Relatietherapeuten.net
Netwerk van relatietherapeuten
Relatietherapie

Tips bij intimiteitsproblemen

intimiteitsproblemen

 

Intimiteitsproblemen - tips

Zoek je tips bij intimiteitsproblemen?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met intimiteitsproblemen

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Breng echt tijd door met elkaar

Problemen met intimiteit kan veel oorzaken hebben. Een kleine stap in de goede richting is het bewust zorgen voor tijd om met elkaar door te brengen. Door dit in de gezamenlijke agenda in te plannen. Tijd maken voor een gesprek, de telefoon eens opzij leggen, eens nee zeggen tegen sociale contacten en bewust investeren in de relatie.7

deel deze tip

Tip 2 - Wees creatief

Voor veel mensen met kinderen en een drukke baan is seks een sluitpost. Maar wie zegt dat seks altijd geweldig moet zijn en eindeloos moet duren?

 

Wees creatief in het vinden van 'tijd tussendoor', voor een vluggertje. 's avonds laat ben je vaak te moe, dus een keer in de ochtend onder de douche, tijdens het middagslaapje van je kind, zijn enkele voorbeelden.7

deel deze tip

Tip 3 - Wees weer even vader en moeder 'af"

Als partners voor de eerste keer vader en moeder worden veranderd er veel. Niet alleen is er een mensje bijgekomen die 24/7 de aandacht en energie bepaalt, maar ook fysiek is er veel veranderd in relatief korte tijd.

 

Bij beide partners kan schroom ontstaan, om het initiatief te nemen voor het hebben van sex met elkaar. Soms helpt het om een nacht een hotel te boeken samen en weer even vader en moeder 'af' te zijn.7

deel deze tip

Tip 4 - Houd me vast & relatietherapie

Sue Johnson houdt mensen die intimiteit lastig, ingewikkeld of angstig vinden een liefdevolle spiegel voor. Ben je nieuwsgierig naar jouw intimiteit problemen?

 

En wil je dit zelf oplossen, in plaats van je (toekomstige) partner weg te houden met een muur om jezelf heen gebouwd? Lees dan "Houd me vast" van Sue Johnson. Zij weet deze ingewikkelde materie goed uit te leggen.

Intimiteit problemen is complexe materie die vaak terug grijpt in je verleden en vroeg aangeleerd gedrag. Hoewel dit boek je een goed naslagwerk, vervangt het de noodzakelijke therapie volgens mij niet.

 

Voor intimiteit problemen kun je goed terecht bij een gespecialiseerde contextuele relatietherapeut, een EFT relatietherapeut of een systeemtherapeut.6

deel deze tip

Tip 5 - Zoek een relatietherapeut

Heb je last van de gevolgen van je intimiteitsproblemen en kom je er zelf niet meer uit? Een relatietherapeut kan je dan verder helpen.


Relatietherapeuten.net

4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Stel mobiele telefoonvrije uren in

Mensen die vaak met hun telefoon bezig zijn hebben een slechtere relatie met hun partner dan mensen die dat niet doen.

Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat het gevoel van verbinding meteen verdwijnt als je partner tijdens jullie gesprek telkens op de telefoon kijkt.

Om dit te vermijden kun je bijvoorbeeld telefoonvrije uren instellen, bijvoorbeeld tijdens het eten of na 10 uur ’s avonds. Leg hem dan ook echt uit het zicht!3

deel deze tip

Tip 7 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het intimiteitsproblemen-lotgenotenforum op deze website.


Relatietherapeuten.net

2

deel deze tip

Tip 8 - Seksuele problemen? Wellicht naar een seksuoloog of huisarts

Als de intimiteitsproblemen meer op een geestelijk en emotioneel vlak liggen, dan kunnen we als relatietherapeut iets voor je betekenen.

Als het een meer seksueel technisch probleem is, raadt ik je aan naar een seksuoloog te gaan of naar een huisarts voor nader onderzoek. Te denken valt aan disfuncties / operatie-achtige zaken of erectieproblematiek.2

deel deze tip

Tip 9 - In seks en in je relatie moet je werk stoppen

In seks en in je relatie moet je werk stoppen. Uit onderzoek is gebleken dat dat ongeveer een vijfde van de stellen die langere tijd een relatie hebben vrijwel geen seks meer hebben.

Een groot deel daarvan hebben daar geen problemen mee en kunnen daar goed mee leven omdat ze seks niet als het meest belangrijke bestanddeel van hun relatie zien.

Het kunnen echter wel de vitaminen van je relatie zijn dus de moeite waard om de energie erin te stoppen. Een relatietherapeut kan het er met jullie over hebben hoe je dit doet.1

deel deze tip

Tip 10 - Seks een leven lang leren

Intimiteit het lijkt zo eenvoudig maar hoe vaak onstaan er problemen in relaties door een gevoel van gebrek aan intimiteit? En durf je dan bespreekbaar te maken wat er speelt in jou beleving?

Door open met elkaar in gesprek te gaan over elkaars beleving van intimiteit ontstaat er vaak al weer wat ruimte.

Wat mij vaak opvalt in mijn praktijk, is dat een eerste stap voor verbetering van intimiteit met elkaar toch echt begint met het in gesprek gaan met elkaar.

Het ontdekken van je eigen behoefte hierin kan een eerst stap zijn en wat studie kan nooit kwaad.
Dit prachtige boek " Seks een leven lang leren" van Rik van lussen en Ellen laan kan daar zeker aan bijdragen.


Mark1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Je bent niet de enige. Praat over

Intimiteit is een essentieel en belangrijk onderdeel van de relatie, echter intimiteit is voor iedereen anders.

Intimiteits problemen kunnen allerlei oorzaken hebben. Van fysiek tot opvoeding en man/vrouw verschillen.

De belangrijkste tip die ik kan geven is: je bent niet de enige. Alle gedachten en problemen die je ervaart heeft een ander ook al een keer gehad. Je bent niet anders dan andere mensen alleen dit is net een stuk waar niemand het over heeft.

 

Praat er met je partner over, Probeer uit te leggen hoe het voor je is en wat je nodig hebt. En zoek desnoods een coach/therapeut die jullie helpt bij deze persoonlijke gesprekken.1

deel deze tip

Tip 12 - Zoek elkaar weer op, verras elkaar eens

Intimiteit is een breed woord. De een denkt direct aan seksuele uitingen en de ander ziet gezellig naast elkaar op de bank zitten als intimiteit.

 

Vraag daarom ook aan elkaar wat je verstaat onder intimiteit. Intimiteit kan al heel klein beginnen en soms ben je het een beetje kwijt geraakt. Praat er met elkaar over, wat verwacht je in deze van elkaar?

 

Als je uit elkaar bent gegroeid wat intimiteit betreft , zoek elkaar weer op. Verras elkaar eens met een uitje waar jij meestal geen zin in hebt, maar waar van je weet dat de ander het echt leuk vindt.1

deel deze tip

Tip 13 - Praat met elkaar

Intimiteit is niet alleen ‘de daad’, het is zoveel meer dan dat. Intimiteit heb je, als je het goed doet, de hele dag. Simpelgezegd duurt sex de hele dag.

Als je lief tegen elkaar bent, elkaar respecteert en elkaar accepteert zoals de ander is kom je een heel eind.

Praat met elkaar, niet over maar tegen, kijk naar jezelf wat jij misschien anders kunt doen in plaats van naar de ander te wijzen.1

deel deze tip

Tip 14 - Praat over wat je prettig vindt en wat niet

Bespreek met elkaar wat intimiteit voor jou betekent. Praat over je wensen, wat je prettig vindt en wat vooral niet. Respecteer elkaar daarin.1

deel deze tip

Tip 15 - Ontdek elkaars aanrakingen

Ontdek elkaars aanrakingen

Verken samen welke aanrakingen veilig en prettig voelen. Ervaar hoe het is om:

- elkaars hand wat langer vast te houden
- elkaars voeten of schouders te masseren
- gearmd te lopen
- een kus op wang, voorhoofd of mond te geven

Neem de tijd om te voelen hoe het voelt. Respecteer elkaars signalen die een grens aangeven.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Er bestaan geen "perfecte" minnaars

Er bestaan geen "perfecte" minnaars. Als je daarvan uitgaat, hoe zou jij dan zelf als minnaar willen zijn, of jezelf willen zien?


Kun je dit met je partner delen?1

deel deze tip

Tip 17 - Deel je handleiding met je minnaar

Als je een "Korte handleiding voor de minaar van .... (vul hier je eigen naam in) zou schrijven, wat zijn dan de twee belangrijkste tips die je je minnaar zou geven? Kun je deze tips met je partner delen?


1

deel deze tip

Tip 18 - Verbondenheid vergroten door meer te knuffelen

Verbondenheid vergroten door meer te knuffelen.

Elkaar aanraken is de meest natuurlijke manier om te laten merken dat je van elkaar houdt. Het werkt als lijm in de relatie en vergroot daarmee de verbondenheid.

Door dagelijks (vaste) momenten in te lassen waarin je bewust stilstaat bij deze fysieke uiting van liefde versterk je jullie onderlinge band en koester je de ander.


1

deel deze tip

Tip 19 - Boekentip: Intimiteit

Lees het boek "Intimiteit" van Paul Verhaeghe. Hij schreef een boek over wat intimiteit is en wat echt belangrijk is. Volgens hem gaat intimiteit verder dan sex, samen slapen is belangrijker dan 'de daad'.


1

deel deze tip

Tip 20 - De techniek van de zeven sluiers

De zeven sluiers

Is bij jullie alle gevoel van intimiteit en lust voor elkaar weg? Is het al maanden geleden dat jullie intiem zijn geweest en weet je gewoon niet meer hoe je nu nog moet beginnen?

Laat je informeren over de techniek van de "zeven sluiers". In zeven stappen, die je wekelijks of maandelijks zou kunnen maken, ga je langzaam stapje voor stapje elkaar weer herontdekken.

Stap 1 is bijvoorbeeld dat je elkaar weer eens echt aankijkt. Je hebt beide gewoon je (nacht)kleding aan en het enige dat je mag aanraken zijn elkaars handen en met je handen elkaars gezicht en haar. Verder niks.

Je zal merken dat je hiermee voor het eerst elkaar weer eens echt tegenkomt en al een eerste gevoel van intimiteit ervaart omdat je weer dichtbij bent. Als de ander jouw gezicht aanraakt sluit je ogen dan en voel wat dit met je doet om zo aangeraakt te worden.

Benieuwd naar de andere sluiers? Neem contact met me op. Ik vertel je er graag vrijblijvend meer over.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Maak je rug sterk die flexibel en stevig is

Maar al te vaak komt onze zogenaamde kracht niet voort uit liefde maar uit angst; in plaats van onze rug sterker te maken schermen vele mensen hun voorkant af om hun zwakke ruggengraat te verbergen.

Als we onze rug sterk maken die flexibel en stevig is, dan kunnen we het aan om onze voorkant te openen en te verzachten, dan kunnen we ontvangen en geven en onze angst links laten liggen en oprechte genegenheid tonen.


1

deel deze tip

Tip 22 - Stel jezelf en elkaar eens vragen over de relatie zelf

Als de intimiteit voor een langere tijd in jullie relatie wél goed was, dan kan het zomaar zijn dat er onderliggende (onbewuste) problemen zijn.

De intimiteit is waarschijnlijk niet afgezwakt omdat de interesse in seks/knuffelen e.d. verloren is gegaan, maar omdat jullie bijvoorbeeld verbinding missen bij elkaar.

Stel jezelf en elkaar eens vragen over de relatie zelf. Komen jullie er niet uit? Dan is het aan te raden een relatietherapeut in te schakelen. Hij of zij kan met een neutrale blik naar jullie luisteren en wellicht komen jullie tot nieuwe inzichten.


1

deel deze tip

Tip 23 - Boekentip: Erotische intelligentie van Ester Perel

Boekentip
'Erotische intelligentie' van Ester Perel
Een vaste relatie geeft zekerheid , maar hoe houd je het spannend?


Esther Perel beschrijft in haar boek over minder wordende passie en hoe dit op te lossen.
Een echte aanrader!1

deel deze tip

Tip 24 - Maak tijd voor elkaar

Maak tijd voor elkaar, geef jullie relatie prioriteit.

In de drukte van het leven is het soms nodig om je partner en jullie relatie letterlijk een plek in je agenda te geven.

Plan periodiek een avond samen en plan ook seks.

Wanneer er voor spontaniteit een periode weinig ruimte is, zorgt dit ervoor dat jullie toch verbonden blijven.


1

deel deze tip

Tip 25 - Oefen in intiem zijn naar jezelf

Intimiteit delen betekend kwetsbaar durven zijn. Je open kunnen stellen als basis voor fysiek contact. En meestal denken we dan aan de ander. Maar intimiteit begint bij jezelf.

Hoe eerlijk kun jij tegen jezelf zijn? Kun je jezelf vertrouwen? Accepteer je wat je voelt?

Oefen in intiem zijn naar jezelf door geregeld:

- Tijd te nemen voor jezelf en stil te staan bij wat je werkelijk ervaart.

- Herinner een moment dat je je helemaal geliefd en gekoesterd voelde en dompel je even in deze ervaring. Laat het als het ware door je hele lijf stromen.

- Raak de huid van je lichaam aan en gebruik al je zintuigen om te ervaren wat dit met je doet.

- Accepteer wat je voelt. Adem er naar toe.

- Rond de oefenig af door jezelf te bedanken voor je eigen aandacht.

Veel intiem plezier!


1

deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Relatietherapeuten.net - relatietherapie en huwelijkstherapie
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login |