Tips bij zelfliefde

Zelfliefde - tips
Zoek je tips? Heb je weinig zelfliefde?
Je kunt hier:
- allerlei tips verkennen.
- en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.
Wat is jouw tip voor omgaan met (weinig) zelfliefde?
Overzicht tips
Alle tips
Tip 1 - Zelfliefde is jezelf volledig accepteren
Liefde is een ander volledig accepteren en verwelkomen zoals die is en zoals die niet is.
Zelfliefde is jezelf volledig accepteren en verwelkomen zoals je bent en zoals je niet bent.
Tip 2 - Zelfliefde en hechting, onderzoek je angst en onzekerheid
Als je geborgenheid en warmte van je ouder(s) hebt meegekregen kun je anderen en jezelf makkelijker met liefde behandelen. Je bent dan waarschijnlijk veilig gehecht.
Als dat niet zo is - bijv. door mishandeling/misbruik, een ouder met een verslaving of psychisch probleem e.a. - ben je 'gewend aan onveiligheid'; onderzoek in therapie je angst en onzekerheid, zodat je in jouw toekomst liefde aan jezelf en je partner en/of kinderen kunt geven.
Tip 3 - Ik hou van...mij!
Haal eens diep adem naar je buik. Kijk met zachte ogen naar jezelf. Voel compassie. Zo is het. Je bent helemaal oké.
Tip 4 - zelfcompassie, wat is dat?
Een prachtig boek dat ik daarover heb gelezen, is het boek van Kristin Neff en heet, hoe kan het ook anders, 'Zelfcompassie'
Een dik boek, om rustig door te werken, vól met zinvolle oefeningen om zelf uit te proberen. Als je oprecht aan de slag wilt met het vergroten van vriendelijkheid naar jezelf, is dit boek een echte aanrader.
Tip 5 - Deel je verhaal
Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het zelfliefde-lotgenotenforum op deze website.

Tip 6 - Zoek een therapeut
Heb je last van weinig zelfliefde en kom je er zelf niet meer uit? Een relatietherapeut kan je dan verder helpen.
Tip 7 - Ken jezelf en sta in contact met jezelf
Een belangrijk vertrekpunt in relatietherapie, vind ik, is de relatie met jezelf. Zonder jou is er geen relatie. Je brengt jezelf in, in de relatie.
En dus is het voor de relatie belangrijk dat je jezelf kent, jezelf mag, en in contact staat met jezelf. De meest basale manier hierin, vind ik, is de ademhaling en de lichamelijke gewaarwording van je centrum.
Heb je pijn in je relatie? Maak haal dan eerst adem en maak contact met je buik, hart, keel en hoofd.
Tip 8 - Doe dingen die je graag doet
Eenzaamheid IS moeilijk, maar helaas niet snel te veranderen.
Probeer ondertussen goed gezelschap te zijn voor jezelf. Doe dingen die je graag doet, eet wat je graag eet, ... Wees niet te streng voor jezelf.
Tip 9 - Luister naar het nummer: Ik hou van mij
Luister dan eens een paar keer per dag naar het nummer van Harry Jekkers: Ik hou van mij.
Een mooi, grappig maar waar nummer!
Tip 10 - Oprecht van jezelf houden
Wil je 'respect? Wat is dat voor jou en welke voorwaarden zet jij neer om te zorgen dat je respect ontvangt?
Wil je dat iemand voor je zorgt? Ook hier weer, wat is' zorgen voor' en hoe zorg je ervoor dat iemand je geeft wat je fijn vindt?
We zoeken liefde vaak buiten onszelf. Echter wat we van buiten af nodig hebben vult meestal iets op, niet aan.
De basis voor iedere goede relatie begint bij een goede relatie met jezelf. Alles wat je jezelf kunt geven, ben je ook bereidt te ontvangen.
Wanneer je oprecht van jezelf houd, kun je ook voorwaarden creëren om echte liefde te ontvangen. Zo worden andere een aanvulling op wie jij bent. Geen opvulling voor wat je mist.

Tip 11 - De vier elementen van zelfcompassie
1. Er bewust bij stilstaan dat er lijden is. Jezelf serieus nemen en uit de automatische altijd-maar-doorgaan- modus stappen.
2. Voelen zonder oordeel en ècht contact maken met het lichaam. Het lichaam maakt je niets wijs. Geef het gevoel toestemming om er te zijn.
3. Welwillend zijn naar jezelf. Jezelf behandelen zoals je zou willen dat een goede vriend je behandeld. Het start bij de intentie en je kan dit ook cultiveren.
4.Verricht een daad van zelfzorg. Doe iets wat je ondersteund en heilzaam is.
Tip 12 - Zeflvertrouwen is de sleutel om te stralen
Nelson Mandela zegt in zijn inaugurele rede (1994):
"Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn.
Onze diepste angst is dat we buitenmate krachtig zijn.
Het is ons licht, niet onze duisternis die ons het meest bang maakt.
We vragen onszelf af: "Wie ben ik om briljant, schitterend, getalenteerd en legendarisch te zijn?"
Met behulp van opstellingen in mijn praktijk kunnen we onderzoeken wat de belemmerende overtuigingen zijn die ons weerhouden om te stralen. Ga zo stap voor stap in je eigen licht staan.
Tip 13 - Jezelf aanraken
Aangeraakt worden en plezier ervaren met en in je lichaam is een belangrijk onderdeel van van jezelf houden.
Er zijn goede online cursussen, waar jezelf aanraken een onderdeel van de cursus is. Het vallei-orgasme, Tantra Touch en Celebrating Sex. De laatste 2 zijn vooral gericht op stellen.
Tip 14 - Balans tussen autonomie en verbondenheid
1. Autonomie: Zelfliefde, het mag ook om jou gaan, jij mag je zin krijgen. Jouw carrière, voor en afkeuren, of je ergens zin in hebt of niet....
2. Verbondenheid: We willen ook heel graag ergens bij horen. Ons gezin, een bepaalde groep mensen, om je verbonden te voelen met anderen pas je jezelf aan. Ben je ook op de wens van anderen gericht en doe je aanpassingen zodat het voor iedereen fijn is.
Mensen met weinig zelfliefde zijn pleasers geworden en passen zichzelf steeds aan om maar ergens bij te horen of geaccepteerd te worden. Je autonomie mag echt meer ontwikkeld worden! Het mag ook om jou gaan. Dat is niet narcistisch en daardoor gaan anderen echt niet minder van je houden!
Wil je leren hoe je de balans beter in orde krijgt? Neem contact op.
Tip 15 - Luchtigheid toevoegen aan zware gedachten
Omdenken als hulpmiddel om te relativeren en daarmee een beetje luchtigheid toe te voegen aan je zware gedachten. Ook dat is zelfliefde!

