Relatietherapeuten.net
Netwerk van relatietherapeuten
Relatietherapie

Tips bij intimiteitsproblemen

intimiteitsproblemen

 

Intimiteitsproblemen - tips

Zoek je tips bij intimiteitsproblemen?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met intimiteitsproblemen

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Wees weer even vader en moeder 'af"

Als partners voor de eerste keer vader en moeder worden veranderd er veel. Niet alleen is er een mensje bijgekomen die 24/7 de aandacht en energie bepaalt, maar ook fysiek is er veel veranderd in relatief korte tijd.

 

Bij beide partners kan schroom ontstaan, om het initiatief te nemen voor het hebben van sex met elkaar. Soms helpt het om een nacht een hotel te boeken samen en weer even vader en moeder 'af' te zijn.8

deel deze tip

Tip 2 - Breng echt tijd door met elkaar

Problemen met intimiteit kan veel oorzaken hebben. Een kleine stap in de goede richting is het bewust zorgen voor tijd om met elkaar door te brengen. Door dit in de gezamenlijke agenda in te plannen. Tijd maken voor een gesprek, de telefoon eens opzij leggen, eens nee zeggen tegen sociale contacten en bewust investeren in de relatie.7

deel deze tip

Tip 3 - Houd me vast & relatietherapie

Sue Johnson houdt mensen die intimiteit lastig, ingewikkeld of angstig vinden een liefdevolle spiegel voor. Ben je nieuwsgierig naar jouw intimiteit problemen?

 

En wil je dit zelf oplossen, in plaats van je (toekomstige) partner weg te houden met een muur om jezelf heen gebouwd? Lees dan "Houd me vast" van Sue Johnson. Zij weet deze ingewikkelde materie goed uit te leggen.

Intimiteit problemen is complexe materie die vaak terug grijpt in je verleden en vroeg aangeleerd gedrag. Hoewel dit boek je een goed naslagwerk, vervangt het de noodzakelijke therapie volgens mij niet.

 

Voor intimiteit problemen kun je goed terecht bij een gespecialiseerde contextuele relatietherapeut, een EFT relatietherapeut of een systeemtherapeut.7

deel deze tip

Tip 4 - Wees creatief

Voor veel mensen met kinderen en een drukke baan is seks een sluitpost. Maar wie zegt dat seks altijd geweldig moet zijn en eindeloos moet duren?

 

Wees creatief in het vinden van 'tijd tussendoor', voor een vluggertje. 's avonds laat ben je vaak te moe, dus een keer in de ochtend onder de douche, tijdens het middagslaapje van je kind, zijn enkele voorbeelden.7

deel deze tip

Tip 5 - Zoek een relatietherapeut

Heb je last van de gevolgen van je intimiteitsproblemen en kom je er zelf niet meer uit? Een relatietherapeut kan je dan verder helpen.


Relatietherapeuten.net

4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Stel mobiele telefoonvrije uren in

Mensen die vaak met hun telefoon bezig zijn hebben een slechtere relatie met hun partner dan mensen die dat niet doen.

Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat het gevoel van verbinding meteen verdwijnt als je partner tijdens jullie gesprek telkens op de telefoon kijkt.

Om dit te vermijden kun je bijvoorbeeld telefoonvrije uren instellen, bijvoorbeeld tijdens het eten of na 10 uur ’s avonds. Leg hem dan ook echt uit het zicht!3

deel deze tip

Tip 7 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het intimiteitsproblemen-lotgenotenforum op deze website.


Relatietherapeuten.net

2

deel deze tip

Tip 8 - Seksuele problemen? Wellicht naar een seksuoloog of huisarts

Als de intimiteitsproblemen meer op een geestelijk en emotioneel vlak liggen, dan kunnen we als relatietherapeut iets voor je betekenen.

Als het een meer seksueel technisch probleem is, raadt ik je aan naar een seksuoloog te gaan of naar een huisarts voor nader onderzoek. Te denken valt aan disfuncties / operatie-achtige zaken of erectieproblematiek.2

deel deze tip

Tip 9 - Boekentip: Erotische intelligentie van Ester Perel

Boekentip
'Erotische intelligentie' van Ester Perel
Een vaste relatie geeft zekerheid , maar hoe houd je het spannend?


Esther Perel beschrijft in haar boek over minder wordende passie en hoe dit op te lossen.
Een echte aanrader!2

deel deze tip

Tip 10 - Een man is geen vrouw!

Vaak vinden vrouwen dat mannen hun gevoelens moeten uiten en meer moeten praten. Ze voelen zich gefrustreerd. Eigenlijk willen vrouwen van hun man een vriendin maken en dat gaan natuurlijkjten koste van de erotiek en de seksualiteit. Een vrouw kan haar eigen kracht vergroten, zich wenden tot vrouwen in haar omgeving en haar man een man laten zijn. Daarmee heb je meer hartstocht in de slaapkamer.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - In seks en in je relatie moet je werk stoppen

In seks en in je relatie moet je werk stoppen. Uit onderzoek is gebleken dat dat ongeveer een vijfde van de stellen die langere tijd een relatie hebben vrijwel geen seks meer hebben.

Een groot deel daarvan hebben daar geen problemen mee en kunnen daar goed mee leven omdat ze seks niet als het meest belangrijke bestanddeel van hun relatie zien.

Het kunnen echter wel de vitaminen van je relatie zijn dus de moeite waard om de energie erin te stoppen. Een relatietherapeut kan het er met jullie over hebben hoe je dit doet.1

deel deze tip

Tip 12 - Seks een leven lang leren

Intimiteit het lijkt zo eenvoudig maar hoe vaak onstaan er problemen in relaties door een gevoel van gebrek aan intimiteit? En durf je dan bespreekbaar te maken wat er speelt in jou beleving?

Door open met elkaar in gesprek te gaan over elkaars beleving van intimiteit ontstaat er vaak al weer wat ruimte.

Wat mij vaak opvalt in mijn praktijk, is dat een eerste stap voor verbetering van intimiteit met elkaar toch echt begint met het in gesprek gaan met elkaar.

Het ontdekken van je eigen behoefte hierin kan een eerst stap zijn en wat studie kan nooit kwaad.
Dit prachtige boek " Seks een leven lang leren" van Rik van lussen en Ellen laan kan daar zeker aan bijdragen.


Mark1

deel deze tip

Tip 13 - Je bent niet de enige. Praat over

Intimiteit is een essentieel en belangrijk onderdeel van de relatie, echter intimiteit is voor iedereen anders.

Intimiteits problemen kunnen allerlei oorzaken hebben. Van fysiek tot opvoeding en man/vrouw verschillen.

De belangrijkste tip die ik kan geven is: je bent niet de enige. Alle gedachten en problemen die je ervaart heeft een ander ook al een keer gehad. Je bent niet anders dan andere mensen alleen dit is net een stuk waar niemand het over heeft.

 

Praat er met je partner over, Probeer uit te leggen hoe het voor je is en wat je nodig hebt. En zoek desnoods een coach/therapeut die jullie helpt bij deze persoonlijke gesprekken.1

deel deze tip

Tip 14 - Zoek elkaar weer op, verras elkaar eens

Intimiteit is een breed woord. De een denkt direct aan seksuele uitingen en de ander ziet gezellig naast elkaar op de bank zitten als intimiteit.

 

Vraag daarom ook aan elkaar wat je verstaat onder intimiteit. Intimiteit kan al heel klein beginnen en soms ben je het een beetje kwijt geraakt. Praat er met elkaar over, wat verwacht je in deze van elkaar?

 

Als je uit elkaar bent gegroeid wat intimiteit betreft , zoek elkaar weer op. Verras elkaar eens met een uitje waar jij meestal geen zin in hebt, maar waar van je weet dat de ander het echt leuk vindt.1

deel deze tip

Tip 15 - Praat met elkaar

Intimiteit is niet alleen ‘de daad’, het is zoveel meer dan dat. Intimiteit heb je, als je het goed doet, de hele dag. Simpelgezegd duurt sex de hele dag.

Als je lief tegen elkaar bent, elkaar respecteert en elkaar accepteert zoals de ander is kom je een heel eind.

Praat met elkaar, niet over maar tegen, kijk naar jezelf wat jij misschien anders kunt doen in plaats van naar de ander te wijzen.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Praat over wat je prettig vindt en wat niet

Bespreek met elkaar wat intimiteit voor jou betekent. Praat over je wensen, wat je prettig vindt en wat vooral niet. Respecteer elkaar daarin.1

deel deze tip

Tip 17 - Ontdek elkaars aanrakingen

Ontdek elkaars aanrakingen

Verken samen welke aanrakingen veilig en prettig voelen. Ervaar hoe het is om:

- elkaars hand wat langer vast te houden
- elkaars voeten of schouders te masseren
- gearmd te lopen
- een kus op wang, voorhoofd of mond te geven

Neem de tijd om te voelen hoe het voelt. Respecteer elkaars signalen die een grens aangeven.1

deel deze tip

Tip 18 - Er bestaan geen "perfecte" minnaars

Er bestaan geen "perfecte" minnaars. Als je daarvan uitgaat, hoe zou jij dan zelf als minnaar willen zijn, of jezelf willen zien?


Kun je dit met je partner delen?1

deel deze tip

Tip 19 - Deel je handleiding met je minnaar

Als je een "Korte handleiding voor de minaar van .... (vul hier je eigen naam in) zou schrijven, wat zijn dan de twee belangrijkste tips die je je minnaar zou geven? Kun je deze tips met je partner delen?


1

deel deze tip

Tip 20 - Verbondenheid vergroten door meer te knuffelen

Verbondenheid vergroten door meer te knuffelen.

Elkaar aanraken is de meest natuurlijke manier om te laten merken dat je van elkaar houdt. Het werkt als lijm in de relatie en vergroot daarmee de verbondenheid.

Door dagelijks (vaste) momenten in te lassen waarin je bewust stilstaat bij deze fysieke uiting van liefde versterk je jullie onderlinge band en koester je de ander.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Boekentip: Intimiteit

Lees het boek "Intimiteit" van Paul Verhaeghe. Hij schreef een boek over wat intimiteit is en wat echt belangrijk is. Volgens hem gaat intimiteit verder dan sex, samen slapen is belangrijker dan 'de daad'.


1

deel deze tip

Tip 22 - De techniek van de zeven sluiers

De zeven sluiers

Is bij jullie alle gevoel van intimiteit en lust voor elkaar weg? Is het al maanden geleden dat jullie intiem zijn geweest en weet je gewoon niet meer hoe je nu nog moet beginnen?

Laat je informeren over de techniek van de "zeven sluiers". In zeven stappen, die je wekelijks of maandelijks zou kunnen maken, ga je langzaam stapje voor stapje elkaar weer herontdekken.

Stap 1 is bijvoorbeeld dat je elkaar weer eens echt aankijkt. Je hebt beide gewoon je (nacht)kleding aan en het enige dat je mag aanraken zijn elkaars handen en met je handen elkaars gezicht en haar. Verder niks.

Je zal merken dat je hiermee voor het eerst elkaar weer eens echt tegenkomt en al een eerste gevoel van intimiteit ervaart omdat je weer dichtbij bent. Als de ander jouw gezicht aanraakt sluit je ogen dan en voel wat dit met je doet om zo aangeraakt te worden.

Benieuwd naar de andere sluiers? Neem contact met me op. Ik vertel je er graag vrijblijvend meer over.


1

deel deze tip

Tip 23 - Maak je rug sterk die flexibel en stevig is

Maar al te vaak komt onze zogenaamde kracht niet voort uit liefde maar uit angst; in plaats van onze rug sterker te maken schermen vele mensen hun voorkant af om hun zwakke ruggengraat te verbergen.

Als we onze rug sterk maken die flexibel en stevig is, dan kunnen we het aan om onze voorkant te openen en te verzachten, dan kunnen we ontvangen en geven en onze angst links laten liggen en oprechte genegenheid tonen.


1

deel deze tip

Tip 24 - Stel jezelf en elkaar eens vragen over de relatie zelf

Als de intimiteit voor een langere tijd in jullie relatie wél goed was, dan kan het zomaar zijn dat er onderliggende (onbewuste) problemen zijn.

De intimiteit is waarschijnlijk niet afgezwakt omdat de interesse in seks/knuffelen e.d. verloren is gegaan, maar omdat jullie bijvoorbeeld verbinding missen bij elkaar.

Stel jezelf en elkaar eens vragen over de relatie zelf. Komen jullie er niet uit? Dan is het aan te raden een relatietherapeut in te schakelen. Hij of zij kan met een neutrale blik naar jullie luisteren en wellicht komen jullie tot nieuwe inzichten.

Tamara

1

deel deze tip

Tip 25 - Maak tijd voor elkaar

Maak tijd voor elkaar, geef jullie relatie prioriteit.

In de drukte van het leven is het soms nodig om je partner en jullie relatie letterlijk een plek in je agenda te geven.

Plan periodiek een avond samen en plan ook seks.

Wanneer er voor spontaniteit een periode weinig ruimte is, zorgt dit ervoor dat jullie toch verbonden blijven.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Oefen in intiem zijn naar jezelf

Intimiteit delen betekend kwetsbaar durven zijn. Je open kunnen stellen als basis voor fysiek contact. En meestal denken we dan aan de ander. Maar intimiteit begint bij jezelf.

Hoe eerlijk kun jij tegen jezelf zijn? Kun je jezelf vertrouwen? Accepteer je wat je voelt?

Oefen in intiem zijn naar jezelf door geregeld:

- Tijd te nemen voor jezelf en stil te staan bij wat je werkelijk ervaart.

- Herinner een moment dat je je helemaal geliefd en gekoesterd voelde en dompel je even in deze ervaring. Laat het als het ware door je hele lijf stromen.

- Raak de huid van je lichaam aan en gebruik al je zintuigen om te ervaren wat dit met je doet.

- Accepteer wat je voelt. Adem er naar toe.

- Rond de oefenig af door jezelf te bedanken voor je eigen aandacht.

Veel intiem plezier!


1

deel deze tip

Tip 27 - Praat er met elkaar over en durf te vragen

Iedereen leert in zijn leven anders met intimiteit omgaan. Vanuit zijn opvoeding, door relaties met vorige partners. Geen 2 partners zijn volledig hetzelfde erin en dan heb je ook nog het verschil tussen man en vrouw.

In het begin van de relatie lijkt het allemaal geen probleem. Je leert elkaar net kennen, gaat elkaar verkennen en dat is fijn. Later in de relatie kan het wel degelijk problemen geven. Veelal wordt de intimiteit minder, anders, misschien zelfs wel saai.

Praat er met elkaar over. Wat is belangrijk voor jou, hoe werkt het voor jou, wat vind je fijn, wat is echt niets voor jou. Durf te vragen. Durf te vertellen. Tenslotte is je partner als het goed is de gene die je het beste kent. Laat hem of haar dan ook dit stukje helemaal van je leren kennen. Met en zonder woorden.


1

deel deze tip

Tip 28 - Op zoek naar waar je prioriteiten liggen

Intiem zijn.... dat is soms best spannend... vooral als je het al een tijd niet meer samen hebt beleefd, of als het anders gaat dan gewenst. In de drukte van deze tijd, ""nemen"" we er niet altijd meer de ruimte voor. Bij sommige stellen moet het zelfs "gepland"" worden.

In de sessies bij mij gaan we op zoek, naar waar je prioriteiten liggen. Ook kijken we hoe de intimiteit vroeger was en vooral hoe het komt dat het er nu niet meer van komt of dat het anders gaat dan gewenst.

We praten open over welke behoefte er bij jullie liggen. Met mij objectieve derde persoon erbij praat het toch makkelijker dan met z'n tweetjes.

Het gaat anders al gauw in de vergetelhoek en voor je het weet is er weer een maand voorbij en is er weer niks of niet naar wens gebeurd.

Door jezelf een deadline te stellen en regelmatig te komen, wordt je op je doelen geattendeerd en is de kans groter dat er iets gebeurd en dat er weer iets tussen jullie opbloeit. Veel succes en groetjes


1

deel deze tip

Tip 29 - Probeer eens te vrijen, zónder gemeenschap

Probeer eens te vrijen, zónder gemeenschap.

Je mag alles aanraken, behalve de erogene zones. Kijk eens wat dit je oplevert. Haal de druk van penetratie er af. Je zult zien dat je minder faalangst krijgt en meer kan genieten van alles wat wel lukt.


1

deel deze tip

Tip 30 - Zorg dat je samen de prioriteit krijgt

Druk druk druk. je werk, de kinderen, je hobby's en oh ja ook nog naar die verjaardagen. Eenmaal thuisgekomen ben je moe, en kom je niet meer aan elkaar toe.

Sommige stellen "plannen" een vrijpartij omdat ze er anders niet aan toe komen.....
Als dat zo in je agenda werkt en je kunt er allebei van genieten..... vooral blijven doen.

Maar toch lijkt het romantischer als je oprecht met je hart kunt geven en er de tijd voor neemt en elkaar niet uit het oog verliest. Zorg dat je samen de prioriteit krijgt.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Maak onderscheid tussen seks en intimiteit

Geen seks meer.
In relatietherapie beginnen partners niet snel over hun seksleven. Als ik er naar vraag is het maar al te vaak dat men niet meer vrijt en de intimiteit daarmee ook voor een groot deel is verdwenen. Meestal is het één partner die weigert.

Bij het doorpraten blijkt dan wel dat beide partners verlangen naar elkaar. De blokkade wordt opgeworpen door boosheid en onmacht. Maar dat heeft wel zijn prijs in de relatie.

Soms (als het al niet gebeurt) gaat de ander dan op avontuur via pornosites, datingsites of chatrooms of buitenshuis. De andere partner voelt zich daardoor nog meer gekwetst en nog meer ‘gerechtigd’ om de ander op afstand te houden. Maar je belandt hier door in een spiraal naar beneden.

Wat kun je doen. Als dit maanden speelt is het tijd om hulp in te roepen want blijkbaar kom je er samen niet uit. Hoe langer je wacht, hoe verder je verkilt.

Verder is het helend om een onderscheid te maken tussen seks en intimiteit. Vanuit gedeelde intimiteit is er meer openheid om je verlangen naar elkaar uit te spreken zonder dat het ‘meteen op seks uit moet lopen’.

Het is daarbij steunend als je beiden beseft dat je de ander op afstand houdt om je zelf te beschermen tegen verdriet, gemis of pijn. Als je daarover met elkaar in gesprek kunt heb je een opening. Als het niet lukt wees dan verstandig en zoek hulp.


1

deel deze tip

Tip 32 - Maak tijd voor elkaar, luister echt naar elkaar

Terug naar het begin?!
Wanneer je merkt dat de intimiteit minder wordt, dan is het belangrijk om iets te doen; want afwachten tot het 'vanzelf' weer goed komt, kan lang duren en werkt meestal niet.

Kijk eens terug naar toen jullie in het begin van jullie relatie waren, wat zorgde toen voor intimiteit (en dan bedoel ik het je met elkaar verbonden voelen, niet alleen seksualiteit)? Jullie zochten elkaar vast zo vaak mogelijk op, wilden dingen samen doen, maakten tijd voor elkaar, luisterden naar elkaar enz.

Is er in de loop van de tijd ingeslopen dat andere dingen voor gingen: werk, kinderen, sport........? Een relatie gaat niet vanzelf, je moet er iets voor doen.

Dus maak tijd voor elkaar, luister echt naar elkaar, verras je partner, kijk weer eens met de ogen van toen naar de ander. En als het niet lukt, zet de stap naar een relatietherapeut, je relatie is het waard. Succes!


1

deel deze tip

Tip 33 - Hechtingsbehoeften

Hechtingsbehoeften:
elk mens heeft een aantal van onderstaande behoeftes:
Geaccepteerd worden
Behoefte aan nabijheid
Begrip
Behoefte om belangrijk gevonden te worden
geliefd worden
waardering
veiligheid
gezien worden

Wanneer 1 or meerdere van deze behoeftes niet of niet voldoende door de partner worden ingevuld, zal langzaam maar zeker het gevoel voor de partner verdwijnen.
Met het verdwijnen van het gevoel voor je partner, zal ook de behoefte aan intimiteit verdwijnen.
Een relatietherapeut kan je helpen het gevoel weer terug te krijgen.
Simon Kok, relatietherapeut


1

deel deze tip

Tip 34 - Boekentip: Vuile lakens

Toe aan een verfrissende kijk op intimiteit en seksualiteit? Lees (samen) het boek Vuile Lakens van Anaïs Van Ertvelde en Heleen Debruyne.
De auteurs leggen de hedendaagse visie op seksualiteit bloot. Ze zoeken in de geschiedenis, cultuur en wetenschap en hun eigen ervaringen naar wat onze lichamen beknot. Zo worden velen van onze nodeloze schaamtes gefileerd.
Dit boek biedt een mooie ingang om over je eigen seksualiteit, wensen en grenzen na te denken én te delen.


1

deel deze tip

Tip 35 - Stilstaan bij de aanraking

Sta samen eens stil bij de aanraking en onderzoek jullie grenzen en behoeften.
.
- A gaat B aanraken, daar waar B ook van geniet. A gaat eerst even voelen en geeft dan feedback: ja (door), nee (stop op deze plek/manier), misschien (onderzoek de behoefte). Doe dit op een paar verschillende plekken op het lichaam en met verschillende manieren van aanraken (zacht, langzaam, stevig, ritmisch etc.).
- Wisselen de rollen om.
- Bespreek aan het eind samen wat je ontdekt hebt. Wat vond je fijn? Wat was verrassend? Waar lag een grens? Wat is je behoefte?

Veel plezier!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 36 - De techniek van de 7 sluiers

De techniek van de 7 sluiers klinkt erg Kama Sutra, maar is een prachtige tool om als vrouw weer te leren genieten van intimiteit. In 7 stappen die je samen zet ontdekken jullie weer hoe je lichaam reageert en hoe je kan genieten en overgeven. Omdat elke stap een duidelijke grens heeft tot hoever jullie gaan hoef je als vrouw niet bang te zijn dat er over die grens heen gegaan wordt. Zoek maar op internet of vraag of ik deze techniek naar je wil mailen.


1

deel deze tip

Tip 37 - Initimiteit in een relatie

Intimiteit is heel belangrijk in een relatie. Niet alleen lichamelijk, maar ook op een geestelijk niveau. Vaak als er geen tot weinig geestelijke verbinding is in een vaste relatie wordt intimiteit (sex) ook een stuk lastiger voor 1 van beide of allebei.
Tip 1:
Praat met elkaar wat je wensen zijn en waar je tegenaan loopt. Leg dit naast elkaar en kijk dan wat de blokkades zijn. Als je er samen niet uit komen kan een relatietherapeut je er bij helpen.
Tip 2:
Ga met je kleren aan recht op en tegenover elkaar op bed zitten. De armen om elkaar heen geslagen. Kijk elkaar aan en laat de energie door je lichaam rond stromen. bv. van je eerste chakra door de vrouw (lichaam) omhoog, derde oog weer naar buiten (of de mond) bij de man naar binnen, naar beneden door de man en de eerste chakra weer naar buiten om opgevangen te worden door de eerste chakra van de vrouw. Dit doe je met een ademhaling. Voel wat dit met jullie doet en na ongeveer een kwartier bespreek dit met elkaar. Hoe is het om in elkaars ogen te kijken? Wat voor sensatie heb je in je lichaam waar genomen? En hoe voelt je hart?
Heb je vragen? Neem gerust contact met me op.


1

deel deze tip

Tip 38 - Geef elkaar dagelijks een ochtend en avondkus van 7 sec.

Maak er een ritueel van om elkaar elke dag heel bewust een kus te geven die zeker 7 seconden duurt. Dat lijkt in het begin heel lang, maar het zal ook een gevoel van verbinding en intimiteit oproepen. Nadat je elkaar een kus hebt gegeven kijk je elkaar nog in de ogen en geef je elkaar een glimlach. In het volgende Youtube filmpje kun je kijken waarom dit zo belangrijk is.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 39 - Aandacht geven

In een relatie ervaren we graag
begrip
waardering
nabijheid
acceptatie
veiligheid
Dit geeft ons het vertrouwen de toekomst positief te zien.
Wanneer je (één van) deze gevoelens mist in het contact met je partner kan twijfel, onzekerheid en gekwetstheid ruimte krijgen.

Bespeur je dit bij jezelf?
Ga voor jezelf dan eens na hoe jij je partner benadert?
Is dit met begrip en waardering? Kun je accepteren dat hij/zij anders acteert dan jij zou doen? Laat je een welkom gevoel van nabijheid en veiligheid zien? Leef jij je behoefte aan intimiteit?
Door je te richten op de ander met liefdevolle aandacht zul je niet alleen het negatieve doorbreken. Verrassend vaak ontstaat vanzelf meer blijheid, ruimte en acceptatie. Dit geeft meer bereidheid en openheid om elkaar op een andere fijnere manier tegemoet te komen.
1

deel deze tip

Tip 40 - Aanraking na seksueel trauma

Je hebt een relatie, maar omdat jij een seksueel trauma hebt is het moeilijk om intimiteit met je partner te delen. Het lichaam legt bij aanraking (ook bij veilige personen) met gevaar. Het lichaam heeft aanraking als gevaarlijk opgeslagen in het geheugen. Om dat te veranderen is het noodzakelijk om positieve ervaringen toe te gaan voegen aan het lichaamsgeheugen. Dit werkt het best onder de juiste begeleiding.

Maar wat je zelf al kan doen is om samen te kijken naar een activiteit waarbij aanraking noodzakelijk is, mogelijkheid dat dit overgaat in seksueel contact is uitgesloten. Bijvoorbeeld samen op dansles, judo, massage cursus of andere contact sporten of activiteiten. Het lichaam gaat dan de aanrakingen opslaan als veilig en prettig.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 41 - Seks of intimiteit

In drukke periodes kan het zijn dat de seks wat achterblijft.
Probeer om, ondanks drukte of stress, elkaar toch steeds weer te vinden door tegen elkaar aan te liggen in bed, elkaar echt even vasthouden, te knuffelen of even schouders/voeten masseren. Lichamelijk contact, huid contact is erg belangrijk voor ons allemaal.

Ook is het fijn als je bij het komen en gaan elkaar echt een kus kan geven, een fijne dag kan wensen, welterusten zeggen. Elkaar ook echt aankijken, echt in de ogen kijken.
Zo kan de intimiteit blijven ook als de seks op een laag pitje staat.

Het maakt het dan ook makkelijker om elkaar weer te vinden als de zin in seks of de rust en tijd voor seks zich weer aandient.


1

deel deze tip

Tip 42 - Hoe krijg je de intimiteit terug

Waar begin je als er al een tijdje geen intimiteit is? Het is goed om te weten wat de liefdestaal van je partner is. Probeer daar eens achter te komen Is het aandacht, samen dingen doen? Is het kadootjes krijgen? Juist de lichamelijke aanraking? Complimenten? Graag bij dingen geholpen willen worden?
En ga daarmee aan de slag.deel deze tip


Tip 44 - Kashmirische massage

Een hele fijne manier om op fysiek vlak weer wat dichter bij elkaar te komen, is door elkaar te masseren. Er zijn allerlei soorten massages, maar de mooiste en meest verbindende vind ik toch wel de Kashmirische massage. Het wordt ook wel eens de Deep Space massage genoemd. Het is een tantrische massagevorm waarbij de ene partner bij de andere partner op schoot ligt; vanuit deze positie kun je het hele lichaam met langzame strijkbewegingen masseren. Er zijn in Nederland diverse dag- of avondworkshops in te volgen, waarin je deze massagevorm kunt leren. Het vraagt geen speciale techniek, dus het is voor iedereen goed te volgen. Het is een mooie, verbindende manier om met elkaar bezig te zijn!

Anoniem


deel deze tip

Tip 45 - Wat betekend intimiteit voor jou?

In begin van de relatie ben je nog verliefd, wil je niets liever dan bij elkaar zijn en is intimiteit geen probleem. Echter later in de relatie veranderd dit. De heftige verliefdheid is er af. Het gewone leven heeft de overhand genomen. De focus ligt vaak ook ergens anders (ouder zijn, carriere maken enz.).

De intimiteit veranderd. De verschillen worden groter. Duidelijker. En soms verdwijnt de intimiteit in zijn geheel. Van geen kus meer bij het weggaan of thuiskomen tot geen seks meer.

Meestal gaat dit wringen. Gaan er barsten ontstaan in de relatie.

Tijd om eraan te werken. En dat begint met met elkaar praten. Met elkaar delen wat je ervaart. Hoe lastig het ook is.

En één van de belangrijkste onderwerpen is 'intimiteit'. Deel met elkaar wat voor jou intimiteit is. Hoe het werkt voor jou. Waar je behoefte aan hebt. En luister naar hoe het voor de ander is. Sta open voor elkaar. En vind dan samen jullie weg daarin. In kleine stapjes.deel deze tip

Tip 46 - Nee zeggen voelt voor de partner als een afwijzing.

Het kan zijn dat 1 van de partners vaker wil dan de ander. Dit verschil kan soms heel erg groot zijn. Soms is het zelfs zo dat de ene dan nee zegt en dat de ander zich afgewezen voelt en boos wordt. Als je dit maar aan laat sudderen kan dit grote gevolgen hebben. Het gaat van niets naar iets. Zelfs zover dat de partner die niet vaak wil het maar gewoon doet voor de lieve vrede. Zo krijg je dader en slachtoffer. De dader neemt maar gewoon sex omdat hij/zij zich anders afgewezen voelt en het slachtoffer laat over zich heen lopen en treed daarbij uit zijn/haar lichaam om het niet te hoeven voelen. Dit heeft beide met situaties uit de jeugd/tienertijd te maken.

Tip 1:
De gevolgen hadden voorkomen kunnen worden door in gesprek te gaan met elkaar. En als dit niet lukt.

Tip 2:
Zoek hulp en doe dit niet totdat het escaleert en dat er 1 van beide uit de relatie stapt.

Vele die dit lezen denken nu misschien, bij zo'n persoon moet je weg gaan. Dat is natuurlijk ook helemaal ok. Maar er is wel een verschil tussen dader zijn en daderschap. Dader kan je onbewust zijn en als je de trauma's opgeruimd hebt en je ziet in dat je dader bent . Die persoon kan dan beslissen om dit nooit meer te doen en dat lukt hem ook. Daderschap dan omarm je het dader zijn. Je kan niet anders of wil niet anders. Het zelfde geld voor slachtoffer zijn en slachtofferschap.deel deze tip

Tip 47 - Wanneer je jullie intimiteit als een probleem ervaart.

Praat erover! Bij voorkeur met elkaar en als dat ingewikkeld is om welke reden dan ook, doe het dan met een therapeut erbij.
Er zijn zoveel stellen die hiermee worstelen en toch rust er bij velen een taboe op om het hier goed over te hebben.
Het er niet over hebben, gaat de problemen vergroten en betekent vaak een nog grotere verwijdering van elkaar.deel deze tip

Tip 48 - Verschillende vormen van intimiteit

Er kan onderscheid worden gemaakt in verschillende soorten intimiteit. Er zijn maar liefst negen verschillende vormen en ieder heeft zijn eigen unieke top 3: de drie intimiteitsvormen waardoor jij het meest verbinding voelt met je partner. Heeft je partner 3 andere voorkeuren? Dan kan het voelen alsof er weinig verbinding en intimiteit is binnen de relatie.
Aan seksuele intimiteit en lichamelijke intimiteit (wat al twee verschillende vormen zijn) wordt vaak het eerst gedacht, maar ik noem nog drie vormen van intimiteit waarbij je verbinding kunt voelen:

Bij emotionele intimiteit deel je elkaars gevoelens, je vraagt ondersteuning van je partner als je verdrietig bent en ook blijdschap, samen lachen kan intiem voelen.
Bij intellectuele intimiteit voel je je verbonden als je ideëen, theoriën en opvattingen met elkaar deelt.
En psychologische intimiteit betekent: het vertellen van elkaars persoonlijke gedachten, het delen van een geheim, of het samen fantaseren over de toekomst.
Dit waren een aantal voorbeelden. Mis je intimiteit in je relatie? Onderzoek dan wanneer je partner verbinding voelt, wat jij nodig hebt om verbinding te voelen en in hoeverre jullie van elkaar verschillen.deel deze tip

Tip 49 - Hoe je je meer kan openen voor intimiteit

Als je veel teleurstellingen hebt gehad in je verlangen naar meer intimiteit, kan het zijn dat je je bent gaan afsluiten, je verlangen bent gaan negeren. Een 1e mooie stap is om ZELF weer contact te gaan maken met je verlangen naar meer intimiteit. Je kan b.v. zeggen: mmmm....het lijkt me zo fijn om weer te vrijen. Om weer nabijheid, huidcontact te ervaren. Ik weet nog niet precies hoe ik me weer kan openen. Maar ik ga me wel proberen te openen.
Probeer het maar eens...deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Relatietherapeuten.net - relatietherapie en huwelijkstherapie
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |