Relatietherapeuten.net
Netwerk van relatietherapeuten
Relatietherapie

Relatietips - Tips voor een goede relatie

relatietherapie psycholoog

 

Goede relatie - tips

Zoek je tips voor een goede relatie?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

Meer ondersteuning nodig? 

Zoek een relatietherapeut >>

Wat is jouw tip voor een goede relatie? 

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen

Alle tips


Tip 1 - Geef elkaar de ruimte - hou ook je eigen leven

Geef elkaar de ruimte - hou ook je eigen leven
Als je een relatie hebt, dan betekent dit niet dat je altijd samen moet zijn in je vrije tijd. Word niet te afhankelijk van elkaar.


Hou ook je eigen leven. Hou je eigen hobby's. Spreek met je vrienden/vriendinnen af (ook zonder je partner). Dit kan juist een extra impuls geven aan je relatie.

En het is dus ook goed dat jouw partner zijn/haar eigen hobby's heeft en tijd met vrienden/vriendinnen doorbrengt.

Op die manier kun je meer autonoom blijven in je relatie, en brengen jullie ook allebei nieuwe energie in de relatie.


Relatietherapeuten.net

17

deel deze tip

Tip 2 - Maak tijd voor elkaar vrij om samen te zijn

Maak tijd voor elkaar vrij om samen te zijn
Het samen "quality time" doorbrengen is belangrijk om een gezonde relatie te houden.

Zorg ervoor dat er regelmatig ruimte is om samen te zijn, iets leuks te doen, of iets waar jullie gelukkig van worden.


Relatietherapeuten.net

16

deel deze tip

Tip 3 - Ga samen leuke dingen doen

Ga minimaal 1 keer in de 10 dagen samen leuke dingen doen: b.v. film, uit eten, casino, drankje etc.
Dat versterkt vaak de verbondenheid en het aantrekkingsvermogen!14

deel deze tip

Tip 4 - Spreek jouw waarheid uit

Als je minder spanning en meer ontspanning wilt ervaren, dan is het belangrijk om in contact met mensen die dichtbij jou staan (geliefden, vrienden) uit te spreken wat er zich in jou afspeelt.

Op het moment dat je niet jouw waarheid in het moment uitspreekt, dan ga je uit contact, uit verbinding. Dan zet je een masker op.

Dat wil niet zeggen dat je elk gevoel direct moet uitspreken. Je kunt best even doorvoelen om te kijken wat er gebeurt. Merk je echter dat een gevoel of een gedachte het open contact tussen jullie belemmert, dan kan het veel ontspanning opleveren om dit uit te spreken.

Daarnaast maak je een ander klein door hem de waarheid te onthouden. Er is een redelijke kans dat hij (of zij) ermee kan omgaan. En als hij er niet mee kan omgaan hoe jij op dit moment bent, dan is dat ook handig om te weten!

Jij bent wie je bent, en als iemand dat niet leuk genoeg zou vinden, dan kun je dat maar beter zo snel mogelijk weten.


Citaat van Erwin Coenen - Uit het boek Lijden, Creëren, Mindful leven

11

deel deze tip

Tip 5 - Plan een dagelijks ritueel

Plan een ritueel in je relatie dat je dagelijks kunt uitvoeren en waarmee je je partner laat zien hoe belangrijk hij / zij voor je is.
Deel dit met je partner.


Anoniem

10

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 6 - Stel mobiele telefoonvrije uren in

Mensen die vaak met hun telefoon bezig zijn hebben een slechtere relatie met hun partner dan mensen die dat niet doen.

 

Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat het gevoel van verbinding meteen verdwijnt als je partner tijdens jullie gesprek telkens op de telefoon kijkt.

 

Om dit te vermijden kun je bijvoorbeeld telefoonvrije uren instellen, bijvoorbeeld tijdens het eten of na 10 uur ’s avonds. Leg hem dan ook echt uit het zicht!


Mirjam

10

deel deze tip

Tip 7 - Spreek elke dag uit wat je fijn vindt van je partner

Recept voor licht en lucht

Wil je een middel dat altijd werkt om licht en lucht in je relatie te brengen? Ga er dan vanaf nu op letten of er iets is wat je die dag fijn vindt van je partner. Dat mag ook iets heel kleins zijn.


Maar zet je ertoe er iets over te zeggen. Dat is in het begin niet altijd makkelijk. Doe het toch, iedere dag opnieuw en je zult verbaasd zijn over het effect.9

deel deze tip

Tip 8 - Met elkaar lachen

"Mijn geliefde en ik hebben besloten om een einde te maken aan onze serieuze relatie. Nu kunnen we eindelijk met elkaar lachen."


Sodimitriop

9

deel deze tip

Tip 9 - Zend positieve signalen uit naar je partner

Zend positieve signalen uit naar je partner in plaats van te zitten wachten op die van de hem/ haar.9

deel deze tip

Tip 10 - Leer gelukkig te zijn in je alleen-zijn

Liefde kan zich manifesteren in een relatie maar begint in diepe afzondering.

Als je gelukkig bent in je alleen-zijn, als je de ander geheel niet nodig hebt, als de ander geen vereiste is, dan ben je in staat tot liefhebben.

Zolang de ander een vereiste is, kun je wel exploiteren, manipuleren, domineren, maar je kunt niet liefhebben.


Citaat van Osho

7

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 11 - Je partner is je bondgenoot

Besef dat je partner niet je rivaal maar je bondgenoot is. Met andere woorden kijk naar hoe jullie het zo fijn mogelijk kunnen krijgen voor beiden!7

deel deze tip

Tip 12 - Creëren mogelijkheden i.p.v. verplichtingen

"Het doel van relaties is niet verplichtingen creëren, maar mogelijkheden creëren, tot groei, voor het volledig tot uitdrukking kunnen brengen van wie ik ben.

De toetssteen van relaties heeft niets te maken met hoe goed anderen aan mijn verwachtingen voldoen, en hoe goed ik volgens mijn mening aan die van hen voldoe. De toetssteen is hoe goed ik aan mijn eigen ideeën voldoe.

Het mooie van een relatie is dat ik de volmaaktheid (en de onvolmaaktheid, die ook volmaakt is) van wie ik echt ben, kan delen met de ander.”


Citaat van Neale Donald Walsch

6

deel deze tip

Tip 13 - Steek tijd in je relatie

" De psycholoog Erik Erikson stelde dat je 10 jaar of 10.000 uur nodig hebt om je te kunnen ontwikkelen en om ergens heel goed in te worden."


Dat geld misschien ook wel voor een goede veilig gehechte relatie?


10.000 uur van pure interesse om de ander beter te leren kennen.
Hoeveel uur steek jij werkelijk in jouw relatie?


Zonder dat je telefoneert, echt luistert en hoort wat de ander zegt, enzovoort, enzovoort. Kortom ontwikkel jouw relatie!6

deel deze tip

Tip 14 - De kracht van waardering

De kracht van waardering.
Er blijkt een duidelijke relatie te zijn tussen tevreden zijn met je relatie en de mate waarin partners elkaar waarderen. Om te beginnen kun je eens een week lang de leuke kanten van de ander bijhouden.

 

Of wat zou je aan hem/ haar missen als je zonder diegene verder moest? En wat vond je vroeger zo leuk aan hem/ haar? Vertel dat vervolgens aan je partner!6

deel deze tip

Tip 15 - Erken en behartig je eigen behoeften

Partners hebben verschillende behoeften op allerlei gebieden.

 

Als je samenleeft ontkom je er niet aan om je soms aan te passen. Naarmate de behoeftes meer verschillen zal dat vaker het geval zijn.

 

Hierdoor kan een patroon ontstaan waarbij de een zich ter wille van de lieve vrede meer aanpast dan de ander. Dit patroon kan maken dat de intimiteit uit een relatie vermindert of verdwijnt.

 

De partner die zich teveel aanpast raakt hierdoor op den duur het plezier kwijt in de relatie en de partner aan wie wordt aangepast, ontwikkelt een schuldgevoel dat eveneens intimiteit in een liefdesrelatie in de weg staat.

 

Door weer ieders eigen behoeften te erkennen en behartigen en de confrontatie aan te gaan daar waar deze verschillen, kan dit patroon worden doorbroken en de intimiteit weer terugkomen.

 

Daarvoor is het nodig om een risico te durven nemen dat het misschien niet lukt om de verschillen te overbruggen. Dat kan spannend zijn maar zonder dat risico te nemen verdwijnt op den duur intimiteit uit een partnerrelatie.


Anoniem

5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 16 - Mooie spreuk om je relatie te evalueren

Wat je vasthoud raak je kwijt
Wat je loslaat blijft bij je
Wat je vrij laat komt naar je toe..

Nicole

5

deel deze tip

Tip 17 - 'Is er nog gevoel?, relatietherapie voor aan de keukentafel.'

Zelfhulpboeken zijn er in overvloed, ook op het gebied van relaties. Eentje die er voor mij uitspringt is: 'Is er nog gevoel?, relatietherapie voor aan de keukentafel.'
Dit boek is laagdrempelig omdat het aanmoedigend en met humor is geschreven. Grappige tekeningen maken het compleet, zonder dat de therapeutische essentie verloren gaat.


4

deel deze tip

Tip 18 - Wat je aandacht geeft groeit

Als je elkaar ontmoet en je wordt verliefd, is de ander geweldig. Hoe geweldig die ander ook is, soms kan er na enige tijd ( eigenlijk bij iedereen... ;) ergernis ontstaan. Soms is dat een korte periode. Soms rondom een specifiek thema. Soms is het zo erg dat je het bijna niet met elkaar uit kunt houden.

Wat je aandacht geeft groeit, dus probeer eens dit: Ga terug naar jullie begin, samen. Hoe leuk was die tijd? Wat vond je precies zo leuk, bijzonder, opwindend en speciaal aan de ander? Schrijf dat eens op. Maak een lijstje met een paar punten.

Ga eens na hoe dat voelt, om daaraan terug te denken, waar gaat je aandacht naar uit? Koester dat gevoel. En kijk dan nog eens, met de zachte ogen van die tijd naar je partner.

Lukt het niet? Blijft de ergernis en de irritatie? Maakt die meer stuk dan je lief is? Wil je weer rust ervaren en verbinding? Meld je dan bij mij aan voor een afspraak om hier stappen in te zetten.4

deel deze tip

Tip 19 - Laat een discussie niet escaleren

Wees bereid om de eerste stap te zetten om een discussie niet te laten escaleren. Vaak voel je dat er een punt is van 'daar gaan we weer'. Probeer je daar steeds eerder van bewust te zijn.

 

Benoem dat moment en zie het als een time- out. Neem even letterlijk wat afstand zodat de spanning kan afnemen. Spreek af dat je op een later moment er op terugkomt en hou je daar ook aan.3

deel deze tip

Tip 20 - Accepteer verschil van mening

Accepteer verschil van mening. Niet iedereen kan dezelfde mening hebben. Dit zegt niets over de persoon. Het is maar een mening.3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 21 - Beschouw je relatie niet als vanzelfsprekend

Zorg ervoor dat je je relatie niet als vanzelfsprekend beschouwt.

 

Neem tijd voor elkaar en blijf samen dingen doen waar jullie samen van genieten.

 

Een oefening die kan helpen om dit in praktijk te brengen is om ieder drie (of meer) activiteiten te noemen die je graag met de ander wilt doen en bv af te spreken om elke week om de beurt een van deze activiteiten te gaan ondernemen.


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 22 - Durf echt met zijn tweeën te zijn

Je leven als stel is fijner als je echt met z'n tweeën durft te zijn.

Als je niet bang bent om toe te geven dat je niet alles even goed kunt, en als je toelaat dat de ander je aanvult.

Hulp vragen en ontvangen valt best te combineren met zelfredzaamheid.


3

deel deze tip

Tip 23 - Boekentip: Krijg die liefde die je wilt

Boekentip: Krijg die liefde die je wilt van Harville Hendrix en Helen Hunt. Zelfhulpboek vanuit Imago Relatietherapie

Anoniem

3

deel deze tip

Tip 24 - Volg een relatieweekend

Volg een relatieweekend: Krijg de liefde die je wilt.
Meer info over de weekenden op: www.imagonederland.nl onder het kopje relatieweekenden.

Anoniem

3

deel deze tip

Tip 25 - Zoenen voor meer intimiteit

Wisten jullie dat stellen die vaker zoenen meer tevreden zijn over hun relatie en seksleven?

Slechts 16% van de geliefden zoent elkaar meerdere keren per dag, en hetzelfde percentage zoent elkaar maar zelden. De frequentie mag dus wel omhoog.

Zoenen met je partner zorgt ervoor dat je je gezien, geliefd, bijzonder en verbonden voelt. Dus oefen ermee en kijk naar wat het jou en jullie brengt!


3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 26 - Terug naar toen

Toen jullie elkaar ontmoetten, was er een klik, een aantrekking. De ander was boeiend en interessant, onbekend en fascinerend.
Mocht het zo zijn dat jullie die verschillen inmiddels wat minder boeiend vinden, misschien zelfs wel irritant, denk dan eens terug aan die eerste tijd. De tijd waarin je hem/haar gewéldig vond, de tijd van de vlinders in de buik.

Sluit je ogen en denk terug:
Wat maakte dat jij jouw partner zo leuk, zo bijzonder en zo speciaal vond? wat gebeurde er? Wat voelde je daarbij? Schrijf het op. Goed on hier bij stil te staan. Nog leuker is het als jullie het allebei doen en dit aan elkaar. voorlezen.

Hoe leuk denk je dat het contact dan zal zijn tussen jullie? Probeer het eens uit!3

deel deze tip

Tip 27 - Boek Horken en heksen

Het boek van Jeffrey Wijnberg: " Horken en Heksen" is een komische kijk op de strijd tussen de seksen. Het is geschreven in de provocatieve stijl, een aanrader voor iedereen die zijn relatie wil verbeteren.2

deel deze tip

Tip 28 - Gebruik je telefoon niet als wekker

Gebruik je telefoon niet als wekker maar leg hem in een andere kamer aan de oplader, dat is beter voor het inslapen, maar ook voor je sexleven.


Mirjam

2

deel deze tip

Tip 29 - Boekentip: De 5 talen van de liefde

Het boek van Gary Chapman (de 5 talen van de liefde) is speciaal voor mannen geschreven. Het gaat over wat de vrouw het liefste wil. Dus de juiste liefdestaal te spreken.


Ben je gelukkig? Alleen wanneer je vrouw dat is! staat op de achterflap! Maar.... ze zal ook jouw liefdestaal leren! Een aanrader voor beiden!2

deel deze tip

Tip 30 - Pak problemen op een constructieve manier aan

Hoe pak je problemen in je relatie op een constructieve manier aan?

Als er om de kleinste dingen irritaties ontstaan, is dat een duidelijk signaal van onvrede. Ga dat signaal niet langer uit de weg. Doe er je voordeel mee.

Plan een gesprek samen. Een van jullie moet het initiatief nemen om een rustig moment te vinden. Vervolgens ga je elk met een blad papier voor je zitten. Niet met je telefoon, dan is de kans op afleiding te groot.

Geef nu elk een cijfer van 1 tot 10 voor de periode die jullie momenteel samen meemaken. Doe dat zonder van elkaar te zien wat je noteert.

Als je dat hebt gedaan, geef je met een tweede cijfer aan hoe jij denkt dat het optimaal zou kunnen zijn tussen jullie. Wat er maximaal in zit. Betrek daarin alle omstandigheden, zoals jullie verschillende karakters en alles wat erbij hoort.

Het tweede cijfer valt over het algemeen hoger uit dan het eerste. Nu schrijf je in enkele woorden wat er naar jouw idee voor nodig zou zijn om van het eerste cijfer naar het tweede te komen. Daarna wissel je uit. Genoeg stof voor constructieve openingen.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 31 - Boekentip: Hou me vast van Sue Johnson

Boekentip

Hou me vast van Sue Johnson.

Een helder boek met uitleg over hechting en het verlangen naar verbondenheid. Aan de hand van voorbeelden en situaties van andere echtparen vind je herkenning.

De praktische oefeningen en vragen die je samen met je partner door kunt nemen zorgen voor voldoende gespreksstof.

Een boek met uitleg vanuit de hechtingstheorie, met herkenbare voorbeelden van negatieve patronen die kunnen ontstaan als de verbondenheid verloren dreigt te gaan en adviezen hoe de verbondenheid te herstellen en een betere relatie te verkrijgen.


2

deel deze tip

Tip 32 - Elkaar regelmatig aanraken versterkt jullie emotionele relatie

Intimiteit begint buiten de slaapkamer. Elkaar regelmatig aanraken versterkt jullie emotionele relatie. Houdt regelmatig elkaars handen vast, geef elkaar regelmatig een kus of een knuffel.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 33 - Leer de liefdestaal van je partner begrijpen

Elkaar laten zien dat je van elkaar houdt verstevigd de relatie. Echter soms spreekt onze partner ‘een taal’ die wij niet begrijpen.

Een man heeft bijvoorbeeld behoefte aan bemoediging, maar zijn vrouw meent dat ze met een lekkere maaltijd laat zien dat ze van hem houdt.

Een vrouw hunkert naar tijd samen met haar man, maar hij met een bos bloemen laat zien dat hoeveel hij van haar houdt en hem waardeert.

Als de ene huwelijkspartner zich uitdrukt in een “taal” die de ander niet verstaat, komt de liefde niet over.
Door te weten welke liefdestaal jij spreekt in combinatie met het leren kennen van de liefdestaal van uw partner, deze te leren spreken en verstaan, kan je nader tot elkaar komen.

In het boek “De vijf talen van de liefde” van Gary Chapman worden de volgende verschillende soorten talen omschreven. Leer ze kennen, zodat je de taal van je partner gaat begrijpen en ernaar kan gaan handelen!

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 34 - Bedankt elkaar als de ander iets voor je doet

Bedankt elkaar als de ander iets voor je doet. Bijv een kopje koffie halen of iets opruimen.

Doordat je elkaar bedankt, blijft de sfeer en het contact positief, de ander voelt zich gezien en gewaardeerd door jou en dat je voor elkaar dingen doet wordt niet een vanzelfsprekendheid.

Zo blijf je bewust van elkaar wederzijdse inspanning.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 35 - Tips bij samen op vakantie gaan

VAKANTIE! MAAR WIL IK WEL MET JOU?

Vakantie! Jullie hebben er zolang naar uitgekeken, terwijl jullie eigenlijk uitgekeken zijn op elkaar. De twijfel slaat toe, moeten we wel samen weg en 24/7 op elkaars lip?

Lastig, maar wellicht is het een geruststellende gedachte dat 79 % van de stellen weleens ruzie maakt op de vakantiebestemming. Weg bubbel, weg romantisch beeld, hallo reality! De bom is al gebarsten voordat jullie überhaupt weg zijn door alle stress van het regelen en de spanning is om te snijden.

Hebben jullie de keuze gemaakt om toch samen te gaan? Berust daar dan ook in en maak er het beste van. Ik help jullie met een paar praktische stappen graag op weg.


1. Ruzie voorkomen tijdens de vakantievoorbereiding
Een vakantie voorbereiden vergt vaak veel werk. Maak samen een planning voor de voorbereiding en spreek je verwachtingen naar elkaar uit. Wie pakt wat op en wanneer?

Ieder heeft recht om dit op zijn of haar eigen manier te doen. Laat los dat jij het wellicht anders zou doen. Het doel is dat het klaar is, hoe je partner dat doet is van hem/haar.

Zorg ervoor in jullie planning dat niet alles in de laatste week moet gebeuren, hier ontstaat vaak stress en spanning. Voorkom ruzie en blok geregeld een dag in je agenda in aanloop tot de vakantie.

Hier horen ook de verplichtingen bij, waar jullie uit belang voor de relatie NEE tegen mogen zeggen. Zo zorg je voor meer rust en maak je de voorbereidingstijd tot de vakantie langer. Als je wil dat het werkt, moet je bewust andere keuzes maken.


2. Voorpret
Voorpret als je elkaar allesbehalve leuk vindt? Het gaat erom dat jullie samen bespreken hoe jullie deze vakantie willen beleven. Is het om te ervaren of er nog iets tussen jullie is of gaan jullie een laatste keer voor de kinderen?

Weet wat jullie gezamenlijke verwachting is. Ook als jullie gedachten van elkaar verschillen en schroom niet om hier eerlijk over te zijn. Zeker als er kinderen in het spel zijn. Zij vragen niet om jullie last, zij hebben recht op een onbezorgde vakantie.

Het is aan jullie als volwassenen om dit te bespreken. Het is in deze fase essentieel om uit te spreken waar jullie behoeftes en verlangens liggen. Ga hierover in gesprek en bespreek in rust hoe jullie er beiden in zitten. Deel waar je naar uitkijkt en gelukkig van wordt, echter ook waar je tegen aan zou kunnen lopen.

Maak afspraken voor het moment, wanneer de spanning toch dreigt op te lopen. Denk bijvoorbeeld aan een time-out of een dag voor jezelf op je vakantiebestemming.

Voorkom dat het op je bestemming escaleert. Als jullie in een fase zitten waar verbinding ver te zoeken is, dan is een gesprek vaak alles wat je hebt. Maak dit inzichtelijk voor je vertrekt en maak heldere afspraken.


3. We zijn er! En nu?
Plan activiteiten (afhankelijk van wat jullie gezamenlijke behoefte is). Als jullie meer verbinding willen samen, is een week voor de tent zitten geen optie. Kom in beweging en stem met elkaar af hoe jullie dit gaan realiseren of herhaal de afspraken die jullie thuis al gemaakt hebben.

Geef elkaar ook vooral veel ruimte en verwacht niet te veel van elkaar. Het is tenslotte geven en nemen. De één wil graag in rust wandelen op het strand, de ander wil graag een museum bezoeken.

Maak vooral ook nieuwe herinneringen samen, of laat elkaar hierin vrij. Stap uit je comfort zone. Doe dingen die jullie samen nog nooit hebben gedaan. Proef eens een nieuw gerecht samen, ontmoet lokale mensen en doe eens iets wat je van nature niet zo doen.

Neem risico's en doorbreek die sleur waar jullie in zitten. Deze nieuwe energie kan verbinden en mogelijk een nieuw perspectief bieden in jullie relatie. Een frisse kijk op jullie als stel. Zo ontdek je of jullie gezamenlijke interesses nog wel op één lijn liggen en waar het qua energie nog stroomt. Het geeft inzicht.

Zijn jullie gelukkig met elkaar in alle rust en ruimte of ervaar je dat je blij bent als de dag om is? Plan ook momenten voor jezelf. Als je alleen bent, kun je zonder prikkels nadenken over de situatie. Wat wil je nu eigenlijk echt? Neem een notitieblokje mee en schrijf het op. Dit helpt, zeker wanneer je ervoor kiest om het je partner te laten lezen.

Is jullie doel om het vooral voor de kinderen leuk te houden?
Zorg voor een goede verdeling in de zorg en plan naast jullie gezamenlijke activiteiten ook activiteiten waar jullie om beurten met de kinderen een dagje op pad gaan. De ander heeft dan ruimte om alleen te zijn.

Zo ervaren de kinderen ook deze gedeelde aandacht en kunnen jullie hier op een luchtige manier met elkaar over praten. Als dit jullie laatste vakantie samen is, ervaar dan hoe dit voelt en of dit echt is wat je wilt. Het is belangrijk dat jullie eventuele spanning niet overbrengen op de kinderen. Zorg voor balans en zo ook voor een ontspannende vakantie.

Creëer momenten om terug te blikken en wat het met jullie onderling doet. Jullie zijn lang in liefde verbonden geweest, wat ervaren jullie nu? Maak elkaar deelgenoot van jullie gevoelens, zeker als jullie besluiten om uit elkaar te gaan en jullie streven naar harmonie voor de kinderen.


4. Irritaties heen en weer...
Als je bemerkt dat soms de emoties je teveel worden, benoem het en neem even afstand voordat de boel escaleert. Zo kun je er op een later moment (zonder kinderen) op terug komen. Heb je niet de gelegenheid om afstand te nemen en je voelt dat de spanning tussen jullie stijgt?

Probeer dan wel uit de verwijtende sfeer te blijven en ga elkaar niet veroordelen of de bekende oude koeien uit de sloot halen. Je kunt beter communicatie gebruiken die wel werkt, bijvoorbeeld: "We zijn allebei gespannen, maar laten we nu geen discussie voeren waar de kinderen bij zijn. Zullen we er vanavond over praten? "

Als de irritatie blijft, haal je schouders op en laat elkaar even. Het is helemaal niet erg om elkaar even te negeren. De boodschap is gerust overgekomen, de kunst is om dan echt even je mond te houden voor de negatieve sfeer die anders alleen maar erger zal worden.

Probeer het daarna weer opnieuw, als de ander qua emotie afgekoeld is. Soms wordt het niet zo bedoeld en heeft de ander even wat meer tijd nodig.


5. Heb oog voor elkaar
Jullie hebben gekozen voor deze vakantie, probeer ondanks de onderliggende thema's er dan ook het beste van te maken. Gun het elkaar. Net zoals jij, probeert ook je partner gelukkig te zijn in het leven. Zonder gevoelens van pijn, irritatie, verdriet en onzekerheid.

Geef elkaar een compliment.

Haal iets voor de ander wat hij/ zij lekker vindt.

Gun elkaar wat ruimte en geef die ook. Wil je partner even alleen weg, betrek dat niet gelijk op jezelf.
Vermijd beeldschermen en social media, maak contact met elkaar en ga in gesprek. Is dat lastig in deze fase? Neem vragen mee van bv Kletspot. Zo creëer je een gesprek waar inhoud en verdieping in zit.

Toch even de socials checken? Stem met elkaar een vast moment op de dag af en kader dit in tijd.
Op vakantie is er vaak meer ruimte voor intimiteit. Hoe gaan jullie hiermee om en wat is je verlangen?

Maak dit bespreekbaar, zodat je niet over je eigen grenzen heen gaat. Als je bijna de hele dag in zwemkleding rondloopt - en andere mensen ook - worden de gevoelens van lust mogelijk aangewakkerd.

Bij jezelf of bij je partner. Als jij dit niet voelt, kan een afwijzing of een aanraking hard over komen. Vooral als er vervolgens wordt geflirt met de buurman of buurvrouw. Wat kun je elkaar wel geven om te verbinden en hebben jullie eigenlijk wel begrip voor elkaars behoefte?


6. Tot slot
Wees dus voorbereid en laat je niet verleiden tot een ruzie. Je weet als geen ander dat een vakantie in de essentie wordt geboekt om samen nieuwe herinneringen te maken, plezier te beleven, te verbinden met mensen om wie je geeft en ontspanning. En laat je daar nu zelf invloed op hebben!

Dus geef het een kans en laat je verrassen. Ik wens jullie een ongedwongen vakantie , welke keuze jullie ook gaan maken na thuiskomst. Hebben jullie besloten om niet te gaan, omdat het toch niet goed voelt?

Overweeg dan eens om samen een relatieweekend te boeken bij mijn praktijk, die ik samen met mijn man Jeroen begeleid. Na dit weekend is het helder of jullie relatie toekomstperspectief heeft en worden jullie ook in de watten gelegd. Inspanning en ontspanning gaan in dit weekend hand in hand samen.

Weet dat ik er ben als jullie er samen niet uitkomen, kom gerust eens kosteloos en vrijblijvend langs in mijn praktijk in Enkhuizen.

Ik zie jullie graag.

Groeten Kim

Anoniem

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 36 - Bindingsrituelen

Bindingsrituelen
Bij EFT leren stellen hun eigen bindingsrituelen te ontwerpen.

Zoals bijvoorbeeld:
  • Bel elkaar overdag om te vragen hoe het gaat of om zomaar even gedag te zeggen.
  • Maak fysiek contact door elkaar heel bewust te omhelzen, te kussen bij het thuiskomen of weggaan of voor het slapen gaan.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 37 - Doorbreek negatieve interactiepatronen

Interactiepatronen

Soms vervallen de gesprekken binnen een relatie in negatieve interactiepatronen. Er hoeft dan maar weinig te gebeuren of je vliegt elkaar in de haren of zwijgt elkaar dood.

Deze negatieve interactiepatronen doorbreken is essentieel om de relatie weer op de rails te krijgen. Met behulp van een EFT relatietherapeut kun je daar samen aan werken.

Wanneer je daar zelf al mee aan de slag wilt gaan, kijk dan eens welke rol jezelf in het interactiepatroon vervult. Wat doe jij? Doe jij iets waar de ander heftig op reageert of zich juist van je afkeert?

Zou je die houding of dat gedrag kunnen veranderen? En als je dat probeert, hoe reageert je partner dan? Het kan een eerste kleine stap zijn naar het doorbreken van het negatieve interactiepatroon.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 38 - Geef elkaar complimenten

Geef elkaar complimenten

Heel belangrijk: het belang van positieve feedback. Elkaar regelmatig vertellen wat je leuk of lief aan elkaar vindt, geeft de broodnodige voeding aan elke relatie.

Ook hierbij geldt: formuleer je complimenten zo concreet mogelijk. Dus niet (alleen): “Ik vind je lief”, maar ook: “Ik vind het lief van je dat je gisteren nog naar mijn verhaal hebt geluisterd, ook al had je het zelf druk.”

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 39 - Boekentip: Oneindige liefde van Emanuela Deyanova

Boekentip: Oneindige liefde van Emanuela Deyanova.
In 7 stappen naar een nieuwe balans tussen liefde, relatie en gezin.
Verliefd worden kan iedereen; de kunst is het te blijven.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 40 - 'Hou me vast' van Sue Johnson

Boekentip :
'Hou me vast' van Sue Johnson
In duidelijke stappen beschrijft Sue Johnson hoe de telkens terugkerende (communicatie- en ruzie) patronen in je relatie, je kunnen verlammen en belemmeren.
Door de herkenbaarheid, maar ook door de duidelijke tips hoe je hierin anders kunt handelen, kan het echt helpen om deze verlammende patronen te doorbreken.
Draagt direct bij aan inzicht in jezelf, je relatie en communicatie en levert een bijdrage aan de verbetering van je relatie.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 41 - van gewoonte naar waardering

Je kent elkaar al langere tijd, je woont wellicht ook al een poos samen. Jullie hebben goede routines, zijn op elkaar ingespeeld, er is harmonie en… misschien een klein beetje “gewoonte”. Misschien neem je elkaar voor lief, vind je het normaal dat de ander er is. Het is fijn dat je jezelf helemaal thuis voelt bij de ander, maar ook belangrijk dat je elkaar vertelt dat je blij bent dat hij of zij er is. En het extra leuke hieraan? Jij denkt na over wat er zo bijzonder, aardig, leuk, mooi, gezellig, grappig aan je partner is. Je vertelt dit of schrijft het op een briefje. Gevolg: je partner voelt zich meer gezien en geliefd, dus blij. Je kunt erop rekenen dat je daar ook iets van terug gaat merken. EN jij vóélt weer hoe leuk je partner is. Dubbel resultaat, dus wat houd je tegen? Ik zou zeggen: meteen beginnen 😉


2

deel deze tip

Tip 42 - Liefde is een werkwoord

Dat is de titel van een boek van Alfons van Steenwege. Liefde is een werkwoord. Het is een mooi boek en een nog mooiere titel. Waarom? Omdat ik regelmatig mensen in de praktijk hoor zeggen:
“het zou toch vanzelf moeten gaan?” Maar alles wat je graag goed houdt, heeft onderhoud en aandacht nodig: je auto, je huis, je vriendenkring, je gezondheid. Dus ook - zeker- de liefde.
Een boek over de liefde: hoe ‘doe’ je liefde? Is het iets dat zomaar tot je komt, spontaan en vanzelf? Of…is er misschien iets meer aandacht voor nodig? Wat kun je er zelf aan doen?
En als het zelf of samen niet meer lukt: maak een afspraak en kom eens langs. Dan help ik jullie stappen te zetten naar meer verbinding.


2

deel deze tip

Tip 43 - de eerste keer

Het begint vaak zo mooi: die ander is geweldig! Hij of zij is als niemand anders die je ooit ontmoet hebt, jullie begrijpen elkaar. Of juist niet, dat maakt het zo boeiend! Eindeloos lang konden jullie praten, had je interesse, was alles boeiend.
Na verloop van tijd ga je wennen aan elkaar, óók aan al die bijzondere, boeiende, hartverwarmende, gekke eigenaardigheden van je partner. Soms sluipt er dan ook sleur in of ergernis.
Als je dit herkent en je wilt er iets aan doen, denk dan eens terug aan jullie ontmoeting. Wat was er zo speciaal aan dat moment, aan die ander? Wat maakte dat jij jouw partner zo leuk, zo bijzonder en zo speciaal vond? Sluit je ogen en zie jezelf terug in dat moment, wat gebeurde er? Wat voelde je daarbij? Je zult zien dat je vanuit die energie, weer veel makkelijker bij het gevoel van liefde en waardering kunt komen.
Lukt het toch niet om elkaar te naderen? Neem dan contact op voor een gesprek of traject.


2

deel deze tip

Tip 44 - Vier elementen voor een goede relatie

Er zijn vier elementen die belangrijk zijn voor een goede relatie. Ervaren jullie samen problemen? Kijk dan welk element, of welke elementen aandacht nodig hebben:
* De relatie met jezelf: want hoe kun je anders een veilige en gezonde relatie aangaan met een ander?
* Verbinding: in welke mate ervaren jullie verbinding met elkaar? In hoeverre is er intimiteit (er zijn maar liefst 9 verschillende vormen van intimiteit) waardoor je verbinding ervaart?
* Acceptatie: niemand is perfect, in hoeverre kun je je partner accepteren met zijn of haar imperfecties? Acceptatie betekent niet dat jullie achterover gaan zitten, maar dat je zonder oordeel naar elkaars proces kunt kijken.
* Werkbaarheid: in hoeverre is de relatie werkbaar? Zijn er heftige conflicten of leven jullie als broer en zus langs elkaar? Het kan werkbaar zijn als jullie daar beide oke mee zijn, maar als bij één van beide stress, een tekort of gemis wordt ervaren mag hier aandacht aan worden gegeven.


2

deel deze tip

Tip 45 - Hou je eigen leven, 2

Zoals ik al eerder schreef, het is fijn als je naast je relatie regelmatig en goed contact met vrienden hebt. Dat geeft o.a. energie. Ook – en dat klinkt voor veel mensen raar – “ontlasten” jullie elkaar een beetje door regelmatig iets voor jezelf te doen, met vrienden. Onze verwachtingen van onze partner zijn vaak zeer hoog gespannen. We vervullen veel rollen in elkaars leven. Maar: je partner kan niet alle rollen in jouw leven vervullen en jij niet in die van hem/ haar. Dat kan zijn om je hart te luchten, het delen van een hobby, etc. Extra voordeel: jij hoeft dan ook niet meegesleurd te worden naar zijn of haar hobby 😊


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 46 - Afspraakjes plannen, maar dan anders

Een afspraakje samen. Oppas? Gedoe? Niet nodig. Gewoon thuis kun je ook een heel fijne tijd hebben. Leg om te beginnen de telefoon weg en zet hem stil. Onderneem samen iets, bijvoorbeeld koken, een lekker glas drinken, praten, echt luisteren en doorvragen, samen oude fotoboeken doorkijken, een spelletje doen, een gedicht voorlezen, luisteren naar muziek of samen dansen, er is zoveel meer mogelijk dan de TV en telefoon. Tijd voor elkaar! Ga je het doen?


2

deel deze tip

Tip 47 - In welke fase zit jouw relatie?

1. SYMBIOSE
Een relatie, de seks, het plezier .. het gaat allemaal niet vanzelf. Behalve in deze eerste (verliefdheids)fase van een relatie.

2. DIFFERENTIATIE
De eerste barstjes komen in zicht. Hm, de ander is niet perfect (en ziet dat jij dat ook niet bent).

3. DYNAMIEK
Je gaat reageren op elkaars barstjes en er staan minder leuke patronen, zoals een stilte, aantrekken & afstoten, kritiek & verdediging etc.
Dit is een belangrijke fase om met elkaar in gesprek te gaan en de patronen te onderzoeken. In deze fase komen de meeste stellen naar mijn praktijk.

4. OPNIEUW VERBINDEN
Wensen en grenzen bespreken, elkaar horen en zien, oude relatiepijn opruimen. Consensus en/of acceptatie. Je partner is je beste leermeester.

5. SYNERGIE (samenwerken, pantsering)
In deze fase is er samenwerking, openheid, acceptatie en verbinding. Het voelt veilig, vertrouwd, ondersteunend en betrokken. Tot een eerdere fase zich eventueel weer aandient (omdat het leven met tegenslagen gepaard gaat).


2

deel deze tip

Tip 48 - Kijk naar je eigen aandeel

Dit ligt misschien wel erg voor de hand en toch is het een enorm struikelblok in veel relaties en relatietherapiesessies: durf je eigen aandeel onder ogen te zien. Dat is er namelijk altijd.
Ik maak met regelmaat mee dat een partner zo gefrustreerd is over het gedrag van de ander, dat hij of zij geen oog meer heeft voor het eigen aandeel. Relatieproblemen hebben altijd de vorm van een patroon, dat door beide partners in stand wordt gehouden. Zelfs in extreme situaties zoals geweld, gaat dit op. Stel dat je een vreselijk gewelddadige partner hebt, die jou onderdrukt en mishandelt, heb je dan ook een aandeel? Jawel. Deze partner is waarschijnlijk niet op dag 1 begonnnen je te mishandelen. Met het verstrijken van de tijd, heb je steeds verder over je grenzen laten gaan, eerst ongemerkt, daarna bewust. Je hebt dan je eigen aandeel onder ogen te zien, wat gaat over het laten overschrijden van je grenzen. Aandeel is dus iets heel anders dan schuld. Die twee dingen halen mensen vaak door elkaar. Als je het voelt als schuld, of 'de schuld krijgen', is het veel moeilijker om je aandeel te nemen en het patroon te doorbreken. Pas wanneer je je aandeel wél pakt, is er ruimte voor verandering.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 49 - Het Relatiespel

Speel het Relatiespel van Pieternel Dijkstra (relatiepsycholoog) dat bestaat uit allerlei vragen en opdrachten waar interessante discussies uit kunnen voortkomen op het gebied van intimiteit, jullie heden, verleden en toekomst, huishoudelijke zaken, maar ook hoe je tijd voor elkaar maakt.


2

deel deze tip

Tip 50 - Boekentip - Relaties hoe doe je dat

Karin Wagenaar heeft vanuit de emotionaly focused therapie een boek geschreven: Relaties hoe die je dat?

Waarin goed beschreven wordt vanuit de hechtingstheorie hoe je een veilige, gelijkwaardige relatie kunt hebben en met liefde en aandacht moeilijke hobbels kunt overwinnen.


Ellen

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 51 - Let op je communicatie naar elkaar

Let op je communicatie naar elkaar

Praat persoonlijk tegen elkaar. Zorg dus dat je de ander iets zegt vanuit een "ik-boodschap", en hem / haar iets zegt over waar jij behoefte aan hebt of wat je nodig hebt van de ander.

Meestal zijn we niet zo gewend om zo te praten, want je bent dan kwetsbaar, je laat iets van je binnenste zien. Maar dit is juist essentieel en verdiepend in een relatie.

Ook nog een voordeel van deze manier van communiceren is dat de ander de boodschap meestal niet als een verwijt zal oppikken, wat weer een volgend verwijt kan uitlokken.1

deel deze tip

Tip 52 - Boekentip: Liefdesbang

Boek: Liefdesbang


Sandra

1

deel deze tip

Tip 53 - Communiceer met elkaar en maak afspraken

Communiceer met elkaar en maak afspraken.
Hou je ook aan die afspraken.1

deel deze tip

Tip 54 - Gebruik de kritiek die je van je partner krijgt

Ga ruzie en conflicten niet uit de weg. GEBRUIK de kritiek die je van je partner krijgt.1

deel deze tip

Tip 55 - Volg vier punten van John Gottman

Relatieonderzoeker John Gottman vond vier punten waarop het vaak misgaat in de relatie en waar je je dus beter niet schuldig aan kunt maken:

- kritiek uiten op de persoon (in plaats van op zijn gedrag);
- snel in de verdediging schieten;
- minachtend doen;
- een muur optrekken.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 56 - Ben bereikbaar en toegankelijk voor je partner

Ben bereikbaar voor je partner oftewel ben toegankelijk.

Zorg dat je je blijft openstellen voor je partner, ook wanneer je twijfels hebt of onzeker bent over je relatie.

Toegankelijk zijn wil ook zeggen: vechten om je emoties beter te begrijpen, zodat je je er niet zo door laat meeslepen. Want alleen dan kun je de verloren verbondenheid herstellen.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 57 - Elkaar vrij laten en niet willen veranderen

Vanuit mijn nieuwsgierigheid naar relaties vraag ik steeds aan stellen die lang bij elkaar zijn wat hun geheim is.

En steeds weer antwoorden deze stellen; elkaar vrij laten en niet willen veranderen.

Dat lijkt mij een hele mooie tip!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 58 - Besteed aandacht aan elkaar

Besteed aandacht aan elkaar en creëer (korte) momenten van verbinding, waarin je de boodschap geeft: “jij bent belangrijk voor me”.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 59 - Plan regelmatig tijd met elkaar

Plan regelmatig tijd met elkaar, waarin je aandacht hebt voor elkaar.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 60 - Maak problemen in je relatie bespreekbaar

Hoe langer je wacht de problemen in je relatie bespreekbaar te maken, des te meer drijf je van elkaar weg. Wat in het begin nog eenvoudig aan te gaan is, wordt hoe langer hoe moeilijker te ontwarren.

Overwin jij je eigen reserve en begin erover. De zelfbescherming voorbij. Het is echt voor de goede zaak.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 61 - Elkaar het beste gunnen

Als je elkaar het beste gunt word jij net als je partner een gelijkwaardige bron om te sparren over elkaars wensen, hoop en dromen. Je helpt de ander om boven zichzelf uit te stijgen.
Je krijgt de ruimte om boven jezelf uit te stijgen.

De relatie wordt een bedding voor groei en ontwikkeling.1

deel deze tip

Tip 62 - Probeer de relatie niet in te vullen door verwachtingen

Verwachtingen en teleurstellingen gaan hand in hand.


Maak eens een lijst met wat je allemaal verwacht van je partner. En bedenk wat het met je doet als deze hier niet aan voldoet of wil voldoen. Ga na welke invloed jouw reactie weer heeft op de relatie. Die is heel groot en vaak negatief.

 

Probeer de relatie niet bij voorbaat al in te vullen door verwachtingen. Als het je lukt om die los te laten, komt er meer ruimte voor liefde en inspiratie.1

deel deze tip

Tip 63 - Stem op elkaar af

Stem op elkaar af.

Partners hebben los van elkaar vaak een druk leven. Probeer alle apparaten eens uit te zetten, want wel of geen tijd voor elkaar hebben is ook een keuze.

 

Stem weer op elkaar af door met elkaar te praten met echte aandacht. Elkaar ook te bevragen naar wat onder oppervlakte ligt.

 

Vraag bv. eens Ben je nog gelukkig op je werk ? in plaats van Hoe was het op het werk ?1

deel deze tip

Tip 64 - Wees je bewust van de verschillen

Als twee mensen verliefd worden werken deze twee krachten vaak in perfecte harmonie. Maar al snel begint de ellende. Zij wil dat hij verandert en hij wil dat zij hetzelfde blijft. Langzamerhand gaan de twee polen zich aan elkaar aanpassen.

 

Word je bewust van de verschillen ; respecteer ze bij de ander en besef dat je die andere kant juist nodig hebt om een geheel te zijn.1

deel deze tip

Tip 65 - Zorg dan voor een frisse blik bij jezelf

Je voelt je wel eens niet goed in je relatie. Het is allemaal wat rommelig geworden. Toch wil je wel verder samen.

Zorg dan voor een frisse blik bij jezelf. Denk na over jullie eerste tijd met elkaar. Wat was de aantrekkingskracht? Wat waren de dingen waarop je viel? Probeer alles zo helder en levendig mogelijk terug te halen.

Wat er toen was, is er nog altijd. Als je eraan terugdenkt, zal je merken dat je een gevoel van nostalgie krijgt. Zo is het ooit begonnen.

Zeker. Dat is de basis. Daarop kun je op een fijne manier verder. Misschien is er in de afgelopen periode een laag puin op terecht gekomen. Die kun je samen wegruimen, beetje bij beetje. Probeer het maar.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 66 - Deel regelmatig goed nieuws met elkaar

Uit onderzoek blijkt dat partners die regelmatig goed nieuws met elkaar delen, langer bij elkaar blijven dan partners die dat niet doen. Dat hoeven geen uitgebreide of wereldschokkende zaken te zijn.

 

Alles is goed:
de poes heeft geen vlooien meer of je had zowaar een zitplaats in de trein. Vertel elkaar nu drie leuke dingen die je deze week zijn overkomen.

 

Eerst vertelt de een en luistert de ander, daarna draaien jullie de rollen om. (En dan dus niet: de poes heeft al twee weken geen vlooien meer ;)


(Bron: Het Relatiespel)


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 67 - Sigmund Freud: heb lief om niet ziek te worden

In Wenen heb ik het huis bezocht waar Sigmund Freud woonde en werkte. Een van zijn uitspraken was dat het er uiteindelijk op neerkomt dat men moet liefhebben om niet ziek te worden en men ziek wordt wanneer men niet kan beminnen.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 68 - Zorg voor voldoende brandstof in de liefde

Liefde en brandstof. De Amerikaanse therapeut Gary Chapman wijst ons erop dat liefde brandstof nodig heeft. Als er niet genoeg brandstof is, wordt de liefde een steeds flauwer vlammetje.

 

Van belang is te weten: op welke basisbrandstof draait je partner en op welke jij? Volgens Chapman zijn er vijf:


- Woorden van waardering: hou van je, trots op je
- Quality time: mooie, warme ervaringen samen
- Kado(otje) krijgen
- Praktische hulp, ondersteuning
- Lichamelijk contact: knuffelen, vrijen

Bron: Gary Chapman, The Five Love Languages, Northfield Publishing.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 69 - Behandel je partner als jouw gelijke

Vraag je zelf af: behandel jij je partner in alles als jouw gelijke? Of zijn er momenten dat jullie meer weg hebben van concurrenten van elkaar?

 

Probeer dan om elkaar meer tot steun te zijn en te denken als een team waarin je de ander ook wat gunt in plaats van vaak je gelijk te willen krijgen.1

deel deze tip

Tip 70 - Eigen identiteit én gezamenlijkheid in evenwicht

Ik en samen in evenwicht

Gelukkige koppels geven aan dat ze hun eigen identiteit hebben behouden en daarnaast werken aan gezamenlijkheid in hun relatie. Natuurlijk vergt dat aanpassingen, maar dit is bij hen wel in evenwicht.

 

Bedenk dus hoe je bepaalde momenten van de week besteedt die je samen doet en welke dingen je voor jezelf doet. Hoe is de balans op dit moment, is er wat verandering nodig?1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 71 - Boekentip: Verbonden, hechting en liefde

Boekentip: 'Verbonden, hechting en liefde' van Amir Levine en Rachel Heller.


Ontdek je eigen hechtingsstijl en die van je (toekomstige) partner en leer begrijpen waarom de liefde vaak zo'n emotionele achtbaan is...1

deel deze tip

Tip 72 - Stel jezelf iedere dag als doel: Ik wil het goed hebben met jou

Eenvoudige en doeltreffende tip wanneer je je relatie goed wilt houden: Sta iedere dag op en stel jezelf 1 doel: ik wil het ook vandaag goed= prettig, fijn, ontspannen, gezellig,.... hebben met jou!

Sta hier even goed bij stil en voel wat dit doel van binnen met je doet. Wat brengt het te weeg? Wat ervaar je in je lijf aan sensaties? Een fijn en prettig (haalbaar) doel heeft een enorme trekkracht en dat kun je voelen.

Herinner jezelf aan dit doel door gedurende de dag even in genegenheid aan je partner te denken, door even aandacht te geven aan een leuke herinnering die je graag koestert.
En als je wilt, stuur je een korte, lieve app naar elkaar.

Elke relatie heeft onderhoud nodig, neem elkaar niet voor lief maar heb elkaar lief.1

deel deze tip

Tip 73 - Neem je partner serieus als die niet gelukkig is

Een goede relatie is alleen een goede relatie als beide partners tevreden zijn.

Als je partner aangeeft niet gelukkig te zijn en aan de relatie te willen werken terwijl jij eigenlijk vindt dat er niks aan de hand is, doe je er goed aan dit serieus te nemen.

Veel mensen komen bij de relatietherapeut als het al te laat is. De partner die al eerder heeft aangegeven dat hij of zij niet tevreden was, is dan al emotioneel afgehaakt.

Als er op je dashboard een rood lampje brandt breng je hem toch ook naar de garage? Ook als de auto nog niet langs de kant staat. Daar ga je toch ook niet op zitten wachten?


1

deel deze tip

Tip 74 - Vraag je partner: wat kan ik vandaag voor je doen?

WAT KAN IK VOOR JE DOEN?

Mensen benaderen relaties vaak vanuit de vraag: Ik wil dit van een ander, ik zoek dit of dat in iemand. De wens een partner te hebben komt vaak ten diepste voort uit zelfzuchtigheid. Je wilt dat iemand maakt dat je je mooi of dat je niet meer eenzaam bent of eindelijk gelukkig wordt.

Maar een relatie is geen structuur om jouw wil te bevredigen, maar een plek waar je de kans krijgt te geven en te dienen. Dus, kijk je geliefde 's ochtends bij het wakker worden eens aan en vraag : Wat kan ik vandaag voor je doen?

Een geweldige opening van de dag.


1

deel deze tip

Tip 75 - Gedraag je zoals je wilt dat je partner is

Gedraag je zoals je wilt dat je partner is

Als je een inspirerende partner wilt zijn, gedraag je dan zoals je behandeld zou willen worden. Wil je dat de ander jou iets geeft, wees dan gevend.

Wil je dat de ander niet over je oordeelt, oordeel dan niet over hem of haar. Wil je dat de ander je ziet, zie hem of haar dan.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 76 - Vergeet de seksualiteit niet

Vergeet de seksualiteit niet

Wil je op het gebied van seksualiteit een inspirerende partner blijven, dan is het belangrijk dat je je eigen seksuele gevoelens en fantasieën zonder oordeel accepteert en ze eerlijk uit.

Zo schep je ook voor de ander veiligheid om zichzelf te zijn op dit gebied, zonder angst om veroordeeld of afgewezen te worden.


1

deel deze tip

Tip 77 - Bespreek jouw gevoelens

Tip; Hoe te bespreken als je ergens mee zit en dit wilt delen met je partner.

Heb het over je eigen gevoelens als je iets wilt bespreken met je partner waar je tegen aan loopt. Geef aan welke gevoelens hierin bij jou spelen en opgeroepen worden door het voorval.

Zo wordt je zelf zichtbaar. En niet over het gedrag van je partner, dit kan gauw tot bekritiseren leiden. Wat eerder een gevoel van verwijdering geeft.


1

deel deze tip

Tip 78 - Echt luisteren naar je partner

Tip: luisteren

Hoe goed luister je nog naar je partner. Of denk je hem of haar zo goed te kennen dat je weet wat hij of zij denkt, voelt, meemaakt van binnen. Hoe goed zie en hoor jij je partner?
Neem eens de tijd om echt te luisteren naar de ander, zodat deze kan vertellen over zichzelf.


1

deel deze tip

Tip 79 - Boekentip: 5 talen van de liefde


Boek: de 5 talen van de liefde

Gary Chapman beschrijft 5 talen:

  • Words of Affirmation (lieve woorden)
  • Acts of Service (iets doen voor een ander)
  • Receiving Gifts (een gebaar in de vorm van een klein of groot cadeau)
  • Quality Time (ongestoord bij elkaar kunnen zijn en oprechte aandacht)
  • Physical Touch (aanraking, intimiteit)

Bespreek met je partner eens wat jouw taal is zo leer je elkaars taal meer waarderen en aansluiten bij elkaar.


1

deel deze tip

Tip 80 - Echte acceptatie en aandacht voor de ander

Veel mensen die al enige tijd een relatie hebben met hun partner vergeten wel eens dat het bij de Liefde soms gaat om kleine dingen met een groot effect: echte interesse voor elkaar, ook voor de muziek die je partner zo leuk vindt of het festival waar hij naar toe is geweest, of het boek dat ze leest, of de kerkdienst die hij heeft bijgewoond.

Onbewust worden er vaak kwetsende opmerkingen gemaakt als 'moet dat kattengejank nu echt op?' , 'ga je nu al weer die softies?' .

Elkaar voor lief nemen gaat dan hand in hand met alleen interesse tonen als je iets ziet of hoort dat jou interesseert.

Echte acceptatie van elkaar betekent interesse voor de ander omwille van de ander. Het is JA zeggen tegen de hele persoon en alles wat hem/haar bezielt, interesseert met respect behandelen. Ook als 'je er niks mee hebt'.

Dus vraag je de volgende keer eens af: Ben ik echt met mijn aandacht bij jou? Of ben ik met mijn aandacht vooral bij wat ik vind van jou (en jouw activiteiten, interesses)?1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 81 - Daten met je partner

Daten met je partner

Je spreekt misschien met regelmaat af met je vrienden, vriendinnen en familie om een keer bij te praten. Waarom zou je dat ook niet met je partner doen? In de waan van alledag schiet dat er soms bij in.

TIP: Geef je partner een leuke kaart waarin je aangeeft dat je graag wilt daten met je partner. Maak de uitnodiging ook compleet (dag, tijdstip, locatie), pak de regie en regel het ook zodat je partner verder niets hoeft te doen of te bedenken.

Hoeveel weet je eigenlijk nog van elkaar? Je bent een tijd samen, het leven ‘slurpt’ je op, je werkt en thuis draait ook alles door.

TIP: Je hebt een date met je partner. Vertel hem of haar wat je aantrekt in je partner. Waarom werd je verliefd op je partner? Wat vind je mooie eigenschappen van je partner? Wat maakt dat je partner, ook al loopt misschien niet altijd alles op ‘rolletjes’, van waarde is voor jou?

Jij bent de expert van je (liefdes)leven. Je hebt je hele leven, vanaf je geboorte, ervaringen opgedaan in de liefde. Iedereen wil beminnen en bemind worden.

TIP: The World Box of Love is een schatkist vol liefde (Lannoo). Op elke kaart in deze schatkist staan ‘opdrachten’ die je samen met je partner kunt doen. Elke kaart is zo vormgegeven dat je deze ook een mooie plek kunt geven. Voorbeeld van een kaart: Kleur je uren. Spring zuinig om met je eigen tijd en Maak tijd voor elkaar. Wat ontdek je hier samen in?


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 82 - Blijf nieuwsgierig naar je partner

Wil je een goede relatie of je relatie goed houden?

Om gelukkig te worden, hoef je niet bij elkaar te blijven. Van elkaar te leren, geeft meer voldoening. Leer elkaar kennen; je hele leven lang.

Blijf nieuwsgierig naar je partner. Luister naar elkaar. Geef elkaar zo min mogelijk tips en oplossingen. Vaak werkt het heel eenvoudig, want je partner wil zijn verhaal kwijt bij jou. Je hoeft alleen maar terug te geven wat je hoort en een gevoelsreactie te geven.


1

deel deze tip

Tip 83 - Drie pijlers van goede relatie: communicatie, seks, inzet

Er zijn drie pijlers waarop een relatie goed en de moeite waard blijft. Dat zijn communicatie, seks en inzet.

Als een van deze drie langere tijd wordt verwaarloosd, gaat dat altijd ten koste van een gelukkig liefdesleven. Signaleer het bij tijds en doe er iets aan, samen of als je dat lastig vindt in relatietherapie.


1

deel deze tip

Tip 84 - Plan seks-momenten met elkaar in

Plan de momenten waarop je seks met elkaar kunt hebben en hoe die fijn voor jullie allebei kunnen zijn.

Vrijwel alles wat buiten de dagelijkse dingen valt moet je nu eenmaal plannen. Denk maar aan het organiseren van een feestje, de vakantie, een avond met vrienden, samen uit eten of naar de bioscoop.

Seks hoort daar ook bij. Als verliefdheid overgaat in liefde vraagt ook seks vaak om planning. Daar is niks verkeerds aan. Je houdt er je relatie dynamisch mee.


1

deel deze tip

Tip 85 - Bereid een speciale dag voor, voor je partner

Bereid elkaar eens per jaar een dag die speciaal voor die ander bestemd is. Zoek plekken op, ga eten, kook lievelingseten, geef een boek - alles wat die ander eigenlijk altijd al graag eens wil doen of krijgen - maar er niet aan toe komt.

Dan kom je zelf ook op plekken en in acitviteiten die je anders niet zou doen.

Houd een lijstje bij wanneer die ander uiting geeft aan 'ik zou wel een keer...' en voer het uit.
Dit heet een .' ... naam ... -dag'


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 86 - Diverse tips voor een goede relatie

1. Ga terug naar het begin
2. Onderneem samen dingen
3. Kijk met nieuwe ogen
4. Geef
5. Bedank je partner voor wat hij doet

Idelette

1

deel deze tip

Tip 87 - Houd zelfrespect en goede zorg voor jezelf in stand

Houd zelfrespect en goede zorg voor jezelf in stand. Soms vergeten partners zichzelf volledig in de liefde voor hun partner. Zorgzamheid en fijngevoeligheid voor behoeftes van de ander zijn zeker goede kwaliteiten, maar vergeet uw eigen verlangens en behoeften niet. Bovengenoemde kwaliteiten komen vooral vaak in overdreven vorm in een fijnmazige cultuur. Een mooi talent kan ook je valkuil worden! Zorg dus op tijd voor jezelf! Bespreek je ware verlangens en behoeften met je partner! Het zorgt ook voor jullie verbinding!
Liefde voor een ander begint met liefde en respect voor jezelf. Voor je partner is het makkelijker om van je te houden als je van jezelf houdt.

Yulia

1

deel deze tip

Tip 88 - Luister echt naar elkaar

Luister echt naar elkaar: kijk elkaar aan terwijl je met elkaar praat, laat de ander uitpraten, toon begrip en empathie.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 89 - Deel ervaringen en gebeurtenissen samen

Samen delen
Communicatie is belangrijk, dus maak de ander deelgenoot van jouw ervaringswereld: deel zoveel mogelijk ervaringen en gebeurtenissen samen.


Het maakt niet uit of het nu gaat om een boek dat je gelezen hebt of dat je een spectaculaire parachutesprong hebt gemaakt.

Belangrijk is dat je zoveel mogelijk samen deelt en stil staat bij momenten die voor jou of jouw partner leuk, interessant of boeiend waren.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 90 - Durf je kwetsbaar op te stellen

Durf je kwetsbaar op te stellen

Vaak hebben we zo’n muur van verdediging om ons heen gebouwd dat de ander ons met geen mogelijkheid meer kan bereiken. Die verdediging loslaten voelt dan heel kwetsbaar en toch kan er iets moois ontstaan als je dat wel doet.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 91 - Geef je grenzen aan binnen het huwelijk

Geef je grenzen aan binnen het huwelijk!


Boekentip: Grenzen in het huwelijk van Dr. Henry Cloud1

deel deze tip

Tip 92 - Oefening in ogen kijken

Wanneer je voor relatietherapie kiest, wil je graag meer verbinding met elkaar ervaren.

Wat ik vaak tegenkom is dat stellen vaak niet weten hoe ze een verdiepend gesprek met elkaar moeten beginnen of hoe ze gevoelscontact maken.

Een simpele oefening die ik ze wel eens voorleg is het vasthouden van elkaar rechterhand terwijl ze elkaar in de ogen kijken.

Nog beter is het kijken in elkaars linkeroog. Je maakt dan gelijk contact met elkaars rechterbrein. Het deel van het brein waar de emoties zijn opgeslagen.

In dit oog kan je emoties lezen of lezen hoe het met de ander gaat. Ik geef dan als opdracht om naar elkaar te benoemen wat ze zien. Welke emotie lees ik bij je. Wat lees ik in je ogen.

Een variant daarop is dat de ene partner waardering uitspreekt over iets in zijn partner en dat de partner tracht dit te ontvangen en daarop te reageren met een gevoelsreactie, zonder (allebei) in een 'hoofd'gesprek of discussie te komen.

Deze oefeningen brengen vaak emotie boven en kunnen je als stel helpen gevoelscontact te maken met elkaar. Tijdens het begeleiden van deze momenten heb ik ontzettend mooie en helende momenten mogen meemaken die stellen met elkaar ervoeren.


1

deel deze tip

Tip 93 - Boekentip: Liefde en respect

Boekentip: Liefde & Respect van Emerson Emmerichs.

Een prachtig, makkelijk leesbaar boek met heel veel praktische tips. Gaat met name over communicatie- en behoefteverschillen tussen man en vrouw.


1

deel deze tip

Tip 94 - Doe iets!

Help: wij hebben een broer-zus relatie !
Wat kun je doen om je relatie weer nieuw leven in te blazen ?

Een aantal belangrijke aandachtspunten:

1. Geef duidelijk aan welke wensen en behoeftes je in de relatie hebt

2. Wanneer je eenmaal weet wat voor je partner belangrijk is, zul je daar actie op moeten ondernemen

3. Steek energie in je relatie, niets gaat vanzelf, heb iets voor je partner over, geef eens een compliment, ga samen iets ondernemen, een weekendje weg, een etentje etc. etc.

4. Probeer de partner eens te verrassen

5. Geef spontaan eens een knuffel

Kortom: doe iets !


1

deel deze tip

Tip 95 - Kom erachter wat de liefdestaal van je partner is

Ken je de liefdestaal van jouw partner? Nee, de kans is dan groot dat veel dingen die jij uit liefde doet voor je partner helemaal niet overkomen.

Garry Chapman onderscheidt in zijn boek "Vijf talen van de liefde" de volgende liefdestalen:


1. Tijd en aandacht
2. Positieve woorden
3. Dienstbaarheid/hulpvaardigheid
4. Kadootjes
5. Lichamelijke aanraking

Helaas is het vaak zo dat jouw liefdestaal niet dezelfde is als die van je partner. Wanneer je zelf liefde ervaart wanneer je kadootjes ontvangt, kan het zijn dat je denkt dat jouw partner dat ook ervaart. Dus ga koop je kadootjes voor je partner.

Wanneer je partner echter liefde ervaart door samen tijd door te brengen dan vullen de kadootjes helaas niet zijn/haar liefdestank.

Dus zorg dat je erachter komt wat de liefdestaal van jouw partner is en vul zijn/haar liefdestank!1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 96 - Boekentip: Weg van Liefde

Boekentip: Weg van Liefde van Alain de Botton

Hierin onderzoekt hij wat er gebeurt als twee mensen verliefd worden, wat ervoor nodig is om de liefde te behouden en waarom het vaak toch misgaat.

Met filosofisch inzicht en psychologische scherpzinnigheid toont De Botton dat onze huidige romantische idealen ons veel schade kunnen berokkenen en geeft alternatieven voor een nieuwe romantiek.

De conclusie is dat langdurige liefde vooral een "vaardigheid' is die wij ons langzaam en met de nodige moeite eigen maken.

"Weg van liefde' is een herkenbaar, verhelderend en hoopgevend verhaal over hoe een liefdesrelatie in de eenentwintigste eeuw kan standhouden en tot bloei kan komen.


1

deel deze tip

Tip 97 - Sta met elkaar stil bij ieders persoonlijke behoeften

Sta met elkaar stil bij ieders persoonlijke behoeften.

Neem regelmatig tijd om stil te staan bij wat jij nodig hebt en deel dit met elkaar als partners. Zo kun je elkaar helpen en steunen om meer te worden wie je bent.


1

deel deze tip

Tip 98 - Heb aandacht voor de pijn van je partner

Heb aandacht voor de angsten, de onzekerheden en de pijn van je partner. In een relatie is zijn/haar pijn ook jouw pijn.

Gedeelde pijn is halve smart.


1

deel deze tip

Tip 99 - Ouders met jonge kinderen? Maak tijd voor elkaar

Ouders met jonge kinderen staan met grote regelmaat voor de uitdaging hoe tijd voor elkaar vrij te maken.

Deze jaren staan veelal bekend als de 'tropenjaren' en dat is niet voor niets. De relatie kan in deze periode onderaan het prioriteitenlijstje komen te staan.

Maar hoe dan toch tijd en ruimte voor elkaar creëren wat zo nodig is voor een relatie?

Naast de tip dates met z'n tweeën te plannen (voor spontaniteit is echt weinig ruimte) kun je er ook voor kiezen iedere dag eerder dan de kinderen op te staan.

Soms is een kwartiertje of half uurtje al voldoende om onder het genot van een kop koffie of thee en geen ruis van kinderen op de achtergrond bij te praten en te zien hoe de ander erbij zit.

PS Uit eigen ervaring weet ik hoe waardevol deze momenten kunnen worden.


1

deel deze tip

Tip 100 - Accepteer elkaars verschillen

Accepteer elkaars verschillen.

Verschillende persoonlijkheden in een relatie kan heel goed. De een heeft bijvoorbeeld tijd voor zichzelf nodig en de ander wil alleen maar samen zijn. Het is alleen wel belangrijk om deze verschillen van elkaar te accepteren.

 

Je kunt maar beter niet proberen om die ander te veranderen, want dit lukt meestal niet. Probeer jullie persoonlijkheidsverschillen te accepteren en vind een manier om hiermee om te gaan.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 101 - Maak bewust tijd voor elkaar

Maak bewust tijd voor elkaar en besteedt die dan ook met en aan elkaar. Het gaat daarbij niet om wat je doet, maar om het samenzijn.

In ons jachtige leven is tijd een heel kostbaar goed. Besteed het daarom aan je partner en je relatie en niet aan iets anders.

Richt je daarbij naar de wensen van je partner en breng zelf ook iets in wat jullie samenzijn op positieve wijze beïnvloedt. Doe de ander een plezier vanuit de gedachte: hoe en waarmee maak ik jou gelukkig?

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 102 - Haal samen goede herinneringen op

Haal samen goede herinneringen op

Welke goede herinneringen hebben jullie samen? Zijn er wellicht ook dingen van toen die jullie nu weer terug zouden willen brengen in jullie relatie?

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 103 - Deel je dromen en idealen

Deel je dromen en idealen

Praat met elkaar over wat je belangrijk vindt in het leven, welke dromen en idealen zouden jullie samen willen realiseren?

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 104 - Neem tijd voor elkaar

Tijd!
Elke dag 5 minuten...
Elke week een paar uur...
Elke maand een dag...
Elk jaar een weekend...
...tijd voor elkaar.
En wat betreft de maandelijkse dag: bedenk om beurten wat je gaat doen, en laat je verrassen!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 105 - Boekentip: Een baby erbij en samen gelukkig

Na de geboorte van een baby ervaren koppels een relatiedip, waarin verschillende hindernissen en conflicten worden ervaren.

In het boek : een baby erbij en samen gelukkig blijven" van Gerda Brouwer en Susanne Donders, wordt op praktische wijze beschreven hoe je kunt voorbereiden op deze hindernissen.

Met onderbouwing van deze relatiedip met mooie theorieën en tips en oefeningen om te leren uit je patronen te stappen.

Rita

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 106 - Bespreek met elkaar wat een goede relatie is

Wat is een goede relatie? Bespreek het eens met elkaar. wat verstaan jullie onder een goede relatie?

Welk cijfer geef je je relatie nu en welk cijfer zou je willen geven? Dit kan al een begin zijn naar een betere relatie.


1

deel deze tip

Tip 107 - Blijf je in je relatie bewust van je eigen gevoelens

Blijf je in je relatie bewust van je eigen gevoelens en verlangens en wie jezelf bent.

Soms gaan we zo op in de relatie, taken die we hebben of de waan van de dag, dat we vergeten wie we zelf zijn. Blijf contact houden met jouw eigenheid


1

deel deze tip

Tip 108 - Deel met je partner wat er zich in je binnenste afspeelt

Deel met je partner wat er zich in je binnenste afspeelt. Je gevoelens, verlangens, kwetsbaarheden. Dit vergroot de verbinding tussen jullie


1

deel deze tip

Tip 109 - Het stressreducerende gesprek

Het stressreducerende gesprek

Wanneer jij of je partner stress ervaart is het fijn om gehoord en begrepen te worden. Dit kan op de volgende wijze:

1) Ieder op zijn beurt neemt ongeveer 15 minuten tijd om zijn/haar verhaal te doen.

2) Geef geen ongevraagd advies: de belangrijkste regel is om eerst te begrijpen wat de emotionele behoefte is die achter de klacht schuilt.

3) Toon oprechte aandacht.

4) Communiceer terug wat je begrijpt.

5) Kies de kant van je partner, ongeacht of je het er nou mee eens bent of niet. Wees ondersteunend, ook al denk je er anders over.

6) Druk je uit op een "wij tegen de anderen" wijze.

7) Toon genegenheid.


1

deel deze tip

Tip 110 - Het is belangrijk dat beide partners zich geliefd voelen

Het belangrijkste voor een intieme relatie is dat beide partners zich geliefd, waardevol en nodig voelen. Maar vaak zijn we als partners meer met onszelf en hoe wij ons voelen bezig dan met onze partners en hoe zij zich voelen.

Dus voel jij je niet geliefd en/of niet gewaardeerd door je partner? Keer het eens om en laat je partner merken wat je aan hem/haar waardeert. gedraag je liefdevol en mild.

Maar pas op: je loopt namelijk het risico dat je partner het zo waardeert wat je doet dat h/zij zich liefdevoller gaat gedragen en meer interesse voor je ontwikkelt en/of meer rekening met je houdt.

Veel succes!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 111 - Bespreek je zorgen over je relatie in een vroeg stadium

Veel relaties staan onder druk omdat partners geneigd zijn de ander naar zichzelf te laten luisteren in plaats van zelf met interesse naar hun partner te luisteren.

Bespreek daarom je zorgen over je relatie in een vroeg stadium wanneer je nog kunt luisteren en je nog geen last hebt van heftige emoties.

Zeg niet 'jij maakt dat ik me ...voel' of 'door jou voel ik me ...'. Houd het bij je zelf en deel wat er in jou omgaat.

Begin met 'ik voel me soms wat .....' en eindig altijd met een wens: 'ik zou zo graag....' of 'ik wil me weer .... voelen en ik wil ook graag dat jij je weer .... voelt door mij'.

Denk niet voor je partner, vraag wat je partner denkt en voelt. Check ook of wat jij denkt klopt. Ga er van uit dat je partner beter weet dan jij wat h/zij denkt en voelt.

Wanneer jullie het oneens zijn: luister met de intentie je partner echt te willen begrijpen. Vul het niet in en neem hem/haar niet voor lief.

Sluit geen compromissen maar probeer samen tot oplossingen te komen waar jullie beiden van harte achter kunnen staan. Dan duurt jullie overleg maar iets langer. Onthoud: 'Langzaam gaat het snelst'.

Gebruik waar het kan humor. Samen lachen verbindt. Dus leg niet op elke slak zout, gebruik ook eens humor.

Veel succes!


1

deel deze tip

Tip 112 - Maak een sterkere verbinding

Maak een sterkere verbinding:

Om je relatie met wie dan ook te verstevigen kan het interessant zijn om op de volgende zaken te letten:
Welke woorden of uitdrukkingen zijn favoriet bij de ander? Gebruik deze af en toe ook eens als jij aan het woord bent.

Let er op hoe de ander zit, welke gebaren, welke klank hij of zij gebruikt en ga dit spiegelen.

De ander heeft dit bijna nooit in de gaten omdat het aannemen van dezelfde manieren van doen een heel natuurlijk iets is. Dit gebeurt vaak al spontaan als mensen goed met elkaar overweg kunnen.


1

deel deze tip

Tip 113 - Zorg dat je een team wordt

Zorg dat je een team wordt. Een relatie kun je indelen in 3 niveau's:

Gaat het in jullie relatie allemaal om JOU? Om wat JIJ uit de relatie weet te halen en te krijgen omdat anders je humeur naar een nulpunt daalt? Of leef je met iemand samen bij wie iedereen zich moet aanpassen? Dit zijn voorbeelden van een relatie die functioneert op niveau 1.

Bij niveau 2 gaat het om wat jij wilt en wat je partner wil. Het gaat om luisteren naar elkaar en afstemmen op elkaar. Tenminste, zolang je er de energie voor hebt. Wanneer je moe bent of de ander heeft een vervelende dag gehad, dan is er geen sprake meer van een 'samen', maar trek jij of de ander zich terug op een eilandje.

In een relatie waar beide partners te allen tijde de verantwoordelijkheid nemen in wat de ander nodig heeft, is er sprake van een niveau 3. Je doet je best om de ander gelukkig te maken. Ondanks dat het je een keer niet goed uitkomt, je blijft je afvragen of datgene wat je van plan bent goed is voor de ander en daarmee de relatie.

Wat wel belangrijk is, is dat jullie dit allebei nastreven, het moet niet van 1 kant komen. Alleen zo blijf je een team!

Bijvoorbeeld: je wilt nog even sporten en hoort op dat moment dat je partner een rotdag heeft gehad. Vraag je dan af of het goed voor de relatie is om nu weg te gaan. De ander heeft misschien je steun nodig.

Je partner op diens beurt kan denken: ik weet dat hij of zij zeer gesteld is op dat uurtje, praten kan straks wel.


1

deel deze tip

Tip 114 - Het gras is groener waar je het water geeft

HET GRAS IS GROENER WAAR JE HET WATER GEEFT.

"Kijk, zij hebben wel een goede relatie"

Hoe vaak ik niet hoor en zie dat stellen denken dat het bij een ander vast veel fijner is. Tuurlijk, er zijn relaties die elkaar beter los kunnen laten, maar realiseer je wel dat je in iedere relatie concessies moet doen.

Geen 1 relatie is 100%. Dat merk je vaak pas na jaren en niet in de beginfase waar verliefdheid alles goed maakt in je hoofd.

En ja, dat is werken. Je bent samen verantwoordelijk om het gras groen te houden en dus energie in je relatie te steken. Neem elkaar dus nooit zomaar voor lief, want op een dag ben je haar of hem kwijt...En dan komt vaak de spijt.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 115 - Van verliefdheid naar houden van

VAN VERLIEFDHEID NAAR HOUDEN VAN.

De eerste hobbel in elke relatie is de overstap van verliefdheid naar houden van. In verliefdheid is alles leuk, de roze wolk maakt alles mooi en verfraaid alles wat je ziet. De roze bril geeft een positief vertekend beeld van je partner, jezelf en vooral van jullie samen zijn.

Bij sommige koppels komt het wat later dan bij andere, maar elk verliefd stel kent het moment dat de realiteit de bubble van verliefdheid binnen dringt.

Voor sommige koppels is dit het moment om afscheid te nemen. Het is niet leuk meer, de sjeu is eraf, die ander lijkt ineens wel een vreemde.

Dit is ook het moment dat jullie relatie kan overgaan van verliefdheid naar houden van. Nu begint het echte werk van een relatie opbouwen. Met open ogen en een liefdevolle blik vooruitkijken naar een gezamenlijke toekomst. Ineens ontdek je allerlei rare en onverwachte eigenschappen, eigenaardigheden en gewoonten bij die ander. Niet wegkijken nu bij kleine irritaties maar benoemen en bespreken wat je opvalt.

Dit is de fase van de lange gesprekken, delen van jeugdherinneringen, leuke en niet-zo leuke ervaringen. Dit is de fase waarin jullie elkaar leren kennen, door uit te spreken wat je wel en wat je niet prettig vind in jullie samenzijn. Niet als verwijt of iets wat de ander moet doen. Maar als observatie van een misverstand, verkeerde inschatting of lastige eigenschap.
Dit is het moment om tijd en aandacht te investeren in jullie samenzijn.

Als daar bij geholpen wilt worden ben je van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek om te zien of ik de therapeut ben om je verder te helpen.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 116 - Praten, praten, praten

Praten, praten, praten

Het lijkt en is misschien wel cliche maar goed met elkaar praten is zo belangrijk.

En dan gaat het over écht praten. Met elkaar gezellige gesprekken hebben over het werk, de buren en wat je gaat eten, dat lukt vaak prima. Maar echt praten. Durven je kwetsbaar op te stellen.

Vertellen wat je niet fijn vindt, wat iets met je doet, wat je wel leuk vindt. Waar je tegenaan loopt. Wat je verwachtingen zijn en je wensen.

En nee, dan is het niet zo dat de ander daaraan moet gaan voldoen. Dat is niet de oplossing. Het praten gaat over elkaar leren begrijpen. Echt luisteren. Open staan voor de ander. En eventueel er iets mee te doen. Die keuze is aan jou, of je partner.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 117 - Twee kanten van de medaille

Twee kanten van de medaille

De kwaliteiten die je in je partner aantrekkelijk vindt en de kwaliteiten die je in je partner niet-aantrekkelijk vindt, zijn vaak twee kanten van dezelfde medaille. Ze horen bij elkaar en je kunt de een niet hebben zonder de andere erbij te krijgen.

Sterker nog, je ontevredenheid met sommige van de kwaliteiten van je partner zijn verbonden met de kwaliteiten in jezelf waar je niet zo blij mee bent, of waarvan je zou willen dat je ze had.

Het doel van deze oefening is dat je leert zien hoe deze kwaliteiten aan elkaar verbonden zijn; wat je “eigen” aandeel is in hoe je de kwaliteiten van je partner ervaart en (weer) kunt zien wat je oorspronkelijk zo aantrok in je partner.

Maak twee kolommen: “niet aantrekkelijke kwaliteiten” en “ aantrekkelijke kwaliteiten”

Stel jezelf de volgende vragen:

1. Welke kwaliteiten vind ik niet aantrekkelijk in mijn partner. Schrijf onder “Niet-aantrekkelijke Kwaliteiten”

2. Wat zegt het over mij dat ik hier zo tegenaan loop? Zeggen ze iets over mijn eigen niet-erkende kwaliteiten?

3. Op welke manier zijn deze niet-aantrekkelijke kwaliteiten verbonden aan de aantrekkelijke kwaliteiten, die mij eerst zo opvielen in mijn partner. Zet ze onder “Aantrekkelijke kwaliteiten”

4. Wat zegt het over mij dat ik eerst zo werd aangetrokken door deze kwaliteiten in mijn partner? Ontbreken ze in mijzelf? Ben ik er mogelijk jaloers op?

Je kunt de lijst aanvullen vanuit de aantrekkelijke kwaliteiten.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 118 - Kies elke dag opnieuw voor elkaar

Het besef dat niets voor altijd is, maakt zijn of haar aanwezigheid iets om te koesteren. Als je bewust voor je geliefde blijft kiezen, dan blijf je vol aandacht naar elkaar kijken en luisteren.

Als we langere tijd samen zijn, dan kan je partner als een verlengstuk gaan aanvoelen – de liefde stroomt dan niet meer.

Deze keuze en daarmee de aandacht laten verslappen, kan de aanleiding zijn voor een liefdescrisis. Er komen dan verwachtingen voor in de plaats. Dan zie je vaak het respect verdwijnen, en de extase ook.

Bewust dankbaar zijn voor het feit dat iemand met jou wil zijn en daar vol nieuwsgierige aandacht bij blijven, is helende energie als tegengif bij verveling.

Nathalie

1

deel deze tip

Tip 119 - Praat open en eerlijk met elkaar

Een verwijdering in een relatie is vaak het gevolg van het vermijden om te praten over de dingen die tussen jullie in staan.

Bijv.: je partner is onvoldoende in staat om je behoeftes in te vullen, onvrede rondom intimiteit, het niet durven uitspreken van je eigen behoeftes, een verhouding etc.
Het gevolg hiervan is dat de relatie verarmt en de partners zich niet meer kwetsbaar durven op te stellen.

Hoe doorbreek je de cirkel van verwijdering?
Door juist wél te praten over datgene wat je dwarszit.

Maar let op : de manier waarop maakt veel uit!
Wanneer je de boodschap verpakt in allerlei verwijten, dan schiet de ander in de aanval of in de verdediging.

Gebruik zinnen die beginnen met ik: ik ben van mening dat, ik voel mij niet gehoord etc.
Toon empathie
Goed luisteren
Praat open en eerlijk met elkaar

Een relatietherapeut kan jullie daarbij helpen.


1

deel deze tip

Tip 120 - Empathie

Empathie betekent niet dat je het met de ander eens hoeft te zijn, maar het betekent dat je even de wereld door de ogen van de ander probeert te zien.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 121 - Emotional Focused Therapy (EFT)

Deze tip komt voort uit mijn werk als EFT relatietherapeut. Emotional Focused Therapy (EFT) vermindert jullie conflicten en helpt tegelijkertijd een meer zekere emotionele band creëren.

In elke relatie is het vermogen om diepe, onderliggende emoties uit te drukken vanuit een plaats van kwetsbaarheid en aandacht voor elkaars behoeften de sleutel naar een gelukkig en geborgen samenzijn.

In plaats van elkaar afvallen en aanvallen om daarmee je eigen standpunt te versterken en vaak ook jezelf te beschermen, is het verstandig om de focus te verleggen naar de patronen die tussen jullie en bij elk van jullie ontstaan.

Wat maakt dat je reageert zoals je dat doet? Wat brengt je in beweging? Wat vertelt het je over jouzelf i.r.t. je partner? Waar verlang je naar?

Hier aandacht aan geven vanuit de wetenschap dat je niet elkaars vijand bent, maar ergens in het proces samen in de knel bent komen te zitten en diep van binnen van elkaar houdt, draagt bij aan een liefdevolle verbintenis waarin het verschil tussen beiden er ook mag zijn.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 122 - Langzame vragen stellen

Langzame vragen stellen.

Als we met elkaar in onze relatie botsen, ontstaat al snel een woordenstrijd waarin 'jij moet' en 'jij dit en dat' en 'ja maar' centraal staan. Vaak gepaard met het eindeloos herhalen van wat er gebeurd is.

Als het resultaat hiervan is dat je je verder van je partner voelt staan dan ooit tevoren is het belangrijk jullie patroon hierin te herkennen en doorbreken.

Een tweede stap is het gaan stellen van langzame vragen. Dit zijn vragen die helpen om diepere lagen tussen jullie in het licht te brengen. Dit samen kunnen delen zorgt voor begrip en verbinding.

Niet gezegd overigens dat wat men van binnen wil of verlangt ook altijd opgelost kan worden. Focus ligt hierin op saamhorigheid en verbondenheid voelen.

Voorbeelden van langzame vragen:

- wat maakt dat dit zo belangrijk voor jou is?

- wat ervaar je eigenlijk als ik dit zo deed of zei zoals je mij beschrijft?

- waar verlang je naar?

- wat heb je van mij nodig hierin?

De oplettende lezer zal spotten dat ik met deze vragen nergens de discussie aanga. Wat je partner inbrengt mag er zijn, wat het ook is, vanuit het vertrouwen dat jullie van elkaar houden en je elkaar nodig hebt om te groeien als mens en partner.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 123 - In relaties hebben we te maken met seizoenen

Net als in de natuur hebben wij in ons leven en in onze relaties te maken met seizoenen. Het is niet altijd jouw favoriete seizoen...maar na de winter komt de lente!

Houdt je daaraan vast als je in een moeilijke periode zit!


1

deel deze tip

Tip 124 - Verleid elkaar op allerlei manieren

Binnen een relatie zijn zowel veiligheid, rust, stabiliteit als avontuur, ontdekken, risico's belangrijk. Deze twee polen lijken vaak tegenover elkaar te staan.

Als je een veilige, huiselijke relatie hebt, geniet van, samen een filmpje kijken, dan is het avontuur soms ver te zoeken!

Mensen gaan dat op een gegeven moment missen, want het is een heel natuurlijk verlangen op alle bei de dingen in een relatie te willen: zowel de veiligheid als het avontuur.

Helaas gaan sommige mensen dit buiten de deur zoeken, of gebeurt dat onverwachts: de partner wordt verliefd!

De passie, avontuur, sexualiteit verdwijnt soms in een relatie, zeker op de lange termijn.
De bekende relatietherapeut Esther Perel schrijft hier over in haar boek: erotische intelligentie.

Sex is zoveel meer, dan de daad. Je kan elkaar op allerlei manier verleiden, op kleine momentjes, op allerlei plekken.

Dit kan je relatie erg goed doen. Probeer het eens uit!
En kijk voor jezelf eens: ben ik de partner die meer gericht is op avontuur of meer op veiligheid?


1

deel deze tip

Tip 125 - Je kan elkaar op allerlei manier verleiden

Binnen een relatie zijn zowel veiligheid, rust, stabiliteit als avontuur, ontdekken, risico's belangrijk. Deze twee polen lijken vaak tegenover elkaar te staan.

Als je een veilige, huiselijke relatie hebt, geniet van, samen een filmpje kijken, dan is het avontuur soms ver te zoeken!

Mensen gaan dat op een gegeven moment missen, want het is een heel natuurlijk verlangen op alle bei de dingen in een relatie te willen: zowel de veiligheid als het avontuur.

Helaas gaan sommige mensen dit buiten de deur zoeken, of gebeurt dat onverwachts: de partner wordt verliefd!

De passie, avontuur, sexualiteit verdwijnt soms in een relatie, zeker op de lange termijn.
De bekende relatietherapeut Esther Perel schrijft hier over in haar boek: erotische intelligentie.

Sex is zoveel meer, dan de daad. Je kan elkaar op allerlei manier verleiden, op kleine momentjes, op allerlei plekken.

Dit kan je relatie erg goed doen. Probeer het eens uit!
En kijk voor jezelf eens: ben ik de partner die meer gericht is op avontuur of meer op veiligheid?


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 126 - Iedere dag een bewuste kus!

Iedere dag een bewuste kus!

Veel stellen hebben door de dag heen een paar rituele kussen. Bijvoorbeeld bij het weggaan en het thuiskomen. Dat is een mooi ritueel dat je helpt in de goede en de minder goede tijden.

Probeer de kussen die je geeft eens heel bewust te geven. Een tel langer. Met een aanraking erbij. Met lippen die opmerkzaam zijn. Met een hart dat aanwezig is.

Ik ben benieuwd wat dat met jullie doet!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 127 - Praat eens over de sterke punten van jullie relatie

Praat eens over de sterke punten van jullie relatie

Het is zo ‘makkelijk’ om aan te geven wat niet goed gaat in de relatie. Of wat je partner zou moeten veranderen om weer een fijne relatie te krijgen. Daardoor zou je zomaar de goede, leuke en sterke kanten van een relatie vergeten of niet meer zien.

Een goede manier om je weer eens te focussen op wat wel goed is of wel goed gaat, is onderstaande oefeningen.

Ga 20 minuten bij elkaar zitten en probeer op te noemen wat de sterke punten van jullie relatie zijn.
Als dit moeilijk is, vertel dan allebei wat jullie zien als de beste momenten in jullie relatie.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 128 - Kleine attentheden en de eenvoudige blijken van waardering

uit onderzoek door Amerikaanse psycholoog Gottman blijkt dat juist de kleine attentheden en de eenvoudige blijken van waardering een relatie veel meer voeden dan een weekendje Parijs, samen uit eten gaan, of die vakantie met zijn tweeen.

Dus stuur elkaar overdag een attent app berichtje.

Geef je partner een spontane knuffel, stop een lief briefje in zijn/haar tas naar werk, of spreek uit dat je het waardeert dat hij/zij de afwas inruimt.

Je laat elkaar zo merken dat de ander belangrijk voor je is, en daar kan niets tegenop. Kost niets, dus voor een ieder haalbaar!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 129 - Oefening: Kwaliteit-tijd het liefst elke dag

Kwaliteit-tijd ( een praktische oefening) het liefst elke dag. Vooral en juist in een periode van drukte en/of spanning. Zodat je met elkaar verbonden kunt blijven.

Beide partners delen na elkaar 5 minuten over wat hen bezighoudt. Begin gewoon met praten, je hoeft er niet diep over na te denken.

Gebruik een timer. Het is belangrijk om de (tijds)grens aan te houden, dit geeft namelijk beide een focus van volle aandacht. Als je door wilt gaan na dit tijdsblok kun je afstemmen of je beide nog een ronde op kunt/wilt brengen.

degene die spreekt: gebruik de ik-vorm, en kijk of je kan delen over wat jij ervaart, voelt en nodig hebt (waarmee zou je geholpen zijn?)

Luisteraar: onderbreek je partner niet, reageer niet, maar luister en geef ruimte (let bij jezelf en je partner zowel op verbale als non-verbale signalen).

Samadhi

1

deel deze tip

Tip 130 - 5 aspecten van relatiegeluk

Ik kwam bij een collega (Dr. Jenn) deze onderwerpen tegen die van belang zijn voor het laten werken van een relatie. In de relatietherapie-praktijk vaak onderwerpen die aan bod komen als we de relatieproblematiek ontrafelen en meer relatiegeluk nastreven:

1. Het gevoel hebben dat je 'exclusief' bent voor elkaar. Dit kan heel praktisch inhouden dat je monogaam bent, maar ook in een open relatie kan het gevoel van 'exclusiviteit' en 'er voor elkaar zijn als het nodig is' een sterke verbindende factor zijn.

2. Huwelijk of geen huwelijk? Welke verbindingsvorm je ook kiest, In ieder geval is het van belang dat beiden het hier over eens zijn. Een onderwerp om vroegtijdig samen te bespreken als dit belangrijk voor je is.

3. Wel of geen kinderen is voor veel mensen een dealbreaker. Wijs om dit verlangen te bespreken. Wil uiteraard niet zeggen dat de kinderen NU moeten komen. Maar het beeld van de toekomst hierover moet je samen delen om gelukkig te zijn.

4. Gedeelde normen en waarden zijn een absolute voorwaarde voor een duurzame relatie. Wil niet zeggen dat er geen eigenheid mag zijn, of dat je het overal over eens moet zijn. Maar als basis uitgangspunten van hoe je in het leven staat in overeenstemming zijn met die van je partner is dit een basis voor 'samen zijn wij een team' voelen.

5. Een karakter kun je niet veranderen! Als je in het begin denkt 'ik werk die eigenschappen nog wel bij' is dat een Titanic op weg naar een ijsberg. Diep gewortelde karaktereigenschappen verander je niet zomaar, en jij verandert zeker je partner niet. Dus een kernvraag in het begin van een relatie is 'kan ik met deze karaktereigenschappen door de deur' of 'inspireert mijn partner mij zoals hij/zij is'.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 131 - Laten zien dat je om je partner geeft

Laten zien dat je om je partner geeft is wat anders dan denken aan de ander.

Laten zien betekent dat je je trots uit, dat je weet waar je de ander een plezier mee doet, wat soms betekent dat je je eigen prioriteit even aan de kant zet. Dat je meedenkt met de ander, je respect toont.

Kortom, heb eens wat vaker iets over voor elkaar, hiermee laat je je waardering naar en voor de ander zien.

Ik hoor nog wel eens een man tegen zijn vrouw zeggen: ‘Tuurlijk hou ik van je, ik dénk toch elke dag aan je?’


1

deel deze tip

Tip 132 - Blijf elkaar veroveren

Paringsgedrag

Het paringsgedrag van moeder natuur fascineert mij enorm. Hoe hier volledig wordt uitgepakt om de dame te imponeren, terwijl er ook andere kapers op de kust zijn. Er wordt gevochten, gedanst, gefloten, geschreeuwd en uitgespeelt. Soms met gewenst resultaat en soms volledig afgewezen.

Ik kan graag kijken naar de paringsdans van de paradijsvogel. Hoe hij met zijn moves, verenpakket en kleuren het vrouwtje enthousiast maakt.

Wij mensen veroveren ook graag. Ook hier wordt er soms gevochten voor een partner, worden er sluwe spelletjes gespeeld en maken we ons mooi om te imponeren of laten we graag zien wat we in huis hebben. Met of zonder gewenst resultaat. En ook al heb je al jaren een relatie, imponeren blijft belangrijk.

Blijf elkaar veroveren en heb oog voor elkaars schoonheid. Mijn manier om te veroveren is altijd op de dansvloer geweest. Hoe ik op ga in de muziek en mijn man op de dansvloer uitdaag. Hoe daag jij je partner uit?

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 133 - Tip hoe je je partner kunt troosten

Hoe kun je je partner troosten:

Neem de tijd voor het verhaal van de ander. Leef mee. Laat merken dat je het rot vindt en vat af en toe samen wat de ander zegt. Gebruik zelf niet te veel woorden.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 134 - Boekentip: Vera Helleman - Emotie Encyclopedie

Zit je met allerlei emoties in je maag? Weet je niet wat je er mee aan moet? Vera Helleman heeft het prachtige boek 'Emotie Encylopedie' geschreven waarin alle emoties en gevoelens beschreven worden. Leer zo naar de boodschappen achter de emties te luisteren en vind weer rust in je systeem.


Mira

1

deel deze tip

Tip 135 - Las wekelijks een moment van rust en contact in

We rennen, praten en voelen vaak langs elkaar heen. Las wekelijks een moment van rust in waarin er opzoek wordt gegaan naar contact en rust. En dat ook nog een non-verbaal!

1. Zorg dat je samen 10 minuten ongestoord de tijd hebt.

2. Ga confortabel tegenover elkaar zitten.

3. Houd je aandacht eerst alleen bij je eigen lijf, voel je ademhaling.

4. Als je er klaar voor bent kijk je de ander recht aan in de ogen. Zie die ander, en voel tegelijkertijd nog je eigen lijf zoals je hiervoor hier ook gewaar over was. Kijk de ander rustig aan. Wat zie je in die ogen? Wat voel je in je lijf? Het is niet vaak dat we zo intenst contact hebben.

5. Rond het af door de blik rustig af te wenden, je aandacht weer 100% op je eigen lijf te richten.

6. En als jullie er klaar voor zijn, wissel je uit wat je ervaren hebt. Ieder kan een eigen ervaring hebben, respecteer ieders beleving.

Veel plezier!

Mira

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 136 - 10 Relatietips

1. Vraag aan elkaar hoe de dag was. Het is belangrijk om je in elkaar te blijven interesseren. Dit is een bepaalde soort aandacht die je aan elkaar geeft en aandacht is cruciaal in een relatie.

2. Praat alles uit. Ga de ruzies en conflicten, juist nu het misschien iets slechter gaat, niet uit de weg. Het is belangrijk om te blijven praten. Ruzies zijn helemaal niet erg, zolang je ze maar uitpraat.

3. Geef elkaar complimentjes. Zoiets kleins kan jullie relatie al een heel stuk verbeteren. Hoe moeilijk kan het zijn om even te laten weten hoe goed die ander er vandaag weer uit ziet, of hoe lekker hij gekookt heeft, of hoe trots je op hem bent wat hij voor elkaar heeft gekregen op zijn werk of studie!

4. Accepteer elkaars verschillen. Verschillende persoonlijkheden in een relatie kan heel goed. De een heeft bijvoorbeeld tijd voor zichzelf nodig en de ander wil alleen maar samen zijn. Het is alleen wel belangrijk om deze verschillen van elkaar te accepteren. Je kunt maar beter niet proberen om die ander te veranderen, want dit lukt meestal niet. Probeer jullie persoonlijkheidsverschillen te accepteren en vind een manier om hiermee om te gaan.

5. Blijf ook je eigen ding doen. Het is belangrijk om in een relatie ook nog een beetje je eigen ding te houden, ook al doen jullie al heel veel samen. Af en toe kan het best goed zijn om je even af te kunnen zonderen. Dit houdt de relatie langer in stand.

6. Besteed tijd aan elkaar. Ondanks dat je af en toe dingen zonder elkaar wil doen, is het ook belangrijk om de momenten samen te blijven koesteren. Dit hoeft echt niet altijd een dure vakantie te zijn, maar een avond samen films kijken doet ook al wonderen.

7. Blijf aantrekkelijk voor elkaar. Jullie kennen elkaar nu door en door en dat betekent dat je ook lekker jezelf kunt zijn. Maar probeer toch af en toe weer wat aan jezelf te doen, zodat je je knap voelt. Dit zorgt absoluut voor een boost in je relatie.

8. Geef je fouten toe. Hoe moeilijk dit ook kan zijn, zeg gewoon af en toe sorry. En accepteer ook de excuses van de ander en blijf niet te lang boos.

9. ''Ik hou van je''. Vertel dit regelmatig (lees: elke dag) aan elkaar. Maar zeg het ook alleen als je het echt meent.

10. Sex. Dit mag ook zeker niet vergeten worden in het lijstje over relatietips. Doe het regelmatig en houd het spannend door bijvoorbeeld een nieuw standje uit te proberen.


1

deel deze tip

Tip 137 - Spreek in wensen (in plaats van verwijten)

Uit geen verwijten en spreek in wensen
We hebben vaak niet door in hoeverre we in verwijten praten. Hoezeer je dat doet, kun je aan de reactie van de ander zien. Als de ander namelijk verdedigend of geërgerd reageert, heb je zelf een aanvallende of verwijtende opmerking gemaakt. Het lastige hierbij is dat we wél de verwijten in de communicatie van iemand anders voelen, maar dat we onze eigen verwijten niet doorhebben. Woordjes als ‘dan’, ‘nog’, ‘toch’ of ‘wel’ kunnen van een zin een verwijtende zin maken. Proef het verschil: “Hoe laat ben je thuis?” “Hoe laat ben je dan thuis?”. Ook waar de klemtoon valt speelt een belangrijke rol in welke boodschap je uitzendt.

Rita

1

deel deze tip

Tip 138 - Doe samen een ‘ Houd me vast’ training

Doe samen een ‘ Houd me vast’ training om je relatie te verdiepen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 139 - Spreek naar elkaar uit wat je verwachtingen zijn

Spreek naar elkaar uit wat je verwachtingen zijn van een relatie. Vaak wordt ervan uitgegaan dat je partner dezelfde verwachtingen heeft als jij, maar dat blijkt vaak niet te kloppen. Heb het daarover samen, dat kan veel duidelijkheid scheppen!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 140 - Evalueer elke 6-12 maanden je relatie

Evalueer elke 6-12 maanden je relatie. Afstand van elkaar en sleur ontstaan vaak langzaam en ongemerkt. Je komt in bepaalde patronen samen die je niet merkt ontstaan.

Als je aan de negatieve patronen niet op tijd iets doet wordt de afstand steeds groter en is het moeilijker om dit te herstellen.

Als je op tijd samen kijkt waar je staat in de relatie en of ieders behoeften nog worden ingevuld kun je sneller ingrijpen wanneer dat nodig is. Behoeften kunnen over tijd namelijk ook veranderen en het is goed om dit met elkaar te delen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 141 - Boekentip: de 5 talen van de liefde

Lees samen het boekje "de 5 talen van de liefde" van Gary Chapman, en ontdek samen welke liefdes-taal jij en je partner spreken.

Er hoort ook een leuke vragenlijst bij, die je ook meer inzicht geeft in welke van de 5 liefdestalen je het beste ligt.

Dit kan veel inzicht geven in hoe jij en je partner eigenlijk bent! Het kan helpen (nog) meer begrip te krijgen voor de ander.


1

deel deze tip

Tip 142 - Waardeer elkaar

Waardeer elkaar. Niets werkt beter voor een stromende relatie om je partner even in de ogen te kijken, aan te raken, en te zeggen dat je iets waardeert in hem/haar of wat iets wat hij doet.
Probeer het eens!


1

deel deze tip

Tip 143 - Een eigen sociaal leven

EEN EIGEN SOCIAAL LEVEN

In mijn praktijk mag ik ook 60+ stellen begeleiden, die vaak aangeven dat hun leven samen "saai" is geworden en daarnaast geen sociale contacten meer hebben.

Het is juist van belang in een gezonde relatie, dat je elkaar ook vrij laat om in eigen vriendschappen te blijven investeren. Dat je plezier mag maken zonder elkaar en dat vrienden lief en leed mogen delen, zonder dat de ander daar een oordeel of mening over heeft.

Realiseer dat je juist ook in (gezamenlijke) vriendschappen even kunt ontladen, relativeren of gewoon even wilt (bij)praten of luisteren. Blijf investeren! Juist als we dat niet meer hebben, dan gaan we het missen...

Wellicht heeft de één er meer behoefte aan als de ander, maar gun je partner wel een sociaal netwerk zonder jou en maak hier samen afspraken over. Wees geïnteresseerd ipv geïrriteerd. Wil je graag dat de ander zijn/haar verhaal met je deelt of creëer je afstand door te zwijgen of het zelfs af te keuren?

En juist die afstand zorgt voor een ongezonde relatie. De wereld draait niet alleen om jou, gun de ander ook geluk zonder jou. Daar wordt je samen ook gelukkiger van in de toekomst.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 144 - Stevige muren en open ramen

Het belangrijkste advies wat ik kan geven is: Bouw adequate muren om de relatie en houdt ten alle tijde de ramen open.

De muren zijn bedoeld om indringers buiten te houden en de open ramen om in contact te blijven. Te weten wat er speelt en waar je geliefde behoefte aan heeft.

Stevige muren en open ramen!


1

deel deze tip

Tip 145 - Kijk elkaar aan

Kijk elkaar aan.

Partners vergeten soms om elkaar diep in de ogen te kijken. In het begin doe je dat waarschijnlijk heel veel, maar na verloop van tijd kijk je meer langs elkaar heen.

Een echte blik in de ogen van de ander verbindt enorm. Die blik wakkert de liefde aan en gaat direct naar het hart.

Probeer het eens, bv tijdens het eten en houd het langer vol dan een paar seconden. Hoe langer het duurt hoe meer emoties je voelt opkomen.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 146 - Dingen die je minder graag ziet

Uiteraard zijn er tal van dingen aan je partner die je graag ziet, maar er mogen gerust ook dingen zijn die je minder graag ziet. Belangrijk is om dit te bespreken, zodat het niet voor frustraties gaat zorgen. Anders laat je misschien een kantje van jezelf zien dat je partner minder graag ziet? ;)

Sylvia

1

deel deze tip

Tip 147 - De juiste partner neemt jouw liefde niet voor lief

DE JUISTE PARTNER NEEMT JOUW LIEFDE NIET VOOR LIEF

In langdurige relaties sluimert het gevaar dat je elkaar voor lief neemt. Je bent best gelukkig, doet allebei je ding, echter benoemen we niet vaak wat we juist zo fijn vinden aan elkaar.

En juist daar ligt de kracht van elkaar echt waarderen en voelen dat je betekenisvol bent voor de ander.

Ga eens na wanneer je echt oprecht een compliment hebt gegeven aan je partner of aan iemand anders die je lief is? Moet je hier lang over nadenken? Dan kan je partner wel een compliment gebruiken...

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 148 - Plan tijd wekelijks tijd met elkaar

Eerst een korte reality check. Pak je agenda van de afgelopen weken er eens bij en bekijk eens hoeveel tijd je in die agenda hebt vrijgemaakt voor je partner. Exclusieve tijd, voor jullie samen. Naast elkaar slapen telt niet. Naast elkaar televisie kijken ook niet. Ga eens op zoek naar de tijd die daadwerkelijk om jullie gaat. Dus zonder Netflix, laptop, kinderen, collega's of telefoon. Hoe staat het ervoor?

Gemiddeld brengen in Nederland stellen slechts negen minuten per dag met elkaar door in onverdeelde, exclusieve tijd. Bij stellen waarbij beide partners een baan hebben, loopt dit zelfs terug naar zeven minuten per dag. Zeven minuten! Ofwel: nog geen half procent van je tijd per dag. Voor de man of vrouw van je leven! Vind je het gek dat zoveel stellen uit elkaar gaan?

Plan tijd wekelijks tijd met elkaar! Zet het in de agenda. Dat is niet raar maar even wennen voor veel stellen. Wacht niet tot het vanzelf gaat.


1

deel deze tip

Tip 149 - Test allebei je liefdestaal

Maak allebei de volgende vragenlijst , en bespreek daarna samen je resultaten.
Herken je jezelf erin? Herken je de ander in zijn/ haar resultaten?

Geeft dit begrip / herkenning over en weer?

https://liefdestalen.nl/test-je-liefdestaal/


1

deel deze tip

Tip 150 - Maak goede afspraken als je beiden thuis werkt

Als je ook beiden van thuis uit moet werken nu met de huidige maatregels is het belangrijk om elkaar wel de ruimte te geven en goed te blijven communiceren.

Zorg dat jullie beiden een rustige plek hebben om te werken en lunch wel samen. Maak goede afspraken om onrust en conflicten te voorkomen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 151 - Probeer het beste eruit te halen tijdens corona crisis

Wat kun je doen als je ivm met de corona crisis veel tijd samen doorbrengt?

Maak het gezellig en voer de gesprekken waar je normaal niet aan toe komt of de energie niet voor hebt.

Ga een spelletje doen of samen wandelen zodat je wel nog de deur uit komt. Verzand niet in discussie over kleine (vaak onbenullige) zaken en geef elkaar aan waar je behoefte aan hebt.

Dit kan ook betekenen een avond apart (beide in een andere ruimte) of ieder zijn eigen ding doen (in dezelfde ruimte).

Probeer er juist het beste uit te halen dat jullie nu extra tijd met elkaar hebben en vul die tijd positief in. Het kan ook goed werken om samen een project te starten bijvoorbeeld klussen in huis zodat je toch iets nuttigs te doen hebt.

Probeer je niet teveel aan elkaar te irriteren en vergroot je tolerantiecapaciteit. Zo'n periode kan ook heel goed zijn om de intimiteit te verbeteren en weer eens echt tijd voor elkaar te hebben.


1

deel deze tip

Tip 152 - Ga eens in gesprek met elkaar welke behoeftes je in de relatie hebt

Ik hoor maar al te vaak : "help, het gevoel voor mijn partner is ( bijna ) weg".
Vrijwel altijd heeft dat te maken met feit dat iemands behoeftes in de relatie, elk mens heeft behoeftes, niet of slechts gedeeltelijk door de partner worden ingevuld.
Opmerkelijk is het dan vervolgens dat vrijwel geen enkel paar de behoeftes van elkaar kent !
De man gaat er dan van uit, dat als zij niet om meer vraagt, dan zal ik wel voldoende geven!
De vrouw gaat er van uit, ik ga niet om meer vragen, dat moet spontaan gebeuren.
Op deze wijze gebeurt er dus helemaal niets !
Ga eens in gesprek met elkaar welke behoeftes je in de relatie hebt, en nog veel belangrijker: of ze ook worden ingevuld !
Een relatietherapeut kan jullie daarbij helpen.


1

deel deze tip

Tip 153 - Probeer tijdens de corona crisis blij te zijn met wat je wel hebt

Tijdens de corona crisis zijn we meer in elkaars buurt als partners.
Dit brengt items tussen partners meer zichtbaar.

Een tip hierbij is om vooral blij te zijn met wat je wel hebt, namelijk dat je samen thuis bent.


1

deel deze tip

Tip 154 - Probeer lucht te scheppen tijdens de coronacrisis

Tijdens de coronacrisis zijn we als partners meer bij elkaar.
Dit brengt items die er toch al zijn, meer naar het voetlicht.

Probeer lucht te scheppen door er elke dag even uit te gaan, voor een wandeling of sport in de buitenlucht. Dit geeft soms net een beetje meer afstand.


1

deel deze tip

Tip 155 - Waar heb je dat in je jeugd nodig gehad?

Vaak zet je met je partner, heel onbewust, jouw vertrouwde manier van omgaan met elkaar voort, zoals je die ooit thuis bij je ouders of verzorgers hebt geleerd, zoals hard je best doen, je terugtrekken of door heel nadrukkelijk om de aandacht te vragen. Als dat vroeger je beste strategie was, haal je die, vooral als er stress is, ook uit de kast bij je partner. Daardoor zie je jouw partner niet meer zoals hij of zij echt is en komen er misverstanden, misinterpretaties van gedrag van de ander en daarna het aanvallen, terugtrekken en uit elkaar groeien.
Door te kijken naar waar je in je jeugd dat gedrag nodig hebt gehad om te kunnen omgaan met lastige momenten, overigens zonder met een beschuldigende vinger naar je ouders of verzorgers te wijzen, kan er wederzijds begrip en veel meer mildheid met elkaar komen. En kun je zien dat je partner een eigen gezicht heeft met een eigen verhaal. Dan zie je dat je in deze relatie de mogelijkheid hebt om het samen anders te doen, door aan te leren wat je nog niet zo goed kunt (bijvoorbeeld luisteren; zeggen wat je voelt; laten merken hoe belangrijk je de ander vindt), waardoor je weer veel dichter bij elkaar komt te staan en er weer ruimte is voor liefde en passie. Je wordt weer nieuwsgierig naar elkaar.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 156 - Behoefte aan veiligheid, vertrouwen en intimiteit

In een intieme relatie is er behoefte aan veiligheid, vertrouwen en intimiteit. Daar voelen we ons goed door.

Bij Emotionally Focused Therapy (EFT) staat het hechtingsgedrag van partners centraal. Hechtingsgedrag gaat over de behoefte aan veiligheid, vertrouwen en intimiteit. De behoefte aan een veilige verbinding heeft grote aandacht binnen de therapie. Veiligheid, vertrouwen en contact, verbonden aan de hechtingsbehoeften, zijn de kernzaken voor een goede relatie (Johnson, 2010).

(uit afstudeerscriptie Positieve en negatieve interactiepatronen in samenhang met tevredenheid in de relatie - Cocky Keijzer)

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 157 - Tot rust komen op vakantie met kleine kinderen

Spreek met je partner af dat jullie om de dag verantwoordelijk zijn voor de kinderen.

Dus als het jouw dag is om voor de kinderen te zorgen, ben jij de hele dag verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de luiers te verschonen, bij het zwembad op te letten, spelletjes te doen met de kleintjes etc.

Je partner kan dan de hele dag tot rust komen door bijvoorbeeld ongestoord in een boek te blijven lezen, op de Ipad browsen, een stuk gaan fietsen, mediteren etc.
De volgende dag draaien jullie het om.

Als jullie kinderen wat ouder zijn, leg je per dag uit wie ze mogen roepen. Als het jouw rustdag is, reageer dan ook niet op het roepen van jouw naam. Je partner reageert meteen op de vraag van het kind. Op deze manier ontstaat er rust voor jezelf en geen irritatie tussen jullie als partners.


1

deel deze tip

Tip 158 - Verschillende interesses op vakantie

Bespreek wat jij leuk vindt om te doen, ook al zijn het dingen waarvan je weet dat je partner die niet leuk vindt.

Daarna mag ook jouw partner zichzelf helemaal uitspreken wat zij/hij leuk vindt om te doen. Dit geeft al ruimte tussen jullie, omdat eenieder zich mag uitspreken zonder rekening te houden met de ander. Het is belangrijk om te praten in behoeftes.

Dan ga je kijken wat te combineren valt. Je maakt er een win-win situatie van.
Bijvoorbeeld een van jullie wil naar het strand om te zonnebaden, de ander wil wandelen.

Dan sluit je een compromis:
Jullie gaan eerst wandelen op het strand of door de duinen en daarna op het strand liggen.
Of als de een gaat zonnebaden gaat de ander een stuk wandelen. Daarna gaan jullie samen doen wat jullie beide leuk vinden, bijvoorbeeld op een terrasje zitten.


1

deel deze tip

Tip 159 - De liefde behouden

Boeken tip
'Weg van liefde' van Alain de Botton
Dit boek onderzoekt wat er gebeurt als twee mensen verliefd worden, wat ervoor nodig is om de liefde te behouden en waarom het vaak misgaat.
Een langdurige liefde is vooral een 'vaardigheid' die we ons langzaam en met de nodige moeite eigen maken.
Een echte aanrader!


1

deel deze tip

Tip 160 - Wat je je kind kan geven

De beste warme deken die je jouw kind kunt geven, zijn ouders die elkaar respecteren.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 161 - Liefde geven aan de moeder van je kinderen

Het belangrijkste dat je je kinderen, als vader, kunt geven, is liefde geven aan
hun moeder.


1

deel deze tip

Tip 162 - Verbreek de holistische koorden

Verbreek de holistische koorden die je met elkaar gemaakt hebt dan ben je in staat om weer neutraal naar de situatie te kijken.

Simone

1

deel deze tip

Tip 163 - Toon interesse

Neem elke dag de tijd om te vragen hoe de ander zijn of haar dag was.


Toon interesse, ga ervoor zitten en zorg dat je niet gestoord kan worden door de kinderen, telefoon, tv etc.


Vraag de ander mee te gaan wandelen, in plaats van samen voor de tv te hangen.


Jeanine

1

deel deze tip

Tip 164 - Weg van Liefde van Alain de Botton

Boekentip:
Weg van Liefde van Alain de Botton.
In dit boek beschrijft de schrijver hoe een relatie verloopt van verliefdheid naar een lange relatie en wat er dan voor nodig is om de liefde te behouden. Verhelderend en hoopgevend!


1

deel deze tip

Tip 165 - Onze liefde in de toekomst

Hoe veiliger de plek is die we samen met onze partner delen, des te zelfverzekerder, assertiever en avontuurlijker we kunnen worden.

Wat zijn jullie dromen? Hoe zie je je relatie in de toekomst?
Wat zijn jullie mogelijkheden?


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 166 - Gevarenzones vermijden


Ben je bewust van elkaars pijnplekken en probeer elkaar niet te raken.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 167 - Welke eigenschappen zoek jij in een (toekomstige) partner?

Welke eigenschappen zoek jij in een (toekomstige) partner? Sta je daar wel eens bij stil? Wat zijn - met andere woorden- jouw relatiewaarden? Het weinig levelen met elkaar qua waarden zorgt vaak voor relatieproblemen. Ik vraag er altijd naar wanneer een liefdespaar voor therapie bij mij in de praktijk komt. Ze hebben er zelden expliciet bij stil gestaan. Wat ik vaak hoor noemen zijn de volgende eigenschappen: eerlijkheid, je verantwoordelijkheid nemen voor de relatie, positiviteit, betrouwbaarheid, je gevoelens durven bespreken en ook gedeelde interesses hebben.
Hoe is dat bij jullie? En in welk gedrag en in welke situatie wil je dit graag zien?


1

deel deze tip

Tip 168 - Uit elkaar?

Soms is het liefdevoller om elkaar los te laten dan bij elkaar te blijven ..

Nicole

1

deel deze tip

Tip 169 - Zie je hier patronen in?

Houdt bij welke gevoelens je in een week voelt, en in welke mate je deze uit.
Zie je hier patronen in? Wil je daar iets aan veranderen?

Mira

1

deel deze tip

Tip 170 - Spel-tip

Werken aan je relatie wordt nóg leuker wanneer je samen aan de slag gaat met het 'Relatiespel', ontwikkeld door relatiepsycholoog Pieternel Dijkstra. Er zijn 48 kaarten met specifieke vragen en opdrachten waarmee je de relatie op een speelse wijze echt verdiept.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 171 - Omgaan met verschillen

In een goede relatie komt het erop neer om:
elkaar te accepteren
elkaar te verdragen
en leren omgaan met de verschillen!


1

deel deze tip

Tip 172 - Benader je relatie als een onderneming

Benader je relatie als een onderneming

Je relatie goed houden is een onderwerp dat veel mensen bezig houdt, voor slapeloze nachten zorgt, stress geeft en soms nog veel meer.
Hoe doe je dat, je relatie goed houden, hoe blijf of word je gelukkig, hoe zorg je ervoor dat je samen op een leuke manier oud wordt, wat is daar voor nodig? Een pas klaar antwoord is daar niet voor, er is geen recept dat altijd werkt, maar er zijn wil dingen die je kunt doen om de kans te vergroten.
Een relatie goed houden is een hele onderneming, wat zeg ik…het is net een onderneming, een bedrijf. Er zijn nogal wat overeenkomsten tussen een onderneming en een relatie;

 een bedrijf zet allerlei middelen in om te groeien, te overleven, een relatie ook;
 een bedrijf moet in de vette jaren reserves opbouwen, een relatie ook;
 een bedrijf moet allerlei investeringen doen, in een relatie moet je dat ook;
 een onderneming doorloopt allerlei fasen, een relatie ook.

Soms loop je in een bepaalde fase tegen problemen op en komen koppels er samen niet uit. Als een bedrijf bepaalde kennis of expertise niet in huis heeft, schakelen ze hulp in. Ze nemen bijvoorbeeld een consultant of accountant in de arm. Waarom dan niet bij relatieproblemen? Dan kun je ook externe hulp inschakelen van bijvoorbeeld een relatiecoach of therapeut.

Een relatiecoach of therapeut zal jullie helpen om de problemen die in jullie relatie een rol spelen, aan te pakken. Net als bij een goed lopend bedrijf streef je in een relatie naar stabiliteit. Dat zorgt ervoor dat de kans dat koppels samen, opeen leuke manier samen oud kunnen worden, vergroot wordt.


1

deel deze tip

Tip 173 - Geef elkaar regelmatig een compliment

Door elkaar regelmatig een compliment te geven, laat je merken dat jij je partner waardeert en ziet.


1

deel deze tip

Tip 174 - Liefde is een werkwoord

Liefde is een werkwoord

Soms sluipt het erin, dan vergeet je hoe belangrijk het is om te blijven 'werken' aan je relatie! Het is dan alsof je relatie een vanzelfsprekendheid is, je hoort nu eenmaal bij elkaar.

Dan kan het gebeuren dat je relatie op een gegeven moment wordt bepaald door allerlei gewoontepatronen die niet meer aansluiten bij waar je relatie nu nodig heeft. De situatie hoeft niet eens problematisch te zijn, maar het kan vaak veel leuker!!

Dus: Neem regelmatig eens even de tijd samen om aandacht te besteden aan hoe het nu gaat. Waar je tevreden over bent, wat je niet fijn vindt en wat je graag anders zou willen. Luister open naar elkaar en vind manieren om samen verder te groeien.
En verras elkaar af en toe eens, ook nu in Coronatijd. Doe iets liefs of leuks waarvan je weet dat je partner dat fijn zal vinden.


Marieke

1

deel deze tip

Tip 175 - 5 liefdestalen

5 liefdestalen

Ieder mens heeft een soort 'liefdestank'. Wanneer de tank gevuld is, voelt hij/zijn zich gelukkig en geliefd. Als de tank leegraakt voelt hij/zij zich ongelukkig en ongeliefd. Om de liefdestank gevuld te krijgen en te houden heeft ieder mens liefde nodig. Voor een huwelijkspartner is het daarom zeer belangrijk om te weten hoe de liefdestank van de ander gevuld kan worden. Er zijn vijf belangrijke liefdestalen die de liefdestank kunnen vullen:

• Positieve, waarderende woorden
• Tijd samen doorbrengen
• Een zorgvuldig uitgezocht cadeau geven
• Iets doen voor je partner
• Lichamelijk contact, aanraken

Hoewel alle liefdestalen naar voren komen en ook belangrijk zijn binnen een huwelijk, kan een bepaalde liefdestaal extra belangrijk zijn voor iemand. De liefdestalen van partners verschillen onderling vaak van elkaar. Daardoor kan het ook gebeuren dat de ander een liefdestaal niet begrijpt. Bijvoorbeeld wanneer de man zijn liefde wil geven door middel van lichamelijk contact, terwijl de vrouw veel liever eerst samen iets leuks wil doen. Volgens Chapman is het daarom goed om van je partner te weten welke liefdestaal hij/zij spreekt.

Bron: de 5 talen van de liefde van Gary Chapman


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 176 - Oefenen in verbinden

Voor deze eenvoudige oefening heb je niet veel nodig – enkel een plek om te zitten en je partner. Ga tegenover elkaar zitten, adem beiden diep in en kijk elkaar recht in de ogen. Onderdruk de initiële drang om van elkaar te weg te kijken en houd het oogcontact aan voor (minstens) vijf minuten. Wanneer geliefden elkaar op deze manier aankijken, stemt de hartslag zich vaak af op elkaar en kom je in een soort romantische trance.


1

deel deze tip

Tip 177 - Betekenis geven

Lees het artikel op de website van EFT Nederland over het betekenis geven aan een je relatie en verdiep je relatie door de vragen samen te bespreken.
https://www.eft.nl/in-de-media/hoe-creëer-je-gezamenlijk-betekenis-in-je-liefdesrelatie


1

deel deze tip

Tip 178 - Vóór het fout gaat

Slaande ruzies of gewoon helemaal niet meer
met elkaar praten. Met een druk gezin komt je
relatie soms onder hoogspanning te staan. Een
relatiecursus volgen, vóór het fout gaat, kan
wonderen doen. „Iedereen zou dit moeten doen,
preventief. Wordt de wereld een stuk mooier.”

Een artikel uit 2019 van HANNEKE DROHM. Nog zeker de moeite waard!
https://www.eft.nl/media/1225451/artikel-de-limburger.pdf


1

deel deze tip

Tip 179 - De 5 liefdestalen

5 talen van de liefde

Wist je dat er 5 verschillende manieren zijn waarop je aan de ander kan uiten dat je om hem/haar geeft? Wat is jouw meest gemakkelijke taal en welke ontvang jij het liefste van je partner?

De 5 liefdestalen zijn:

• Positieve woorden
Als dit jouw liefdestaal is, wil je niets liever dan complimenten horen. Het horen van de woorden ‘ik hou van je’ of ‘wat zie je er goed uit’ is erg belangrijk voor je. Beledigingen kunnen je gebroken achterlaten en dit zal je niet snel vergeten.

• Tijd en aandacht
Als je deze liefdestaal spreekt, wil je de onverdeelde aandacht. Een avond bij de openhaard met een wijntje is het toppunt van geluk. De aanwezigheid van je partner is essentieel, maar dan moet hij er ook écht zijn: hij/zij moet – bij wijze van spreken – alles uit zijn handen laten vallen om er voor jou te zijn. Niet opletten, afspraken uitstellen en niet luisteren valt beslist niet in goede aarde.

• Cadeautjes geven/ krijgen
Dit is geen uiting van materialisme. De spreker van deze taal geniet vooral van het feit dat je attent bent en van de inspanning die getoond wordt om aan een heel persoonlijk cadeau te komen. Het gebaar bewijst dat de ontvanger gewaardeerd wordt. Een gemiste verjaardag of een inderhaast gekocht cadeau voelt zeer pijnlijk.

• Hulpvaardigheid
Kan stofzuigen een uiting van liefde zijn? Absoluut! Alles wat je doet om de lasten te verlichten van de persoon die deze liefdestaal spreekt, wordt gezien als een blijk van liefde. De woorden die hij het liefste hoort zijn: ‘Wacht, laat mij dat maar even doen’. Luiheid, beloften niet nakomen en hem/haar nog meer werk bezorgen, zal je niet in dank worden afgenomen.

• Lichamelijke aanraking
Dit gaat niet alleen over seks. Sommige mensen raken anderen vaker aan en hebben ook meer behoefte aan een knuffel, een schouder om op uit te huilen, hand in hand lopen, ….. Je fysieke aanwezigheid en toegankelijkheid zijn cruciaal, terwijl verwaarlozing of misbruik onvergeeflijk is.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 180 - liefde is..

Liefde is op weg zijn naar jezelf te vinden in elkaar

nicole

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 181 - Geniet van het verschil tussen jullie!

Probeer je partner niet te veranderen als hij/zij anders denkt over een onderwerp. De manier waarop hij/zij het denkt is net zo min goed of fout als dat jij denkt. Het is anders, niet meer en niet minder. Wil je dat hij/zij het zelfde gaat denken als jou dan is dat het begin van het einde van jullie relatie. Jullie relatie is dan namelijk niet een plek waarin het geluk voor 2 mensen mag en kan bestaan, maar voor 1 van jullie 2, en de ander moet zijn geluk hiervoor opgeven.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 182 - 10 min om te delen

Spreek dagelijks 10 min af om te delen wat je beleefd.
Vertel je persoonlijke beleving.
Luister met aandacht en vat de kern eruit.
Geef geen tips, commentaar en ga niet relativeren. Erkenning is genoeg.
Wissel om.

Mira

1

deel deze tip

Tip 183 - Brainstorm over jullie behoeften

Brainstorm samen over jullie behoeften in de relatie.
Prioriteer er 3 en maak een plan hoe jullie hier de komende maand aandacht aan geven.

Mira

1

deel deze tip

Tip 184 - Onmacht en onwetendheid in relaties

In mijn praktijk merk ik steeds weer hoe onmacht en onwetendheid kan zorgen voor wrijvingen in relaties.
Met je partner, familie, in vriendschappen of op het werk.

✔️ Onwetendheid, over je eigen rol in het geheel.
✔️ Onmacht, als het niet lukt de patronen, de vicieuze cirkel te doorbreken.

Hieronder geef ik je een paar tips als een relatie niet loopt zoals je graag zou willen:

#Tip1 Wat gebeurt er tússen ons?
In plaats van de vinger naar elkaar te wijzen is het meer helpend te gaan waarnemen wat er tússen jullie gebeurt.

#TIp2 Zelfreflectie
Automatisch ben je misschien op de ander gericht, en moet de ander iets doen om er voor te zorgen dat jij je gelukkiger voelt in de relatie. Stel jezelf steeds weer de vraag: 'Wat doe ík waardoor ... '.

#Tip3 Spreek je uit
In plaats van de 'tekorten' van de ander te benoemen geef je aan waar je behoefte aan hebt. Een discussie kan vaak al gaan liggen als je bijvoorbeeld uitspreekt: ik heb behoefte aan een compliment (in plaats van: 'je bent steeds kritisch').


1

deel deze tip

Tip 185 - Boek: Verbonden

Boek: Verbonden
Een boek over hechting en liefde met tips om een goede relatie te vinden of je bestaande relatie te verbeteren. In dit boek worden wetenschappelijke feiten over hechting uitgelegd aan de hand van begrijpelijke voorbeelden van succesvolle en minder succesvolle relatie. Het boek nodigt je uit eigen hechtingsstijl te ontdekken en die van je partner. Ook leer je begrijpen hoe het komt dat je altijd op de verkeerde valt of dat je afknapt op je geliefde als de relatie hechter wordt.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 186 - Spannende en speelse seks in een lange relatie

Boekentip: Erotische Intelligentie van Esther Perel
Hoe kun je naar iets verlangen wat je al hebt?
We willen in een relatie zowel veiligheid als passie en begeerte ervaren. Dit boek nodigt je uit om de paradoxale verbinding tussen vertrouwelijkheid en seksuele begeerte te onderzoeken en beschrijft wat nodig is om de lust weer in huis te halen. Esther Perel geeft een gedurfde en nieuwe kijk op intimiteit en seks. Met praktische praktijkvoorbeelden laat Esther zien dat het mogelijk is om spannende speelse seks te hebben in een lange relatie.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 187 - 6 seconden zoen

Uit onderzoek is gebleken dat stellen die elkaar twee keer per dag langer dan zes seconden kussen, minder stress voelen en tevredener zijn over hun relatie.

Hoe dat kan? Een zoen die langer duurt dan 6 seconden maakt positieve stofjes vrij in je hersenen en worden hormonen wakker gemaakt.

Een bewuste kus van ten minste 6 seconde is een kleine oasis in de hectiek van de dag. Een mini break zeg maar.

Daarnaast erken je jouw partner als jouw geliefde wanneer je elkaar bij thuiskomst of weggaan bewust een kus geeft. Het verstevigd de connectie en vergroot de intimiteit. Win-Win dus!


1

deel deze tip

Tip 188 - Vijf gouden tips voor een goede relatie

#TIP1 Wat heb je nodig?
Als je je partner ziet worstelen is het makkelijk om ongevraagd advies te geven. Maar vaak zit je partner daar niet op te wachten. De vraag: "Wat heb je nodig?" maakt dat je partner de regie zelf houdt en zich toch door jou gesteund voelt.

#TIP2 Houd van jezelf!
Het beste wat je je partner kunt geven is: houden van jezelf. Als je van jezelf houdt is alles wat je partner jou geeft een cadeautje. Complimenten zijn makkelijker in ontvangst te nemen en je partner hoeft zichzelf niet te veranderen of hard te werken om jou gelukkig te maken.

#TIP3 Laat verwachtingen los ..
Aan elke verwachting zit een teleurstelling gekoppeld. Je verwachtingen staan niet op je voorhoofd geschreven dus laat je partner niet raden wat jij nodig hebt. Stem verwachtingen af, of laat ze los.

#TIP4 Wees volwassen
Juist in een relatie hebben we de neiging om nu en dan weer in de zandbak te zitten en met zand te gooien, schepjes af te pakken. Jullie zijn beide volwassen en handel daarnaar als het in de relatie even tegenzit. Luister, overleg en spreek je uit zonder daarbij de ander onnodig te kwetsen.

#TIP5 Zorg voor jezelf
Zorg voor jezelf. Zo blijf je aantrekkelijk voor elkaar, zowel op lichamelijk als op mentaal vlak. Vergeet niet voor jezelf te zorgen als je partner ziek is of om andere redenen extra zorg nodig heeft. De situatie kan maken dat je je volledig gaat richten op je partner en je eigen behoeftes vergeet. Blijf in balans. Je kunt er alleen voor een ander zijn als je zelf ook overeind blijft.


1

deel deze tip

Tip 189 - Verwachtingen versus VerlangenWees je bewust of je een verwachting hebt of eigenlijk een verlangen? Een verwachting is meestal onvrij.. voor jezelf maar ook voor je partner en brengt je emotioneel niet bij elkaar! Maar als je bij je onderliggende verlangen kan komen en dat durft uit te spreken naar je partner, dan ben je kwetsbaar. Een verlangen zegt iets over jezelf, en geeft je partner de ruimte om daar iets wel of niet mee te (kunnen) doen.


1

deel deze tip

Tip 190 - Zeg wat je nodig hebt!


Geef aan je partner je behoefte aan, hij kan geen gedachten lezen! Dus neem verantwoordelijkheid voor wat JIJ nodig hebt.
Maar: weet ook dat je niet altijd kunt krijgen waar je behoefte aan hebt. Je partner heeft ook zijn behoefte en het kan zijn dat dit op dat moment niet uitkomt. Er over praten helpt!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 191 - Ruimte geven aan teleurstelling en dankbaarheid

Ruimte geven aan teleurstellingen is oké. Maar maak ook ruimte voor dankbaarheid. Teleurstellingen tegenkomen in je relatie is normaal en het is goed om ze toe te laten, te bekijken, te bevragen en er van te leren. Maar waak voor de valkuil ze té veel plek en waarheid te geven. Probeer jezelf te herinneren aan dat er wél is en waar je DANKBAAR voor bent.


1

deel deze tip

Tip 192 - Laat je geliefde glimlachen met De Bewonderlijst

Laat je geliefde glimlachen met De Bewonderlijst

Wil jij je relatieklimaat snel een positieve impuls geven?
Maak een lijst met kwaliteiten die je bewondert in je partner. Dit kunnen typische inspirerende eigenschappen zijn, zoals eerlijkheid, moed of zorgvuldigheid of handelingen in kleine momenten, zoals het geven van mooie woorden in bepaalde situaties, het klaarmaken van je koffie in de ochtend, het boenen van een vieze pan of een verrassend initiatief om te gaan wandelen.
Stuur je partner elke dag of om de dag een filmpje of geluidsberichtje via de app of mail met dit compliment. En kijk wat het doet met de kwaliteit van jullie contact.
veel plezier alvast!

Samadhi

1

deel deze tip

Tip 193 - 10 tips voor een goede relatie

10 tips voor een goede relatie

1. Wees lief voor elkaar.
Zorg dat je er bent voor elkaar. Wees aardig voor elkaar. Luister goed naar elkaar.

2. Geef elkaar complimenten.
Vertel waarom je verliefd bent of van elkaar houdt. En wat je zo leuk aan de ander vindt.

3. Praat met elkaar.
Toon interesse in elkaar, vraag wat de ander leuk en interessant vindt.

4. Geef je mening.
Vertel wat je ergens van vindt, ook als je denkt dat je vriend (in) het niet met je eens is.

5. Respecteer elkaars mening.
Je bent allebei even belangrijk.

6. Krop dingen niet op.
Zeg het als je iets dwars zit.

7. Geef je grens aan.
Zeg 'nee' als je iets niet wilt. Laat ook weten wat je wel wil.

8. Kwets een ander niet.
Houd rekening met de gevoelens van de ander.

9. Doe samen leuke dingen.
Heb lol met elkaar, verras elkaar, stuur lieve appjes of post, geef af en toe een cadeautje.

10. Houd ook je eigen leven.
Zorg dat je niet álles samen doet. Vergeet je andere vrienden en vriendinnen niet.

Daisy

1

deel deze tip

Tip 194 - Wat kan ik voor je doen?

Wat kan ik voor je doen?

Mensen benaderen relaties vaak vanuit de vraag: ‘Ik wil dit van een ander, ik zoek dit of dat in iemand’. De wens een partner te hebben komt vaak ten diepste voort uit zelfzuchtigheid. Je wilt dat iemand maakt dat je je mooi voelt of dat je niet meer eenzaam bent of eindelijk gelukkig wordt.

Maar een relatie is geen structuur om jouw wil te bevredigen, maar een plek waar je de kans krijgt te geven en te dienen. Dus, kijk je geliefde ’s ochtends bij het wakker worden eens aan en vraag: ‘Wat kan ik vandaag voor je doen?’ Een geweldige opening van de dag.

Simone

1

deel deze tip

Tip 195 - Tijd voor elkaar

Hoe zorg je ervoor dat je, in de drukte van alledag, zorg voor kinderen, voor ouders, aandacht voor vrienden, werk, vrijwilligerswerk, social media en niet te vergeten en jezelf ook nog voldoende aan elkaar toekomt?

Heel eenvoudig:
Plan minimaal elke week een vaste avond of dagdeel voor elkaar. Zet dat ook allebei in je agenda. Net zoals je bijvoorbeeld een wekelijkse sportactiviteit voor jezelf in je agenda. En verklaar dat moment HEILIG: niemand mag er aankomen! (Noodsituaties uitgesloten.)
Zet je wifi/4 G uit en…… neem de tijd om de losse eindjes van de week even te bespreken, te delen wat je graag wilt delen, samen stil te zijn, iets te doen wat je graag samen doet etc.


Marieke

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 196 - Wat voor partner zou je willen zijn?

Is het inmiddels zo ver gekomen dat jij je zelfs aan de kleinste dingen van je partner ergert. Vanuit die negatieve bril zal hij of zij weinig goeds kunnen doen in jouw ogen. Heel begrijpelijk maar het zal helaas jullie relatie niet ten goede komen.
Maak eens een lijstje met wat voor partner jij zou willen zijn. Lijstje Klaar? Kijk dan eens eerlijk wat voor partner jij op dit moment bent? Ben je niet degene die je zou willen zijn? Probeer te veranderen want een actie roept een reactie op. Vaak zal het gedrag van je partner ook in positieve zin veranderen.


1

deel deze tip

Tip 197 - Emotionele bankrekening

Wil jij investeren in de emotionele bankrekening? Geef je partner een compliment!

Een emotionele bankrekening werkt hetzelfde als je financiële bankrekening; wanneer je voldoende stortingen doet dan floreert de rekening. Wanneer jij en je partner voldoende positieve interacties creëren, dan kom je comfortabel in de plus.

Als je dan een keer gedoe hebt (en je van de rekening moet opnemen) dan is dat oké, want er staat nog voldoende saldo op de rekening.

Een goede manier om een storting te doen is het geven van complimenten.


1

deel deze tip

Tip 198 - Bloem en steen

Denk nog eens terug aan het moment waarop je je partner voor het eerst ontmoette. Waren er eigenschappen en gedragingen die jij waardeerde of zelfs bewonderde, juist omdat je ze bij jezelf mist? Of misschien omdat het er bij jou niet mag zijn? Stel je voor dat dit bloemen zijn in je partner die hem of haar kleuren en mooi maken.
Vaak leggen we later in de relatie op diezelfde bloemen een steen: het mag er niet meer zijn, het irriteert je of je voelt plaatselijke schaamte.
Bijvoorbeeld: bij jullie ontmoeting vond je zijn of haar directheid heerlijk, dat zou je ook wel willen. Gewoon recht voor z'n raap durven zeggen waar het op staat. Later, als hij dit ook bij jou doet vind je het vervelend, confronterend en bovendien, tijdens een familiefeest heb je het maar liever niet, dat zijn jullie in je familie namelijk niet gewend.
Tip: De stenen die jij op de bloemen van je partner legt, zeggen misschien nog wel meer over jou dan over hem of haar. Is het een thema waar je bij jezelf een steen op hebt gelegd? Welke informatie geeft het jou, en wat heb je bij in jezelf te onderzoeken?


1

deel deze tip

Tip 199 - Bloem en steen

Denk nog eens terug aan het moment waarop je je partner voor het eerst ontmoette. Waren er eigenschappen en gedragingen die jij waardeerde of zelfs bewonderde, juist omdat je ze bij jezelf mist? Of misschien omdat het er bij jou niet mag zijn? Stel je voor dat dit bloemen zijn in je partner die hem of haar kleuren en mooi maken.
Vaak leggen we later in de relatie op diezelfde bloemen een steen: het mag er niet meer zijn, het irriteert je of je voelt plaatselijke schaamte.
Bijvoorbeeld: bij jullie ontmoeting vond je zijn of haar directheid heerlijk, dat zou je ook wel willen. Gewoon recht voor z'n raap durven zeggen waar het op staat. Later, als hij dit ook bij jou doet vind je het vervelend, confronterend en bovendien, tijdens een familiefeest heb je het maar liever niet, dat zijn jullie in je familie namelijk niet gewend.
Tip: De stenen die jij op de bloemen van je partner legt, zeggen misschien nog wel meer over jou dan over hem of haar. Is het een thema waar je bij jezelf een steen op hebt gelegd? Welke informatie geeft het jou, en wat heb je bij in jezelf te onderzoeken?


1

deel deze tip

Tip 200 - Tijd voor jezelf


Houd de balans tussen relatieherstel momenten en privé herstelmomenten, beiden zijn nodig om samen gelukkig te zijn.

Wanneer je onvoldoende tijd met elkaar doorbrengt, verliest de relatie aan betekenis. het is het verschil tussen goede vrienden of verre vrienden. Ook voor partners geldt dit: de relatiedans doe je nu eenmaal samen. Gedeelde tijd is echter niet voldoende voor een levendige wisselwerking. Het is een voorwaarde maar zeker niet genoeg.

gezamelijk activiteiten zijn niet altijd de oplossing voor een ingedutte omgang met elkaar. Sterker nog: altijd- samen kan leiden tot een kluwen-relatie.

Wees je dus bewust van het spanningsveld tussen verbondenheid en autonomie, tussen alles samen en soms ook alleen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 201 - 44 oefeningen voor een betere relatie

Boekentip
Werkboek IBCT (Integrative Behavioral Couple Therapy)
44 oefeningen voor een betere relatie
van Pieternel Dijkstra & Aerjen Tamminga
Deze oefeningen helpen jullie samen op een constructieve manier problemen op te lossen!


1

deel deze tip

Tip 202 - Aandacht doet leven

Aandacht doet leven.

Dat waaraan we aandacht besteden, wordt vanzelf belangrijker in je leven. De kwaliteit van je leven hangt dus samen met de kwaliteit van je aandacht. We kennen allemaal de ervaring om onze gedachten af te leiden in de tandartsstoel, of pijn die bij iets onverwachts helemaal vergeten raakt of hoe je je helemaal anders kan voelen door je zinnen te verzetten.

Maar je kunt ook zaken te weinig aandacht geven of teveel aandacht geven aan iets dat niet lekker loopt.. ook dat gaat leven en groeien.

Draai het dus om: geef aandacht aan wat je echt belangrijk vindt, wat je wél wil en waar je van geniet. Je zult zien dat het meer plek krijgt in je leven!


1

deel deze tip

Tip 203 - Wij versus ik

Uit onderzoek is gebleken dat stellen die regelmatig het woordje 'wij' gebruiken in plaats van 'ik' hun gevoel van verbinding hoger waarderen. Let maar eens op wat jij het meeste gebruikt als het gaat over dingen die jullie samen of als gezin doen.

Een voorbeeld is: Op de vraag 'Waar gaan jullie naar toe op vakantie? Ik ga naar Frankrijk' ....in plaats van 'wij gaan naar Frankrijk'.1

deel deze tip

Tip 204 - Vakantie!

Het vakantieseizoen is weer aangebroken. Voor veel mensen de tijd om stil te staan bij hun leven en hun relatie, aandacht te hebben voor elkaar.
Maar waarom doen we dit niet wat vaker, ook buiten de vakantie?
Hoe vaak ik zelf ook van vakantie ben terug gekomen met de gedachte "zo wil ik het houden" en binnen 2 weken weer in het ritme van voor de vakantie zat.
Vraagt de "waan van de dag" zoveel van ons dat we datgene wat eigenlijk zo belangrijk voor ons is (jezelf, je partner, je gezin) op een lager plan plaatsen?
En toch kan het anders en is het ook echt belangrijk om ook buiten je vakantie te investeren in jezelf en je relatie!
Zorg voor meer evenwicht en balans in je leven, in jezelf en in je relatie.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 205 - Waarom het voelen in gradaties zo belangrijk is

Grenzen kun je voelen in gradaties, je kunt de intensiteit van grenzen bijvoorbeeld aangeven in cijfers van 1 tot 10. Om een goede relatie te behouden is het belangrijk om ook bij een lage gradatie toch je gevoelens te uiten.
Waarom is dat zo belangrijk?
Stel, je parter doet of zegt iets wat jou een heel klein beetje raakt. Zoals het voelt als een donsveertje tegen je wang waait. Je kunt het voelen maar ook heel makkelijk negeren. Ach, het is de moeite niet.
Later gebeurt het nog eens, maar de intensiteit is iets hoger. Het blijft bij jou iets langer hangen maar ach, je snapt dat hij/zij een drukke dag had, laat het maar. Nog later komt het wéér terug, nu als een twijg in je gezicht, au! Je geeft het niet aan maar je trekt je terug, wordt nukkig of doet net of er niets aan de hand is. Want je snapt zijn of haar situatie of je voelt je oncomfortabel het aan te geven.
Nog later gebeurd het weer, maar dit keer voelt het alsof er een baksteen op je hoofd valt. Je kunt er niet meer om heen en deze baksteen geef je boos aan je partner waardoor er een ruzie ontstaat.
Daarom is het belangrijk je gevoelens te uiten, zodat je donsveertjes terug geeft in plaats van bakstenen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 206 - Waarom het belangrijk is je gevoelens te uiten

Grenzen kun je voelen in gradaties, je kunt de intensiteit van grenzen bijvoorbeeld aangeven in cijfers van 1 tot 10. Om een goede relatie te behouden is het belangrijk om ook bij een lage gradatie toch je gevoelens te uiten.
Waarom is dat zo belangrijk?
Stel, je parter doet of zegt iets wat jou een heel klein beetje raakt. Zoals het voelt als een donsveertje tegen je wang waait. Je kunt het voelen maar ook heel makkelijk negeren. Ach, het is de moeite niet.
Later gebeurt het nog eens, maar de intensiteit is iets hoger. Het blijft bij jou iets langer hangen maar ach, je snapt dat hij/zij een drukke dag had, laat het maar. Nog later komt het wéér terug, nu als een twijg in je gezicht, au! Je geeft het niet aan maar je trekt je terug, wordt nukkig of doet net of er niets aan de hand is. Want je snapt zijn of haar situatie of je voelt je oncomfortabel het aan te geven.
Nog later gebeurd het weer, maar dit keer voelt het alsof er een baksteen op je hoofd valt. Je kunt er niet meer om heen en deze baksteen geef je boos aan je partner waardoor er een ruzie ontstaat.
Daarom is het belangrijk je gevoelens te uiten, zodat je donsveertjes terug geeft in plaats van bakstenen.


1

deel deze tip

Tip 207 - Romantische mythe

Anders dan de romantische films (of posts op Facebook) ons doen geloven is een langdurige relatie vaak hard werken. Je gaat samen door verschillende fases en bovendien zijn daar de uitdagingen die van buiten komen, zoals coronatijd. Deze quote hangt in mijn praktijk voor elk stel dat nieuw binnenkomt:

"Wij verschillen van elkaar
Wij zijn niet perfect
En om dat te kunnen verdragen hebben wij verbinding nodig."

Verbinding met elkaar én het is belangrijk in verbinding te staan met je eigen behoeftes en gevoelens.


1

deel deze tip

Tip 208 - De gouden tip:

De gouden tip:
accepteer de ander en ontwikkel jezelf!


1

deel deze tip

Tip 209 - Verlaat niet je partner, maar het romantische ideaal van de liefde

"Goed bij elkaar passen is geen voorwaarde voor de liefde, maar iets wat je bereikt DOOR de liefde.
Verlaat niet je partner, maar het romantische ideaal van de liefde".
Dat zegt de filosoof Alain de Botton


1

deel deze tip

Tip 210 - Probeer elkaar niet te veranderen!

Een van de valkuilen die ik tegenkom bij stellen die bij mij in relatietherapie komen is dat ze willen dat de ander veranderd, zonder dat ze zelf willen kijken naar hun eigen aandeel problematiek. Toch vallen we allemaal een keer prooi aan de behoefte onze partner te veranderen maar als we daar blijven steken, kom je niet verder.
Probeer elkaar niet te veranderen!!!!!!
Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Natuurlijk draait het in relaties om compromissen sluiten. Natuurlijk wil je je partner ondersteunen in zijn of haar persoonlijke ontwikkeling. En natuurlijk mag je het aangeven als een bepaalde eigenschap van je partner jou niet aanstaat. Maar waak er wel voor dat je je partner niet fundamenteel probeert te veranderen. Niemand is perfect, ook jij niet. Waardeer je partner om waar hij of zij goed in is en accepteer zijn of haar mindere kanten.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 211 - Vertrouw elkaar!

Vertrouw elkaar!!!!!!
Ook als je vertrouwen in het verleden geschaad is, verdient je huidige partner jouw vertrouwen. Dit geldt zelfs als je huidige partner je ontrouw is geweest en jullie er toch samen proberen uit te komen. Als je een relatie aangaat, of besluit de relatie na ontrouw een doorstart te geven, is het belangrijk dat je de controle loslaat. Het kost veel te veel energie je altijd maar af te vragen of je partner daadwerkelijk is waar hij of zij zegt te zijn. Ook het verbieden van sociale activiteiten of controleren van berichten heeft enkel een averechts effect.


1

deel deze tip

Tip 212 - Betere verbinding

DRIE SLEUTELS VOOR BETER VERBINDEN
Hier zijn drie tips die de onduidelijkheid wegnemen en ervoor zorgen dat jij en je partner elkaar begrijpen.

GEBRUIK WOORDEN
Het is belangrijk om je uit te spreken. Als een moeizame zucht tijdens het afwassen je partner er niet toe aanzet om een handje te helpen, vraag hem dan of hij tijd heeft om je te helpen met drogen. Geef woorden aan dát wat je nodig hebt en dan wel op een manier die je partner begrijpt.

VRAAG WAT JE NODIG HEBT
Zorg (dus) dat je weet wat je op dát moment nodig hebt. Als je een zware dag hebt gehad en je je partner nodig hebt om naar je te luisteren, zeg dan: 'Vandaag was een zware dag. Mag ik je er iets over vertellen?" Als je er niet over wilt praten, maar gewoon wat knuffeltijd op de bank nodig hebt, probeer dan precies dát te zeggen. Voel wat jij nodig hebt en help je partner bij het reageren het giswerk weg te nemen.

DRUK JE BEHOEFTE ALS POSITIEF UIT
Stel je voor dat je je partner mist na een drukke werkweek en andere verantwoordelijkheden. In plaats van je partner te vertellen dat je hem of haar mist, laat je de pijn van de verbroken verbinding naar buiten komen in een kritische uitspraak (bijvoorbeeld: ‘Je bent nooit thuis’ of ‘Ik doe hier alles alleen’). Wat je partner hoort, is hoe hij of zij tekortschieten, en je partners reactie kan rechtstreeks tot een conflict leiden. Dat is absoluut niet wat je wil. Je kan ook een positieve behoefte uiten (bijv. ‘Ik mis je. Kunnen we een date night inplannen?’ of ‘Het is een tijdje geleden dat we samen hebben geluncht. Ben je volgende week vrij?’). 

Leonieke

1

deel deze tip

Tip 213 - Wondervraag

Stel dat je vannacht ligt te slapen en er gebeurt een wonder.

Het wonder is dat jullie gezamenlijke probleem is opgelost. Jullie weten dat echter niet, want jullie sliepen.

Waaraan zou jij morgenochtend als eerste merken dat het probleem is opgelost? Wat zou er morgen anders zijn? Wat doe jij anders, en wat doet je partner anders? Hoe zou je gedurende de rest van de dag nog merken dat er een wonder is gebeurd? Hoe zouden anderen dat aan je merken?

Schrijf dit allebei op en vertel dit aan elkaar.


1

deel deze tip

Tip 214 - herken de vormen van vermomde vijandigheid in je relatie

1. uitstelgedrag vertonen (een beloofd klusje maar niet doen)
2. blijven mokken
3. de ander negeren
4. de ander buitensluiten
5. intimiteit vermijden
6. afspraken niet nakomen
7. overal kritiek op leveren, plannen afkraken
8. voortdurend te laat komen
9. sarcastisch, cynisch doen
10. de partner kleineren ook waar anderen bij zijn
11. weglopen
12. de schuld van gezamenlijke problemen bij de ander leggen.

Herken je bovenstaande vormen van passief agressief gedrag als structureel in jullie relatie/interactie dan heb je samen een vijand; jullie manier van communiceren. Dan is het nodig om daar samen iets aan te doen. Verdiep je in het onderwerp; wat valt er onder passief agressief gedrag? spreek vervolgens af; elke keer als het gebeurt; zetten we het gesprek stop en checken we; wat is de onderliggende behoefte, wat wil je diep van binnen echt? Dus je helpt elkaar, in plaats van te wijzen naar elkaar.

Rita

1

deel deze tip

Tip 215 - Boekentip: Stappen naar een goede relatie van Paul Ferrini

In het verleden werden relaties voor het leven aangegaan, die koste wat kost moesten blijven bestaan. Vaak kenden de partners elkaar niet eens of nauwelijks, voordat zij gingen trouwen. Tegenwoordig zien we het andere uiterste: veel mensen verbreken liever hun relatie dan dat ze enkele belangrijke compromissen moeten sluiten om de relatie in stand te houden. De vreugde en de problematiek van relaties blijven ieder mens, waaronder ook de vele psychologen en relatietherapeuten, boeien. Wie echter inzicht verwerft rond de zeven spirituele wetten van relaties kan zich heel wat leed besparen. Deze zeven wetten zijn: betrokkenheid, gezamenlijkheid, groei, communicatie, spiegeling, verantwoordelijkheid en vergeving.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 216 - Aandacht maakt alles mooier

In de drukte van het dagelijkse leven of in stressvolle periodes is het vaak lastig om contact met elkaar te maken. Om echt aandacht voor elkaar te hebben en verbinding te maken. Terwijl dit juist zo belangrijk is, altijd en zeker ook in drukke periodes.

Kijk eens of je zelf hier mee kan beginnen, door bewust aandacht te schenken aan je partner. Bewust je telefoon even te laten, je to-do lijstje even te laten en al is het maar 5 minuten met aandacht luisteren naar de dag van je partner, naar dat waar je partner mee bezig is of mee zit. Oprechte aandacht, alleen maar luisteren, je hoeft er niets van te vinden en er niets mee te doen.

Aandacht schenken, met aandacht luisteren naar de ander is als een cadeau. Een cadeau wat je elke dag weer kan geven. Geven zonder er direct iets voor terug te verwachten.


1

deel deze tip

Tip 217 - Hardop liefhebben

Zodra je het voelt.. zeg het dan! (anders is het moment weer voorbij).
Ik hou van je. Ik vind je lief. Ik ben blij met je. Dank je wel. Vergeef me. Het spijt me. Ik heb je lief. Ik ben trots op je. Ik...

Hoe heerlijk is het om je hart hardop te laten spreken zodat de ander je ook daadwerkelijk hoort? Hoe vaak komt het niet voor dat er bij jou een gevoel vrijkomt maar je er niks mee doet en je het moment voorbij laat gaan? En zo'n moment komt niet meer terug. Althans, niet het echte pure gevoel wat je op dát specifieke moment voelde (en je hart een sprongetje maakte). Zonde. Het is zo mooi en fijn en moedig om je liefde, je waardering, maar ook dat wat je spijt met die ander te delen. Je verbindt je hiermee met jezelf én met die ander. Je partner, je kinderen, je vrienden, je familielid, je collega, etc.
En... je kunt wel dénken dat ze weten dat jij van ze houdt, of ze waardeert en blij met ze bent, hardop je gevoel uitspreken komt toch echt duidelijker over ;-). Don't keep it in you, share it!


1

deel deze tip

Tip 218 - Alles is relatie

Alles is relatie.
Een relatie goed houden gaat niet vanzelf, het gaat wel vanzelf kapot. Werk er aan en geef het bewust aandacht.

En wil de ander niet mee? Kom dan alleen. Begin bij jezelf. Ik leer je anders en helder te communiceren. Ik leer je hoe je wensen en behoeften in de relatie kunt aangeven zonder verwijten te maken.
Dit geldt ook voor de relatie met je (puber) kinderen, ex-partners of andere naasten. Je hoeft het niet alleen te doen.


1

deel deze tip

Tip 219 - Het is niet persoonlijk

Om een relatie goed te houden is het fijn als je zelf regelmatig eens in de 'spiegel' kijkt. Er kunnen namelijk ongemerkt allerlei patronen in je relatie ontstaan die niet helpend zijn.
Kleine dagelijkse ergernissen die uiteindelijk kunnen oplopen en tot ruzie kunnen leiden.
Een persoonlijk voorbeeld is: jassen en schoenen die overal blijven liggen, zowel van mijn partner als van de kinderen.
Steeds roepen...ruim je spullen op, ergeren en boos worden, loste het maar een klein beetje op. En ik had er moeite mee dat er geen rekening gehouden werd met mijn wens. Maar het was duidelijk voor mij meer van belang dan voor mijn huisgenoten, die hadden er eigenlijk geen last van en deden het niet om mij te irriteren.
Op een dag heb ik besloten, me er ook niet meer druk over te maken en het rond laten slingeren van de spullen niet persoonlijk te nemen. Ik ruim nu als ik langs loop de jassen en schoenen op.
En het grappige is, dat het nu steeds minder nodig is en ik me er helemaal niet meer aan erger! Dus laat los en neem het niet te persoonlijk! Iedereen heeft eigen waarden.


1

deel deze tip

Tip 220 - Ruimte in verbondenheid

"Laat er ruimte zijn in jullie verbondenheid en laat de hemelse windvlagen tussen jullie dansen. Heb elkaar lief, maar creëer geen band van liefde: Laat het liever een beweeglijke zee zijn tussen de oevers van jullie zielen."

"Let there be spaces in your togetherness, And let the winds of the heavens dance between you. Love one another but make not a bond of love: Let it be rather a moving sea between the shores of your souls."

Kahlil Gibran


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 221 - Bedank je partner voor dat wat zo vanzelfsprekend is

Bedank je partner voor dat wat zo vanzelfsprekend is. Doet hij altijd de was? Zeg eens: "fijn dat je de was weer hebt gedaan." Haalt zij de kinderen uit school, zodat jij kan werken? Zeg: "bedankt dat jij er altijd voor de kinderen bent." Zo geef je er blijk van dat je je partner nog altijd ziet staan.

Hans

1

deel deze tip

Tip 222 - Leer elkaar liefdestalen kennen

Volgens Gary Chapman zijn er 5 liefdestalen (complimenten, samen zijn, dienstbaarheid/verzorgd worden, speciale aandacht door bijv. een verrassing en lichamelijke aanraking). Men heeft vaak de neiging om vanuit eigen voorkeur de ander liefde te geven. Mogelijk zit je partner daar helemaal niet op te wachten. Verdiep je in de liefdestaal van de ander en ga het gesprek daar met elkaar over aan.
Om zicht te krijgen op elkaars liefdestaal kun je de liefdestalentest op internet doen. Veel plezier!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 223 - Het geheim van een lange liefde

Het geheim van een lange liefde
van Werner Bartens
* de ander door een roze bril blijven zien
* blijven praten
* verbindende ervaringen opdoen
* aanraken


1

deel deze tip

Tip 224 - 1 negatief, 5 positief

Een goede relatie
Tegenover elke keer negatief gedrag moeten vijf positieve gedragingen staan om de boel weer in balans te krijgen!


1

deel deze tip

Tip 225 - Geef iedere dag een compliment

Geef iedere dag minimaal één persoon een compliment of zeg tegen iemand waarom je hem of haar waardeert. Zeg iets wat je oprecht meent, zodat je boodschap echt is. op deze manier ga je vanuit je hart naar de ander kijken. Je kunt alleen het mooie in de ander zien, als je het kunt herkennen in jouw eigen hart. Wat je tegen de ander zegt is een reflectie van jezelf.

Jeanine

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 226 - Hoe voel ik me op dit moment?

Stel jezelf drie keer per dag de vraag: hoe voel ik me op dit moment? Sta daar een moment bij stil. Hierdoor leer je jezelf steeds vaker aftelstemmen op je gevoel in het huidige moment. Je verbindt je met jezelf.

Jeanine

1

deel deze tip

Tip 227 - Regelmatig je relatie bespreken

Zijn we nog happy met elkaar?Zijn we nog happy met elkaar?

Oe. Dat is best een spannende vraag om te krijgen en wat deze vraag als eerste reactie met mij kán doen, is dat ik een lichte paniek voel. Want zijn we nog happy met elkaar? Is zij nog wel happy met mij?
En ben ik nog happy met haar? Matchen onze behoeften nog en voelen we ons gelukkig zoals het gaat of is er ruimte voor verbetering? Wat mag er gebeuren? Wat gaat goed en wat gaat minder?

Het vergt moed om elkaar in alle echtheid de vraag te stellen of het nog goed gaat tussen jullie. De beloning van zo’n onderzoeksvraag is dat jullie elkaar de kans geven om je uit te spreken en er samen voor te gaan zorgen dat jullie (veranderende) behoeften, wensen en verwachtingen zoveel mogelijk vervuld kunnen blijven. Blijven zitten met ongenoegen of irritaties kan onherstelbare schade aanrichten. Je richt je steeds meer op de negatieve patronen of eigenschappen totdat het positieve niet meer gezien kan worden. Zonde!

Het op een veilige manier (dwz liefdevol, respectvol en zonder beschuldigingen) uitspreken van je gedachten en gevoelens versterkt de connectie met je partner en houdt jullie relatie gezond.


1

deel deze tip

Tip 228 - Liefde is een werkwoord

Boekentip:
Alfons Vansteenwegen: Liefde is een werkwoord.
Het is een oud boek, maar zo lekker helder! Met heel veel praktische en heldere voorbeelden.
Hij behandelt spelregels hoe je conflicten en meningsverschillen kunt aanpakken en hoe je elkaar in een langdurige relatie wel/ niet kunt veranderen.
Met de nodige humor!!


1

deel deze tip

Tip 229 - Mindfulness in je relatie

Zelf hulpboek: 'Mindfulness in je relatie ' van David Dewulf.

Dit boek helpt je om eerst je eigen gevoelens en gedachten te accepteren. Hierdoor wordt je milder naar jezelf en komt er ook begrip en mildheid naar je partner. Vervolgens neemt de schrijver je stap voor stap mee langs alle facetten van een relatie en leert je bewust te worden van de dingen die je kunnen belemmeren om tot werkelijk contact met je partner te komen.


1

deel deze tip

Tip 230 - Mindfulness in relaties, waking up together

Boek: mindfulness in relaties, waking up together, Dorle Lommatzsch
Dit boek laat zien hoe je met behulp van mindfulness en mindful communiceren weer veiligheid in de relatie kan brengen. De neurobiologische kennis geeft inzicht over het onstaan van onveiligheid in relaties. Daarnaast staat het vol met praktische mindfulness-partner-oefeningen die helpen om weer te verbinden met jezelf en veiligheid en verbinding te creëren in de relatie.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 231 - Boekentip: Tango van de Ikken

Welk deel in jou ontmoet welk deel van jouw partner? Tijdens een eerste fase van verliefdheid laten we onze mooiste kant zien. Later ontmoeten we ook de minder leuke kanten van elkaar. Een boek met veel praktische tips hoe je met jouw verschillende Ikken een liefdevolle relatie kunt creëeren.
Berry Collewijn: Tango van de Ikken


1

deel deze tip

Tip 232 - Gouden randje

"Als je iemand negatief wilt wegzetten is dat altijd mogelijk".
Niemand is perfect, en ook je partner niet. En waarschijnlijk kun je zo benoemen wat je graag aan je partner zou willen veranderen. Of misschien zit je partner in een 'slachtofferrol' en geef je ongevraagd advies om hem of haar te helpen/redden wat vooral overkomt als kritiek. Het helpt de liefde niet ..
Ga eens achterover zitten en kijk rustig naar je partner als hij/zij ook even zelf met iets bezig is. En trek dan in gedachten een gouden randje om je partner heen: Jij bent helemaal oke, met al je imperfecties en worstelingen. Ik hoef daar niets aan te veranderen.
En, doe datzelfde ook eens bij jezelf ;)


1

deel deze tip

Tip 233 - Alles wat je aandacht geeft groeit

Vaak zijn we geneigd om vooral de negatieve kanten aandacht te geven. Steeds weer te benadrukken wat niet goed is, wat beter kan.
Probeer eens om het om te draaien en juist te kijken naar alles wat er wel al is. Vaak is er al veel meer dan je denkt. Je kan de keren zien dat de afwasmachine niet is uitgeruimd en je kan de keren zien dat de afwasmachine wel is uitgeruimd....Voel je het verschil? Geef positiviteit een boost en kijk naar wat er is en wat goed gaat!


1

deel deze tip

Tip 234 - Het gaat lang niet altijd vanzelf...

Een relatie of een huwelijk is geen zelfstandig naamwoord; het is een werkwoord. Het gaat lang niet altijd vanzelf. Het is niet iets wat je krijgt. Het is iets wat je doet. Het is de manier waarop je elke dag van je partner houdt. Hoe je elke dag weer aandacht geeft en er bent voor de ander, steeds weer opnieuw. Achterover leunen en denken dat het vanzelf gaat, is niet de beste tactiek!


1

deel deze tip

Tip 235 - Sleur in de relatie voorkomen


In het begin van een relatie wordt er regelmatig iets leuks voor de ander georganiseerd of gedaan. Door de waan van de dag, het drukke leven, de sleur of door een andere reden, komt dat er in een later stadium van de relatie vaak niet meer van. Juist samen leuke dingen blijven doen, nieuwe herinneringen maken, is zo belangrijk om het samen leuk te houden. De volgende tip kan daarbij helpen;

Maak een lijst van dingen waarmee je je partner een plezier doet of gelukkig maakt. Het gaat om dingen die je minder vaak zou kunnen doen, zoals lang televisie kijken, of dingen die je vaker zou kunnen doen, zoals samen in bad gaan, lekker koken. Probeer je te verplaatsen in de ander, wat zou die fijn vinden. Dus niet waar jij behoefte aan zou hebben.
Overleg niet met je partner, maar voer als verrassing eens een paar van die dingen uit. Je zult zien dat het een positief effect op jullie relatie heeft.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 236 - Dankbaarheidsoefening


Merk je dat je regelmatig een donkere bril op hebt in je relatie? Dat je het moeilijk vindt om de leuke dingen van je partner te zien? Start met iedere avond voor het slapengaan drie dingen te bedenken waar je dankbaar voor bent in je relatie en kijk wat het je brengt!


1

deel deze tip

Tip 237 - Echt aanwezig zijn

Kan je echt aanwezig zijn bij de ander? Vaak zijn we er wel fysiek maar zijn we met onze gedachten nog heel ergens anders. Nog bij het werk, bij de ruzie van gisteren, bij zorgen en problemen. Oefen je er in om echt aanwezig te zijn bij je partner. Echt luisteren, echt er zijn, echt aanwezig zijn.


1

deel deze tip

Tip 238 - Uiten van je behoeften

Vaak hopen we dat de ander gewoon aanvoelt wat we nodig hebben op dat moment. Helaas werkt dat vaak niet zo. Een ander kan geen gedachten lezen. Dus spreek uit wat je nodig hebt, bijvoorbeeld zeggen dat je iets wil vertellen maar geen oplossingen nodig hebt of dat je alleen maar even vastgehouden wil worden.

Neem ook verantwoordelijkheid voor je eigen behoeftes, een ander kan er lang niet altijd voor ons zijn precies op het moment dat we daar behoefte aan hebben. Kan je er op zo'n moment ook voor jezelf zijn? Op deze manier leg je minder emotionele druk op de ander en versterk je je eigen veerkracht.


1

deel deze tip

Tip 239 - Inleven in de ander

Probeer je wat meer in te leven in de ander: soms gaat het om accepteren van de verschillen en zit je op je eigen eiland. Je gaat er vaak vanuit dat iemand iets doet wat jij ook zo doen. Maar zit de ander er veel anders in dan je denkt. Schrijf het eens op: wat vind je moeilijk te accepteren van de ander? Hoe zou dit komen dat hij/zij dit zo doet? (vanuit verleden, gezin, vrienden.) En wat is er positief aan die eigenschap? Wat zou je ervan kunnen leren? Zo leef je je in en kijk je op een andere manier.


1

deel deze tip

Tip 240 - Ga voordat de relatie saai wordt aan de slag.

Ga voordat de relatie saai wordt aan de slag.
Schrijf ieder apart eens op: wat zou je willen doen om de ander gelukkig te maken en wat zou je juist willen laten. Ga ermee aan de slag en vertel elkaar niet wat je juist doet of laat. Evalueer dit later, na een week of 2 weken. Is de ander het opgevallen? En hoe was jouw/zij of haar reactie?
Ga er positief in, en als het goed bevalt herhaal het of maak het groter.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 241 - Investeer in je relatie

Elke relatie verdient aandacht, een investering van aandacht en graag doen we die investering in onze werkrelaties en onze sociale relaties. Welke investering verdient jullie relatie? Zoek eens naar alledaagse activiteiten zoals bijv. samen koken, rondje over de markt lopen, een fijne wandeling ...Je voelt je weer verbonden door dagelijkse dingen samen te doen!


1

deel deze tip

Tip 242 - Echte aandacht- leg je telefoon eens weg

Veel negatieve uitingen komen voort uit het gevoel dat de ander niet echt bereikbaar is. Als er geen oprechte aandacht is.

Vaak is een telefoon of en laptop een grote stoorzender. Soms zelfs een 3e in de relatie. Zodra je aandacht weggaat van je partner, naar je telefoon bijvoorbeeld, raak je uit verbinding.

Gun elkaar je oprechte aandacht en leg je telefoon eens weg!
Bijvoorbeeld als je thuis komt. Oprechte aandacht voor je partner, je kinderen en het eten.

Ook voor jezelf is het belangrijk, wat minder prikkels, wat meer rust.1

deel deze tip

Tip 243 - Goede relatie

Een goede relatie is geen doel op zichzelf. Een goede relatie is een stip op de horizon. Je kan het vergelijken met de richting van een kompas: het einde bereik je niet (of het noorden). Je kan altijd blijven werken aan een goede relatie. Wanneer je uit richting bent (er zijn bijvoorbeeld relatieproblemen) dan kan er (soms met wat hulp) het juiste pad weer gevonden worden.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 244 - Leren discussieren en leren repareren

Een goede relatie is een abstract concept. Daarnaast wordt er in een goede relatie vaak gesproken over 'communicatie.' Een nog belangrijker aspect is hoe je omgaat met wanneer de communicatie even niet zo soepel loopt. Hierin kun je twee dingen als belangrijk zien: leren discussiëren en leren repareren.

Leren discussiëren gaat erom of je in staat bent om in het moment waarin jullie het niet eens zijn, duidelijk te zijn over het uiten van je gevoelens & behoeften. Een eenvoudig stappenplan daarvoor is: objectief de situatie waarnemen, uiten hoe jij je voelt vanuit de ik-vorm, uiten van je behoeften vanuit 'wat ik nodig heb is' & het bepalen van een gezamenlijke wens 'wat wij samen anders willen en gaan doen is.' Deze vragen komen uit de geweldloze communicatie waardoor je van conflict naar verbinding werkt.

Ten tweede is leren repareren belangrijk. Hoe js na een uit de hand gelopen ruzie de situatie repareert is van groot belang. Zo kun je even uit de situatie weglopen, zeg dan altijd even dat je weg moet/wilt. Daarna ben jij degene die weer terugkomt in de situatie en het repareren start. Hiervoor kun je ook de stappen bij het leren discussiëren gebruiken. Kunnen toegeven dat je fout zat, dat je de situatie vervelend vond en/of dat je het anders wilt is een groot geluk in een relatie.


1

deel deze tip

Tip 245 - De vier relatie elementen

In een relatie zijn vier elementen van belang:
1. Zelfliefde: In hoeverre is de relatie met jezelf oké? Als je een sterke innerlijke criticus hebt, onzeker bent, of tijdelijk teveel stress vanwege je werk ervaart is het misschien lastig om een veilige en stabiele relatiepartner te zijn.

2. Liefde voor de ander: Hiermee wordt niet de romantische verliefdheid bedoeld, maar een diepliggend gevoel voor de ander. Het maakt dat je, ook als er een crisis is de relatie in stand wilt houden.

3. Verbinding: Voel je verbinding met de ander? Er zijn 9 vormen van intimteit waarbij je verbinding kunt voelen met de ander. Bij intimiteit wordt er vaak gedacht aan seks, maar er zijn dus nóg 8 vormen.

4. Werkbaarheid: Is de relatie werkbaar? Als er communicatieproblemen zijn kun je deze wellicht in relatietherapie oplossen. En een relatie zonder seks kan toch heel werkbaar zijn als je daar beide tevreden over bent.

Ervaar jij problemen in je relatie? Bij welke van deze 4 elementen ligt de crux?


De vier relatie elementen

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 246 - Vergeet elkaar niet

In alle drukte van de dag, met werk, kinderen, familie en allerlei andere verplichtingen, kan het gebeuren dat tijd samen doorbrengen naar de achtergrond verdwijnt. Terwijl dat ook zo belangrijk is!

Als je merkt dat de tijd die je samen doorbrengt alleen 's avonds op de bank (netflixen) is geworden dan is het belangrijk om wat te gaan ondernemen.

Probeer 1x per 10- 14 dagen, iets samen te doen.
Het kan iets simpels zijn als een wandeling maken of een hapje gaan eten, naar de bioscoop, sauna......
Wat deden jullie toen je nog niet zo lang samen waren?
Zo weer verbinding ervaren en nieuwe herinneringen maken.


1

deel deze tip

Tip 247 - Dankbaarheid

Dankbaarheid is een goede manier om je relatie te versterken en je zelf beter te voelen. Onderzoek heeft aangetoond dat dankbaarheid en vreugde samen gaan. Vaak nemen we van alles als vanzelfsprekend aan en zijn we teleurgesteld of boos als het niet gebeurt. Dankbaarheid geeft weer positieve energie ook aan kleine dagelijkse dingen.

Schrijf elke dag 3 dingen op waar je dankbaar voor bent van je partner of waar je blij van werd.

Bijvoorbeeld
ik ben dankbaar voor Mike omdat hij me onvoorwaardelijk accepteert.
Ik ben dankbaar voor Mike omdat hij vandaag heeft gekookt.
Ik ben dankbaar voor Mike omdat hij vandaag de kinderen heeft gehaald.

Vergeet ook niet om de ander te bedanken als hij of zij iets doet wat je waardeert of waar je blij van werd.


1

deel deze tip

Tip 248 - De relatie met jezelf

Om een fijne relatie met een ander te krijgen is het van belang om allereerst te kijken naar hoe de relatie met jezelf is. Dat is niet raar. De relatie met jezelf is namelijk de meest basale relatie die iemand heeft. Het bepaalt je geluk en hoe succesvol je door het leven gaat, op alle gebieden. Ook in welke mate jij je kunt verbinden met anderen.
Hoe serieus neem jij datgene wat er in je omgaat? Hoor jij jezelf excuses maken voordat je de ander vertelt wat je gevoelens en je gedachten zijn? Ik hoor het cliënten in mijn praktijk vaak doen: denigrerend praten over wat er van binnen speelt alsof er schaamte op rust. 'Het klinkt vast dom, maar.. Het slaat natuurlijk nergens op, maar....' En dat terwijl jouw innerlijke wereld het fundament, de inspirator, is van hoe je je beweegt in het leven. Wanneer je dit niet op waarde schat ontstaat er leegte. Een leegte die we vaak proberen te vullen door alleen maar bezig te zijn met situaties en relaties in de buitenwereld. Tot je beseft dat het niet genoeg is om de leegte op te vullen.
Heb daarom belangstelling voor wat je lichamelijk ervaart en wat deze gevoelens voor jou betekenen. Bepaal wat je nodig hebt en vooral: stop met jezelf te bekritiseren.


1

deel deze tip

Tip 249 - Wat voel je in je lijf?

Om een betere relatie met jezelf op te bouwen is het belangrijk dat je opnieuw aandacht gaat besteden aan wat je in je lijf voelt.
Veel volwassen zitten vooral in hun hoofd en voelen de boodschappen die het lichaam uitzendt niet meer. Ze voelen niet dat ze bang, boos of verdrietig zijn. Momenten van plezier worden niet voluit beleefd, omdat het contact met het gevoelsleven minimaal is. Maar wanneer je fysieke signalen opnieuw leert ontdekken, dan zul je merken dat er wel degelijk wisselingen in energieniveau waarneembaar zijn. Deze wisselingen kunnen als een kompas fungeren. Een kompas dat vertelt dat je in de goede richting zit of je juist wil waarschuwen.
Zoek een therapeut die je hierin kan begeleiden.


1

deel deze tip

Tip 250 - Oogcontact

In drukke tijden kan het heel makkelijk zijn om vooral de dagelijkse dingen met elkaar te bespreken. Wie doet wat en wanneer.
Neem ook als het druk is of misschien wel vooral als het druk is, de tijd om echte aandacht te geven aan elkaar. Elkaar in de ogen kijken als je uitwisselt hoe je dag was. Oprecht luisteren als je vraagt hoe was je dag. Echt de ander aankijken, oogcontact is zo belangrijk!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 251 - Boekentip: Rozengeur en zweetsokken

Boekentip: Rozengeur en zweetsokken
In dit boek worden aanstaande bruidsparen uitgedaagd in 10 gesprekken hun verwachtingen van het huwelijk met elkaar te delen. Eerst komt de basis aan bod: liefde geven en ervaren. En wat doe je als je dit even niet ervaart? Wat is jullie persoonlijke identiteit en waar loopt dit over in het gezamenlijke leven dat je deelt? Het uitgangspunt is gezond communiceren en verbinden. Vanuit die basis ga je vervolgens aan de slag met praktische thema’s als financiën, seks, kinderen en toekomstdromen. Elk thema wordt geïntroduceerd met een toelichting, waarna je samen in gesprek gaat aan de hand van vragen en leuke opdrachtjes.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 252 - Boekentip

Houd me vast - Sue Johnson

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 253 - Boekentip

Relaties, houd doe je dat? Karin Wagenaar

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 254 - Samen en apart

“Some people ask the secret of our long marriage. We take time to go to a restaurant two times a week. A little candlelight, dinner, soft music, and dancing. She goes Tuesdays, I go Fridays." —Henny Youngman

Zoals je in deze quote leest, is het goed om dingen apart van elkaar te doen. Een eigen leven te hebben naast het leven samen. Het blijft ook belangrijk om samen dingen te doen.
Ik zou aan deze quote willen toevoegen "and we go on Saturdays/Sundays"


1

deel deze tip

Tip 255 - Verras elkaar

In het begin van een relatie maken we vaak werk van het ontdekken van wat de ander leuk vindt en het bedenken van leuke verrassingen.
Na verloop van tijd, verwaterd dat vaak. De waan van de dag komt in de plaats van aandacht en tijd voor elkaar.
Neem weer eens de tijd om beide een lijst met dingen te maken waarvan je weet dat je partner het leuk, lekker of fijn vindt en verras elkaar dan eens.
Zomaar iets leuks, liefs doen of zeggen op een gewone doordeweekse dag.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 256 - Verschil mag er zijn

Accepteer elkaars verschillen. Verschillende persoonlijkheden hebben in een relatie kan heel goed. De een heeft bijvoorbeeld tijd voor zichzelf nodig en de ander wil alleen maar samen zijn. Het is alleen wel belangrijk om deze verschillen van elkaar te accepteren. Je kunt maar beter niet proberen om die ander te veranderen, want dit lukt meestal niet. Probeer jullie persoonlijkheidsverschillen te accepteren en vind een manier om hiermee om te gaan.


1

deel deze tip

Tip 257 - Raak elkaar aan

Raak elkaar aan
Elkaar regelmatig aanraken versterkt jullie emotionele relatie
Intimiteit begint buiten de slaapkamer. Elkaar regelmatig aanraken versterkt jullie emotionele relatie. Houdt regelmatig elkaars handen vast, geef elkaar regelmatig een kus of een knuffel.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 258 - De kracht van ruimte

De kracht van ruimte

Als je in een kamer bent, dan zijn er niet alleen een tafel en stoelen, maar er is ook de ruimte zelf. De ruimte waarin je zit, praat, beweegt... Dat vergeten we soms, zeker als we ons fixeren op 'wat we te doen hebben'.
Als je samen met je partner bent en je beseft dat je samen de energie in de ruimte bepaalt, zijn er ineens méér mogelijkheden. Je kan afgesloten reageren of net open, je kan tegemoetkomend reageren of je afwenden, je kan je behoefte uiten of jezelf net verstoppen... Weet dat als het niet goed voelt tussen jullie, dat je partner vaak net de omgekeerde beweging maakt. Als jullie jezelf 'kunnen zien bewegen in de ruimte' is er heel snel een ommekeer mogelijk waar je elkaar verliest.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 259 - Innerlijk stoppen met hollen

Je kan de ander maar echt zien en echt contact maken als je innerlijk stopt met hollen. Simpelweg opmerken hoe je ademhaling je maagstreek doet expanderen bij de inademhaling en weer doet krimpen bij de uitademhaling haalt je aandacht op een zachte manier bij jezelf. Omdat je op een zachte manier bewust bent van jezelf kan je ook oprecht contact maken met je partner (of iemand anders die in de ruimte is). Dergelijk contact doet deugd en je laadt er snel je batterijen mee op.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 260 - Voorkomen van denkfouten

Voorkomen van denkfouten

Veel voorkomende denkfouten die we allemaal (wel eens) maken;
Denkfout; Als hij van me houdt, moet hij uit zichzelf aanvoelen wat ik graag wil. Realiteit; Als iemand van je houdt betekent dat (gelukkig) niet dat hij je gedachten kan lezen.

Denkfout; Als zij kritiek op me heeft betekent dat zij niet echt van me houdt, want als je van elkaar houdt, moet je elkaar accepteren dat je zo bent.
Realiteit; Elkaar als persoon accepteren, betekent niet dat je al het gedrag van de ander prettig moet vinden. Kritiek op gedrag betekent niet dat je niet van hem houdt.

Denkfout; In een goede relatie moet je over (belangrijke) dingen hetzelfde voelen en denken.
Realiteit; Verschillend over dingen denken heeft niets met de kwaliteit van je relatie te maken. Het is juist stimulerend en boeiend om verschillend over dingen te denken, je wilt toch geen kloon van jezelf.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 261 - Boekentip: Wij Hoe we 'jij & ik' kunnen overstijgen

Wij
Hoe we 'jij & ik' kunnen overstijgen voor meer liefde en verbinding.
Om te schakelen van denken in termen van mij en jou, naar je bewust te worden van ‘ons’. Real, die vele relaties heeft gered, leert ons hoe we met liefde voor onszelf kunnen opkomen en solide, liefdevolle relaties kunnen opbouwen die authentiek en wederzijds afhankelijk zijn.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 262 - WERKEN AAN JE RELATIE!

WERKEN AAN JE RELATIE!
• Begin bij jezelf; waarom raakt iets je, welke behoefte of angst zit eronder?
• Wees mild voor jezelf. Veroordeel je emoties niet, maar geef jezelf ruimte om te leren van je gevoelens en reacties. Bespreek het op een rustig moment met elkaar.
• Hou het bij jezelf. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik merk dat ik behoefte heb aan…’
• Geef de ander de ruimte om te reageren. Kan en wil die daaraan voldoen?
• Ga samen leuke dingen doen. Maak positieve herinneringen met elkaar. Zo blijft samenzijn fijn.


1

deel deze tip

Tip 263 - VERBONDENHEID

VERBONDENHEID kun je voelen op heel veel verschillende manieren. Als je vindt dat de verbondenheid ver te zoeken is, is het hoog tijd om daar aan te gaan werken. Dus hebben jullie, ondanks jullie problemen, op dit moment één plezierige bezigheid of belangstelling gemeen (afgezien van kinderen)? Iets wat jullie nu en in de toekomst graag samen willen delen – iets wat je graag samen doet of samen beleeft Of het gaat om samen koken, in de tuin werken, dicht tegen elkaar aan liggen, een avondje uit. Samen iets doen waar je naar uitkijkt, waar je je goed bij voelt vaker doen, kan het begin van meer verbondenheid zijn.


1

deel deze tip

Tip 264 - Maak een lijst met dingen die je partner voor je kan doen

Afgelopen week was ik samen met mijn partner in het theater en keken we naar de voorstelling 'Dichterbij', welke geproduceerd is door het gezelschap 'Psychologie in Theater'. Echt een aanrader om met je partner naartoe te gaan. Ze maken op ludieke wijze duidelijk wat er vaak gebeurd als er gedoe is binnen een relatie, maar geven ook veel tips in hoe hier mee om te gaan.

Eén van de tips was het maken van een lijst met tien dingen die je partner voor je kan doen. Maak deze lijst afzonderlijk van elkaar voordat je bijvoorbeeld naar bed gaat. Bekijk elkaars lijst de volgende ochtend en zoek minimaal 1 actie uit die uitvoerbaar voelt voor die dag.
Verras elkaar!
Het kunnen de kleine dingen zijn die het leven aangenamer maken.

Veel plezier.


1

deel deze tip

Tip 265 - Versterken van de verbinding

Versterken van de verbinding
Bedenk een ritueel moment in je relatie dat je iedere dag kunt uitvoeren en waarmee je aan je partner kunt laten zien hoe belangrijk hij/zij voor je is. Dat kan iets heel kleins zijn, zoals je partner echt met aandacht begroeten als hij/zij thuiskomt. Stel dit voor aan je partner en bespreek dit met elkaar. Probeer dit te integreren wanneer je partner er positief op reageert.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 266 - Hou je eigen leven, 1

Een van de vragen die ik regelmatig krijg is: “hoe houden we het nu leuk samen?” Daar zijn natuurlijk veel antwoorden op te geven. Een daarvan is: hou ook je eigen leven. Onthoud dat je vrienden en vriendinnen hebt. Of als je die niet hebt, maak er werk van ze te krijgen. Waarom? Je hebt dan een stukje van jezelf, iets dat je blij maakt en waar je nieuwe energie, ideeën en inspiratie kunt opdoen. Dit neem je weer terug de relatie in, waardoor het daar ook weer kan zorgen voor inspiratie, meer energie en nieuwe ideeën. Je hebt elkaar iets te vertellen over je nieuw opgedane ervaringen.


1

deel deze tip

Tip 267 - Gehechtheidsbehoeften

Welke hechtingsbehoeften heb jij in de relatie. In het onderstaande lijstje kun je eens kijken welke op jou van toepassing zijn:

* te worden geaccepteerd zoals ik ben
* door jou te worden bevestigd
* dat je goede dingen over me denkt
* dat ik me dicht bij je voel
* dat ik me gewaardeerd voel door je en belangrijk ben voor je
* dat ik me door jou bemind voel
* dat ik het gevoel heb dat ik iets positiefs aan je leven bijdraag
* dat ik me erkend en gewaardeerd voel om mijn inspanningen
* dat ik me gerustgesteld voel
* dat ik weet dat je voor me klaarstaat
* te worden getroost
* dat ik me veilig voel
* dat je me liefkoost en vasthoudt


1

deel deze tip

Tip 268 - Relatietherapie met paarden

De sessies die ik geef tussen mijn paarden zijn ontzettend mooi en zo waardevol.
De paarden laten juist dat gene zien wat meestal onder de oppervlakte blijft. Door het ongeziene zichtbaar te maken komt de kern boven.

Een paard is puur en reageert o.a. op verbinding en veiligheid en laat nu juist dat gene zijn wat vaak niet meer aanwezig is binnen een relatie. De paarden zijn confronterend maar juist daardoor wordt het duidelijk wat er nodig is.

Door een afgestemd programma kan er o.a. weer fijn gecommuniceerd worden, is er meer openheid, komt er verlichting en lukt het weer om MET elkaar te leven in plaats van langs elkaar.

Dit zijn sessies om nooit meer te vergeten!!


1

deel deze tip

Tip 269 - Relatie is een werkwoord

Men denkt vaak dat een relatie vanzelf hoort te gaan. Niks is minder waar. Een relatie is ontzettend hard werken en hulp vragen om de relatie weer goed te willen krijgen is een teken van kracht.

Doordat jullie hulp inschakelen gaan jullie merken dat patronen verbroken worden en dat daardoor:
- De communicatie wordt verbeterd.
- Er meer openheid ontstaat.
- De verbinding weer gemaakt wordt.
- Dat er weer plezier is binnen de relatie
- Dat je weer MET elkaar gaat leven.
- Enz.
Dat is toch heel erg fijn!


1

deel deze tip

Tip 270 - Positieve acties

Maak eens een lijstje met dingen waarvan je weet dat je partner dat waardeert en die je voor je partner kan doen.
Bijvoorbeeld:
-Iets koken waarvan je weet dat hij/zij het heel lekker vindt.
-Een klein cadeautje kopen waarvan je weet dat je partner dat graag wil hebben.
-De ander uit laten slapen na een drukke week.
-Je partner verrassen met een leuk uitje.
-Zo maar een lief of sexy appje sturen.

De mogelijkheden zijn eindeloos.
In de dagelijkse drukte wil het er nog wel eens bij inschieten om gewoon iets aardigs te doen voor je partner. En je kan natuurlijk wachten totdat je partner iets liefs voor jou doet maar waarom zou jij niet de eerste stap doen!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 271 - Dank je wel

Zeg jij wel eens dank je wel tegen je partner?

Gewoon zo maar, je partner bedanken voor iets wat hij/zij gedaan heeft of alleen al voor aanwezig zijn. Dank je wel dat je er bent voor me.

Dankbaarheid is een goede gewoonte die er voor zorgt dat je je gelukkiger en blijer voelt.


1

deel deze tip

Tip 272 - Complimenten

Complimenten
Opdracht:
Is het geven en ontvangen van complimenten voor partner heel belangrijk zijn en is dat iets waar jij moeite mee hebt? De volgende oefening kan helpen om dit te leren. Door zo de 'liefdestaal "van je partner te leren spreken kan het zijn dat er meer verbinding komt en je partner zich meer door jou geliefd voelt.

Breng de dingen die je waardeert aan de ander op een verbale manier tot uiting.
1. Maak een lijstje met de dingen die je positief vindt aan de ander. Vul deze lijst de komende weken aan met dingen die je opmerkt.

2. De klachten over de dingen die je niet leuk vind hou je voorlopig even voor je .

3. Druk twee x per week je waardering voor iets wat jij als positief hebt ervaren uit.

4. Als je een compliment ontvang deze en zeg dank je, Geef niet direct een compliment terug en wimpel het niet weg.

Doe dit twee maanden. Dit hoe je minimaal twee maanden vol en kijk of het verbetering brengt. Brengt het verbetering dan ga je door. Zo niet dan stop je.


1

deel deze tip

Tip 273 - Maak tijd voor elkaar

Maak tijd voor elkaar, dat is onverdeelde aandacht voor de ander. En dat is keuzes maken in je agenda. Elke week minimaal 2 uur doorbrengen met je partner en iets doen wat je allebei fijn vindt!


1

deel deze tip

Tip 274 - De liefde

"De liefde geeft alleen zichzelf en put ook uit zichzelf alleen. De liefde neemt niet in bezit en wil ook niet in bezit genomen worden: want de liefde is zichzelf genoeg".
Kahlil Gibran

Jeanine

1

deel deze tip

Tip 275 - Koester de verschillen

“A great marriage is not when the ‘perfect couple’ comes together.
It is when an imperfect couple learns to enjoy their differences.”
– Dave Meurer

Probeer elkaar niet te veranderen maar koester de verschillen en accepteer dat je allebei niet perfect bent. Vul elkaar aan in plaats van elkaar aanvallen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 276 - Relaties hebben warmte nodig

Relaties hebben warmte nodig. En zachtheid, ontspanning en plezier. Niet elke minuut van elke dag, maar wel op de meeste dagen.

Want dat onderscheid goede relaties van moeizame relaties. En daar kunnen jullie actief iets in doen samen.

Lief zijn voor elkaar
zoveel mogelijk uit het oordeel blijven
zo min mogelijk klagen
je dankbaarheid uitspreken
je partner dagelijks een compliment geven
elkaar dagelijks knuffelen
naar elkaar verhalen luisteren en vragen stellen

Zo maar een paar ideetjes om jullie liefde te laten stromen.


1

deel deze tip

Tip 277 - Relatie hack: The One Big Thing

Is.... Vertrouwen

Kan ik erop vertrouwen dat je er voor me bent als ik worstel?
Kan ik erop vertrouwen dat je mij boven je vrienden kiest?
Kan ik erop vertrouwen dat je me respecteert?

Vertrouwen bouw je op door kleine acties en in kleine momenten. Zoals naar elkaar toe bewegen i.p.v. af of tegen, je waardering hardop uitspreken, opscheppen over je partners kwaliteiten en verdiensten, dagelijks 'Ik hou van jou' zeggen.

Dit zijn een aantal voorbeelden van interacties die jij kunt doen om het vertrouwen tussen jou en je partner te verstevigen.

Wat kan jij vandaag nog doen om een steentje bij te dragen?


1

deel deze tip

Tip 278 - Passie

Nieuwsgierigheid is een belangrijke sleutel om in ons zelf, in onze partner en in elkaar geïnteresseerd te blijven. Om de passie in de relatie weer terug te krijgen is nieuwsgierigheid belangrijk.
Nieuwsgierigheid is openheid. Als je nieuwsgierig bent, word je ook bepaald door emotionele openheid en de wens om intimiteit te bereiken. Dit is positief en krachtig gedrag en biedt een mooie kans om de relatie te versterken.


Jeanine

1

deel deze tip

Tip 279 - Huwelijksonderhoud: een APK

In de context van een huwelijk kan een "APK voor je huwelijk" worden gezien als een soort onderhoudscheck, om ervoor te zorgen dat het huwelijk gezond en sterk blijft. Het kan bijvoorbeeld gaan om een periodiek moment waarop je samen met je partner reflecteert op jullie relatie, jullie communicatie, jullie verwachtingen en jullie doelen voor de toekomst.
Een APK voor je huwelijk kan helpen om eventuele problemen of knelpunten tijdig te signaleren en aan te pakken, en zo te voorkomen dat kleine problemen uitgroeien tot grote conflicten. Het kan ook een moment van verbinding en reflectie zijn, waarbij je samen stil staat bij wat jullie relatie zo bijzonder maakt en hoe jullie die nog verder kunnen versterken.


1

deel deze tip

Tip 280 - Hou me vast training

Als dingen niet helemaal lekker lopen in je relatie, wacht dan niet te lang om er samen iets mee te gaan doen.
Je hoeft niet gelijk in therapie, overweeg ook eens om een Hou me vast training te volgen. Dat is een soort APK voor je relatie waarin je gegroeide patronen leert onderkennen en ombuigen. Google maar eens op EFT en Hou me Vast, dan zie je waar het aangeboden wordt.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 281 - Vergeet je partner niet

Als er kinderen komen, kan het makkelijk gebeuren dat alles om de kinderen draait. De zorg, de aandacht, de gesprekken. Toch is het belangrijk om elkaar niet te vergeten. De kinderen gaan uiteindelijk hun eigen weg en dan is het wel heel fijn als je nog steeds een goede band hebt met je partner. Dus vergeet je partner niet!


1

deel deze tip

Tip 282 - Alsjeblieft, luister alleen maar naar me

Luisteren

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij adviezen te geven,
dan doe je niet wat ik vraag.

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij te vertellen waarom
ik iets niet zo moet voelen zoals ik het voel,
dan neem je mijn gevoelens niet serieus.

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij denkt dat je iets moet doen
om mijn problemen op te lossen,
dan laat je mij in de steek
hoe vreemd dat ook mag lijken.

Misschien is dat de reden waarom
voor sommige mensen bidden werkt, of de natuur
omdat zij niets terugzeggen en geen adviezen geven
of proberen dingen voor je te regelen.
Zij luisteren alleen maar en vertrouwen erop
dat je er zelf wel uitkomt.

Dus, alsjeblieft, luister alleen maar naar me
en probeer me te begrijpen.
En als je wilt praten, wacht dan even
en ik beloof je dat ik op mijn beurt
naar jou zal luisteren.

Leo F. Buscaglia


1

deel deze tip

Tip 283 - Gedicht over Vriendschap van Hafiz

Vriendschap

Je kunt het naar je zin hebben
als je alleen gaat
maar samen met anderen ga je verder, sneller.

Iemand die vrolijk alleen op weg is naar de grenspost
om tol te betalen
zal met een nog lichter hart gaan
als hij samen met vrienden is.
Elke profeet koos metgezellen uit.

Een muur die alleen staat is nutteloos.
Maar zet drie of vier muren bij elkaar
en ze dragen een dak
en houden het graan droog en veilig.

Als inkt bij de pen komt
kan het blanke papier iets vertellen.

Biezen en rietstengels moeten gewoven worden
om nuttig te zijn als mat.
Als ze niet vervlochten waren
zou de wind ze wegblazen.

Zo heeft God zijn schepselen samengebracht
en ze vriendschap gegeven.

Hafiz


1

deel deze tip

Tip 284 - Wat voor partner wil je zijn?

Bedenk eens wat voor partner je wil zijn? En ben je dat ook?
Je kan een lijstje maken van eigenschappen die je belangrijk vindt om te zijn als partner.
Denk aan dingen als: attent, geïnteresseerd, betrokken, vrolijk, sexy, aardig, zelfstandig, spontaan....
Neem je voor om de komende tijd aandacht te geven aan die eigenschappen die je misschien wat verwaarloosd hebt als partner.1

deel deze tip

Tip 285 - 5 Relatie tips

1. Kus elkaar gedag
Het gevoel dat de ander er voor je is, is volgens de bekende relatietherapeut Sue Johnson het allerbelangrijkst in een relatie. Met kleine gebaren kun je je partner de boodschap geven dat je hem of haar echt ziet. Kus elkaar gedag, begroet elkaar als je thuiskomt, raak elkaar aan. Bedank je partner voor dat kopje koffie, en luister en reageer als hij of zij iets vertelt.

2. Kijk nooit op je partner neer
Van alle soorten ruziegedrag is minachting tonen het áller slechtst voor je relatie, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse John Gottman naar het gedrag van honderden koppels. Van de stellen waarvan één of beide partners op de ander neerkeek, was de kans het grootst dat ze uit elkaar zouden gaan. Minachting ondermijnt respect, en zonder respect kun je geen liefde hebben.

3. Zie jezelf als geluksvogel
Succesvolle stellen vergroten de positieve eigenschappen van hun partner uit en maken de negatieve punten minder belangrijk, aldus diezelfde John Gottman. Deze koppels koesteren wat ze hebben, en beschouwen zichzelf als geluksvogels.

4. Heb ‘mini-seks’
Seks is goed voor je relatie. Maar onderzoek wijst uit dat veel vrouwen vooral seks hebben om hun partner een plezier te doen, niet omdat ze er zelf lol aan beleven. Volgens seksuologen kun je weer meer plezier terugbrengen in je seksleven door de lat veel lager te leggen. Tegen elkaar aanliggen en strelen hoort ook bij seks en versterkt je gevoel van intimiteit. Dan merk je vanzelf wel of jij en je partner zin krijgen in meer. Of niet, en dat is ook prima.

5. Geef niet te snel op
Moeilijke momenten horen erbij. Onderzoek wees uit dat ongeveer twee derde van de stellen die in een crisis zat, vijf jaar later gewoon weer blij was met elkaar. Of ze in die tijd nu actief aan hun relatie hadden gewerkt, hun verwachtingen over de relatie wat hadden bijgesteld of de problemen gewoon hadden uitgezeten: het bleek allemaal te werken. Geef het soms ook gewoon een beetje (hoopvolle) tijd! M@


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 286 - Love them for who they are today...

not for who they can become.

Het is niet jouw taak om ze te fixen. Het is niet jouw taak om ze op te voeden. Of ze te bewerken en kneden tot de persoon die beter bij jouw doelen, behoeften of belangen past.

Een liefdevolle relatie begint ermee dat je de ander volledig accepteert. Met alles er op en eraan. Precies zoals ze NU zijn en niet zoals ze zouden moeten zijn.

We zijn vaak vooral bezig met de verschillen en willen de ander veranderen. Dat geeft niet alleen spanning voor beiden maar zorgt er uiteindelijk ook voor dat er onvoldoende eigenheid en veiligheid zal worden ervaren.

Wanneer we een onvoorwaardelijke JA voelen van onze partner en in hun gedrag ervaren dat we in de basis goed zijn zoals we zijn, dan maakt dat de weg vrij voor persoonlijke ontwikkeling vanuit vrijheid en autonomie gekozen. En niet vanuit dreiging, dwang of manipulatie opgelegd.

Houden van je partner hoe ze vandaag zijn, en niet hoe ze in de toekomst kunnen worden voorkomt teleurstelling en frustratie.


1

deel deze tip

Tip 287 - Ga het 90 dagen experiment aan.

‘I’m not your guru.’
Dit is een documentaire op Netflix over een van de bekendste coaches in de wereld, Tony Robbins.
Honderden mensen komen naar zijn events voor de vibe en zijn motiverende woorden.
Hier en daar pikt hij mensen uit het publiek om hun problemen ‘on the spot’ op te lossen.
Mensen die depressief zijn hebben na het gesprek met hem weer hoop.
Mensen die medelijden met zichzelf hebben zet hij, op een oprechte en effectieve wijze, aan het denken.
Tony weet feilloos zijn vinger op de zere plek te leggen en is niet bang daar ook nog even in te gaan poeren.
Hij zegt alles recht voor zijn raap. Wat anderen denken, zegt hij.
Hij heeft een keer een jonge man in zijn publiek gehad, die klaagde over zijn relatie. Kort gezegd: zijn vriendin zat altijd te zeiken als hij ’s avonds wilde gaan spelen met zijn band. Ze probeerde hem heel vaak thuis te houden. Hij voelde zich beperkt in zijn vrijheid en overwoog bij haar weg te gaan.
Eerst hoorde Tony zijn verhaal aan en hij begreep zijn frustratie.
De jongen had misschien gehoopt dat hij het met hem eens zou zijn, maar Tony deed iets verrassends. Hij zei tegen de jongen: “Ik wil dat je nu doet alsof je je vriendin bent en ik ga je een paar vragen stellen.” Tony sprak de jongen aan met de naam van zijn vriendin en stelde vragen als: “Hoe voel je je als hij jou alleen thuis laat? Voel jij je geliefd in jullie relatie? Wat denk je dat je partner van jou vindt? “
De uitkomst was dat zijn vriendin zich in de steek gelaten voelde. Ze wilde graag tijd met hem doorbrengen, maar had het gevoel dat hij liever bij zijn vrienden was dan bij haar en daar was ze verdrietig over.
Tony zei tegen de jongen: “Investeer de komende 90 dagen nou eens echt in je relatie. 90 dagen maar. Dat is niet te veel gevraagd. Behandel haar als een prinsesje. Praat met haar, help haar, geef haar wat ze nodig heeft. Laat haar voelen dat zij de belangrijkste is in je leven. Als je dat consequent blijft doen, garandeer ik je dat zij tegen jóu zal zeggen: “Joh, ga lekker naar de band.” Twee, drie keer per week, ja, dat kan gewoon. Weet je waarom? Omdat, als puntje bij paaltje komt, zij voelt dat je haar belangrijk vindt en je ook graag bij haar wilt zijn.”
De jongen deed het.
In een filmpje zag je dat ze maanden later nog steeds bij elkaar waren en super gelukkig waren samen. Hun relatie was veel fijner en stabieler geworden. Ze waren Tony heel dankbaar voor zijn woorden.
Die 90 dagen die Tony noemde, die komen niet zomaar uit de lucht vallen.
Het is bekend dat veranderingen van gewoonten een tijdje duren voordat ze echt in je brein ingesleten zijn. Zo’n 60 dagen heb je nodig om het te laten beklijven. Voor de een zal het wat langer duren als voor de ander, vandaar die 90 dagen.
Kun jij het opbrengen om 90 dagen in je relatie te investeren en de ander op nr. 1 te zetten?


1

deel deze tip

Tip 288 - Dating Differently

Planning a date. Making time for eachother. It is incredibly important to do. Yet, not always easy when you have jobs, children, a household to run, a busy social life and other fun things and obligations. So planning a date may feel like a lot of hassle: organising a babysitter, reservations at a restaurant or theatre.

But no need: how about a good date in your own home?

Set the intention of a date at home. Agree upon a few things: no TV, no phones (put the sound on silent) and what you are going to do together.

Will you cook together? Do a little winetasting on your sofa, look through old photographs together, play a board game or a whole load of them, read each other poems, either written by you or by someone else. Ask eachother about old times, really ask and be interested. Difficult to come up with questions? There are several relationship conversation starters games, which can be both fun and edifying! Listen to music, dance together. There is so much more to explore together! Time for each other will really make you appreciate eachother more, increase the sense of good times together, which will make you better equipped for hard times, if they were to come your way. Will you give it a go?


1

deel deze tip

Tip 289 - Boekentip: You are the one I have been waiting for

A ground-breaking approach for practicing courageous love and resilient intimacy—from the creator of Internal Family Systems therapy

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 290 - Synchroniseren

Kijk eens of je je partner, bij het elkaar weer zien na een werkdag, wat langer kan vasthouden. Zonder woorden, dicht tegen elkaar aan staan.
Op deze manier worden jullie ritmes, jullie zenuwstelsel, weer aan elkaar aangepast. Je synchroniseert je als het ware met de ander.
Vaak proberen we contact en verbinding te maken met woorden. Probeer het eens op deze manier, fysiek in plaats van mentaal. Deze manier van verbinden is sterk. Sterker dan met woorden.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 291 - Begrip, medeleven en vertrouwen

Begrip, medeleven en vertrouwen zijn essentieel in iedere relatie

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 292 - Vriendschap

De meeste relaties beginnen met vriendschap. Sympathie en empathie zijn
kenmerkend voor vriendschap.
Onder vrienden kun je jezelf zijn en word je niet veroordeeld om wat je zegt en doet.
Dit zo houden is een kunst!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 293 - Wees alsjeblieft aardig voor vrouwen en meisjes

Het is noodzakelijk voor een goede en duurzame en gedenkwaardige relatie.Voor elk van de partijen die een goede romantische relatie hebben, maken respect voor de mening en suggesties, eerlijkheid, verraad en geen leugens vertellen de relatie mooi en aantrekkelijk.
Laten we aardig voor elkaar zijn en genieten van de dagen die we hebben en mooi leven, de enige en meest onvergelijkbare zegen van de goede God die ons is gegeven is liefde, laten we liefde respecteren.

Ik ben een 33-jarige man en ik ben nog niet getrouwd omdat ik zeg dat er in het huwelijksleven van elke man of vrouw een speciaal persoon is die voor hem is en dat hij alleen met die persoon zou moeten leven, daarom ben ik nog steeds dat meisje dat
Ik heb degene die mijn lot is nog niet gevonden, maar ik weet dat ik hem snel zal vinden omdat hij mijn ware en ware liefde is. Als ik nog niet getrouwd ben, geloof me, ik zei een reden, de volgende reden was dat ik het mezelf nooit toestond.
En ik sta mezelf niet toe om met iemands leven te spelen en het zuivere hart van die persoon te breken, nooit. Wees alsjeblieft aardig voor vrouwen en meisjes en behandel ze met gevoelens. Vrouwen hebben een tedere en gevoelige ziel, op geen enkele manier.
Speel niet met de gevoelens van een meisje of vrouw, ze zullen van binnenuit worden vernietigd, en weet dat als je echt een vrouw of meisje met je hart wilt, ze elk moment mooi voor je zal maken,, veel plezier dag

Mr.Nima

1

deel deze tip

Tip 294 - De positieve kanten

Binnen een liefdesrelatie vinden partners het fijn als de ander je ziet en waardeert.
Helaas komt het nogal eens voor dat partners zich niet meer gezien, onbegrepen en steeds eenzamer in de relatie voelen. Om uit deze situatie te komen, doen partners vaak allerlei dingen om maar niet de pijn van ‘het niet gezien’ worden te voelen. Sommige trekken zich terug, anderen gaan juist in de verwijtstand staan, er is een groep die gaat pleasen en dan is er nog een categorie die hoopt dat de situatie vanzelf verbetert.

Het trieste is, dat al deze strategieën vaak het omgekeerde resultaat opleveren.
Bij relatieproblemen ligt de focus van beide partners vaak op wat de ander verkeerd doet. Daardoor lukt het niet meer zo goed om ook nog oog te hebben voor allerlei andere kanten. Om dit patroon te kunnen doorbreken is het van belang om in ieder geval te leren weer nieuwsgierig te zijn naar elkaar, de ander weer te gaan zien en waarderen. Je open te stellen voor alle positieve kanten van elkaar.


1

deel deze tip

Tip 295 - 90 dagen investeren in je relatie

‘I’m not your guru.’

Dit is een documentaire op Netflix over een van de bekendste coaches in de wereld, Tony Robbins.

Honderden mensen komen naar zijn events voor de vibe en zijn motiverende woorden.

Hier en daar pikt hij mensen uit het publiek om hun problemen ‘on the spot’ op te lossen.

Mensen die depressief zijn hebben na het gesprek met hem weer hoop.

Mensen die medelijden met zichzelf hebben zet hij, op een oprechte en effectieve wijze, aan het denken.

Tony weet feilloos zijn vinger op de zere plek te leggen en is niet bang daar ook nog even in te gaan poeren.

Hij zegt alles recht voor zijn raap. Wat anderen denken, zegt hij.

Hij heeft een keer een jonge man in zijn publiek gehad, die klaagde over zijn relatie. Kort gezegd: zijn vriendin zat altijd te zeiken als hij ’s avonds wilde gaan spelen met zijn band. Ze probeerde hem heel vaak thuis te houden. Hij voelde zich beperkt in zijn vrijheid en overwoog bij haar weg te gaan.

Eerst hoorde Tony zijn verhaal aan en hij begreep zijn frustratie.

De jongen had misschien gehoopt dat hij het met hem eens zou zijn, maar Tony deed iets verrassends. Hij zei tegen de jongen: “Ik wil dat je nu doet alsof je je vriendin bent en ik ga je een paar vragen stellen.” Tony sprak de jongen aan met de naam van zijn vriendin en stelde vragen als: “Hoe voel je je als hij jou alleen thuis laat? Voel jij je geliefd in jullie relatie? Wat denk je dat je partner van jou vindt? “

De uitkomst was dat zijn vriendin zich in de steek gelaten voelde. Ze wilde graag tijd met hem doorbrengen, maar had het gevoel dat hij liever bij zijn vrienden was dan bij haar en daar was ze verdrietig over.

Tony zei tegen de jongen: “Investeer de komende 90 dagen nou eens echt in je relatie. 90 dagen maar. Dat is niet te veel gevraagd. Behandel haar als een prinsesje. Praat met haar, help haar, geef haar wat ze nodig heeft. Laat haar voelen dat zij de belangrijkste is in je leven. Als je dat consequent blijft doen, garandeer ik je dat zij tegen jóu zal zeggen: “Joh, ga lekker naar de band.” Twee, drie keer per week, ja, dat kan gewoon. Weet je waarom? Omdat, als puntje bij paaltje komt, zij voelt dat je haar belangrijk vindt en je ook graag bij haar wilt zijn.”

De jongen deed het.

In een filmpje zag je dat ze maanden later nog steeds bij elkaar waren en super gelukkig waren samen. Hun relatie was veel fijner en stabieler geworden. Ze waren Tony heel dankbaar voor zijn woorden.

Die 90 dagen die Tony noemde, die komen niet zomaar uit de lucht vallen.

Het is bekend dat veranderingen van gewoonten een tijdje duren voordat ze echt in je brein ingesleten zijn. Zo’n 60 dagen heb je nodig om het te laten beklijven. Voor de een zal het wat langer duren als voor de ander, vandaar die 90 dagen.

Kun jij het opbrengen om 90 dagen in je relatie te investeren en de ander op nr. 1 te zetten?

Het is op zijn minst een interessant experiment.

Want dat doen we eigenlijk nooit hé, de ander zo lang centraal stellen? We zijn toch bang om onszelf weg te cijferen, de ander te veel macht te geven en ons achtergesteld te voelen.

Maar wauw.. wat een impact had het op de relatie van die jongeman en zijn vriendin.

Hoe zou het voor jou zijn om dit experiment aan te gaan?


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 296 - Mirror

A relationship involves two people, and both share responsibility for the dynamics that arise. Importantly, the dynamics in your relationship often mirror aspects within yourselves. For instance, if your partner's extensive criticism affects you deeply, there's a good chance you have a critical inner voice too. Couples therapy provides a unique opportunity to address these dynamics and work on your inner conflicts. In a successful couples therapy, you gain valuable insights not only about your relationship but also about yourself.


1

deel deze tip

Tip 297 - Balans tussen geven en nemen

Balans:

Als de balans tussen geven en nemen zoek raakt dan dreigt een relatie te eindigen; zorg ervoor dat je naast de liefde , de aandacht en het respect geven in een relatie zelf ook die factoren neemt/ ontvangt, dan blijft er een evenredigheid bestaan in de relatie.


1

deel deze tip

Tip 298 - Talen van de liefde

Voelt het alsof de liefde die je geeft niet bij de ander aankomt? Voel je zelf ook geen liefde van de ander?
Een goed begin kan zijn om samen jullie talen van de liefde te ontdekken. Het is net als een speektaal: als je steeds arabisch tegen je partner spreekt terwijl hij/zij alleen Nederlands verstaat dan kunnen je praten wat je wilt maar het gaat weinig positief effect hebben.
Ik moedig je aan je eigen taal van de liefde te ontdekken en daarna die van j partner. Daarna neem je de tijd en de moeite om de taal van de ander te leren. Een taal leren, weet ik uit ervaring, dat kost tijd. Wat ik ook weet is dat het veel goeds en moois kan opleveren.

Boek: De vijf talen van de liefde. Door Gary Chapman


1

deel deze tip

Tip 299 - Hold me tight Sue Johnson

The book by Sue Johnson " Hold me tight" is a fascinating and easy to read book.

It's talks about the patterns we can get trapped in when we are afraid to lose our connection with eachother.
Johson describes 4 different patterns, which help you to discern your own relationship pattern and she offers some interesting exercises for you to do.

Would you like help to get out of the pattern you are in? Do contact me!


1

deel deze tip

Tip 300 - Eigenheid en verbinding

Het vinden van een zekere balans tussen eigenheid en verbinding in je relatie is van wezenlijk belang. Dat doe je door dingen samen te doen en soms dingen voor jezelf te doen. Door dingen te delen en soms voor jezelf te houden. Door je eigen keuzes te maken en soms te overleggen en af te stemmen.
Ga eens na wat eigenheid voor jou betekent.
Om je eigenheid te vergroten of te behouden zijn de volgende dingen essentieel;
o Kennen van je behoeften
o Weten hoe je je behoeften duidelijk kunt maken
o Weten waar je grenzen liggen
o Respectvol met je eigen behoeften en die van je partner omgaan


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 301 - Blijf vragen stellen

Het is ontzettend belangrijk om geïnteresseerd te blijven en voortdurend vragen te stellen aan je partner of de mensen om je heen. Vaak denken we dat we de ander goed kennen, maar vergeten we te controleren en te vragen of we het wel juist zien.

Door nieuwsgierig te blijven en vragen te blijven stellen, verdiep je de band en het begrip tussen elkaar. Het is gemakkelijk om aan te nemen dat we iemand goed kennen, maar door regelmatig vragen te stellen, kunnen we nieuwe inzichten ontdekken en onze band versterken. Hier zijn een paar redenen waarom het belangrijk is om nieuwsgierig te blijven en betrokken te zijn in gesprekken:

Vermijden van aannames: Aannames kunnen leiden tot misverstanden en miscommunicatie. Door regelmatig vragen te stellen, kun je eventuele misvattingen verduidelijken en ervoor zorgen dat je een nauwkeurig begrip hebt van de gedachten, gevoelens en perspectieven van de ander.

Echte interesse tonen: Het stellen van vragen laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in de ander en waarde hecht aan hun ervaringen. Het stelt hen in staat om gehoord en begrepen te voelen, wat vertrouwen en openheid in jullie relatie bevordert.

Ontdekken van nieuwe dieptes: Mensen zijn voortdurend in ontwikkeling en er valt altijd meer te leren over iemand. Door vragen te stellen, kun je nieuwe interesses, dromen en ambities ontdekken die in de loop der tijd zijn ontstaan. Dit kan leiden tot boeiende gesprekken en gedeelde ervaringen.

Empathie opbouwen: Het stellen van vragen helpt je om jezelf in de schoenen van de ander te plaatsen en hun emoties en ervaringen op een dieper niveau te begrijpen. Deze empathie versterkt jullie band en stelt je in staat om ondersteuning en aanmoediging te bieden wanneer dat nodig is.

Betekenisvolle verbindingen creëren: Betekenisvolle relaties zijn gebaseerd op wederzijds begrip en verbinding. Door vragen te stellen, creëer je mogelijkheden voor betekenisvolle gesprekken die verder gaan dan oppervlakkige interacties. Dit kan leiden tot een diepere band en een bevredigende relatie.

Onthoud dat het stellen van vragen niet alleen gaat om het verzamelen van informatie, maar ook om actief luisteren en betrokken zijn in doordachte gesprekken. Dus, de volgende keer dat je in contact komt met je partner of de mensen om je heen, neem even de tijd om vragen te stellen en oprecht geïnteresseerd te zijn. Je zult misschien verrast zijn door de nieuwe inzichten en verbindingen die ontstaan.


1

deel deze tip

Tip 302 - Als ik nou jou

Als ik nou jou
in deze barre
wereldkou
omarmen zou

en jij zou mij
wij allebei
elkaar verwarmen
met onze armen

~ Boudewijn Betzema ~


1

deel deze tip

Tip 303 - Zorg goed voor je zelf.

Naast het dingen samen doen, is het essentieel om goed voor jezelf te zorgen. Geef eerlijk aan wat je nodig hebt, wat je voelt, geef je grenzen aan. Geef eens antwoord op de volgende vraag;
Wat is op dit moment mijn belangrijkste behoefte in onze relatie?
o Ik wil meer tijd voor mezelf
o Ik wil zeggen wat ik fijn vind tijdens het vrijen
o Ik wil vaker het initiatief nemen om iets met mijn partner te doen
o Ik wil vaker open zijn over wat ik meemaak
o Ik wil vaker open zijn over wat ik voel
o …………………………………
In een vliegtuig moet je ook eerst je zuurstofmasker opzetten voordat je anderen kunt helpen. Als je veel doet wat je eigenlijk niet wilt, als je vaak over je grenzen gaat, ga je zegeltjes sparen. Daardoor word je mopperig, cynisch, kortaf, je gaat verwijten maken. Met als gevolg dat je bij een kleine irritatie kunt ontploffen.


1

deel deze tip

Tip 304 - Oefening voor verbinding

Ga terug naar een moment waarop je tevreden was en je verbonden voelde met je partner.
• Wat deden jullie op dat moment?
• Wat deed jij waarover je tevreden bent?
• Wat deed je partner waarover je tevreden bent?
• Wat deden jullie samen waarover je tevreden bent?
• Hoe behandelde jij jezelf op dat moment?
• Hoe behandelde jij je partner op dat moment?
• Wat uit deze situatie wil je blijven doen om je verbonden te voelen binnen de relatie?
• Op welke momenten voel jij je nu verbonden met je partner?
• Op welke momenten voel jij je minder verbonden met je partner?
• Wat doe jij wat zorgt voor een gevoel van verbondenheid met je partner?
• Wat doet je partner wat zorgt voor een gevoel van verbondenheid?
• Wat wil je blijven doen om je verbonden te blijven voelen met je partner?


1

deel deze tip

Tip 305 - Succesfactor voor een goede relatie

We willen allemaal graag een fijne relatie, maar vanzelf gaat het niet. Er zijn een aantal factoren die er toe bij kunnen dragen. Hier volgt er één:

Wederzijds respect: kun je beiden autonoom functioneren, kun je verschillen accepteren, rekening houden met elkaars gevoelens. Heb je geen behoefte je partner te veranderen, heb je niet continu kritiek? Wie respect toont, luistert en neemt de ander serieus. Dat betekent niet dat je het altijd eens hoeft te zijn maar op een respectvolle manier verschillen in denken of doen kunnen accepteren of tolereren.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 306 - Succesfactor voor een goede relatie

We willen allemaal graag een fijne relatie, maar vanzelf gaat het niet. Er zijn een aantal factoren die er toe bij kunnen dragen. Hier volgt er één:
Emotionele saamhorigheid: het kunnen delen van gevoelens, liefde tonen en samen dingen doen. Het laten zien hoeveel je van elkaar houdt, graag bij elkaar willen zijn, het gevoel van verbondenheid. Het betekent niet dat je alles samen moet doen, het betekent dat er een 'wij' gevoel is en dingen gedeeld kunnen worden.


1

deel deze tip

Tip 307 - eenvoudige oefening om jezelf te voelen

We zijn vaak geneigd met je aandacht bij de ander te zijn, je op de ander te richten.
Deze oefening helpt je om je aandacht bij jezelf te brengen.
Doe ieder samen deze oefening en wissel na elkaar uit wat je hebt ervaren.
De ervaringen kunnen heel verschillend zijn. We zien immers uniek in hoe we iets beleven.

Maak met je rug contact met je stoel
Plaats je voeten op heupbreedte, je tenen wijzen vooruit.
Op iedere uitademing duw je je hielen heel licht iets naar de grond.
Op iedere inademing laat je dit weer los.
Doe dit 30x en merk op hoe je er nu bij zit.1

deel deze tip

Tip 308 - Samen oefenen

Verzanden jullie in ruzies en lelijke woorden over en weer. Dat breekt je gevoel van eigenwaarde en je positieve gevoel naar de ander toe af.
Lukt het nog niet om dit te doorbreken probeer dan deze oefening:

Zoek elke dag iets wat je waardeert in de ander hoe klein ook. In het begin kan het lastig zijn maar het kan een leuke sport worden om elke keer iets anders te vinden.

Stap twee: ga samen zitten en kijk elkaar in de ogen (kan op de lachspieren werken) en vertel elkaar dan om de beurten wat je waardeert deze dag aan de ander. Laat het even zakken voordat de ander vertelt.
Elke dag een waardering zal zeker positieve uitwerking hebben.


1

deel deze tip

Tip 309 - Boekentip

Hoe heb ik je lief van Piet Weisfelt, in dit boek wordt beschreven wat de betekenis van liefde is en hoe we de liefde vorm kunnen geven in onze dagelijkse leven. Liefde is een energie met een grote helende kwaliteit en het is onze kern, een kern die ons verbindt.


1

deel deze tip

Tip 310 - Boekentip

Van elkaar houden zonder jezelf te verliezen van Hal en Sidra Stone, dit praktische en inspirerende boek laat je zien hoe we de magie in onze relatie kunnen houden en hoe we ons kunnen openstellen voor de lessen die de relatie ons kan leren.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 311 - Blijf nieuwsgierig naar elkaar

Ben je al wat langer samen, dan ontstaat vaak het idee dat je elkaar door en door kent. Het risico daarvan is dat je in plaats van te vragen naar elkaars gedachten en gevoelens, die voor elkaar invult. Met misverstanden, teleurstellingen en relatietwijfel tot gevolg.

Bijvoorbeeld: je vindt je partner erg stil en denkt: hij zal wel weer te hard werken. Je hamert erop dat hij vroeger moet stoppen en naar huis komt. Maar in werkelijkheid heeft hij veel stress van zijn werk. Hij krijgt door jouw opmerkingen het gevoel dat hij het thuis ook al niet goed kan doen en trekt zich steeds verder terug. Jij bent teleurgesteld, hij ervaart onbegrip.

Stop met aannames, blijf nieuwsgierig naar elkaar, vraag wat de ander bezighoudt. Blijf nieuwsgierig naar zijn of haar dromen en verlangens, frustraties en angsten. Door daarover te praten vergroot je de liefde.


1

deel deze tip

Tip 312 - meningsverschillen binnen een relatie

Binnen je relatie is het gezond dat er meningsverschillen zijn. Dit kan echter soms het gevoel van eenheid wel verstoren. Toch hoeft het hebben van een andere mening niet uit te monden in ruzie. Probeer nieuwsgierig te zijn naar je partner, hoe deze aan dit standpunt komt, en wat de overwegingen hierin zijn. Alleen door beide visies naast elkaar te leggen kan je tot een compromis komen, mocht dat nodig zijn.
Dat is een betere oplossing, dan dat omwille van de vrede de een zich steeds maar aanpast aan de ander. Dat zal de relatie op den lange duur geen goed doen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 313 - Oogcontact

Een goede en betekenisvolle manier om weer met elkaar in contact te komen. In het begin kan het misschien ongemakkelijk voelen.

Hoe doe je dat? Ga samen op een rustige plaats zitten waar niemand jullie stoort. Ga tegenover elkaar zitten. Zorg dat je allebei prettig zit. Spreek met elkaar af dat je elkaar vijf minuten lang in de ogen kijkt.
Jullie mogen niet praten en ook niet staren.
Neem de tijd om elkaar echt in de ogen te kijken en jezelf aan de ander te laten zien. Ontspan je gezicht en laat je ogen zacht worden.
Maak jezelf ontvankelijk voor je partner, laat hem of haar zich met jou verbinden.
Verlaag doelbewust je emotionele barrières. Wees je ervan bewust dat je tegen je eigen gevoelens van weerstand zult aanlopen; merk ze op en houd ze in het achterhoofd.
Bespreek daarna jullie beider ervaringen.
Doe deze oefening een paar keer per week, totdat het elkaar in stilte aankijken warm en uitnodigend aanvoelt.

Anoniem


deel deze tip

Tip 314 - Boekentip

Relaties, hoe doe je dat
Versterk je relatie met inzichten uit EFT

Dit boek geeft inzichten hoe relaties zich ontwikkelen en hoe de situatie waarin jij bent opgegroeid daar invloed op heeft. Hoe je als kind bent gehecht, heeft invloed op je relaties in je verdere leven. Het boek geeft inzichten in je eigen hechtingsstijl en die van je partner , zodat je jullie gedrag leert te begrijpen en negatieve patronen kunt doorbreken.

Anoniem


deel deze tip

Tip 315 - Date night - waarom werkt dat vaak niet

Ik zie stellen die een date night hebben ingevoerd om quality time met elkaar te hebben. Tijd voor elkaar, de relatie nieuw leven inblazen met natuurlijk de hoop op gezelligheid, ontspanning en seks. Een mooi idee. Maar onbedoeld hangen er zoveel verwachtingen aan zo'n avond, om maar niet te spreken dat het ook allemaal op dat moment moet gebeuren. Ongeacht of je zin hebt, ziek of moe bent.
Als de emotionele verbinding tussen de partners ontbreekt belandt deze avond in teleurstelling, ruzie en tranen. Waardoor er meer verwijdering komt. Probeer eerst samen via EFT therapie de negatieve cirkels in kaart te brengen en werk aan de verbinding. Begin met kleine successen en bouw de emotionele relatie uit. Dan ziet date night er ook heel anders uit.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 316 - Luister met je hart

OH JA! DAT IS MIJ OOK OVERKOMEN...

Iemand die je dierbaar is deelt zijn/haar verhaal. Vervolgens kom jij met een oplossing, mening of dat het jou ook is overkomen. In het ergste geval neem je zelfs het verhaal over en gaat het over jou.

Diegene voelt zich allesbehalve gehoord. En juist op dit stuk ga je uit emotionele verbinding, met soms nadelige gevolgen voor je relatie.

Luisteren met een open hart is zo krachtig. Oprechte aandacht en er in stilte voor de ander zijn. Komt bovenstaande je bekend voor of twijfel je wat de ander nodig heeft? Hieronder dan enkele tips wat je kunt zeggen;

- Wat wil je dat ik doe?
- Kun je aangeven wat je hierin nodig hebt van mij?
- Vertel het me maar, ik ben er voor je...

Lukt het jou niet om oprecht jouw aandacht te geven of is luisteren naar elkaar überhaupt niet aan de orde? Kom gerust eens langs in mijn praktijk in Enkhuizen. Kennismaken is kosteloos en vrijblijvend.

Anoniem


deel deze tip

Tip 317 - Wat betekenen jullie voor elkaar?

Ga een verbindend gesprek aan met je geliefde en vertel deze persoon wat hij/ zij voor je betekent. Vraag vervolgens wat jij voor haar/ hem betekent. Ontvang dat wat gezegd wordt als een cadeau en bedank elkaar.deel deze tip

Tip 318 - De relatie voeden

Het zijn de kleine dingen die het doen. We zeggen het zo vaak. Maar passen we het ook toe? In de relatie geldt dat namelijk ook. Als we de relatie blijven voeden met kleine dingen, dan merk je een verschil in dynamiek.

Luisteren naar elkaar, weten waar de ander mee worstelt en daar aandacht aan besteden, laten weten wanneer je blij bent met de ander. We weten het wel, maar in de hectiek van alledag vergeten we het zomaar.

En het maakt een wereld van verschil!

Anoniem


deel deze tip

Tip 319 - Hoe hou je je relatie goed

Doe eens iets voor de ander wat je zelf eigenlijk niet wilt/goed kunt, of wat de ander niet van jou verwacht. Bijv. naar een film gaan die jij niks vind, maar waarvan je weet dat de ander die wel heel leuk vindt. Of naar een attractiepark, waar je vriend heel graag naar toe zou gaan, maar jij hebt daar nooit zin in. Of... leef je uit en denk buiten je kaders om de ander een plezier te doen, zodat dit heel verrassend voor hem/haar is .deel deze tip

Tip 320 - Verbinding in gebrokenheid

Een goede relatie kenmerkt zich niet door de afwezigheid van conflicten, maar kenmerkt zich door de niet aflatende zoektocht naar verbinding temidden van gebrokenheid.
Zoek de verbinding in alles wat bij jou en die ander niet goed gaat. Stel je daarbij kwetsbaar op. Vertel wat je raakt, nodig hebt en luister naar die ander.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 321 - Een romantisch misverstand

Vraag jij je ook weleens af wat dat nou is, romantische liefde? Hoe zijn onze gedachten over liefde en romantiek in ons hoofd gekomen? En zijn ze waar?
Al die romantische idealen werken eerder tegen dan voor ons.

Een zeer bijzonder boek hierover is: Het romantisch misverstand van Jan Drost. Een aanrader voor nieuwsgierige mensen, die nadenken over de liefde.

Anoniem


deel deze tip

Tip 322 - Kiezen voor relatietherapie

Relatie therapie: wanneer kan dat helpen?
Denk je regelmatig: mijn partner begrijpt me niet, ik deel meer met een vriend/vriendin, eigenlijk ben ik liever zonder mijn partner? Dat is het moment waarop je kunt overwegen met een relatietherapeut te gaan praten. Als je dat allebei wilt. Het vraagt een goede motivatie en de bereidheid ook naar je eigen aandeel te kijken. In de therapie is een onderdeel weer de positieve kanten van de ander te (her)ontdekken. Wil je dat, dan kan de therapie helpen om weer opnieuw leven te blazen in de relatie.deel deze tip

Tip 323 - Wie goed doet, goed ontmoet

Wordt de relatie teveel beheerst door onaardige communicatie? Dat is verdrietig en lijkt vaak moeilijk te doorbreken. Maar misschien helpt deze tip jullie toch.
Er zouden een hoop problemen opgelost kunnen worden als jullie "Wie goed doet, goed ontmoet" zouden naleven. Er zal meer begrip en vriendelijkheid in jullie relatie komen. Spreek samen af om dit iig een week lang te proberen en kijk wat er gebeurt.

Anoniem


deel deze tip

Tip 324 - Betrokken zijn tijdens kernmomenten

Het is de kunst om op de juiste momenten sterk betrokken op elkaar te zijn en andere op andere momenten vrij te laten. Op de volgende kernmomenten is het van levensbelang dat je er bent voor elkaar:
- wanneer een van de ouders overlijdt
- bij de geboorte van een kind
- als je ernstig ziek wordt
- als je iets bijzonders hebt gepresteerd

Anoniem


deel deze tip

Tip 325 - Vrijlaten of verstikken... een gezond midden

Hoe vaak ik wel niet hoor: 'in een goede relatie laat je elkaar (ook) vrij'.
En hoe vaak het mis gaat met de interpretaties daarvan... Elkaar vrij laten is iets anders dan elkaar uit het oog verliezen. Het is ook iets anders dan jezelf opofferen omdat je de ander zoveel gunt, het contact verliezen etcetera.
Elkaar vrij laten gaat over elkaar iets gunnen, maar ook in verbinding blijven. De balans tussen opofferen en verstikken, een gezond midden waarbij beide partners kunnen doen waar ze gelukkig van worden, maar ook rekening houden met elkaar. In de praktijk blijkt dit vaak nog niet zo gemakkelijk.

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 326 - Ga je voor samen doen, ontdekken en ondernemen, genieten.

Het mooie is met wie je ook een relatie hebt, beiden heb je door je gezin van herkomst waarin je mooie dingen en minder fraaie dingen beleefd heb je eigen kwaliteiten leren vormen. Verliefdheid en houden van volgt is w.s. de volgende fase. En dan, wat doe je om deze verliefdheid te laten zijn elke keer. Of kies je voor het gemak, de automatische piloot, 'ik heb geen zin in verandering' hoor, ik vaak. Wat is je diepste verlangen!deel deze tip

Tip 327 - Ga je voor samen doen, ontdekken en ondernemen, genieten.

Zijn jullie wensen en verlangens hetzelfde, begrijp je ook wat de ander bedoelt en wat zijn of haar behoefte is. Toets dit bij elkaar en luister naar elkaar.
Wat is het ultieme doel: ‘samen’ en/of ‘ik’.
Hoe is het bij jullie ‘ik’ en ‘ik’ of ‘samen’.deel deze tip

Tip 328 - Met elkaar verbinden

Die paar minuten die je 's morgens met je partner doorbrengt zijn een geweldig moment om je met elkaar te verbinden.
Geef elkaar een compliment of toon interesse over wat de ander vandaag gaat doen.
En geef bij het afscheid elkaar bewust een kus. Een kus waar je even alleen aan je partner denkt (ipv dat je haast hebt of een drukke dag voor de boeg hebt).

Deze kleine momenten van verbondenheid zijn een basis voor een fijne relatie.

Anoniem


deel deze tip

Tip 329 - Lockdown tip 1

Wat ik zou willen weten van jou;
Maak los van elkaar allebei 10 vragen die je aan elkaar wilt stellen. Ja, natuurlijk kun je allerlei vragen ook online bestellen, maar het gaat erom wat jij nu echt zou willen weten van je partner. Maak er vervolgens een romantisch avondje van. Drankje, hapje en geen stoorzenders zoals beeldschermen! Tijd voor elkaar, wat valt er te ontdekken...?

Anoniem


deel deze tip

Tip 330 - Lockdown tip 2

Wie schrijft, die blijft;
Schrijf elkaar een brief vanuit je hart. Waarom waardeer of bewonder je de ander zo? Lees deze dan vervolgens op een bijzondere plek aan elkaar voor. Neem de ander nooit voor lief, spreek het uit!

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 331 - Wat is een goede relatie?

Wat een goede relatie is, dat is heel persoonlijk. Wat mij als therapeut opvalt is dat door het niet goed communiceren hierover: afwachten, denken dat dingen van zelf wel weer beter wordt, veel relaties in veel "zwaarder weer" terecht komen dan nodig is.
Dus wacht niet! Ga het gesprek hierover aan met je partner of maak eerder een afspraak met een therapeut die jullie hierin kan ondersteunen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 332 - Reageren

Wanneer we hand in hand door het bos wandelen of bij het samen koken of knuffelend in bed zijn we samen één. Liefst zouden we dat voor altijd zo houden.

De realiteit is dat we de meeste tijd niet één zijn, al zijn we natuurlijk wel verbonden met elkaar.

Zitten we in een conflict, dan reageren we op elkaar alsof we één zijn. Haal (serieus!) eens drie keer adem, in door de neus, uit door de mond.

Je ontkoppelt (jawel) een moment, en kunt zo een zuivere keus maken hoe je gaat reageren.

Anoniem


deel deze tip

Tip 333 - Na de lockdown

Nu de wereld weer meer open gaat en we onze oude hobby's, sport, sociale afspraken en ritme weer kunnen oppakken, kan dit voor problemen in de relaties zorgen wanneer je hier niet goed over praat met elkaar en afspraken maakt over hoe jullie dit willen aanpakken. Zeker als er kinderen zijn.
Geef elkaar de ruimte om deze activiteiten weer op te pakken en zorg daarnaast dat je wel kwaliteitstijd samen blijft hebben. Het gaat vaak geleidelijk en langzaam waardoor het pas opvalt als er steeds meer problemen komen of ruzies. Iedereen is blij om een stukje vrijheid terug te hebben maar men kan hierin ongemerkt doorschieten en activiteiten zonder de partner steeds verder uitbreiden waardoor er een risico ontstaat om uit elkaar te groeien.deel deze tip

Tip 334 - Aandacht is voor altijd

Elk mens wil in een relatie gezien en gehoord worden, belangrijk gevonden worden en lief en mooi.
Deze behoefte is net zo groot als eten, drinken en slapen.

Daarom zou aan deze behoefte ook dagelijks gehoor gegeven worden, net als eten, drinken en slapen. Helaas sneuvelt deze aandacht nog wel eens in het dagelijks leven en gaat men elkaar als een vanzelfsprekendheid zien.

Laat elkaar elke dag weten dat je bezig bent geweest met de ander op een positieve manier. Dat hoeft nog geen tien seconden in beslag te nemen. Maak een foto van iets moois dat je onderweg ziet en stuur dat naar elkaar. Haal bij de supermarkt wat lekkers of stop een briefje in de jaszak.
Het kan een wereld van verschil maken.deel deze tip

Tip 335 - wat is liefde?

Mensen denken dat liefde een emotie is. Liefde is gezond verstand.
- Ken Kesey

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 336 - Waardeer elkaar

TOON WAARDERING VOOR ELKAAR

Dit kan door een compliment te geven of iets te doen waarvan jij weet dat je partner dat heel fijn vindt. Hoe cliché dit ook klinkt; hiermee vergroot je het vertrouwen tussen jullie.

Anoniem


deel deze tip

Tip 337 - Vul de liefdestank van je partner

Door de liefdestaal van je partner te spreken, vul je zijn/haar liefdestank!

De vijf liefdestalen worden door Garry Chapman beschreven in zijn boek 'De 5 talen van de liefde'. Hij noemt:
* Samen zijn (tijd en aandacht)
* Positieve woorden
* Kadootjes
* Dienen/ hulpvaardigheid
* Lichamelijk contact

Ken jij de liefdestaal van je partner? Een goed gevulde liefdestank is een waardevolle investering in je relatie.deel deze tip

Tip 338 - Elkaars handen vasthouden

HAND VASTHOUDEN NA CONFLICT
Uit onderzoek is gebleken dat je partners hand vasthouden helpt om:
✔ Je emoties te reguleren
✔ Je fysieke toestand te reguleren
✔ Je communicatie helpt te verbeteren
Ga eens na hoe dit voor jullie is om elkaars hand vast te houden tijdens of na een conflict. En wat het jullie zou kunnen opleveren.

Anoniem


deel deze tip

Tip 339 - Laat de liefde levend

GEVEN & ONTVANGEN
- Soms lees je dat een relatie vanzelf moet gaan. Echter een relatie krijgt pas een goede flow als je er zelf energie in stopt. Wat laat jij zien aan de ander, waardoor de liefde merkbaar en voelbaar is.
- Je bent beiden 100% verantwoordelijk voor jullie relatie en het is belangrijk dat er een juiste balans is tussen Geven & Ontvangen. Welk aandeel heb jij hier eigenlijk in en ben je je daar ook bewust van?
- Neem je liefde nooit voor lief, houd het levend. Dan gaat de relatie pas stromen...
- Komen jullie er niet uit? Wacht dan niet te lang. Relatietherapie helpt bij 80% van de stellen die tijdig aan de bel trekken. Maak kosteloos en vrijblijvend een afspraak in mijn relatiepraktijk in Enkhuizen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 340 - 5 werkwoorden die horen bij een goede relatie

Een goede relatie bestaat uit een juiste balans tussen autonomie en verbondenheid. Een juiste balans tussen geven en nemen. Bekijk de volgende 5 werkwoorden eens. Esther Perel, Amerikaans-Vlaams relatietherapeut heeft deze bedacht. Zij geeft aan dat een goede verbinding tussen jou en je partner alleen kan bestaan wanneer beiden goed zijn in:

- geven
- ontvangen
- ruimte nemen
- nee zeggen
- hulp vragen

Ga eens samen na waarin jullie uitdagingen liggen! Succes!!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 341 - Houd me vast training

Merk je dat je relatie wat onderhoud behoeft en wil je meer inzicht in jullie (negatieve) patronen en in manieren om dichter bij elkaar te komen en de relatie te verstevigen? Doe de training!deel deze tip

Tip 342 - Eeuwige harmonie

Eeuwige harmonie kan soms het tegendeel zijn van een goede relatie. Vooral als die harmonie betekent: je ware gevoel verzwijgen, de ander niet willen kwetsen, niet open zijn over wat je wilt. Verschil van mening toelaten is je partner anders dan jezelf laten zijn. Dan wordt verbinding een avontuurlijke uitdaging.

Anoniem


deel deze tip

Tip 343 - Als niets meer moet

Bij veel relatieproblematiek speelt dat de ene partner persé iets van de ander wil (krijgen of vanaf komen). Hoe zou het voor jullie zijn als dat over een weer 'jij moet' wat meer ruimte voor ontspanning zou krijgen? Dit wordt heel mooi verwoord door Brigit Rozestraten (juli 2003) in haar gedicht ONT-MOETEN.

ONT-MOETEN

Als niets meer moet, is dat ont-moeten
Als niets meer moet, mag ik zijn
Als niets meer moet, is alles mogelijk
Dan doet ontmoeten niet meer pijn
 
Het moeten zet me achter tralies
Met monsters om me heen op wacht
Afwijzing, Woede en Vernedering
IK ben het die mezelf veracht
 
Ik maak van willen meestal moeten
Omdat ik steeds naar iets verlang
Goedkeuring, liefde of aanvaarding
En daarom ben ik altijd bang
 
Als niets meer moet, ontmoet ik Vrijheid
Zij wordt mijn liefste kameraad
Zij accepteert, steunt en vertrouwt me
Ik weet dat zij me nooit verraadt
 
Dan kan ik jou ook vrijheid geven
Ik houd je niet meer in mijn macht
Jij hebt recht op je eigen leven
Op jouw manier vanuit je kracht
 
Als niets meer moet, kan ik ontmoeten
Gewoon omdat het dan zo gaat
Niet meer de eis ontmoet te worden
Geen angst meer dat je me verlaat
 
Want zonder moeten is er Vrijheid
Vol liefde en humor spoort ze aan
Om elk aspect van mezelf te beminnen
En zo het leven aan te gaan
 
Ik wil mezelf graag ontmoeten
Verlost van uiterlijke schijn
Mijzelf toestaan niet meer te moeten
En mezelf te zijnAnoniem


deel deze tip

Tip 344 - Doe tip: Raak elkaar aan

Corona heeft mij doen beseffen (toen wij als gezin afzonderlijk in isolatie moesten) wat het belang is van elkaar aanraken. Even terwijl je langsloopt een zoen, aai over je bol, stoeien, klap op je kont, een knuffel, het hoeft niet lang, als het er opeens niet meer is merk je het gemis en de ontstane vervreemding.
Wij als mensen lijken zo rationeel maar dat zijn we niet we moeten voelen, kroelen en woelen, zo maken en houden wij contact met onze geliefden.
Doe!deel deze tip

Tip 345 - zuiver bijtijds de lucht

Door bijtijds een goed gesprek aan te gaan, los je niet alleen inhoudelijk, maar vooral ook sociaal en emotioneel gedoe op. Liefst voordat het escaleert! Je bent dan beter in staat om nog helder en vriendelijk aan te geven wat je stoort aan het gedrag van de ander, of aan te geven wat je graag zou willen...
Door onderstaande stappen te nemen kun je zelf grotendeels zorgen dat het gesprek prettiger gaat verlopen.

Stap 1. Begin met jouw intentie te formuleren (waarom wil je dit en waartoe wil je dit). Laat de ander merken dat het op iets positiefs gericht is - op iets bereiken! Bijvoorbeeld: 'ik zou graag meer tijd met je doorbrengen' .. (en niet je bent er nooit!)

Stap 2 Benoem heel concreet gedrag van de ander. Vertel zo objectief en feitelijk mogelijk wat je ervaart (beschrijf wat je door een camera lens zou kunnen zien) en gebruik de ik-vorm. Bijvoorbeeld 'ik zie dat je vaak op je telefoon kijkt als ik iets vertel, ik zou het fijn vinden...' (en niet gelijk conclusie of verwijt inbrengen als: je bent niet geïnteresseerd in mij).

Stap 3 Benoem het effect op jou. Beschrijf wat dit gedrag met jou doet. Wat jij dan denkt en voelt. Doe dit zo eerlijk mogelijk en zonder overdrijving. Bijvoorbeeld 'wanneer je tijdens het gesprek op je telefoon blijft kijken, denk Ik dat je mij niet zo interessant vindt en voel ik me teleurgesteld waardoor ik steeds minder zin heb om je nog dingen te vertellen..

Stap 4 Formuleer in een (gevoelig) gesprek je behoefte (of je gevoel).
Bijvoorbeeld ik voel me onzeker, omdat ik het nodig heb dat je me aankijkt als we in gesprek zijn. Ik heb behoefte aan contact en zou willen dat je me eerst mijn hele verhaal laat vertellen voordat je met oplossingen komt. Ik merk dat ik boos ben omdat ik meer behoefte heb aan tijd samen. Het maakt me onzeker dat we niet meer echt aandacht hebben voor elkaar ..etc.

Stap 5 Check bij de ander of dat herkend wordt. Vraag dat ook expliciet. Bijvoorbeeld: Voel jij dat ook zo? Hoe is dat voor je dat ik dit zeg? Zo krijgt de ander ruimte om de eigen ervaring of kant van het verhaal te vertellen. Dit brengt veel gelijkwaardigheid in de interactie. Geef dan ook écht ruimte aan het verhaal van de ander en gelegenheid om te reageren, dus niet te snel weer 'wat het voor jou betekent'..

Srap 6 Formaliseer je verzoek, je wens. Wil je dat de ander iets doet of uitlegt of ergens rekening mee houdt? Of wil je dat de ander gewoon laten weten wat het voor jou betekent, wat jij voelt? Formuleer je verzoek niet als eis: dus niet 'we moeten vaker iets doen' maar ' ik zou graag meer samen met je doen'

SUCCESdeel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 346 - Dichter bij elkaar vraagt eerst dichter bij jezelf

Een goede relatie begint met allebei helder voor ogen hebben, wat je eigenlijk voelt en wilt! Daar moet je - ook in een liefdesrelatie- trouw aan blijven en dat heeft niets te maken met egoïsme, maar met een gelijkwaardige complementaire relatie kunnen hebben.
In beginnende relaties, in verliefdheid en verrukking, cijfer je jezelf bijna automatisch weg. Die roze bril gaat echter ook weer af en dat is maar goed ook! In langere relaties kan het zijn dat je niet meer door hebt dat je altijd aanpast, invoegt, jezelf wegcijfert of zelfs ontkent.. Dit gaat de relatie geen goed doen. Er ontstaat een ongezonde afhankelijkheidsrelatie. En je bent uiteindelijk ook niet meer een partner voor de ander, maar een verlengstuk..

Hier dus kort 4 oefeningen om dicht en gehecht te blijven aan jezelf en je verlangens.

1. Neem een bewustzijnspauze.
Beschrijf af en toe heel gedetailleerd waar je bent, wat je waarneemt, hoe jij daar deel van uit maakt. Probeer alleen te registreren, observeren en neutraal te zijn t.o.v. je ervaring.

2.Doe af en toe de Verlanglijst oefening.
Schrijf heel intuïtief en spontaan alle persoonlijke wensen, wereldse verlangens en bucketlist dromen op, die in je opkomen.. zonder begrenzing- hoe gek of groot ook ..

3.Maak ook af en toe de balans op van zekerheden.
We worden door twijfels en adhoc situaties soms weggehouden bij weten. Het is dus goed om alles dat je zeker weet weer eens te benoemen. Vooral rond je gevoel en kennis over je relatie (wat weet je dat vreugde brengt / wat weet je dat pijn doet, wat weet je zeker dat er is.. etc.)

4. Hoor jouw stem tussen alle andere. Daarvoor moet je weer eens naar jezelf (je eigen geluid) luisteren, tussen alle drukte en stemmen en gekwetter in je hoofd- zoals meningen, verwachtingen en gevoelens van anderen. Maar ook de bevelen die we onszelf vaak geven (het vele moeten en doen voor bestwil..)

Luister weer eens naar je hele unieke eigen innerlijke stem, die sowieso het beste met je voor heeft. En niet alleen met jou .. ook met je relatie!

SUCCES M@riondeel deze tip

Tip 347 - Verassing!

Wat ik vaak zie in relaties is dat de zogenaamde "sleur" en in sluipt.
Men neemt elkaar voor vanzelfsprekend aan, gaat uit contact en richt zich op werk en kinderen.
En hoe vreemd is het eigenlijk dat dat waar alles op gebaseerd is, namelijk de relatie, als eerste aan de kant wordt gezet? Als deze sneuvelt stort alles in elkaar.

Beide partners hebben verbinding nodig. Het gevoel dat je geliefd bent, gehoord, mooi, slim. Met alles wat je bent en wat je niet bent.

Houd elkaar wakker en de relatie levendig. Het hoeft niet gelijk een date night te worden, maar doe iets waardoor de ander zich gezien of gehoord voelt. Dat zit hem in hele kleine dingen. Een onverwachte aai, een compliment, een vraag die de ander laat zien dat je interesse hebt in zijn of haar leven. spiegel eens terug hoe de ander zich voelt na een drukke dag. Een briefje op de deur, pluk een mooie bloem uit de tuin en vertel waarom die bloem je aan de ander laat denken.

Als je hier geen type voor bent kan je het jezelf aanleren. Zet desnoods op je telefoon een reminder. En als je geen inspiratie hebt, kijk dan op internet.

Laat zien dat je elkaar nog in het vizier hebt. Het doet wonderen en je houdt elkaar vast.deel deze tip

Tip 348 - Blijf nieuwsgierig...

Verbondenheid zit in het nieuwsgierig blijven naar elkaar, ook als het ongemakkelijk voelt. Wat onuitgesproken blijft juist wel omarmen, toelaten en ten diepste eerlijk uitspreken wat het met je doet. Zonder oordeel of het direct te hoeven oplossen, er zijn voor elkaar. Stel open vragen en luister met je hart. Bijvoorbeeld;
- 'Hoe voel je je vandaag?'
- 'Wil je nog graag iets met me delen?'

Voel jij dat het knaagt, echter weet je je geen raad? Kom samen eens langs, ik help jullie graag die verbinding weer te voelen. Ik weet hoe fijn dit voelt in een langdurige relatie en gun het jullie relatie ook...

Anoniem


deel deze tip

Tip 349 - Geven en ontvangen in balans

In een liefdes- en vriendschapsrelatie is het belangrijk dat geven en nemen in balans is.
Dat betekent niet dat dat altijd tegelijkertijd in balans hoeft te zijn.
Bijvoorbeeld bij rouwen of ziekte kan het zijn dat op dat moment de een meer aan het geven is en de ander meer aan het ontvangen is. Dat is prima dat vraagt de omstandigheden op dat moment.
In een ander fase van iemands leven kunnen weer de rollen omgedraaid zijn.
Bij dagelijkse omstandigheden voel je bij jezelf of het in balans is.
Voelt dat niet zo, voel dan bij jezelf wat het gemis is en bespreek dat met de ander vanuit je eigen verlangen, niet vanuit verwijten.deel deze tip

Tip 350 - Als je ontvangen lastiger vindt dan geven.

Sta stil bij wat een gevoel het jou geeft als de ander kan ontvangen wat jij geeft.
En juist wat het met je doet als de ander jouw geven wegwuift, het voelt niet fijn als de ander niet wil ontvangen wat jij wilt geven. Dus dat is andersom ook.
Dankbaar iets ontvangen is een grote gift voor de ander.
Als jij geeft, geeft de ander aan jouw zijn/haar ontvangen en dat is een mooi geschenk.
Dus voor de ander is het ook heel fijn als jij zijn/haar geven kan ontvangen.


Nooit ervaar ik een groter geschenk
dan wanneer je wilt ontvangen,
als je mijn vreugde herkent
waarmee ik aan je geef.
En je weet dat ik niet geef
om iets van je terug te krijgen,
maar omwille van de liefde
die ik voor je voel.
Dankbaar iets ontvangen
is wellicht de grootste gift.
Geven en ontvangen,
ik kan ze niet scheiden.
Als jij aan mij geeft,
geef ik aan jou mijn ontvangen.
Als jij van mij wilt ontvangen, dan
ervaar ik dat als een groots geschenk.

‘Given to’ van Ruth Bebermeyer, lied uit het album Given to (1978)
Uit het boek Geweldloze communicatie, M. Rosen bergdeel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 351 - Stop met denken dat je wel weet wat de ander denkt/vindt!

"Ja, maar ik weet wel hoe hij denkt!" Dit is iets wat ik zo vaak hoor. En regelmatig blijkt het toch zo te zijn dat diegene er naast zit.
Zo ontstaan er misverstanden, onbegrip, irritaties.
Vraag wat de ander denkt/vindt/voelt!! Dit geeft de ander het gevoel dat je geïnteresseerd bent in hem/haar en je zult minder onbegrip en dus irritaties/woordenwisselingen ervaren tussen jullie.
Zelf wil je toch ook dat de ander oprecht geïnteresseerd is in je en niet uitgaat van aannames?

Anoniem


deel deze tip

Tip 352 - Schrijf eens een brief aan de ander.

Een brief. Handgeschreven. Op papier. In een envelop. Vroeger zo gewoon. Dat waren nog eens tijden. Tijden van ambachtelijke communicatie
waar je de tijd voor nam.
Kun je echt gelukkiger worden door
zo’n brief te schrijven? Een zogenaamde ‘dankbaarheidsbrief’!
De dankbaarheidsbrief is een eenvoudige interventie die erg populair
is in positieve psychologie.
Het blijkt (in studies) een interventie met een geluksverhogend effect niet alleen voor de ontvanger, maar in het bijzonder ook
bij de briefschrijver zelf.
De instructie is erg eenvoudig: "Schrijf een dankbaarheidsbrief aan
je partner, over iets waar die uitzonderlijk vriendelijk is geweest voor jou maar nooit behoorlijk bedankt is geworden. beschrijf dan ook wat het met je deed en waarom dat zoveel waarde heeft..
Zo geef je niet alleen een cadeau aan de ander, maar ontdek jij tegelijkertijd weer wat er echt toe doet voor jou. Dit is een belangrijk ingrediënt om gelukkig te zijn met elkaar.
Blijf de relatie koesteren en onderhouden- liefde blijft een werkwoord.

Goodluck*deel deze tip

Tip 353 - Houd me vast

Als je je relatie emotioneel wil verdiepen en meer emotionele nabijheid wil kun je de training 'houd me vast' volgen deze is gebaseerd op de EFT therapie van Sue Johnson. Trainingen zijn te vinden op de EFT site of bij relatietherapeuten op deze site.deel deze tip

Tip 354 - Voor als de kinderen groot zijn

De zorg, aandacht, liefde voor opgroeiende kinderen neemt een grote plaats in het dagelijks leven van een gezin. Terecht. En daarnaast het praktisch geregel van sport, school, feestjes enz.
Aandacht voor elkaar als partners schiet er vaak bij in. Op den lange duur werkt dit ondermijnend. Je begrijpt elkaar minder goed, bijna ieder gesprek gaat over de kinderen of de randzaken er omheen...

Juist wanneer de kinderen nog klein zijn is het belangrijk met regelmaat tijd voor elkaar te maken. Liefst gewoon elke dag even; een aai, een compliment, iets waar je blij van wordt.
Het begint met een stukje bewustwording; naast partner ben je ouder en niet andersom. Je wilt ook een fijn leven samen wanneer je kinderen volwassenen worden. En dat fijne leven begint vandaag,

Heb je tips of inzichten nodig? Weet je welkom.deel deze tip

Tip 355 - Elkaars liefdes-taal leren spreken

Wat is er al veel over dit onderwerp besproken. In mijn ogen is er niet echt 1 waarheid, want wat ik merk bij mij in de praktijk, is dat wat voor de ene werkt totaal niet voor de andere werkt. Dus ik ga wat tips geven over de basis van een relatie. Elkaars (liefdes-) taal leren spreken.

* Tip 1:
Vraag je af wat jou primaire taal is en welke die van je partner is.
Liefdestaal 1: Bemoedigende woorden = Complimenten, waardering uitspreken
Liefdestaal 2: Samen zijn = wandeling maken, uit eten gaan, elkaar aankijken en praten
Liefdestaal 3: Cadeaus = kopen, vinden of zelf maken
Liefdestaal 4: Dienen = eten koken, tafeldekken, afwassen, huis schoonmaken, hond uitlaten etc.
Liefdestaal 5: Elkaar aanraken = knuffelen, kussen, de liefde bedrijven, hand vasthouden

Als je dit weet en bespreekt, kan je kijken wat je voor de ander wil doen.

* Tip 2:
Als je bij tip 1 er niet uitkomt, neem dan een relatietherapeut in de arm. Door ieders zwarte vlekken kan het heel verhelderend zijn, waarom de relatie niet (meer) werkt.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 356 - Elkaars liefdes-taal leren spreken

Wat is er al veel over dit onderwerp besproken. In mijn ogen is er niet echt 1 waarheid, want wat ik merk bij mij in de praktijk, is dat wat voor de ene werkt totaal niet voor de andere werkt. Dus ik ga wat tips geven over de basis van een relatie. Elkaars (liefdes-) taal leren spreken.

* Tip 1:
Vraag je af wat jou primaire taal is en welke die van je partner is.
Liefdestaal 1: Bemoedigende woorden = Complimenten, waardering uitspreken
Liefdestaal 2: Samen zijn = wandeling maken, uit eten gaan, elkaar aankijken en praten
Liefdestaal 3: Cadeaus = kopen, vinden of zelf maken
Liefdestaal 4: Dienen = eten koken, tafeldekken, afwassen, huis schoonmaken, hond uitlaten etc.
Liefdestaal 5: Elkaar aanraken = knuffelen, kussen, de liefde bedrijven, hand vasthouden

Als je dit weet en bespreekt, kan je kijken wat je voor de ander wil doen.

* Tip 2:
Als je bij tip 1 er niet uitkomt, neem dan een relatietherapeut in de arm. Door ieders zwarte vlekken kan het heel verhelderend zijn, waarom de relatie niet (meer) werkt.deel deze tip

Tip 357 - wacht niet te lang

Stellen doen te laat beroep op relatie therapie/coaching.
Iedere relatie kan op een gegeven moment advies gebruiken. We hebben immers nooit geleerd hoe een relatie werkt en daarnaast is geen enkele relatie perfect.
Er heerst in Nederland nog steeds een taboe op relatietherapie. Wanneer onze auto kapot is gaan we naar een automonteur, wanneer we pijn in onze rug hebben gaan we naar de fysiotherapeut, wanneer we ziek zijn gaan we naar de huisarts, maar wat doen we als onze relatie scheuren vertoont? Klinkt een bezoek aan een relatietherapeut dan niet als een logische stap! Toch zijn veel stellen hierin terughoudend.
Relatieproblemen zijn er in alle soorten en maten. Van grote problemen zoals vreemdgaan tot kleine problemen zoals irritaties in het dagelijks leven. Hoe groot of klein de relatieproblemen ook zijn, ze hebben een ding gemeen. Het zorgt voor onaangename spanning en stress binnen een relatie waardoor partners tegenover elkaar komen te staan.
Veel voorkomende vraagstukken zijn, communicatie is stroef, vreemdgaan, gedoe over geld en werk, verschillende verwachtingen over jullie seksleven, ontstaan van broer/zus relatie en we hebben het maar zo druk……deel deze tip

Tip 358 - Waardering

In een liefdesrelatie schuilt het gevaar dat je elkaar voor lief neemt.​ Je rekent en bouwt op elkaar en zo sluipt het erin dat je je partner niet meer erkent in wat hij/zij eigenlijk voor jou doet of over heeft.
~ Sta eens stil wat je partner voor jou doet of ben je er al zo aan gewend dat je het niet meer ziet? Het is zo belangrijk om aan te geven waarom je partner zoveel voor jou betekent.
~ Stel jezelf eens de volgende vraag; Wat doet mijn partner eigenlijk altijd? En wanneer heb je hem/haar daar voor het laatst echt voor bedankt of gecomplimenteerd?
❤ Geef elkaar die oprechte aandacht, zo ontstaat er een fijne flow.

Anoniem


deel deze tip

Tip 359 - Wat is een goede relatie?

Ik spreek vaak stellen die er gedurende de relatie achter komen dat ze verschillen in wat ze een goede relatie vinden maar het hier samen nooit over hebben.
Bespreek dit samen regelmatig: aan het begin van je relatie, voor je gaat samenwonen maar ook later af en toe weer. Je gedachten en opvattingen over wat een goede relatie is kunnen gedurende je leven veranderen. Het is fijn als je je partner meeneemt in die veranderende opvatting.

Anoniem


deel deze tip

Tip 360 - 5 rituele om je relatie te versterken

1. samen eten (zonder schermen). Focus op elkaar. Voed je lichaam én je geest
2. Praat dagelijks tenminste 20 minuten met elkaar. Stel elkaar vragen zoals 'hoe was je dag?', 'hoe gaat het met je? (hoe gaat het echt met je). En vraag door.
3. Wandel na het eten (beweging ontspant)
4. Kus of knuffel elkaar dagelijks ten minste 6 seconden
5. Blijf daten (met elkaar!)deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 361 - Investeer tijd in elkaar

Vaak zitten mensen in een cirkel van: “ Ja maar jij…” Ik heb al zoveel geïnvesteerd in de relatie. Als hij of zij dit doet, dan wil ik pas … doen. Dit is een cirkel wat destructief is. In een relatie kan je niet alleen wijzen, maar zal je ook naar jezelf moeten kijken. Wat kan ik anders doen en wat kan ik voor de ander doen. Niet de dingen op een weegschaaltje leggen, want de ander doet dit net zo hard en zit in de precies dezelfde cirkel.
Om deze cirkel te doorbreken heb ik in het vorige stukje al over elkaars liefdestaal leren spreken.
Tip 1: Heb dit voor elkaar over. Leer elkaars liefdestaal spreken en doe dit bewust naar de ander toe met liefde, aandacht en compassie. Wat ik hierin ook zie is dat de ontvanger het helemaal niet bewust ontvangt. De rol van ontvangen doe je ook bewust met liefde, aandacht en compassie naar de ander toe.
Tip 2: Als je bereid bent om in elkaars liefdestaal te investeren kan je afspreken om 1x in de 2 weken samen een avond iets te doen. Dit kan van alles zijn. Elkaar een massage geven, uit eten gaan, sauna, thuis een romantisch etentje organiseren etc. Wees creatief. Doe dit omstebeurt en als 1 van beide aan de beurt is, laat de ander zich verrassen. Geen oordeel, geen aannames, maar met liefde, compassie en aandacht naar elkaar. Heel veel plezier!deel deze tip

Tip 362 - Wandel je relatie naar een sterkere verbinding.

Wandelend naar verbinding

Freud wist het al: oogcontact is soms helemaal niet zo bevorderlijk voor een gesprek. Daarom liet hij zijn cliënten op de divan liggen, of ging hij met ze wandelen. Vaak leidde dat tot een veel opener gedachtewisseling. Geen wonder dat er tegenwoordig zoveel wandel coaching wordt toegepast!
Een ander pluspunt van wandelen is dat samen zwijgen ook oké is. Dan ben je gewoon bezig met kijken naar de omgeving – en vind je vanzelf weer een luchtig gespreksonderwerp. En het derde voordeel is het effect van de beweging zelf, zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. ‘Bewegen activeert onder meer de hersengebieden die zich ook bezighouden met taal. Logisch dus dat je spraakzaam wordt van een lange wandeling.’
En tenslotte het vierde voordeel van wandelen; al na een halfuur doorstappen maak je een belangrijk geluk hormoon aan, dopamine.

Hoe werkt dat dan in je hoofd? Lopen geeft je afstand en laat je met nieuwe ogen naar je leven kijken. Het heeft iets weg van Mindfulness. Ook bij wandelen houdt het malen in je hoofd op, je wordt even uit de tijd getild. Dat kan voelen als een moment van volmaakt geluk; waarin je niets meer te wensen hebt. Zeker wanneer je even achterlaat wat achter je ligt en met vertrouwen vooruit kijkt wat komen gaat.

Lichamelijke processen kunnen onze gedachten en gevoelens dus beïnvloeden, blijkt uit veel onderzoek. Soepel en vloeiend bewegen bezorgt ons meer positieve emoties en herinneringen. dit is een betere afleiding dan ‘scherpe, zware’ bewegingen zoals krachttraining. Wandelen is zo’n soepele, vooruitgaande beweging. Als we vooruit bewegen, worden de processen in onze hersenen die te maken hebben met vooruitgang vanzelf toegankelijker. Zo kom je automatisch in de stemming om stappen (naar voren) te zetten- en door te gaan en verder te komen. Je blik wordt letterlijk en figuurlijk ruimer.

Wandelen helpt ook tegen zware sombere gevoelens. En samen wandelen is dan als ‘sociale lijm’: je voelt meer aansluiting en verbondenheid. Een beetje doorstappen werkt het allerbest. We kunnen inmiddels met de medische kennis van nu verklaren dat mensen die lopen dit gemakkelijk als helend ervaren.
‘Het is de beweging die het ’m doet. Als je loopt, maken je hersenen dopamine aan. En die neurotransmitter stof werkt onder andere goed tegen somberheid, zwaarte en pijn. Een wandeling kan dus letterlijk genezend werken voor mensen die 'worstelen.’

Ook neuropsycholoog Erik Scherder kan zich hier helemaal in vinden, met die kanttekening dat de wandelaar wel echt moet doorstappen.
‘Slenteren heeft geen zin, de beweging moet wel een zekere inspanning vragen. En je moet minstens dertig minuten lopen. Liever nog drie kwartier.’

Wandelen brengt je dus dichter bij elkaar.
En wandelen is goed voor je gezondheid en geluksgevoel. Maar dat het ook goed is voor relaties, durf ik inmiddels ook te geloven. Wandelen heeft alles in zich om relaties weer op het juiste spoor te krijgen en te houden. Wandelen met een partner is namelijk behalve een fysieke bezigheid, ook een sociaal proces. Mensen die samen wandelen, nemen automatisch hetzelfde ritme en tempo aan. Die gezamenlijke tred beïnvloedt hun mentale ervaring.
Synchroon bewegende mensen blijken hun denkbeelden, gevoelens en doelen meer op elkaar af te stemmen. Sommige onderzoekers noemen synchroon bewegen zelfs ‘sociale lijm’. Want mensen die dat doen, voelen meer aansluiting en verbondenheid met elkaar. Er ontstaat tussen hen automatisch meer empathie en positief gevoel. Samen wandelen is dus ook een manier om (zelfs zonder woorden) dichter bij elkaar te komen.

Veel plezier in de buitenlucht M@deel deze tip

Tip 363 - Waardering is de sleutel

Waardeer elkaar!
Haal het beste in elkaar naar boven. Complimenteer, relativeer en motiveer elkaar. Spreek je waardering en liefde uit en laat de ander voelen dat hij/zij er mag zijn met al zijn/haar kwaliteiten en talenten.

Anoniem


deel deze tip

Tip 364 - Verdiepend gesprek

Soms maken we fouten. Als jullie relatie sterk is, geef elkaar dan de tijd en ruimte om weer tot elkaar te komen voor een verdiepend gesprek. Gooi niet gelijk de handdoek in de ring. Uiteindelijk krijg je daar spijt van en is het leed al geschied. Doe de ander dus geen onnodig pijn, dat zegt meer over jouw tekortkoming.

Anoniem


deel deze tip

Tip 365 - Droom met je partner mee ipv de dromen in de grond boren

Als je partner met iets leuks komt, een droom/verlangen, bijvoorbeeld: ik wil heel graag naar Afrika met jou, en jij als partner boort die droomt meteen de grond in, dan kan na een tijdje de liefdesstroom uit de relatie verdwijnen.

Oefen eens om in jezelf waar te nemen wat er gebeurt als je partner met zijn of haar plannen komt.

Word je angstig? Ben je bang dat er iets weer gebeurd?
Neem dat waar in jezelf en probeer mee te dromen met je partner, verdiepende vragen te stellen, zoals: wat leuk, vertel eens meer, wanneerzou je dat willen doen, hoe zou je dat willen betalen, enzovoort?

Weet je nog toen je net verliefd was, dat samen dromen, plannen maken, toekomst creeren, jullie vleugels gaf. Dat is niet anders nu. Probeer het eens uit!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 366 - Neem jouw eigen gevoelens 100% serieus

De belangrijkste sleutel om liefdespijn te stoppen is jouw eigen emoties en gevoelens te erkennen, herkennen en serieus te nemen.
Als jij jouw gevoelens en behoeftes niet serieus neemt, kun je ook niet verwachten dat iemand anders dit wel doet!

Anoniem


deel deze tip

Tip 367 - Pijnlijke gevoelens en verslaving

Veel mensen met hechtingsproblemen hebben als kind geleerd dat pijnlijke
gevoelens niet oké zijn en zo snel mogelijk weg moeten. We leren ze weg te stoppen en ervoor te vluchten. Daar komen alle verslavingen uit voort. De verslaving leidt je af van jouw pijnlijke gevoelens maar kan een enorme negatieve invloed op je relatie hebben.

Om een verslaving te stoppen is het nodig dat je jouw gaat voelen. Gevoelens willen alleen maar gevoeld worden. De meest gezonde en liefdevolle manier om dit te doen, is door je gevoelens heen gaan.
Nodig ze uit. Laat ze helemaal in je opkomen en door je lichaam stromen. Heb er geen oordeel over, laat ze er alleen maar zijn en erken ze voluit zoals ze zijn.

Anoniem


deel deze tip

Tip 368 - Het zijn juiste de kleine dingen die het 'm doen

Uit onderzoek blijkt dat juist kleine dagelijkse positieve interacties en handelingen relaties vitaal en gelukkig houden. Elke positieve actie kan je zien als een storting op je partners emotionele bankrekening (ipv een opname waardoor je bij teveel opname in 'het rood' komt te staan). Probeer dit eens: oprechte interesse tonen. Vragen stellen en luisteren naar het antwoord. Een kopje thee zetten. Een knuffel geven. Zomaar. Je waardering uitspreken en je dankbaarheid.deel deze tip

Tip 369 - Respecteer elkaar in de relatie

Respecteer elkaar. Jull­ie zijn zo belangrijk in elkaars leven. Vooral als er kinderen zijn. Zorg voor emotionele verbinding, toon interesse, zie elkaar en blijf geïnteresseerd. Uit vooral hoe gek je op elkaar bent! Dit kan op allerlei manieren. Lieve woordjes of briefjes. Iets speciaals doen of geven. Het zit vaak ook in de kleine dingetjes...

Anoniem


deel deze tip

Tip 370 - Laat elkaar ook vrij

Laat elkaar vrij en gun de ander ook plezier zonder jou. Liefde is ook loslaten. Je bent niet elkaars bezit. Juist als de ander iets onderneemt zonder jou, is er ook iets nieuws om te delen. Ben je zelfs een paar dagen zonder elkaar? Dan waardeer je diegene vaak nog meer. Bewaak wel samen de grenzen en maak die bespreekbaar.

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?