dit voorwerp. Voelt het prettig in je handen of juist niet? Waarom wel/niet? Verandert dat gevoel wanneer je het met je hele hand vastpakt of alleen met je vingertoppen? Pak het voorwerp en ga ermee over de rug van je hand en je arm. Hoe voelt dit? Neem voor deze oefening ongeveer 10-15 minuten, breidt uit als dat nodig is. Het gaat erom dat je weer ervaart, voelt, je tastzin weer bewust wordt.
Deze oefening is ook prettig als onderdeel van een meditatie en het kan ook heel verhelderend werken om dit na te bespreken met je partner.
Veel plezier!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 51 - Eens per week...

Het begin van intimiteit is het gevoel van wederzijds respect en aandacht. In de waan van de dag kan intimiteit ondersneeuwen. Het helpt om er concreet afspraak over te maken. Bijvoorbeeld eens per week een avond zonder scherm, of eens per maand een avond samen uit. Het voelt misschien eerst geforceerd maar dat gaat vanzelf over.

Mariske

1

deel deze tip

Tip 52 - Betekenis: "Close or warm friendship".

Betekenis: "Close or warm friendship".
The absence of fences created a mysterious intimacy in which no one knew privacy'
Intimiteit is contact maken met een ander, verbinding maken en daarin mee bewegen met de ander en de ander beweegt mee met jou.
Het delen van emoties, gedachten, visies, ideeën kan iemand dichterbij elkaar brengen, je met elkaar verbonden voelen. Waarin de ene keer jij een stap dichterbij komt en de andere keer de ander.
Tegenoverstellingen uit contact door ruis, in contact doordat iets gedeeld wordt met elkaar.


1

deel deze tip

Tip 53 - Intieme communicatie

Word intiem in de communicatie met je partner:
• Vraag aan je partner: hoe voel je je nu?
• Zeg tegen je partner: ik voel me ….

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 54 - Zie elkaar weer!

Als stellen in relatietherapie gaan, zijn ze elkaar nogal eens uit het oog verloren. Ze voelen zich niet meer gezien, niet begrepen en steeds eenzamer in de relatie. Vaak krijgen ze een tunnelvisie waardoor de focus vooral komt te liggen op wat de ander verkeerd doet. Met man en macht wordt geprobeerd de ander te veranderen. De verwijten vliegen over en weer, soms gevolgd doordat men zich terug gaat trekken of juist de ander gaat pleasen. Deze strategieën zijn gedoemd te mislukken en werken vaak averechts. Het patroon moet doorbroken worden. Dat begint door weer interesse te tonen, nieuwsgierig te zijn naar elkaar. Wat houdt de ander bezig, wat voelt en denkt je partner? Proberen te begrijpen waarom hij of zij een andere mening heeft. Zie jullie verschillen als aanvulling op elkaar i.p.v. lastige obstakels. Dat bereik je door met elkaar in gesprek te gaan, vooral veel belangstellende vragen te stellen. Echt te luisteren naar de antwoorden en deze serieus te nemen. Het gevoel van de ander te erkennen. Te stoppen met ‘ja maar…..’. Soms wil dat zeggen dat je zegt ‘ we agree to disagree’ en daar is niets mis mee.


1

deel deze tip

Tip 55 - “Ik voel me zo eenzaam in de relatie”

Eenzaam in de relatie
“Ik voel me zo eenzaam in de relatie” is een uitspraak die ik regelmatig hoor. Je voelt je onbegrepen, niet gesteund en het lukt ook niet om het er over te hebben. Gevoelens worden niet meer uitgesproken bang voor escalatie.. De kans is groot dat er sprake is van onvoldoende emotionele verbinding. Wat kun je doen zodat het lukt om ‘emotionele verbinding’ met je partner te maken? Ten eerste is het belangrijk dat je nieuwsgierig bent naar je partner. Dat je probeert hem of haar te begrijpen. Wat zal hij of zij denken en voelen? Dat je weet wat hem of haar bezighoudt, wat zijn of haar behoeftes zijn, zodat je daar rekening mee kunt houden, hem of haar zo nodig kunt steunen. Als je het gevoel hebt dat je eigenlijk helemaal niet weet wat de ander bezighoudt, voelt, wat de behoeftes zijn et cetera, kijk dan eens rustig naar je partner, naar het gezicht, de lichaamstaal en kijk eens wat er in jezelf opkomt. Vaak krijg je vanzelf wel een gevoel van hoe het zit. Of hij of zij blij, opgewonden, verdrietig, gestrest et cetera is. En geef dat eens terug door het te benoemen, bijvoorbeeld: “ik heb de indruk dat je gestrest bent, want je kijkt zo….. Klopt dat?” En dan komt er wel een gesprek op gang over wat de ander zoal voelt, bezig houdt en kun je eventueel ook bekijken wat je voor de ander kunt betekenen. Je hebt op deze wijze dus ‘emotionele verbinding’ gemaakt met je partner.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 56 - Iedereen is anders

Rondom seksualiteit en intimiteit wordt vaak gedacht in abnormaal en normaal. Alhoewel er verschillen zijn tussen bijvoorbeeld mannen en vrouwen, zijn er vooraal veel verschillen binnen bepaalde 'normgroepen' (bijvoorbeeld vrouwen). Veel zaken die als abnormaal worden gezien, zijn in feite normaal en vaak voorkomend.

Iedereen is anders. Iedereen is hetzelfde. Iedereen is normaal.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 57 - Binding in plaats van verbinding

Binding in plaats van verbinding ontstaat zodra je de ander niet goed los kan laten. Dit leidt regelmatig tot het blijven hangen in gevoelens van verwijten, boos of teleurgesteld blijven, overbezorgd zijn of je bijvoorbeeld afhankelijk voelen van de ander. Binding kan in goede tijden veilig voelen. Alleen kan het ook voelen alsof je geen stap zonder de ander kan zetten. Hierdoor kan persoonlijke ontwikkeling belemmerd worden; want wat als de ander niet mee ontwikkeld. Wat dan?

Romy

1

deel deze tip

Tip 58 - intimiteit is eigenlijk iets van "jezelf onthullen"

Vaak verstaan mensen onder intimiteit gezellig op de bank een glaasje wijn drinken en lekker netflixen. Of denken ze dat vrijen gelijk staat aan intimiteit. Hoewel dat heel fijn kan zijn, wil dat niet zeggen dat er sprake van intimiteit is. Pas wanneer je iets kwetsbaars durft te delen met je partner en je partner reageert daar empatisch of compassie vol op, ontstaat er intimiteit. Dat kan zowel onder de lakens als voor de TV.


1

deel deze tip

Tip 59 - Seksuele en Persoonlijke intimiteit

Wist je dat er twee soorten intimiteit zijn? Je hebt de seksuele intimiteit, de seksualiteit die je deelt met een ander. Maar je hebt ook persoonlijke intimiteiten die je kan delen met een ander. Je deelt persoonlijke vertrouwelijkheden met een ander, dingen die intiem zijn en die je niet zomaar met iedereen deelt. In beide gevallen kan het als vreemdgaan ervaren worden als je het doet met iemand buiten de relatie.

Jolande

1

deel deze tip

Tip 60 - Intimiteit aangaan

Bedenk eens zelf en ook samen, wat doe jij of wat doet je partner wat jullie in de weg staat om intimiteit toe te laten in je relatie?

Intimiteit is belangrijk om een langdurig, waardevolle relatie te hebben. En dat vraagt om verbinding en verbinding vraagt om kwetsbaarheid.

Als je kan ontdekken wat jij of je partner doet om de intimiteit en kwetsbaarheid uit de weg te gaan, kan je hierover het gesprek aangaan. Als En zo dingen in gang zetten om meer verbinding en meer intimiteit in je relatie te brengen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 61 - Nergens hoeven komen

Intimiteit staat vaak onder druk, als er een doel is: het klaar komen van de een, de ander of allebei, de penetratie, de balans van geven en nemen,…. maar hierdoor voorkom je vaak het echt genieten.
Echt genieten is in het nu – gewoon Nu, zonder ergens naar toe te gaan, zonder iets te willen, zonder doel of plan, gewoon er te kunnen zijn.
Probeer dit een keer met elkaar. Spreek af, dat niets hoeft, dat jullie proberen, los te laten wat er zou kunnen gebeuren en in plaats ervan alleen met elkaar zijn in het moment.
Misschien is het een kus, een aanraking in je onderrug, neusje-tegen-neusje, de hand op je buik… en dan alleen iets doen, als het ontstaat vanuit genieten… nergens hoeven komen.1

deel deze tip

Tip 62 - Meer intimiteit in jullie relatie

De meesten van ons hebben niet geleerd om te praten over intimiteit. Daarnaast speelt vaak de overtuiging (een romantisch beeld) dat intimiteit en seks spontaan moeten ontstaan. De praktijk leert echter dat het er dan vaak niet van komt. Drukte van het gezin, te moe door een stressvolle baan etc. Het vreemde is dat we wel tijd inplannen voor sociale contacten, familiebezoek en sporten maar niet voor één van de bindende factoren in onze relatie. Bewust tijd inplannen voor intimiteit en, omdat we geen van allen gedachten kunnen lezen, is het ook belangrijk om erover te praten. Zo kun je veel leren over elkaar en jezelf, en dat gebeurt niet wanneer je er niet over praat. Geef eerst voor jezelf antwoord op de volgende vragen;
• Wat is jouw verlangen?
• Wat zou je fijn vinden en wat niet?
Praat er daarna samen over, dat kan het begin zijn voor meer intimiteit in jullie relatie.


1

deel deze tip

Tip 63 - Een partner die niet wil praten, maar wel seks wil

Het kan nogal tegenstrijdig voelen. Je hebt een partner die confrontaties en discussies uitpraten vermijdt. Telkens als jij iets wilt bespreken, trekt hij of zij zich terug. "We praten er later wel over", is het dan. Jij weet dat dat 'later' nooit komt. Het is gewoon geen prater. Hij of zij kan de woorden niet vinden, slaat dicht of vindt het praten over emoties moeilijk. Maar als het op seks aankomt, dan zoekt hij of zij wel toenadering. Dat kan voor jou vervelend voelen, want jij hebt het wellicht nodig om op emotioneel niveau verbinding te voelen voordat je je in bed kunt geven aan de ander. Het kan zo zijn dat je partner via seks laat merken dat hij of zij van je houdt en dat deze manier makkelijker gaat omdat hier geen woorden voor nodig zijn. Het is in dit geval dus niet zo dat het hem of haar alleen maar om de seks gaat en emotioneel niet wil verbinden, maar de seks ís voor hem of haar de manier om ook emotioneel te verbinden.


1

deel deze tip

Tip 64 - We doen het te weinig, hoe krijg ik het weer aan de gang?

In een lange relatie valt het soms niet mee om het begin van intimiteit te vinden. Je wil allebei wel, maar hoe begin je nou ook alweer....? Daarom hier een rijtje firestarters die je nét een andere start kunnen geven!

𝟏) 𝐆𝐞𝐞𝐧 𝐉𝐀 𝐠𝐞𝐞𝐧 𝐍𝐄𝐄
De mate waarin je zin hebt is veel subtieler dan een JA of NEE. Stel daarom voor om het aan te geven op een schaal van 0 tot 10. Zo voorkom je een harde afwijzing op het moment dat er best nog wel zin te maken valt. Gun de ander de tijd om in de stemming te komen, bijvoorbeeld met een warme douche, een fijne massage, of een pikant verhaaltje...

𝟐) 𝐃𝐨𝐞 𝐞𝐞𝐧𝐬 𝐠𝐞𝐤!
Doorbreek de gewoonte met iets mafs. Ga ineens staan, roep ohneeee en doe alsof er iets heel ergs gebeurd is, dikke kans dat je geliefde zich rot schrikt en alle aandacht op jou richt, dan vertel je niet meer weet hoe jullie eerste kus ook alweer ging. Wedden dat jouw geliefde je hier even aan wil helpen herinneren?

𝟑) 𝐃𝐞 𝐤𝐞𝐮𝐳𝐞 𝐢𝐬 𝐫𝐞𝐮𝐳𝐞!
Leg je partner op een willekeurig moment een keuze voor. Je kunt dit doen na een kus, een aanraking maar ook door een kledingstuk uit te trekken of de gordijnen dicht te doen, wees creatief! Wanneer je dit een paar keer gedaan hebt, zul je merken dat er een soort code ontstaat. Iedere keer dat je partner kiest, ga je verder aan de hand van de keuze. Een super luchtige spel ingang die je vanaf nu altijd spontaan kunt inzetten!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 65 - Verbondenheid

Verbondenheid is de lijm voor je relatie. Maar wat is verbondenheid nu eigenlijk? Volgens veel deskundigen bestaat het uit 3 componenten en wel;

• intimiteit: gevormd door vertrouwen, steun, een goede communicatie en empathie
• passie: bestaande uit fysieke aantrekkingskracht, opwinding, energie en romantiek
• toewijding: het besluit om de relatie voor langere termijn in stand te houden

Een gemis in een relatie is meestal terug te voeren tot een van deze drie componenten. Hebben jullie bijvoorbeeld weinig of geen seks, dan kan dat komen doordat er geen fysieke aantrekkingskracht meer is, en het dus aan passie ontbreekt. Maar het kan ook zijn dat er een ander gemis onder ligt, zoals een gemis aan vertrouwen.

Probeer uit te vinden wat er precies ontbreekt en of daar iets aan te doen is. Lukt dat samen niet dan is de begeleiding van een relatietherapeut een optie.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 66 - Hoe krijg je de intimiteit terug

Waar begin je als er al een tijdje geen intimiteit is? Het is goed om te weten wat de liefdestaal van je partner is. Probeer daar eens achter te komen Is het aandacht, samen dingen doen? Is het kadootjes krijgen? Juist de lichamelijke aanraking? Complimenten? Graag bij dingen geholpen willen worden?
En ga daarmee aan de slag.deel deze tip

Tip 67 - Kashmirische massage

Een hele fijne manier om op fysiek vlak weer wat dichter bij elkaar te komen, is door elkaar te masseren. Er zijn allerlei soorten massages, maar de mooiste en meest verbindende vind ik toch wel de Kashmirische massage. Het wordt ook wel eens de Deep Space massage genoemd. Het is een tantrische massagevorm waarbij de ene partner bij de andere partner op schoot ligt; vanuit deze positie kun je het hele lichaam met langzame strijkbewegingen masseren. Er zijn in Nederland diverse dag- of avondworkshops in te volgen, waarin je deze massagevorm kunt leren. Het vraagt geen speciale techniek, dus het is voor iedereen goed te volgen. Het is een mooie, verbindende manier om met elkaar bezig te zijn!

Anoniem


deel deze tip

Tip 68 - Wat betekend intimiteit voor jou?

In begin van de relatie ben je nog verliefd, wil je niets liever dan bij elkaar zijn en is intimiteit geen probleem. Echter later in de relatie veranderd dit. De heftige verliefdheid is er af. Het gewone leven heeft de overhand genomen. De focus ligt vaak ook ergens anders (ouder zijn, carriere maken enz.).

De intimiteit veranderd. De verschillen worden groter. Duidelijker. En soms verdwijnt de intimiteit in zijn geheel. Van geen kus meer bij het weggaan of thuiskomen tot geen seks meer.

Meestal gaat dit wringen. Gaan er barsten ontstaan in de relatie.

Tijd om eraan te werken. En dat begint met met elkaar praten. Met elkaar delen wat je ervaart. Hoe lastig het ook is.

En één van de belangrijkste onderwerpen is 'intimiteit'. Deel met elkaar wat voor jou intimiteit is. Hoe het werkt voor jou. Waar je behoefte aan hebt. En luister naar hoe het voor de ander is. Sta open voor elkaar. En vind dan samen jullie weg daarin. In kleine stapjes.

Anoniem


deel deze tip

Tip 69 - Nee zeggen voelt voor de partner als een afwijzing.

Het kan zijn dat 1 van de partners vaker wil dan de ander. Dit verschil kan soms heel erg groot zijn. Soms is het zelfs zo dat de ene dan nee zegt en dat de ander zich afgewezen voelt en boos wordt. Als je dit maar aan laat sudderen kan dit grote gevolgen hebben. Het gaat van niets naar iets. Zelfs zover dat de partner die niet vaak wil het maar gewoon doet voor de lieve vrede. Zo krijg je dader en slachtoffer. De dader neemt maar gewoon sex omdat hij/zij zich anders afgewezen voelt en het slachtoffer laat over zich heen lopen en treed daarbij uit zijn/haar lichaam om het niet te hoeven voelen. Dit heeft beide met situaties uit de jeugd/tienertijd te maken.

Tip 1:
De gevolgen hadden voorkomen kunnen worden door in gesprek te gaan met elkaar. En als dit niet lukt.

Tip 2:
Zoek hulp en doe dit niet totdat het escaleert en dat er 1 van beide uit de relatie stapt.

Vele die dit lezen denken nu misschien, bij zo'n persoon moet je weg gaan. Dat is natuurlijk ook helemaal ok. Maar er is wel een verschil tussen dader zijn en daderschap. Dader kan je onbewust zijn en als je de trauma's opgeruimd hebt en je ziet in dat je dader bent . Die persoon kan dan beslissen om dit nooit meer te doen en dat lukt hem ook. Daderschap dan omarm je het dader zijn. Je kan niet anders of wil niet anders. Het zelfde geld voor slachtoffer zijn en slachtofferschap.deel deze tip

Tip 70 - Wanneer je jullie intimiteit als een probleem ervaart.

Praat erover! Bij voorkeur met elkaar en als dat ingewikkeld is om welke reden dan ook, doe het dan met een therapeut erbij.
Er zijn zoveel stellen die hiermee worstelen en toch rust er bij velen een taboe op om het hier goed over te hebben.
Het er niet over hebben, gaat de problemen vergroten en betekent vaak een nog grotere verwijdering van elkaar.

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 71 - Hoe je je meer kan openen voor intimiteit

Als je veel teleurstellingen hebt gehad in je verlangen naar meer intimiteit, kan het zijn dat je je bent gaan afsluiten, je verlangen bent gaan negeren. Een 1e mooie stap is om ZELF weer contact te gaan maken met je verlangen naar meer intimiteit. Je kan b.v. zeggen: mmmm....het lijkt me zo fijn om weer te vrijen. Om weer nabijheid, huidcontact te ervaren. Ik weet nog niet precies hoe ik me weer kan openen. Maar ik ga me wel proberen te openen.
Probeer het maar eens...deel deze tip

Tip 72 - Een muur is geen grens

Soms ben je al zo vaak of zo intens gekwetst in je leven dat je hebt besloten om een muur op te trekken. 'Hier komt niemand meer bij'. Het gevolg is dat iemand op afstand blijft en dat je koel en afstandelijk overkomt. Minder eenvoudig is het om raakbaar te blijven en toch te kunnen begrenzen: 'als je dit zegt, dan doet me dat pijn'. Zoek naar een manier om iemand achter je muurtje toe te laten, zonder dat je je grenzen over gaat of laat gaan.

Anoniem


deel deze tip

Tip 73 - Schaamte .. onder de loep

Schaamte is een pijnlijke emotie die we het liefst wegdrukken. Niet doen: 'Voel het, onderzoek het en wees er open over.'

We betitelen vaak iets waarvan we vinden dat het niet door de beugel kan, als een schaamte. Het gaat dan eigenlijk meer over schuld (‘mijn gedrag is slecht’) dan over een diepgevoelde schaamte die onthuld wordt (‘ik ben een slecht persoon’). Beide vormen zijn gebaat bij 'delen van informatie'.

Top–10 van schaamtebronnen

Bepaalde fouten die je gemaakt hebt
Je lichaam
Bepaalde karaktertrekken
Jouw gebrek aan competentie (het gevoel dat je eigenlijk te weinig weet of kan, ook op werk of hobby gebied)
Psychische problemen of remmingen, zoals angst of burn-out
Je gevoel van eenzaamheid
Eigen lichaamsgeur
Je verslaving(en), zoals te veel eten, drinken, drugs of spullen kopen
Bepaalde lichamelijke kwalen, zoals winderigheid of snurken
Bepaalde seksuele activiteiten, zoals soloseks of porno kijken

Top–5 van reacties bij schaamte

Doen alsof er niets aan de hand is 38%
Wegdrukken van schaamte, er niet aan denken of over praten 36%
Blozen, zweten en/of stotteren 19%
(pijnlijke) grapjes over maken, weglachen 18%
het willen doch niet durven delen met anderen 16%
boos, verdrietig, eenzaam worden7%

Schaamte wordt al gauw iets 'vluchtigers', wanneer je besluit erover te praten. Gedeelde schaamte blijkt ook al snel halve smart. Je zult verbaasd staan hoeveel herkenning er blijkt te zijn. Zoek een vertrouwd persoon, of kies een vertrouwde niet oordelende buitenstaander (Coach) om je hart te luchten en start met de schaamte ontkrachten...deel deze tip

Tip 74 - Intimiteit

Wat is eigenlijk intimiteit.
Intimiteit is dat je voelt en ervaart dat je verbonden bent met jezelf en met een ander. Dit kan je partner zijn maar ook een vriend en/of vriendin en/of een familielid. Deze verbondenheid kan zijn op emotioneel, spiritueel en lichamelijk vlak. Het is ook geheel afhankelijk van de situatie met wie, waar en in welke tijd.
Weet je wat jij onder intimiteit verstaat en hoe leg je dit uit aan jezelf, aan je partner!deel deze tip

Tip 75 - Echt genieten mag?!

Durf je echt je genieten van intimiteit? En wat versta je eigenlijk onder intimiteit? Kunnen jullie daar met elkaar overhebben? Een lastig onderwerp, vooral wanneer je dat niet zo gewend bent om erover te praten. Sex en intimiteit zijn vaak nog moeilijke onderwerpen. Een therapeut is opgeleid om deze onderwerpen juist wel te bespreken. Intimiteit gaat veel verder dan sex en vooral dat maakt ook het verschil in een relatie. Wil je meer (weten)? Maak een afspraak bij een goede relatietherapeut!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 76 - Tantra: het geheim van de liefde

Jan en Caroline geven tantra en hebben daar ook een mooi boek over geschreven met veel oefeningen die je alleen en samen kunt doen om meer verbinding met elkaar te krijgen.

Het boek heet Tantra, het geheim van de liefde, van Jan den Boer & Caroline van Wijngaarden.deel deze tip

Tip 77 - Luistertip: podcast Esther Perel

Luister naar relatietherapiesessies van Esther Perel, bijvoorbeeld: I Want to Feel Wanted

Anoniem


deel deze tip

Tip 78 - Be present to connect intimately

Reaching a deeper level of intimacy is a desire many partners have. Even couple that consider themselves happy, often desire to reach a deeper level of intimate connection.

Learn how to be present can be a great way to move in that direction. When I use the term 'presence' I mean the open attitude, heart connected to heart stand, where both partners show up with their truth and hold space for each other's truth.

In this space there is no judgment, just love. The kind of love that we often refer to as unconditional: love because we are made of love and we surrender to our most essential nature. Simply that.

The main reason we don't flow in this presence state when together with our partner, is fear of rejection. Presence is such a vulnerable place where we show up as we are and with what we feel. Often we fear it could go wrong and create incredible pain. To avoid this fear, however, we keep also de bliss of intimate connection at a distance.

How could you make a first step towards more intimate connection with your partner?

Talk to your partner about your desire for more intimate connection, explain why this is important for you and ask how your partner feels about it. By addressing your fears you disarm them.

If your partner is on board you can think together on how to make the first step. Even just talking about this is creating more closeness. Looking each other in the eyes as you connect heart to heart and stay with what is your truth in that moment could be another way to get even more emotionally connected and intimate.

Anoniem


deel deze tip

Tip 79 - boekentip over (vrouwelijke) seksualiteit

Emily Nagoski legt het duale control model uit. Het is het mechanisme in je hersenen wat de seksuele respons controleert. Er is een accelerator en brake. Ofwel een turn on en een turn off. In het boek Kom als jezelf legt ze uit wat er cruciaal kan zijn voor je seksleven maar ook wat je kunt doen om je seksleven te verbeteren. Een aanrader!!deel deze tip

Tip 80 - boek:Wegen naar seksuele waardigheid; Maya Schrier-Kerstan

Dit boek geeft informatie over onze psychosociale ontwikkeling. Hoe we ons intiem verbinden heeft te maken met onze vroege ervaringen. Onze seksuele stroom kan geblokkeerd zijn geraakt. In dit boek word je geïnspireerd om weer in contact te komen met de diepe wijsheid van ons erotisch lichaam. Hierdoor kun je je seksualiteit verdiepen en zo nodig helen. Aanrader!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 81 - Betekenis voor jou

Ga voor jezelf na wat intimiteit voor jou betekent. Als je dat hebt gedaan deel het dan met je partner. Kom op deze manier open en in verbinding met elkaar in gesprek. Wat gaat er al goed?

Anoniem


deel deze tip

Tip 82 - Ga het gesprek aan!

Ga het gesprek aan hierover. Doe je dit niet dan is de kans groter dat je van elkaar verwijderd raakt. Juist omdat intimiteit zo'n belangrijk onderdeel in een liefdesrelatie is. Bevraag elkaar hierover: wat is intimiteit voor jou, voor je partner? Wat mis je daarin? Wat mist de ander? En hoe kun je elkaar hierin tegemoet komen?
Kom je er niet uit, aarzel dan niet om een professioneel in de arm te nemen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 83 - Communiceren van hart tot hart

Intimiteit is communiceren van hart tot hart en dit kan natuurlijk ook met aanraken. Als ik dicht tegen mijn partner op de bank zit of op schoot of we praten over persoonlijke dingen die we ervaren, dan is dat intiem. Ik voel mezelf bevestigd, geliefd en van betekenis. Je wordt als het ware optimaal geraakt. Een gebaar, een knipoog, een flirt, een zin speciaal voor jou!

Er bestaat geen werkelijke intimiteit zonder kwetsbaarheid. Als je het harnas aanhebt, zal je minder aanraking ervaren. Steeds opnieuw zullen we de ander zo vertrouwen dat we ons voor elkaar openstellen en er op vertrouwen dat de ander ons geen schade zal toebrengen. Intimiteit is en blijft een riskante onderneming. Je verbergt jezelf niet meer.

Hart tot hart communicatie houdt ook in: je angst, boosheid en verdriet delen, want die hebben ook hun plaats binnen de intimiteit. Het hoeft niet weggepoetst te worden, het mag er zijn.

Het belangrijkste effect van intimiteit is de bevestiging van wie we zijn. Daar worden we blij van. Je probeert de ander niet te veranderen. Het is oké.

Betekent niet dat je alles wat de ander doet aanvaardt, dat gaat over gedrag, dit gaat over wie je bent als mens.

Intimiteit is niet vanzelfsprekend en vraagt steeds weer een persoonlijk investeren. Als je er van uit gaat dat het ‘wel goed zit in je relatie’ kan je slordig of gemakkelijk worden en mist veelal de intimiteit, want die komt niet vanzelf.

Intimiteit wordt dus ervaren in het uitwisselen van het hart. Hierin ervaar je je eigenheid en de ander. De grenzen tussen ‘jij’ en ‘ik’ worden bevestigd. Vanuit deze bevestiging groeit het verlangen om je grenzen op te heffen naar een samensmelten. Dat is seksualiteit. Intimiteit is een onmisbare stap naar gezonde seksualiteit.deel deze tip

Tip 84 - boekentip

Lees samen het boek: Ik wil heel dicht bij je zijn
Schrijfster: Cocky Drostdeel deze tip

Tip 85 - vertel over jezelf

Problemen met intimiteit en seksualiteit kunnen sterk verbonden zijn met jullie emotionele verbinding. Zijn jullie in het dagelijks leven niet gewend om elkaar te vertellen hoe je je voelt, dan kan emotionele en/of fysieke intimiteit te kwetsbaar voelen. En om het nog gecompliceerder te maken: vaak herkennen je op gegeven moment niet meer dat het eigenlijk te spannend is om je (fysiek) open te stellen voor de ander.
Begin met praten over hoe je je voelt, wat je verlangt en breidt dat langzaam uit tot het gebied van intimiteit en seksualiteit.

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 86 - Raak je zelf aan

Begin met jezelf aan te raken. Laat je partner voelen hoe jij graag aangeraakt wilt worden.

Anoniem


deel deze tip

Tip 87 - Smarttapping trauma verwerking

Trauma tav intimiteit wat je in de weg staat? Smarttapping werkt. Het kan je kan je helpen bij verwerken en loslaten van trauma's en overtuigingen die in de weg zitten.deel deze tip

Tip 88 - knuffelen helpt

Tijdens de relatietherapie gaat het vaak over gemis aan intimitiet. En het gemis van elkaar vasthouden en knuffelen weegt vaak zwaarder dan het uitblijven van seks.
Het belang van knuffelen wordt onderschat.

Knuffelen is echt heel waardevol. Tijdens het knuffelen komt het hormoon oxytocine vrij. Het is een sociaal hormoon en stimuleert sociaal gedrag. Oxytocine geeft een gevoel van veiligheid en vertrouwen, zowel in jezelf als in een ander. Het zorgt voor verbinding en het vergroot het empathisch vermogen.
Ik zeg DOEN!deel deze tip

Tip 89 - Verbinden door intimiteit of verbindt intimiteit?

Vaak is er sprake van intimiteitsproblemen bij stellen bij wie de relatie niet lekker loopt. Intimiteit is heel breed in de zin van seks tot het delen van gesprekken, elkaar woordeloos begrijpen of je volledig op je gemak voelen bij een ander. Een kus of een knuffel delen.
Vaak is het zo dat partners anders aankijken tegen de manier waarop de onderlinge verbinding hersteld kan worden en intimiteit weer gedeeld kan worden. De een voelt zich verbonden door seks, de ander heeft verbinding nodig om seks te kunnen hebben.
Dit inzicht is belangrijk om bespreekbaar te maken om samen te onderzoeken hoe ze kunnen proberen om de onderlinge verbinding te herstellen en intimiteit kan groeien.deel deze tip

Tip 90 - Afstemmen op jezelf, elkaar

Wat is afstemmen voor jou?
Het betekent dat je voor jezelf mag nagaan wat voor jou waardevol is of niet. Dit kan op allerlei gebieden zijn, het heeft met geloof, spiritualiteit, intimiteit, normen en waarden te maken. Intenties waar je het met jezelf overeen mag komen. Welke waarden en normen zijn voor jou belangrijk, waar krijg je energie van. En zo geld dit ook voor meerdere onderwerpen, heb je hier wel eens bij stil gestaan?deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 91 - Afstemmen op jezelf, elkaar

Afstemmen betekent dat je je bewust mag zijn hoe je over iets voelt, denkt en wat je er vervolgens meedoet. Mag je dit ook laten ien. Belangrijk is dat je dit herkent en kent bij jezelf t.a.v. o.a. intimiteit en waarden.
En hoe zie je dit in een relatie voor je. En is dit mogelijk, want je bent immers met 2 in een relatie.
Waarbij woorden door 2 mensen echt wel verschillende betekenissen kunnen hebben. Het gaat erom dat je elkaar hierin kan vinden door op elkaar af te stemmen zodat je elkaar kan begrijpen. Wat jij nodig hebt en wat de ander nodig heeft. Zo kan je er zijn voor jezelf en elkaar.deel deze tip

Tip 92 - Wat wil ik, wat wil jij?

Sexualiteit is het meest intieme wat je met elkaar kan beleven. Binnen een veilige relatie waarin partners elkaar trouw zijn kan sex, juist op de lange termijn, ook een beleving zijn die bevredigend is en verbindend werkt. Maar juist een relatie die al wat langer bestaat kan problemen op sexueel vlak vertonen. Vaak omdat er op emotioneel vlak zaken scheefgroeien. Onuitgesproken pijn en behoeften, grenzen en verlangens. Het lijkt wel of het uitspreken wat je nodig hebt van je partner - op constructieve wijze- één van de meest kwetsbare zaken is. Wanneer je dit kan op emotioneel niveau en jullie elkaars behoeften en pijn kunnen zien, zal dit ook zijn vruchten afwerpen op lichamelijk vlak. Oefen dus eerst op emotioneel niveau om jezelf kenbaar te maken in wat je nodig hebt en breid dat uit naar het lichamelijke vlak. Onthoud dat liefdevolle sex de weerspiegeling is van wat je emotioneel met elkaar hebt weten te bereiken.deel deze tip

Tip 93 - Terug naar de basis

Hoe ben je zelf groot gebracht? Wat heb je geleerd van je ouders over intimiteit? Vraag jezelf eens af hoe jouw relatie was met je moeder? Wat leefde zij voor mbt intimiteit? Hoe was jouw relatie met je vader? Wat leefde hij voor mbt intimiteit? En als je deze voorbeelden hebt verzameld leg ze dan eens naast die van je partner. Hoe logisch is het dat het moeizaam gaat/ Wat heb je nodig van de ander?

Anoniem


deel deze tip

Tip 94 - Vergroten van emotionele intimiteit

Emotionele intimiteit: het wederzijds delen van gedachten, gevoelens en verlangen. Studies tonen an dat sterke emotionele binding leidt tot gelukkigere relaties.

Tip 1: neem de tijd om echt naar elkaar te luisten. Toon begrip, empathie en wees gevoelig voor elkaars behoeften.
Tip 2: Communicatie is de sleutel. Praten en uitwisselen over bijv. je dromen, angsten en doelen creëer een diepere connectie.
Tip 3: Bouw rituele van verbinding, zoals avondwandelingen samen koken of koppelgesprekken om de band te versterken.deel deze tip

Tip 95 - 6 tips om intimiteit te vergroten

Liefderelaties groeien op de bouwstenen van fysieke en emotionele intimiteit.

Tip 1: neem de tijd om echt naar elkaar te luisteren. Toon begrip, empathie en ben gevoelig voor elkaars behoeften.
Tip 2: Communicatie is de sleutel. Praten over bijv. je dromen, angsten en doelen creëert een diepere connectie.
Tip 3: Bouw rituelen van verbinding, zoals avondwandelingen, samen koken of koppelgesprekken om de band te verstreken.
Tip 4: investeer in knuffeltijd, zoenen en knuffelen om de passie in je relatie te behouden
Tip 5: fysieke intimiteit is meer dan seks, het omvat ook hand in hand lopen, elkaars hand vasthouden en gewoon dichtbij zijn.
Tip 6: Ontdek elkaar verlangens en behoeften. Open communicatie over seksualiteit is belangrijk.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 96 - Gebrek aan intimiteit als uitkomst van iets anders + tips

Check eerst eens in alle eerlijkheid bij jezelf en elkaar, of er een ander probleem ligt onder het uitblijven van intimiteit. Vaak is het gebrek aan intimiteit een uitkomst van iets anders.

Misschien voel je je niet veilig en ontspannen bij de ander. Misschien is er iets wat veel stress geeft. Misschien krijg je te weinig, binnen de intimiteit, van wat je zélf fijn vindt.

Wat het ook is, bespreek dat met elkaar.

Wanneer je gevoelige onderwerpen bespreekt is het helpend om een veilige context te creëren. Dat kun je doen door aan te geven wat je wilt bespreken, wanneer, hoe en te vragen of de ander daarvoor open staat. Dat "blaming and shaming" niet aan de orde is. Of dat er nog iets aanvullends nodig is? Je wilt dat de ander, net als jij, volledig aanwezig is en mee wilt doen.

Deel heel eerlijk je ervaring , je grenzen en je wensen > in een ik-boodschap.deel deze tip

Tip 97 - Doelloos zijn in intimiteit

Wanneer je aangeraakt wordt en de ander heeft een doel, hij of zij komt iets "halen", dan kun je dat voelen in de aanraking. Meestal is dat niet fijn.

Een behoefte hebben aan intimiteit en afgewezen worden is ook niet fijn.

Een ieders behoefte is zeer legitiem. De manier waarop je het vormgeeft maakt alle verschil en gelukkig kun je dat tweaken!

Tweak het zodanig dat beide partijen elkaar in intimiteit willen ontmoeten. Wat is daarvoor nodig? Eerst eerlijk te worden over wat je wel en niet wilt en dat uit te spreken naar elkaar! Beetje eng en ongemakkelijk voor de meesten. Maar met een mooi doel toch? Dat is een beetje ongemak wel waard!

Experimenteer eens met doelloos te zijn in de ontmoeting. Om je voortdurend te laten leiden door wat er NU is aan impuls. En niet te vertrekken naar "Ik wil zo graag.....zoenen, knuffelen, vrijen, penetratie, orgasme".deel deze tip

Tip 98 - Zin om zin te maken?

Zin in seks is er niet altijd...

En dan vraag jij je dan af heb ik zin in seks?

Vraag jezelf eens heb ik zin om zin te maken? En ga samen met je partner op ontdekking hoe jullie dit samen kunnen doen.deel deze tip

Tip 99 - Boek Erotische intelligentie

Esther Perel heeft een mooi boek geschreven waarin juist het ontbreken van erotiek de relatie onder druk kan zetten..Hoe hou je een intieme en gelijkwaardige relatie en een goed seksleven?deel deze tip

Tip 100 - Stap voor stap

Breng stap voor stap weer wat speelsheid in je relatie en de intimiteit. Ga op date. Maar nu echt zoals de eerste date was. Ontdek elkaar opnieuw, zoek die spanning van het begin op.

Anoniem


deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegenZoek een relatietherapeut


Druk op de plaatsnaam om te kijken welke relatietherapeuten in de buurt zitten:

Staat jouw stad of dorp er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>