Relatietherapeuten.net
Netwerk van relatietherapeuten
Relatietherapie

Tips bij midlife-crisis

midlife crisis

 

Midlife crisis - tips

Zoek je tips bij een midlife-crisis?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met een midlife-crisis

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Besef dat het een voorbijgaande fase is

Een midlife crisis is eigenlijk een fase tussen afscheid nemen van de middelbare leeftijd en leren accepteren dat je ouder wordt. In deze fase evalueer je je leven en ga je bezien wat je nog wil.

 

Mijn tip hierover zou zijn dat je tot het besef kunt komen dat dit met je aan de hand is en het een voorbijgaande fase is. Het kunnen verdragen van allerlei gevoelens hoort hierbij.

 

Bedenk dat je als een goede fles wijn aan het rijpen bent en een steeds scherpere smaak aan het ontwikkelen bent, en dus meer waard aan het worden bent voor de mensen om je heen.8

deel deze tip

Tip 2 - Sámen een doel verwezenlijken verstevigt het 'wij' gevoel

Midlife is geen synoniem voor relatieproblemen. Dat gaat niet vanzelf, daar kun je zelf veel aan doen! Onderneem eens wat meer samen op momenten dat je uitgerust bent. Reserveer daar tijd voor in plaats van dat je tijd die nog over is samen besteedt.

 

Werk sámen door elkaar te helpen doelen te bereiken. Stimuleer elkaar daar in en geef een compliment, ook bij kleine behaalde stappen. Sámen een doel verwezenlijken verstevigt het 'wij' gevoel.7

deel deze tip

Tip 3 - Zoek een relatietherapeut

Heb je last van de gevolgen van je midlife-crisis en kom je er zelf niet meer uit? Een relatietherapeut kan je dan verder helpen.


Relatietherapeuten.net

6

deel deze tip

Tip 4 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het midlife-crisis-lotgenotenforum op deze website.


Relatietherapeuten.net

5

deel deze tip

Tip 5 - Het is een transitie, levensfaseovergang

Midlife crisis is wat mij betreft een misplaatste naam. Het labelt mensen negatief en doet onrecht aan de levensfase waar ze in zitten.

Deze periode is niets anders dan een transitie, een levensfaseovergang. Een periode waar het oude niet meer werkt, maar het nieuwe er ook nog niet is.

Hoe forser de verandering in gedrag is, hoe duidelijker het is dat er iets veranderen moet om alsnog of opnieuw gelukkig te worden. En terecht!

Het hoe dit vorm te geven en te begeleiden, zodat de schade in emotionele relaties of bij jezelf beperkt blijft, daar is gewoon hulp voor.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Boekentip: Midlife

Een heel goed boek over midlife wat ook nog luchtig geschreven is, is het boek Midlife van Pim Paffen van Thema uitgeverij.


Ellen

1

deel deze tip

Tip 7 - Toon begrip

In de overgang / menopauze dalen de oestrogenen en het progesteron bij de vrouw waardoor haar zorgbehoefte sterk zal afnemen en zij zich meer op zichzelf wilt richten.

Door de overgang (die al vaak begint rond het 42ste levensjaar) kan hierdoor de relatie onder druk komen te staan omdat de rolverdeling dan anders wordt.

De overgang kan je zien als een omgekeerde puberteitsfase en dit kan gepaard gaan met heftige stemmingsklachten en stress. Probeer rekening te houden en toon begrip als ze even wat minder goed in haar vel zit.1

deel deze tip

Tip 8 - Praat samen over de verlangens of dromen

Gedurende de midlife vragen veel mensen zich af of er nog meer is wat het leven te bieden heeft. Of dit resulteert in een zogenaamde 'crisis' is lang niet altijd zeker.

 

Vooral als het verschil tussen diepere verlangens en de realiteit van elke dag groot is en de druk gevoeld wordt dat als je nog wil veranderen dat NU moet gebeuren terwijl je jezelf vast voelt zitten in allerlei verplichtingen kan een 'crisis' ontstaan.

 

Omgaan met de midlife gevoelens in een relatie is niet altijd eenvoudig. Het verlangen naar een andere invulling van je leven of relatie lijkt vaak een individueel traject. Besef dat je beiden door deze levensfase heen gaat. Dat je beiden verlangens hebt en misschien ook wel samen een droom deelt.

 

Daar kom je pas achter als je samen over de verlangens of droom gaat praten en dat is ook mijn tip. Maak ruimte voor elkaar en deel verlangens en dromen zonder direct te oordelen of af te wijzen met 'dat kan niet'.

 

Dromen wil niet zeggen dat het altijd mogelijk is om direct iets samen te verwezenlijken maar dat weet je pas als je durft te dromen en die droom durft te delen. Een mooi boek hieromtrent is 'de Creatiespiraal' van Marinus Knoope waarin hij de stappen van droom naar succes uitlegt.

 

Soms kan het behulpzaam zijn om samen met een relatietherapeut dit gesprek met elkaar aan te gaan.

 

Zeker als jouw droom heftige gevoelens oproept bij je partner en je merkt dat je in de loop der jaren niet meer zo vanzelfsprekend met elkaar droomt over de toekomst, of wanneer de droom niet meer hetzelfde blijkt te zijn.

 

Kijk eens op relatietherapeuten.net voor een therapeut bij jou in de buurt als daar behoefte aan is.1

deel deze tip

Tip 9 - Zoek samen naar mogelijkheden

Tijdens een midlifecrisis zijn mensen meer dan voorheen op zichzelf gefocust, meer naar binnen gekeerd.

In plaats van je partner allerlei verwijten te maken, vraag je liever wat hij/zij heeft laten liggen in de afgelopen jaren en kun je samen zoeken naar een mogelijkheid om dit alsnog te verwezenlijken.1

deel deze tip

Tip 10 - Zie de mogelijkheid in de crisis

Zie de mogelijkheid

Iedere crisis is ook een mogelijkheid, wordt wel eens gezegd. Ook dit moment van je leven biedt je een mogelijkheid tot reflectie.

Als middelbaar volwassene kijk je anders naar je leven als jongere of oudere. Ga het dialoog aan met jezelf zonder jezelf te verliezen in keuzestress of reactief reageren op je emoties. Dit is jouw moment om grote hardnekkige levenslessen te leren.

Blijf in deze periode ook vooral met belangrijke mensen in je leven in gesprek. Je kinderen, je partner, je vrienden en je ouders. Vertel hen over je reflectie en luister naar hun reactie.

Als dat lastig verloopt, vraag dan de hulp van een contextueel therapeut om jullie te ondersteunen. Zodat jij jezelf kunt blijven in deze levensfase, verbonden met de mensen waar je om geeft.1

deel deze tip

Tip 11 - Onderzoek de mogelijkheden in je relatie

Als je in een periode van je leven zit waarin je van niets meer zeker lijkt te zijn, heeft dat ook invloed op je relatie. Je zou gemakkelijk de conclusie kunnen trekken dat je relatie voorbij is, dat je iets (of iemand) anders wilt.

Neem in deze periode geen overhaaste beslissingen. Je bent uit balans en hebt tijd nodig om te heroriënteren. Probeer de rust te vinden om te voelen wat er werkelijk aan de hand is en waar je onrust vandaan komt.

Wellicht voel je dan dat je huidige relatie niet meer datgene is wat jij zoekt of nodig hebt. Dan kun je vervolgens een keus maken, of je daarin wilt investeren, om uit te zoeken of het kan veranderen, of dat je daar geen verwachtingen meer van hebt.

Investeren in het goed uitzoeken van de mogelijkheden die er nog zijn voor een relatie, is vaak de moeite waard. Ofwel je kunt beter verder in je relatie, ofwel je kunt op een zo goed mogelijke manier los van elkaar komen.1

deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Relatietherapeuten.net - relatietherapie en huwelijkstherapie
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login |