Tip 16 - Zelfliefde is de sleutel tot alles
Wanneer je niet van jezelf houdt, is het moeilijk om de juiste beslissingen te nemen. Niet alleen op het gebied van essentiele dingen zoals werk en wonen, maar juist ook op persoonlijk vlak. Zoals relaties.
Zelfliefde is de sleutel tot alles: Wanneer je van jezelf houdt, ga je beter aanvoelen wat je nodig hebt, voel je je grenzen duidelijker en ga je vanzelf aantrekken wie of wat er bij jou past.
Een coach kan jou daarbij helpen!
Tip 17 - Een dagboek met wat je fijn vindt aan jezelf
Houd een dagboek bij waarin je iedere dag schrijft wat je fijn vindt aan jezelf. Die gedachten krijgen waarschijnlijk minder aandacht van je tot op heden. Het is fijn om de focus hierop te houden. Om het op te schrijven en om het terug te lezen.
Tip 18 - Denk aan een persoon die jou bijzonder vond
Zelfliefde komt uit jezelf naar jezelf. Toch kan zelfliefde geholpen worden door liefde van anderen.
Denk aan een persoon in je leven die jou bijzonder vond. Dat kan een oma zijn, een oud lerares, een vriendje van vroeger uit de straat, een bijzonder dier, een huidige vriend...
Wat vind die persoon fijn aan jou? Laat die gedachten je koesteren als een warme deken.
Tip 19 - Schrijf elke dag positieve affirmaties op
Ik geloof in mezelf
Ik accepteer mezelf
Ik kies ervoor om gelukkig te zijn!
Ik verdien liefde
Ik verdien respect
Er is geen verkeerde keuze!
Schijf iedere dag zulk soort zinnen op en dan komt er vanzelf een dag dat je er ook in gaat geloven.
Tip 20 - Boekentip: Waarom luister je niet
Boekentip
'Waarom luister je niet?' van Jean-Pierre van de Ven
Helder communiceren met je partner is vaak de sleutel tot een goede relatie.
Deze relatietherapeut geeft voorbeelden van communicatiestoornissen uit zijn eigen praktijk en biedt oplossingen aan hoe partners door middel van een heldere communicatie elkaar weer terug vinden!

Tip 21 - Verantwoordelijkheid nemen
We ervaren altijd overtuigingen en gevoelens in onszelf die we heel moeilijk kunnen accepteren.
Onze beste vriendin kan ons teruggeven dat een opmerking van ons heel pijn deed, dat ze zich gekwetst voelde daardoor. Om daar verantwoordelijk voor te zijn: ik heb dat gedaan. Dat is moeilijk!
Vervolgens in jezelf te zoeken naar jouw intentie achter die opmerking, je had een goede bedoeling! En tegelijk te beseffen dat dat voor die ander niet zo werkte en wat jij jezelf toestaat te leren.
Tip 22 - Liefde voor jezelf is dynamisch en niet statisch
Probeer niet de wanhopen en vertrouw erop dat het terug zal komen. Het is niet dat we er ineens zijn en voor altijd blijven.
Een therapeut kan met jou ontdekken hoe jij meer zelfliefde kan ontwikkelen i.p.v. meer zelfkritiek.
Tip 23 - Doe dingen waar je gelukkig van wordt
Cliché en een inkopper? Ja? Waar wordt jij dan gelukkig van?
Dat is best een lastige vraag he. . . . . De stelling is een waarheid als een koe maar hoe doe je dat dan? We zijn door de waan van de dag, ons werk, relatie of wat dan ook soms helemaal vergeten waar we nog van kwispelen.
Het is nogal belangrijk dat te weten van jezelf, wat is je missie? Als je die leeft geeft dat energie en dat heb je nodig om te leven.
Ben je regelmatig moe en uitgeblust? Check dan eens of je nog doet waar je gelukkig van wordt. Ik help je daar trouwens graag mee!
Tip 24 - Heb quality time met jezelf
Door quality time met onszelf door te brengen, leren we op een dieper niveau wie we zijn en wat we nodig hebben. In plaats van de televisie aan te zetten of een vriend te bellen, maak tijd om in stilte simpelweg met jezelf te zijn.
Maak een lijst vol activiteiten die je voeden met goede gevoelens. Dit kan van alles zijn, wandelen, een taart bakken, mediteren, yin yoga, een kopje thee drinken, een boek lezen, muziek luisteren, een bad nemen, dansen of schilderen.
Plak deze lijst op je koelkast of een plek waar je ‘m duidelijk kan zien en beloof jezelf om elke dag één ding van je lijst te doen, al is het maar voor 10 minuten.
Tip 25 - Leer om emotioneel beter met jezelf om te gaan
Als deze ontwikkeling moeizaam is verlopen, kan het zo zijn dat in het hier en nu jouw zelfliefde tekort schiet.
Het goede nieuws is dat jij in het hier en nu samen met een therapeut op zoek kan gaan naar manieren om emotioneel beter met jezelf om te gaan. Deze stap maken is investeren in jezelf en erin geloven dat je dit verdiend.

Tip 26 - Boekentip: Leaving Home, David P. Celani
The Art of Separating From Your Difficult Family
Dit boek geeft diepgaande inzichten over waarom mensen in situaties en relaties blijven die niet gezond, steunend en liefdevol zijn. Een eyeopener voor zowel mensen die therapeutische hulp hebben maar ook voor therapeuten. Het lezen van waardevolle kennis is een vorm van zelfliefde.
Tip 27 - Focus op waar je dankbaar voor en tevreden mee bent
Dat doe je bijvoorbeeld door elke dag een lijstje te maken met de dingen waar je dankbaar voor bent.
En door simpelweg eens om je heen te kijken, en te beseffen dat je best tevreden mag zijn met je leven zoals het nu is
Tip 28 - Bewustwording voor een betere relatie
Een goede relatie vraagt ons om bewust te zijn van onszelf en hoe we met onze partners omgaan.
Relaties zijn uitdagend. Maar als dat gebeurt vanwege communicatie, problemen in de slaapkamer, het gebrek aan vertrouwen, financiële druk, enzovoort, dan is dat jammer en onnodig.
Deze worstelingen zijn symptomen van een diepere kwestie die bijna elk paar plaagt.
Zelfs met alle zelfhulpboeken en therapieën die er bestaan, zijn we er nooit in geslaagd om gepassioneerde, liefdevolle relaties te creëren die de tand des tijds doorstaan.
Tip 29 - Beter met jezelf leren omgaan vergt veel oefening
En er valt zoveel te kiezen, het leven bestaat uit keuzes maken. Maar hoe weet je nou wat goed voor jou is? Daar zijn geen standaarden voor, wat goed voor jou is bepaal jezelf. Maar het helpt om naar je lichaam te luisteren, daar is het antwoord voelbaar.
In grote lijnen zijn er twee opties: Angst en Liefde. Angst werkt beperkend en geeft een beklemmend of zwaar gevoel ergens in je lijf, liefde biedt ruimte en geeft juist een licht en meer sprankelend gevoel.
Als je voor de keuze staat om ergens ja of nee tegen te zeggen, vraag jezelf dan af: voelt het ergens zwaar of eerder licht?
Hoe meer je hierbij stilstaat en er gevolg aan geeft, hoe meer liefdevol je met jezelf leert omgaan.
Tip 30 - Schrijf een brief om tot je kern te komen
Het is expliciet NIET de bedoeling om deze brief werkelijk aan je partner te laten lezen.
Het gaat erom dat jij in jezelf tot de kern komt van wat je innerlijk beleeft door er bij stil te staan en er weloverwogen woorden aan te geven zonder dat jij jezelf af laat remmen door angst voor afwijzing van je partner.
Deze brief kun je eventueel delen met je therapeut en deze kan je helpen te bepalen wat een goede vervolgstap is.

Tip 31 - Compassie voor jezelf is je basis
Tip 32 - Eerste hulp bij zelfliefde
Want hoe cliché ook: zelfliefde is de sleutel tot échte liefde.
Tip 33 - Liefdevol naar jezelf kijken
Dit kan je helpen om liefdevoller naar jezelf te leren kijken.
Tip 34 - Acceptatie van al je persoonlijkheidsdelen - een proces
Tip 35 - Mediteer

Tip 36 - Zorg goed voor jezelf
Vooral vrouwen zijn vaak eerst bezig met de behoeften van hun partner en daarna pas met zichzelf. Als dit een structureel patroon is binnen jouw relatie dan kom je op ten duur zelf te kort. Te weinig je eigen flow volgen maakt dat je te afhankelijk wordt van je partner in het vervullen van jouw behoeften.
Maar wanneer je regelmatig checkt waar jij zin in hebt, dan zal je merken dat je jouw partner minder nodig hebt bij het voorzien van jouw behoeften. "Zelfvoorzienend" kunnen zijn is veel gezonder en geeft bovendien lucht voor jou en je partner want die voelt minder druk om jou "tevreden" te houden.
En jou tevreden te houden is ook helemaal niet zijn of haar verantwoordelijkheid! Dus als jullie even niet op dezelfde lijn zitten qua behoeften... zorg gewoon voor die van je zelf en richt je daarop.
Tip 38 - Zelfliefde
Tip 39 - Lees boeken,luister podcast over zelfliefde
Tip 40 - Houd jij van jezelf?
Zelfliefde gaat vooraf aan van de ander houden. Zelfliefde is de basis van ons eigen welbevinden.
Mensen die minder makkelijk van zichzelf houden, voelen zich vaak niet gehoord of gezien. Hebben het idee dat ze er niet toe doen. Ook wanneer een ander van hen houdt, helpt dat hen niet om van zichzelf te houden. Herken je dat? Het is te doorbreken met goede begeleiding.
Met een therapeut kun je onderzoeken wat de reden is dat het moeilijk is om van jezelf te houden. Diegene kan je ook helpen om van jezelf te leren houden.

Tip 41 - Choose to be happy
Tip 42 - In jouw innerlijke kracht staan
Mensen die ik zie ik mijn praktijk willen voornamelijk werken aan een vrijer bestaan. Vrij van beperkende overtuigingen en meer van zichzelf houden. Denk bijvoorbeeld aan het bewaken van grenzen, benoemen van gevoelens, het (h)erkennen van valkuilen. Coaching en therapie helpt jou dichterbij jezelf te brengen. Een psychodynamisch therapeut bijvoorbeeld werkt met meerdere technieken en kan daardoor nauwkeurig afstemmen op jou. Tijdens een intakegesprek kan al snel duidelijk worden wat diep verscholen ligt en waar aan gewerkt kan worden. Door duidelijk jouw hartewens uit te spreken en jouw doel te bepalen - kan je na een aantal sessies weer een nieuwe koers varen. In jouw innerlijke kracht staan met complete liefde voor jezelf en in verbinding met alles om je heen.
Tip 43 - Van jezelf houden, wat is het?
Het gaat over een ander toelaten om van ons te houden ook als we ons ongeliefd voelen. Meestal is de versie die anderen van ons hebben liefdevoller dan onze eigen versie van onszelf. (vrij vertaalt naar Esther Perel)
Tip 44 - Ondermijn jezelf niet
Vaak zijn dingen die je niet leuk vindt aan jezelf door anderen ingegeven.
Door je daar bewust van te worden kan je ruimte maken voor de kanten aan jezelf die je mooi en leuk vindt.
Tip 45 - Autonomie en Verbondenheid
1. Autonomie: Zelfliefde, het mag ook om jou gaan, jij mag je zin krijgen. Jouw carrière, voor en afkeuren, of je ergens zin in hebt of niet....
2. Verbondenheid: We willen ook heel graag ergens bij horen. Ons gezin, een bepaalde groep mensen, om je verbonden te voelen met anderen pas je jezelf aan. Ben je ook op de wens van anderen gericht en doe je aanpassingen zodat het voor iedereen fijn is.

Tip 46 - Waar word je blij van
Maak elke week/14 dagen tijd vrij om iets te doen wat op dit lijstje staat.
Tip 47 - De leegte binnengaan
Tip 48 - Zelfliefde en relaties
Tip 49 - Relatieprobleem is een les in de liefde
Tip 50 - Gebeurtenissen uit het verleden van de relatie
Er is iets gebeurt binnen de relatie. De ene partner heeft er niks van bemerkt en is verder gegaan met de relatie alsof er niks aan de hand is, terwijl de andere partner ergens van binnen is geraakt, zelfs zo diep geraakt dat het niet meer mogelijk is om dat bespreekbaar te maken. De effecten van dit trauma blijven de emoties, gedachten en houding beïnvloeden van de getraumatiseerde partner. Het effect van het trauma bouwt langzaam een steeds grotere kloof tussen de partners. De emotionele veiligheid word steeds minder ervaren terwijl de spanning zich steeds meer opbouwt en toeneemt.
Het is pijnlijk en dit gaat in de regel niet vanzelf beter. Het goede nieuws is dat het helen van dat relationele trauma vaak best haalbaar is en dat dit geweldige positieve effecten heeft op de relatie.

Tip 51 - Jezelf (her)vinden en liefhebben
Tip 52 - Het ontwikkelen van een liefdesrelatie
Als relatietherapeut leer ik al mijn cliënten dat de volgorde in ontwikkeling van de liefdesrelaties gaat als volgt:
Op de eerste plaats is de liefde voor jezelf essentieel
Op de tweede plaats komt de liefde voor de ander (als zelfstandig individu, ook zonder jou in zijn of haar leven).
Op de derde plaats komt (ja, dan pas!) de relatie tussen jou en ander.
Als je jezelf lief hebt, dan kan de liefde voor de ander zoveel makkelijker stromen en kun je liefde EN de lessen in de liefde geven en ontvangen. En dat brengt werkelijke verbinding…<3
Tip 53 - Tel je zegeningen
Tip 54 - mogen versus moeten
Tip 55 - Trouwen met jezelf
Hoe zou dat zijn? Wat zou je leuk vinden? En wat is uitdagend? Stel dat je met jezelf als gehuwd stel zou samen wonen... Waar woon je dan? Op welke manier? Wat vind je belangrijk in het huishouden? Wat zou je dadelijk schrappen uit je leven?
Ondersteun je je eigen persoonlijke groei?
Het mooiste wat je kunt worden is jezelf!

Tip 56 - Kijk niet naar je voeten maar naar mij
Kijk, met je onzekerheid naar je partner, dan leer je samen dansen!
Tip 57 - Eerst je eigen liefdestank vullen
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik word zeurderig als ik niet genoeg ruimte voor mezelf heb. Niet genoeg voor mezelf zorg.
Daarna ga ik mijn man allerlei verwijten maken: 'Jij gaat wel tennissen, enzovoort''.
Herken jij dat ook bij jezelf?
Als je merkt dat je moppert, zeurt, verwijten maakt, ga eerst eens even na of je wel genoeg tijd voor jezelf hebt, wel genoeg voor jezelf zorgt.
Vul eerst je eigen liefdestank, anders heb je dat ook niet aan je partner te geven.
Succes!
Tip 58 - Samen met jouw innerlijk kind
Je kan samen ook verdriet delen of vreugde. Nooit meer alleen : )
Tip 59 - Vertrouw op je intuïtie
Er zijn van die momenten dat je aanvoelt dat er iets niet klopt. Je lijf geeft je signalen en twijfel slaat toe.
Ik luister dan altijd naar mijn intuïtie, zowel in mijn privéleven als in de praktijk bij mijn cliënten. Juist hier ontstaan de beste inzichten of juist de confrontatie met de harde werkelijkheid. Het brengt je hoe dan ook dichter bij jezelf en de realiteit waarin je leeft. Als het over zelfliefde gaat, is dit van groot belang. Luister naar wat je lijf zegt!
Zeg eens eerlijk...wat doe jij?
Tip 60 - Cijfer jezelf niet weg!

Tip 61 - Je verbinden met de ander
Tip 62 - neem je innerlijke dialoog serieus
Tip 63 - zelfliefde
dus:
luister
vraag door
luister weer
geef haar/hem wat hij vraagt, als dat mogelijk is
Ik ben benieuwd hoe het jullie dat ervaren!
Tip 64 - eenzaamheid binnen relaties
Uit de psychologie is bekend dat saamhorigheid belangrijk is voor goede relaties. Dat is het wij-gevoel, het gevoel van verbondenheid. Die saamhorigheid neemt veel eenzaamheid weg, je deelt je zorgen, je doet leuke dingen samen, je neemt belangrijke beslissingen samen.
Echter er is een vorm van eenzaamheid die ook in een goede relatie niet door de ander weggenomen kan worden. Dat is de existentiële eenzaamheid, de eenzaamheid die hoort bij het menselijk bestaan.
Het gevoel: uiteindelijk ben je toch alleen. We voelen dit vaak in heftige levensbedreigende situaties, maar ook soms in liefdevolle partner relaties. Hoe solidair je ook wilt zijn, gevoelens over bestaan, leven en dood zijn individueel en persoonlijk en nooit helemaal te begrijpen door de ander.
Uiteindelijk moet je toch zelf het leven de moeite waard maken. Zelf betekenis geven vanuit jouw keuzes en gedrag. Wie accepteert dat liefde niet het medicijn is tegen existentiële eenzaamheid, kan een veel gezonder partnerschap ervaren en voluit genieten van de saamhorigheid die relatie wel kan bieden.
Tip 65 - Zelfliefde of zelfzorg

Tip 66 - Meditatie kijk tip
Kijk tip: "Headspace guide to meditation"
Oefeningen van ongeveer 15 minuten, thema's die behandeld worden zijn: loslaten, omgaan met stress, omgaan met pijn en omgaan met boosheid.
Tip 67 - Wees net zo lief voor jezelf als je voor je anderen bent
Misschien vergeten we echter onszelf daarin mee te nemen?
Hoe zou het zijn om jezelf te includeren? En echt net zo lief voor jezelf te zijn, als je voor de rest bent..
Zeg het maar eens hardop: "Ik hou van jou en ik zorg net zo goed voor jou als voor mijn omgeving".
Tip 68 - 5 tips voor je goede voornemens
1. Koppel goede voornemens aan bestaande gewoontes
Wil je bijvoorbeeld meer mediteren, zorg dan dat je dat altijd doet voordat je gaat tandenpoetsen. Eten, slapen, douchen en tandenpoetsen doe je elke dag. Zo is het makkelijker om jouw nieuwe gedrag dagelijks uit te voeren.
2. Bedenk intenties in plaats van doelen
Doelen liggen in de toekomst en het is makkelijk om die nog een tijd uit te stellen. Intenties plaats je vanuit het huidige moment en zijn zaken waarmee je direct aan de slag kan. Wat kun je nú al doen aan je goede voornemen?
3. Wees mild voor jezelf
Verandering heeft tijd nodig. Gemiddeld duurt het 6 weken voordat nieuw gedrag is geïntegreerd. Wees dus niet te streng voor jezelf als je in ‘oud gedrag’ vervalt. Vier eerder de momenten dat je nieuw gedrag hebt uitgevoerd. Beloon jezelf!
4. Wees intrinsiek gemotiveerd
Voel bij jezelf waarom je dit goede voornemen hebt. Wil je dit echt diep van binnen? Wat zijn je drijfveren? Als externe factoren een rol spelen is de kans op terugval vaak groter. Intrinsieke motivatie is de sterkste en meest duurzame vorm van motivatie. Je wil het, je kan het en je doet het.
5. Doe het samen
Deel je voornemen met anderen of doe het samen. Hierdoor voel je je vaak meer verantwoordelijk om het goede voornemen vol te houden. Anderen kunnen je ook steunen en houden er rekening mee. Je kunt een goede vriend of je partner vragen. Maar natuurlijk mag je ook met een coach een plan maken en behaal je je doelen vaak nog sneller.
Succes
Tip 69 - 2022 Verbinding
Vertrouw op je eigen intuïtie en kunnen. Creëer nieuwe mogelijkheden voor jouw persoonlijke ontwikkeling én geluk. Verbind je met mensen die jou waarderen om wie je bent en blijf vooral je mooie zelf. We zijn allemaal prachtige individuen met een eigen verhaal. Op weg met eigen levenslessen, die er allemaal mogen zijn.
Ik wens je al het geluk voor het nieuwe jaar. En laat je onderweg niet afleiden van waar het werkelijk om draait in het leven, namelijk: 'Liefde, geluk en verbinding'.
Warme groet,
Kim
Tip 70 - Nieuwe ontwikkelingen
Samen met mijn man Jeroen zijn we mooie plannen aan het maken om stellen in liefde te mogen begeleiden.
~ Nieuwe training voor stellen
~ Online programma
Volg ons en blijf op de hoogte!
Liefs
Jeroen 💚 Kim

Tip 71 - Zelfreflectie brengt je verder in de relatie.
Dit kan alleen als je openstaat voor feedback en kan invoelen hoe het voor de ander is of is overgekomen. Heb jij het vermogen om te reflecteren op je eigen handelen of schuif je het liever veroordelend van je af?
De kracht is dan om naar binnen te keren. Om te reflecteren op jouw eigen handelen. En wees dan ook zuiver om erop terug te komen. Alleen daar zit de groei om een beter mens te worden en een fijnere liefdespartner.
De keuze is aan jou, maar het echte geluk zit nog altijd in jezelf.
Lastig? Stap eens samen binnen bij de relatiepraktijk en gun het jezelf en elkaar.
Warme groet,
Kim Kromwijk-Lub
Tip 72 - Een fijne relatie en toch niet gelukkig
Tip 73 - Ik houd van mij
Tip 74 - zelfLiefde gaat vooral over zelfVertrouwen
Maar het wordt pas stevig als je het fundament onderzoekt, omdat dat betekent dat je ook je zwakke plekken erkent en 'onderzoekt'.
Hoe opener je bent over die zwaktes, ergernissen, guilty pleasures en vooral je blunders, hoe meer vrijheid en ruimte er ontstaat en dat geeft vertrouwen. De bijval, herkenning bij anderen en het plezier door het opbiechten maken je beleving gelijk anders. Het relativeren begint bij delen.
Het is net die geheimhouding die het zelfvertrouwen ondermijnt. Dat stiekeme en die schaamte maken je zwakker. Openhartigheid is een vorm van liefde... deze zelfLiefde geeft veel zelfVertrouwen.
En een ander mooi bijkomend effect van delen en openhartigheid is, dat je gegarandeerd anderen weer aanmoedigt en helpt met eerlijk en onbevangen zijn. Er is niets zo sterk als je zwakheden accepteren en presenteren als 'eigenAARDIGHEDEN' die er ook bij horen.
Start vandaag nog met je gehele zelf te omarmen... want zelfvertrouwen is toch vooral zelfLiefde. En als jij het je niet gunt, waarom zou een ander dat dan doen....
Goodluck en als je hulp zoekt om je fundament te onderzoeken- boek gerust een afspraak bij mij :)
Tip 75 - Alleen als je goed zorgt voor je zelf ...

Tip 76 - Werken aan de toekomst
Quote -Thich Nhat Hanh-
Tip 77 - Jezelf eerst kennen, om daarna van jezelf te houden
Het is een plezierig om samen met de schrijfsters op reis te gaan in je eigen gedachten. Het duo faciliteert je bij het filosoferen over liefde en vriendschap. Onderweg weet je jezelf ondersteunt door gedegen wegwijzers. Het ogenschijnlijk simpele format verheft jou tot de filosofische held van je eigen levenskunst.
Tip 78 - Zelfliefde
Hier heb je mee te dealen dag in dag uit.
Hoe meer zelfcompassie, hoe meer fouten je durft te maken en daar weer van leert.
Hoe praat je tegen jezelf. Wat is de toon en de sfeer naar je innerlijk toe, ben je streng of gun je jezelf iets.
Hoe positiever en zachter je bent naar jezelf hoe vriendelijker de intentie is naar jezelf.
Wat zou je een vriend zeggen in dezelfde situatie...
Tip 79 - Zelfliefde
Neem de tijd om te voelen wat er onder al die boze en/of sombere gedachten schuilgaat.
Ik hoor ook wel als iemand huilt er vanzelf zachtheid ontstaat of vrijkomt. De ontspanning en de liefde is voor je zelf voelbaar.
Tip 80 - Jezelf gespiegeld zien

Tip 81 - Liefdevolle belangstelling voor jezelf
'Hoe voelt dat dan, die stress?' vraagt je innerlijke vriend(in).
'Spanning in m'n benen', antwoord het stress-deel.
'Zal ik met m'n aandacht even bij dit stressgevoel in je benen blijven?'
'Dan ga ik voelen dat ik eigenlijk onzeker ben.' antwoord het stress deel.
'En wat heb je dan nodig?'
'Even niet doorgaan, maar met m'n benen omhoog op de bank.'
Dit is een voorbeeld hoe zo'n gesprekje met jezelf kan gaan. Het maakt niet uit welk gevoel of welke gedachte je hebt, als je je ervaring met vriendelijke aandacht tegemoet treedt, dan kan er meer begrip voor jezelf ontstaan.
Tip 82 - Zoek de zon op
1. Door de zon maak je vitamine D aan
‘Kom we gaan naar buiten, even wat vitamine D opdoen.’ Je hoort het jezelf vast af en toe zeggen. Maar goed ook, want de zon is inderdaad onze belangrijkste bron van vitamine D.
In feite zelfs de enige. Het is namelijk vrijwel onmogelijk er genoeg van binnen te krijgen via voeding alleen. Je huid maakt overigens alleen vitamine D aan door directe blootstelling aan de zon.
Het voorjaar, de zomer en het najaar zijn dé tijd om een voorraad vitamine D aan te leggen. Je lichaam maakt al vitamine D aan door elke dag een kwartier tot een halfuur met je hoofd en handen onbedekt in de zon te zijn. In de winter gebeurt dat helaas niet, omdat de Nederlandse zon dan te laag staat.
2. Door de zon krijg je een stralend humeur
Zonlicht stimuleert ook de aanmaak van serotonine. Omdat de zon in het voorjaar en de zomer meer schijnt, maken we dus ook meer van dit gelukshormoon aan. Dit verklaart waarom we ons als de zon schijnt vaak blijer voelen.
Een gebrek aan serotonine maakt ons wat somberder, of zelfs depressief. Ook zorgt serotonine voor een lagere bloeddruk, waardoor je je ook nog eens een stuk relaxter voelt. Opladen aan het zonlicht dus.
3. Door de zon slaap je beter
Is er een heerlijke ochtendzon? Pak ‘m gelijk even mee, want je draait gegarandeerd een goede nacht. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen ontdekten dat daglicht niet alleen invloed heeft op wanneer je gaat slapen, maar ook op de kwaliteit van je slaap.
Blootstelling aan zonlicht zorgt voor een diepere ononderbroken slaap in de volgende nacht. Vooral vroege vogels profiteren hiervan. Want wat blijkt: hoe vroeger je in de ochtend zonlicht opdoet, hoe makkelijker je ’s avonds in slaap valt en hoe meer uitgerust je wakker wordt.
4. Door de zon sta je meer open voor de liefde
Schijnt de zon? Dan staan we ook meer open voor de liefde. Tijdens een Frans experiment gaf 13,9% van de vrouwen op bewolkte dagen hun telefoonnummer aan een flirtende vreemde.
Scheen de zon, dan steeg dat naar 22,4%. Ook als je een relatie hebt, doet de zon zijn werk. In een studie van de Universiteit van Tel Aviv werden mannen en vrouwen blootgesteld aan UVB-straling.
En wat bleek: er waren verhoogde niveaus van romantische passie bij beide geslachten. Blootstelling aan zonlicht beïnvloedt namelijk de regulatie van het endocriene systeem, dat verantwoordelijk is voor de afgifte van seksuele hormonen.
5. Door de zon ben je een stuk positiever
Als de zon schijnt, gebruiken we op social media meer positieve woorden. Ook de temperatuur heeft impact: tot 20°C neemt het aantal positieve woorden toe met de stijging van de temperatuur. Vanaf 30°C worden onze posts minder vrolijk. Ook positief: in de zomer blijken we guller en creatiever te zijn.
Gebruik die zon-dagen dus optimaal en gezond !
Tip 83 - de heilzame werking van groen.
Om te floreren hebben mensen de natuur nodig. Dat was de afgelopen decennia keer op keer de uitkomst van wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van een groene omgeving op ons welzijn.
Zo knappen mensen met een burn-out eerder op wanneer ze tijd in de natuur doorbrengen. Werknemers voelen zich prettiger op een werkplek waar planten staan; ze zouden daar zelfs creatiever van worden. En patiënten die vanuit hun ziekenhuisbed bomen kunnen zien, blijken sneller beter te worden.
Dat een groene omgeving goed voor je is, voelden mensen eigenlijk altijd wel aan. De invloedrijke Duitse natuurgeneeskundige Sebastian Kneipp schreef halverwege de negentiende eeuw bijvoorbeeld al dat buiten wandelen een enorme impact op onze gezondheid heeft: ‘Alles wat we nodig hebben om gezond te blijven, geeft de natuur ons in overvloed.’
Vaststellen dat het werkt is één ding, aantonen waaróm is wat anders. De afgelopen decennia zijn er echter ook de nodige mogelijke verklaringen aangedragen. Ze sluiten elkaar overigens geen van alle uit. Het heilzame effect van groen lijkt dus via verschillende routes tot stand te komen.
Aandacht die geen moeite kost
Zo formuleerde het Amerikaanse psychologenechtpaar Rachel en Stephen Kaplan in de jaren zeventig de attention restoration theory. Deze theorie stelt dat de natuur bij uitstek de plek is waar je geestelijk tot rust komt, omdat ze geen aanhoudende aandacht van je vraagt.
Ons werk doet dat vaak wel – je moet je concentreren om niets te missen van wat er wordt gezegd tijdens een vergadering of om een lastige procedure foutenvrij uit te voeren. Dat lukt alleen als je afleidende zintuiglijke input weet weg te drukken, en dat is zowel mentaal als fysiek uitputtend.
De natuur daarentegen biedt eindeloos mogelijkheden tot ‘indirect attention’: aandacht die geen moeite kost. ‘Zachte fascinatie’ noemen de Kaplans het ook wel. We kunnen zonder probleem eindeloos toekijken hoe een eekhoorntje van boom naar boom springt, hoe varens zich in een zacht ruisend beekje spiegelen. En terwijl we dat doen, komt onze geest helemaal tot rust.
Iets recenter is de verklaring dat ons stressniveau daalt door een boswandeling. Onderzoekers stelden vast dat zelfs een korte boswandeling al voor een lagere cortisolspiegel zorgt. Ook het populaire bosbaden stoelt op dit principe.
Het enige wat je hoeft te doen, is de atmosfeer onder de bomen heel bewust binnen laten komen via de vijf zintuigen. Dat is dus niet hetzelfde als gewoon wandelen, hardlopen of sporten; waar het bij bosbaden om gaat is mindfulness en dat je echt verbinding zoekt met de natuur.
Ontstekingsremmende stofjes
Een van de jongste loten aan de stam is de verklaring dat bossen zo’n geweldige uitwerking op ons hebben doordat de lucht er vol heilzame stofjes zit. Zo zou je er in aanraking komen met microben die gunstig zijn voor onze gezondheid.
Ook scheiden bomen bepaalde stofjes – phytonciden – uit die bij ons, als we ze inademen, ontstekingsremmend lijken te werken. Volgens Japans onderzoek zouden ze zelfs het ontstaan van kanker remmen.
Hier is het laatste woord nog niet over gezegd, maar het kan sowieso nooit kwaad eens extra diep in te ademen als je in een heerlijk geurend bos of park bent. (aldus DZT/Jan Lauer en DZT/Günter Standl)
Graag bied ik je daarom wandelCoaching in het groen M@
Tip 84 - narcisme of zelfliefde
Tip 85 - De relatie met jezelf verdiepen
En zeker, je leven met iemand delen in een sfeer van liefde kan zeer vervullend zijn. Toch blijkt zelfs een liefdevolle relatie niet altijd tot een innerlijke gevoel van een zinvol leven te leiden. Een gevoel van gemis kan blijven knagen. Dit gevoel is belangrijk om op te merken en bij stil te staan. Het is niet het bewijs dat er iets mis met je is, of dat er iets mis is met je relatie, maar het is eerder een uitnodiging. Je binnenste geeft een signaal dat er ergens een innerlijke connectie ontbreekt. Door de relatie met jezelf te verdiepen kan dit gevoel veranderen. Het gevoel dat je leven zinvol is kan meer vanbinnen uit komen en voelbaar worden in alle facetten van je leven, simpel omdat het in jou verankerd is.

Tip 86 - Meer zelf liefde door mindfulness
Vaak zijn we namelijk met onze gedachten in het verleden of de toekomst en daarbij focussen we vooral op de negatieve dingen. We denken aan wat we allemaal nog moeten doen of wat die collega bedoelde met die vervelende opmerking of eten gedachteloos een stuk chocolade. Daardoor ‘missen’ we veel dingen in het heden.
Mindfulness oefeningen leren je weer met kinderogen te kijken en elk moment zoveel mogelijk te beleven alsof het de eerste keer is. Bewuster voelen, ruiken, horen kun je leren door de natuur in te gaan: twee uur per maand bos baden, oftewel jezelf onderdompelen in het bos, helpt al om lichamelijk en geestelijk te helen.
Mindfulness heeft allerlei voordelen die inmiddels wetenschappelijk zijn bewezen in een breed scala aan onderzoeken. Dit zijn de 4 belangrijkste effecten:
1. Je piekert minder. Stressvolle gedachten malen vaak maar door, zonder dat dat tot een oplossing leidt. Door je te concentreren op wat er gebeurt in het nu, onderbreek je die gedachtestroom en geef je je hersenen iets anders te doen.
2. Je ervaringen worden levendiger en intenser. Wie aandachtig leeft, heeft meer oog voor het kleine geluk: de zon op je huid, een fluitende vogel of iets grappigs wat je op straat ziet.
3. Je raakt meer vertrouwd met wat zich in je lichaam en hoofd afspeelt. Stress voelen we bijvoorbeeld meestal pas aan het einde van de dag, als we naar huis gaan met hoofdpijn en pijn in onze schouders. Maar wie zich regelmatig concentreert op al zijn gewaarwordingen, dus ook die in zijn lichaam, merkt al eerder dat hij zijn schouders onwillekeurig aanspant.
4. Je kunt beter omgaan met lichamelijke en emotionele pijn.
Mindfulness vergt aardig wat oefening. Gelukkig zijn er veel meditatie-oefeningen te vinden die je op weg helpen. En een mooie manier om te oefenen met mindfulness is bijvoorbeeld een week lang je geluksmomenten op te schrijven. Daar vrolijk je enorm van op en het vergroot je zelf liefde, want wat je aandacht geeft groeit!
Of doe een liefdevolle bodyscan waarbij je de tijd neemt om te observeren hoe het met je gaat. Bij een korte bodyscan van drie minuten focus je op de ademhaling en merk je op wat zich in het lichaam voordoet. Bij een lange bodyscan neem je alle tijd om elk lichaamsdeel af te lopen, te ervaren en te voelen. Spanningen, pijntjes: alles mag er zijn. en toch houd je van jezelf!
Daarnaast kun je mindful hardlopen, wandelen, tuinieren of fotograferen. En je kunt ook mindful voetbal kijken – dat is zelfs leuk als je niet van voetbal houdt. Waar het om gaat, is dat je de wereld om je heen én jezelf steeds met een frisse en liefdevolle blik bekijkt.
Tip 87 - Boekentip
Een therapeut kan jullie hierbij helpen.
Tip 88 - Omarm jezelf
Tip 89 - 'Hier ben ik!'
Tip 90 - Als je verlangt naar een gezonde relatie
Want zelf met de "juiste partner" blijf je angsten en triggers tegenkomen.
Je angsten, patronen en triggers onder ogen zien en er (anders) mee leren omgaan, zorgt voor een solide bouw van jullie relatie. Een volwassen liefdesrelatie waarbinnen jullie de diepere lagen van jezelf delen met elkaar. Dit zorgt voor meer liefde en verbinding.
Tip 91 - Eigenwaarde
Tip 92 - Verwachtingen
Tip 93 - Liefde
- Geen tijd nemen voor elkaar of het gezin. Uiteindelijk resulteert dit in ergernis, verdriet en spijt. Vooral als mensen zich beseffen dat ze veel van elkaar of het gezin hebben gemist en dit nooit meer kunnen terugdraaien.
- Vaak zijn daar dan de belemmerende overtuigingen waarom het niet anders kan. Maar als het belangrijk genoeg is, heb je altijd een keuze. Welke keuzes hebben jullie gemaakt? Wat maakt dat je vastzit in bv je werk? Is er een te duur huis, te hoge levensstandaard of verwachtingen van anderen? Ga samen kijken naar mogelijkheden voor geluk en rust. En ja, dat is soms ook risico's durven nemen.
- Tijd komt niet meer terug. Besteed het aan wie je lief is...
- En merk jij dat in jouw relaties er geen tijd en energie naar jou gaat? Ga dan na of dit mensen zijn die ook echt in jou willen investeren om wie je bent en wat je voor hen betekent. Er is namelijk wel een natuurlijke balans van geven en ontvangen nodig.
Ingewikkeld? Kom dan eens langs in mijn praktijk in Enkhuizen. Ik help jullie graag om overtuigingen in te laten zien.
Tip 94 - Van zelfkritiek naar zelfliefde
Deze innerlijke kritiek bewust worden, begrijpen, en afstand van nemen is een daad van zelfliefde. Het is dé manier om ruimte te vinden voor jezelf, en voor jouw potentieel.
Voeg zelf een tip toe

- ✓ 200+ relatietherapeuten
- ✓ Snel een afspraak
- ✓ Ook online relatietherapie
Bij de meeste therapeuten op deze site kun je ook terecht voor online relatietherapie.
In het profiel van de therapeut staat dit dan aangegeven.
Beter communiceren is soms beter leren luisteren
Ik wil een relatie:
ik wil een relatie
Communicatieproblemen:
Gelijk hebben of gelukkig zijn
Voor ons als christenen is het een meerwaarde dat Miriam christen is
Dario | Eindhoven | 24 mei 2023:
We highly recommend Renée to any couples seeking support
Anoniem | Anoniem | 19 mei 2023:
Lieve vrouw, luistert je verhaal aan en springt daarop in
Relatietherapie Assen
6 jun 2023:
Relatietherapie Den Bosch
6 jun 2023:
EFT - Relatietherapie Den Bosch
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |