Relatietherapeuten.net
Netwerk van relatietherapeuten
Relatietherapie

Tips bij midlife-crisis

midlife crisis

 

Midlife crisis - tips

Zoek je tips bij een midlife-crisis?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met een midlife-crisis

 

Overzicht tips




+ tip toevoegen




Alle tips


Tip 1 - Sámen een doel verwezenlijken verstevigt het 'wij' gevoel

Midlife is geen synoniem voor relatieproblemen. Dat gaat niet vanzelf, daar kun je zelf veel aan doen! Onderneem eens wat meer samen op momenten dat je uitgerust bent. Reserveer daar tijd voor in plaats van dat je tijd die nog over is samen besteedt.

 

Werk sámen door elkaar te helpen doelen te bereiken. Stimuleer elkaar daar in en geef een compliment, ook bij kleine behaalde stappen. Sámen een doel verwezenlijken verstevigt het 'wij' gevoel.



9

deel deze tip

Tip 2 - Besef dat het een voorbijgaande fase is

Een midlife crisis is eigenlijk een fase tussen afscheid nemen van de middelbare leeftijd en leren accepteren dat je ouder wordt. In deze fase evalueer je je leven en ga je bezien wat je nog wil.

 

Mijn tip hierover zou zijn dat je tot het besef kunt komen dat dit met je aan de hand is en het een voorbijgaande fase is. Het kunnen verdragen van allerlei gevoelens hoort hierbij.

 

Bedenk dat je als een goede fles wijn aan het rijpen bent en een steeds scherpere smaak aan het ontwikkelen bent, en dus meer waard aan het worden bent voor de mensen om je heen.



8

deel deze tip

Tip 3 - Zoek een relatietherapeut

Heb je last van de gevolgen van je midlife-crisis en kom je er zelf niet meer uit? Een relatietherapeut kan je dan verder helpen.


Relatietherapeuten.net

7

deel deze tip

Tip 4 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het midlife-crisis-lotgenotenforum op deze website.


Relatietherapeuten.net

5

deel deze tip

Tip 5 - Het is een transitie, levensfaseovergang

Midlife crisis is wat mij betreft een misplaatste naam. Het labelt mensen negatief en doet onrecht aan de levensfase waar ze in zitten.

Deze periode is niets anders dan een transitie, een levensfaseovergang. Een periode waar het oude niet meer werkt, maar het nieuwe er ook nog niet is.

Hoe forser de verandering in gedrag is, hoe duidelijker het is dat er iets veranderen moet om alsnog of opnieuw gelukkig te worden. En terecht!

Het hoe dit vorm te geven en te begeleiden, zodat de schade in emotionele relaties of bij jezelf beperkt blijft, daar is gewoon hulp voor.


Selma

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - De midlife-crisis als groeipijn zien

De Midlife-crisis weerspiegelt eigenlijk een fase in je leven die je niet ten volle hebt doorleefd.

Een soort 2e pubertijd. Door iets wat je meemaakt, of iemand die je tegenkomt kan dat onvervulde verlangen ineens worden aangeraakt en ontstaat het gevoel dat het "nu of nooit" is.

Antwoorden worden dan vaak in de buitenwereld gezocht in de vorm van materie of nieuwe liefdes. Dat kan soms behoorlijk pijnlijk zijn.

Mijn advies is om hulp te zoeken en je te laten begeleiden, zodat je kunt groeien in je persoonlijke ontwikkeling en relaties.

Groeipijn

3

deel deze tip

Tip 7 - Toon begrip

In de overgang / menopauze dalen de oestrogenen en het progesteron bij de vrouw waardoor haar zorgbehoefte sterk zal afnemen en zij zich meer op zichzelf wilt richten.

Door de overgang (die al vaak begint rond het 42ste levensjaar) kan hierdoor de relatie onder druk komen te staan omdat de rolverdeling dan anders wordt.

De overgang kan je zien als een omgekeerde puberteitsfase en dit kan gepaard gaan met heftige stemmingsklachten en stress. Probeer rekening te houden en toon begrip als ze even wat minder goed in haar vel zit.



2

deel deze tip

Tip 8 - Zoek samen naar mogelijkheden

Tijdens een midlifecrisis zijn mensen meer dan voorheen op zichzelf gefocust, meer naar binnen gekeerd.

In plaats van je partner allerlei verwijten te maken, vraag je liever wat hij/zij heeft laten liggen in de afgelopen jaren en kun je samen zoeken naar een mogelijkheid om dit alsnog te verwezenlijken.



2

deel deze tip

Tip 9 - Maak je verlangen kenbaar, praat met elkaar

Als therapeuten zien we natuurlijk graag dat een echtpaar de therapieruimte weer gelukkig verlaat maar soms is dat helemaal niet het beste voor jullie.

 

Als je al jaren in een relatie bent verwikkelt waarin de ervaring leeft dat je niet tot je recht kan komen in je relatie, kan de energie van de midlife crisis je helpen om de stap te zetten richting meer levensgeluk.

 

Maak je verlangen kenbaar, praat met elkaar en houd contact. Soms voelt men in de midlife zich alleen in het gevoel / verlangen en leeft het idee dat het allemaal niet kan.

 

Door samen te delen kom je er wellicht achter dat je samen met je partner meer kan verwezenlijken dan in eerste instantie lijkt.

 

Wat is er mooier dan samen met elkaar een nieuw begin te maken en het verlangen samen vorm te geven.



2

deel deze tip

Tip 10 - Vertel je partner - familie hoe je je voelt

In de overgang verandert er zoveel in het lichaam van een vrouw. Dat kan heel verwarrend zijn. Voel je je de ene dag nog dol enthousiast en energiek, de volgende dag kan je je lusteloos en moe voelen. Helaas kan je het niet helemaal tegenhouden. 

Wat je wel kan doen is vooral heel lief zijn voor jezelf. En om hulp vragen aan je partner en jullie eventuele kinderen.

Vertel hen hoe je je voelt. Geef duidelijk aan waar jij behoefte aan hebt. Vraag hen om geduld. Hoe concreter jij bent in je communicatie, hoe beter zij erop kunnen inspelen. Dat haalt verwarring en ongewilde boosheid weg.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Wat is een midlifecrisis echt?

De aanzet tot de inmiddels zo bekende midlifecrisis komt diep van binnenuit onze ziel/psyche. In ons klinkt gevoelsmatig een stem die duidelijk wil maken dat we niet op de juiste koers zitten met ons leven. En daar ligt ook de crux, want wat is ‘de juiste koers’?!
Je kunt zeggen dat een juiste koers een koers is waarin wij het gevoel hebben dat we waarlijk léven op de wijze die als een goed passende jas om ons heen zit. Iets in ons wil het leven niet mis lopen, wil niet verzanden in de kleurloze grauwheid van het bestaan.

Wanneer dit gevoel in jou op komt, ga je op zoek naar het wat, hoe en wanneer van datgene wat jouw dagelijkse werkelijkheid weer kleurrijk en levend kan maken. En wanneer de drang in jou groot genoeg is om stappen te maken, kom je in een cruciale fase van verandering.
Lees hieronder verder als dit je aanspreekt.


2

deel deze tip

Tip 12 - Boekentip: Midlife

Een heel goed boek over midlife wat ook nog luchtig geschreven is, is het boek Midlife van Pim Paffen van Thema uitgeverij.


Ellen

1

deel deze tip

Tip 13 - Praat samen over de verlangens of dromen

Gedurende de midlife vragen veel mensen zich af of er nog meer is wat het leven te bieden heeft. Of dit resulteert in een zogenaamde 'crisis' is lang niet altijd zeker.

 

Vooral als het verschil tussen diepere verlangens en de realiteit van elke dag groot is en de druk gevoeld wordt dat als je nog wil veranderen dat NU moet gebeuren terwijl je jezelf vast voelt zitten in allerlei verplichtingen kan een 'crisis' ontstaan.

 

Omgaan met de midlife gevoelens in een relatie is niet altijd eenvoudig. Het verlangen naar een andere invulling van je leven of relatie lijkt vaak een individueel traject. Besef dat je beiden door deze levensfase heen gaat. Dat je beiden verlangens hebt en misschien ook wel samen een droom deelt.

 

Daar kom je pas achter als je samen over de verlangens of droom gaat praten en dat is ook mijn tip. Maak ruimte voor elkaar en deel verlangens en dromen zonder direct te oordelen of af te wijzen met 'dat kan niet'.

 

Dromen wil niet zeggen dat het altijd mogelijk is om direct iets samen te verwezenlijken maar dat weet je pas als je durft te dromen en die droom durft te delen. Een mooi boek hieromtrent is 'de Creatiespiraal' van Marinus Knoope waarin hij de stappen van droom naar succes uitlegt.

 

Soms kan het behulpzaam zijn om samen met een relatietherapeut dit gesprek met elkaar aan te gaan.

 

Zeker als jouw droom heftige gevoelens oproept bij je partner en je merkt dat je in de loop der jaren niet meer zo vanzelfsprekend met elkaar droomt over de toekomst, of wanneer de droom niet meer hetzelfde blijkt te zijn.

 

Kijk eens op relatietherapeuten.net voor een therapeut bij jou in de buurt als daar behoefte aan is.



1

deel deze tip

Tip 14 - Zie de mogelijkheid in de crisis

Zie de mogelijkheid

Iedere crisis is ook een mogelijkheid, wordt wel eens gezegd. Ook dit moment van je leven biedt je een mogelijkheid tot reflectie.

Als middelbaar volwassene kijk je anders naar je leven als jongere of oudere. Ga het dialoog aan met jezelf zonder jezelf te verliezen in keuzestress of reactief reageren op je emoties. Dit is jouw moment om grote hardnekkige levenslessen te leren.

Blijf in deze periode ook vooral met belangrijke mensen in je leven in gesprek. Je kinderen, je partner, je vrienden en je ouders. Vertel hen over je reflectie en luister naar hun reactie.

Als dat lastig verloopt, vraag dan de hulp van een contextueel therapeut om jullie te ondersteunen. Zodat jij jezelf kunt blijven in deze levensfase, verbonden met de mensen waar je om geeft.



1

deel deze tip

Tip 15 - Zie de mogelijkheid

Zie de mogelijkheid

Iedere crisis is ook een mogelijkheid, wordt wel eens gezegd. Ook dit moment van je leven biedt je een mogelijkheid tot reflectie. Als middelbaar volwassene kijk je anders naar je leven als jongere of oudere.

Ga het dialoog aan met jezelf zonder jezelf te verliezen in keuzestress of reactief reageren op je emoties. Dit is jouw moment om grote hardnekkige levenslessen te leren. Blijf in deze periode ook vooral met belangrijke mensen in je leven in gesprek. Je kinderen, je partner, je vrienden en je ouders.

Vertel hen over je reflectie en luister naar hun reactie. Als dat lastig verloopt, vraag dan de hulp van een contextueel therapeut om jullie te ondersteunen. Zodat jij jezelf kunt blijven in deze levensfase, verbonden met de mensen waar je om geeft.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Onderzoek de mogelijkheden in je relatie

Als je in een periode van je leven zit waarin je van niets meer zeker lijkt te zijn, heeft dat ook invloed op je relatie. Je zou gemakkelijk de conclusie kunnen trekken dat je relatie voorbij is, dat je iets (of iemand) anders wilt.

Neem in deze periode geen overhaaste beslissingen. Je bent uit balans en hebt tijd nodig om te heroriënteren. Probeer de rust te vinden om te voelen wat er werkelijk aan de hand is en waar je onrust vandaan komt.

Wellicht voel je dan dat je huidige relatie niet meer datgene is wat jij zoekt of nodig hebt. Dan kun je vervolgens een keus maken, of je daarin wilt investeren, om uit te zoeken of het kan veranderen, of dat je daar geen verwachtingen meer van hebt.

Investeren in het goed uitzoeken van de mogelijkheden die er nog zijn voor een relatie, is vaak de moeite waard. Ofwel je kunt beter verder in je relatie, ofwel je kunt op een zo goed mogelijke manier los van elkaar komen.



1

deel deze tip

Tip 17 - Geef aan wat je anders wil, wees samen creatief

Dit komt voor bij mannen en vrouwen. Soms verandert de een wel en de ander helemaal niet. Geef aan wat je anders wil en geef elkaar de ruimte.

Hou wel jullie normen en waarden voor jullie relatie hoog. Bespreek hoe je ruimte kunt nemen en geven, denk anders, soms is iets niet haalbaar, maar iets anders wel, wees samen creatief.


1

deel deze tip

Tip 18 - Hoe kwetsbaar ook, blijf delen

Wat zijn jouw verlangens en dromen? Wat zijn jouw angsten, waar lig jij van wakker? En hoe zit dat bij je partner?

Hoe kwetsbaar ook blijf delen.
En blijf nieuwsgierig naar je partner, blijf hem/haar onderzoeken, een leven lang.

Zo blijft jullie relatie fris en groeten jullie als persoon en als stel.


1

deel deze tip

Tip 19 - Voorkom dat je steeds vaster draait

Voorkom dat je steeds vaster draait

Menig mens ging jou voor. Velen draaien vast in het leven. Om te voorkomen dat helpt het sommigen om te weten wat er speelt door een naam te geven aan wat ze voelen: "Midlifecrisis". Anderen komen juist vaster te zitten wanneer ze een naam plakken op hun menselijkheid: "Midlifecrisis". Hoe zit dat bij jou?

Zorgt de naam "Midlifecrisis" bij jou voor erkenning & herkenning, voor doelgerichte verandering, en leer je omgaan met deze situatie waarin je zit? Maak dan vooral gebruik van alles wat je kunt vinden over "Midlifecrisis".

Zorgt de naam "Midlifecrisis" bij jou voor een moedeloos gevoel, alsof hier niet tegen te vechten is, je beland bent in iets dat groter is dan jezelf en waar je geen grip op krijgt? Laat dan de diagnose "Midlifecrisis" los!

Kijk eens verder dan die term naar positieve psychologie, gedragspsychologie, ACT, RET, contextuele psychologie of andere algemene psychologie. Die geven je wellicht veel beter wat jij nodig hebt.


1

deel deze tip

Tip 20 - Het is jouw proces

Naast dat deze periode enorm ingewikkeld, pijnlijk en eenzaam voelt is het ook een natuurlijke kans op groei en zelfontplooiing. Het is jouw proces, maar dat betekent niet dat je het alleen hoeft te doen. Zoek een therapeut die je helpt en in je proces houdt.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Wees open over je angsten en verdriet

Wees open over je angsten en verdriet die los kunnen komen bij een midlife-crisis.

Erkenning geven aan je eigen kwetsbaarheid en dat met de ander durven delen, geeft vaak de steun die je zo nodig hebt.

In een relatie is het juist fijn voor de ander als je je niet groter wil voordoen, maar juist kwetsbaar. Daar staat juist meer voor open en krijg je wat je nodig hebt: begrip.


1

deel deze tip

Tip 22 - Probeer vertrouwen in elkaar en het leven te hebben

Een midlife-crisis, kan net als elke andere overgangsperiode en/of life-event een grote impact op je relatie hebben.

Mensen veranderen, jij verandert, je partner verandert, en wat eerst zo 'gewoon' was, kan nu ineens heel anders zijn.

Je moet dan opnieuw jezelf verhouden tot elkaar.
Als jij in de overgang bent, of je partner een mid-life crisis heeft, is het belangrijk om elkaar echt de ruimte te geven. Laat de ander eens een tijdje, los, vrij, EN blijf wel in in verbinding met elkaar.

Soms kan het nodig zijn om even helemaal op eigen benen te staan, voordat je weer samen komt. Probeer vertrouwen in elkaar en het leven te hebben.


1

deel deze tip

Tip 23 - Je manier van naar de wereld kijken

De manier waarop we naar ons leven kijken kan diepgaande gevolgen hebben. Als we vaak de negatieve kant van dingen zien is de kans groot dat ons gevoel ten aanzien van ons leven donkerder en zwaarder wordt.
Daarom is het belangrijk om even de tijd te nemen om te kijken of onze waarneming wel gebalanceerd is.
Je kan je manier naar de wereld te kijken veranderen, bijvoorbeeld door elke dag even stil te staan bij de dingen die positief zijn.
Heb je het idee dat je met problemen worstelt die je zelf niet kan oplossen en dit je kijk op de wereld donker kleurt, zoek dan hulp bij een therapeut.





1

deel deze tip

Tip 24 - Kans om nieuwe paden te ontdekken

Ook al is dit geen makkelijke periode in het leven, is er een kans om nieuwe paden te ontdekken. Welke dromen heb je ooit gehad? Wat is er van terecht gekomen? Wat vind je echt belangrijk in je leven?
Soms kunnen deze en soortgelijke vragen helpen om weer richting te geven aan je leven.


1

deel deze tip

Tip 25 - Midlife

De midlife kan een tijd duren (maanden/jaren). Wanneer je opzoek gaat naar antwoorden zul je altijd vinden. Raadpleeg een therapeut wanneer je er zelf niet uitkomt of je merkt dat het proces stil staat.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Waar zoek je echt naar?

Waar zoek je echt naar?

In de midlifecrisis lijken we op zoek te gaan naar verjonging, nieuwe spanning, etc.

Belangrijk is om voor jezelf na te gaan wat je nu echt zoekt. Welk gevoel streef je na te gaan ervaren? Waar zit je blokkade op? Waar ben je bang voor?

Als de antwoorden op deze vragen helder hebt kun je keuzes gaan maken in je leven en in je relatie. Belangrijk is om deze antwoorden te delen, er samen over te praten. Zoek eventueel hulp bij dit proces!


1

deel deze tip

Tip 27 - vervolg midlifecrisis: wat gebeurt er?

Bij de start van deze levenscrisis kun je een diep ongenoegen ervaren, zelfs een vorm van kwaadheid over ‘wat je gemist hebt’ en tekort gekomen bent: “nu ben ik aan de beurt!!”.

De midlifecrisis werpt je terug op jezelf en kan je voor een periode nogal egocentrisch maken. De valkuil dient zich aan om het bekende, het ‘alles en iedereen’ achter je te willen laten als een versleten jas. Daarmee loop je het risico naasten (en jezelf uiteindelijk) werkelijk te kwetsen. Je neigt ertoe jou bekende relaties los te laten, terwijl je in feite, zonder je dit bewust te zijn, onderweg wilt om de verstoorde relatie met jouzelf te herstellen!

Want dit is de clou van de midlifecrisis: de relatie met wie jijzelf te diepste bent is ofwel verstoord, ofwel je bent toe aan een nieuwe stap die - wezenlijk- is.
Maar hoe geeft je dit laatste vorm?
Lees hieronder verder.



deel deze tip

Tip 28 - vervolg midlifecrisis: wat vraagt het?

De midlifecrisis dwingt je om het onderzoek aan te gaan naar wat wérkelijk belangrijk voor jou is, wat jou werkelijk voldoening brengt in je leven. Dit vinden geeft je vervuldheid die ook een gevoel van rust brengt, van echte tevredenheid.

Risico is hier dat je (opnieuw?) voor de weg van de minste weerstand kiest, min of meer abrupt je schepen achter je verbrand, nieuwe spullen aanschaft en een nieuwe relatie(s) aangaat…. Je geeft je verandering dan vooral vorm aan de materiële kant, aan de buitenkant en niet aan ‘de binnenkant’ van wie je echt bent. Dit is niet duurzaam.

We vergeten zo makkelijk dat alles van waarde in verband staat met elkaar, en voor jou in de eerste plaats: in verband/relatie met jouzelf. Het is onmogelijk om aan de ene kant, naar het verleden toe, alles los te scheuren, om naar de toekomst toe een gezond bestaan op te bouwen.

Het kán zo zijn dat verdergaan in jouw leven betekent dat je ‘alles verbouwt’, dat je zaken en mensen achter je laat. Maar áls je dit doet/laat gebeuren doe dit dan met gesprek met degenen waaraan je (nog) verbonden bent, met respect en uiteindelijk ook met dankbaarheid. Bedenk je: al jouw verleden/voorbije ervaringen hebben je de kans gegeven om de mens te worden die je nu mag zijn.

Laat vervolgens de mens die je worden wilt niet opnieuw een mens van uiterlijkheden zijn, maar iemand die in zichzelf verbonden is met zijn/haar eigen kern.
Want dat is uiteindelijk het enige wat echte vervulling en rust brengt.



deel deze tip

Tip 29 - Wat staat je in de 2de helft van je leven te doen

Zinvol leven geeft veel mensen een tevreden en gelukkig gevoel. Wanneer er al veel bereikt is in het leven, is het tijd om te kijken naar de zinvolheid van het leven.

In sommige levensfases komt de focus op autonomie en zingeving. Bijvoorbeeld de puberteit, in het midden van je leven, en als jong bejaarde. Die focus schuurt soms met relaties en de wens om rekening houden te houden met anderen in je omgeving.

Waar je als puber nog veel mogelijkheden hebt, en je eigen pad volgen bij je levensfase hoort, heb je als 40er en 65er minder vrijheid door eerder gemaakte relaties en de verantwoordelijkheid die je hiervoor hebt.

De moeilijkste opgave is dus balans vinden tussen je autonomie en verantwoordelijkheid. De vraag is in de 2de helft van je leven dus: wat staat je te doen wat goed is voor jouw ontwikkeling, en de ontwikkeling van de belangrijke anderen om je heen.

Het is niet gek dat deze belangrijke vraag mensen omver blaast. Gelukkig hoort het antwoord vinden op deze vraag bij je levensfase en dus zijn de 40ers uitgerust met voldoende vaardigheden om deze vraag te beantwoorden.

Al kost het soms wat tijd, en is het fijn om hulp in te schakelen. Heb je dus teveel last van groeipijnen, schroom dan niet om hulp te accepteren. Bijvoorbeeld door een paar gesprekken met een professional of via de inzichtkaarten "Peins als een kunstenaar".



deel deze tip

Tip 30 - Een crisis hoeft niet negatief te zijn

Geregeld meldt zich een stel aan waarbij één van beide partners in een 'crisis' is geraakt. Hij of zij wil niet verder zoals het nu gaat. En dat zet de relatie meteen onder spanning. Nu geraak je niet voor je plezier in een crisis. En de meeste mensen willen er ook zo snel mogelijk van af. Maar een crisis betekent toch ook vaak dat je iets wilt veranderen in je leven en je relatie ten goede. Je wilt niet verder op het oude pad omdat dat niet meer voldoet. Je wilt meer, anders, beter. Zo kun je het ook naar je partner uitspreken. In de zin van 'zoals het nu gaat wil ik het niet meer, ik wil meer, ik wil het beter met je hebben, meer passie, meer verbondenheid'. Op deze wijze geef je wel duidelijk aan dat je zó niet verder wilt, maar biedt tegelijkertijd de opening naar het positieve. Het kan voor je partner veel onzekerheid wegnemen en het helpt je zelf ook om ook het goede te zien van de ellende waar je soms in geraakt.



deel deze tip

Tip 31 - midlifecrisis

PRAAT PRAAT PRAAT!!!
Vertel je partner waar je over tobt, wat je angsten zijn, wat je twijfels zijn.
en
LUISTER LUISTER LUISTER!!
tracht niet meteen met jouw gevoelens te komen, tracht niks op te lossen, hou elkaar vast.

De volgende vragen kunnen helpen: wat heb je nodig? Hoe kan ik er voor je zijn?



deel deze tip

Tip 32 - Een moment van evalueren

Midlife crisis: ik merk dat het een woord, benaming is van iets waar veel mensen een mening over hebben, een oordeel eigenlijk. Vaak gedreven door angst.
Blijf hierover, over die angst, in gesprek. In plaats van je oordeel keer op keer te benoemen. Het oordeel zorgt namelijk voor verwijdering en verbergt dat je bang bent om de ander kwijt te raken. Waarop de kans dus groter is als je je oordeel blijft behouden!!



deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen





Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:




© Relatietherapeuten.net - relatietherapie en huwelijkstherapie
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |