Tips bij verlatingsangst

Verlatingsangst - tips
Zoek je tips bij verlatingsangst?
Je kunt hier:
- allerlei tips verkennen.
- reageren op tips / jouw ervaring delen.
- en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.
Wat is jouw tip voor omgaan met verlatingsangst?
Overzicht tips
Alle tips
Tip 1 - Leer gelukkig zijn in je alleen-zijn
Liefde kan zich manifesteren in een relatie maar begint in diepe afzondering.
Als je gelukkig bent in je alleen-zijn, als je de ander geheel niet nodig hebt, als de ander geen vereiste is, dan ben je in staat tot liefhebben.
Zolang de ander een vereiste is, kun je wel exploiteren, manipuleren, domineren, maar je kunt niet liefhebben.
Tip 2 - Geef elkaar de ruimte - hou ook je eigen leven
Geef elkaar de ruimte - hou ook je eigen leven
Als je een relatie hebt, dan betekent dit niet dat je altijd samen moet zijn in je vrije tijd. Word niet te afhankelijk van elkaar.
Hou ook je eigen leven. Hou je eigen hobby's. Spreek met je vrienden/vriendinnen af (ook zonder je partner). Dit kan juist een extra impuls geven aan je relatie.
En het is dus ook goed dat jouw partner zijn/haar eigen hobby's heeft en tijd met vrienden/vriendinnen doorbrengt.
Op die manier kun je meer autonoom blijven in je relatie, en brengen jullie ook allebei nieuwe energie in de relatie.
Tip 3 - Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gevoel
Neem verantwoordelijkheid voor je eigen onzekerheid en angsten. Maak het niet de verantwoordelijkheid van je partner om het op te lossen.
Als je iemand anders verantwoordelijk maakt, dan kun je het zelf niet oplossen. Op het moment dat je het je eigen verantwoordelijkheid maakt om je zeker te voelen, dan kun je er ook iets aan doen.
Aanvaard dat jij en je partner allebei een individu zijn. Jullie hebben misschien een relatie, maar jullie zijn ook nog individu. Dit kan je helpen om je kracht te geven om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen behoeftes.
Tip 4 - Oefen met mindfulness
Oefen met mindfulness
Kijk met milde, zachte en vriendelijke aandacht naar je verlatingsangst.
Aanvaard dat de verlatingsangst er is, zonder dat je jezelf met je bindingsangst identificeert. Jij bent de verlatingsangst niet. Je hebt de verlatingsangst.
Door op een zachte manier met jezelf en met je verlatingsangst om te gaan, kun je meer ontspannen en kan je verlatingsangst ook gemakkelijker zachter worden.
Tip 5 - Zoek een relatietherapeut
Heb je last van verlatingsangst en kom je er zelf niet meer uit? Een relatietherapeut kan je dan verder helpen.

Tip 6 - Boekentips bij verlatingsangst
We hebben de volgende boekentips:
Tip 7 - Verlatingsangst en bindingsangst? Samen in therapie
Als je last van verlatingsangst hebt en je wilt er therapie voor gaan volgen, dan kan het de overweging waard zijn om samen met je partner in relatietherapie te gaan.
Er is namelijk een grote kans, dat je partner bindingsangst heeft. Vooral als je partner veel afstand houdt, weinig toekomstplannen wil maken en weinig last heeft van de relatie (behalve dan van jouw onzekerheid, emoties en behoefte aan erkenning).
Tip 8 - Onderzoek hoe je vroeger gehecht bent
Bij verlatingsangst kun je jezelf afvragen hoe ben ik gehecht vroeger.
- Wat maakte mij toen zo angstig om alleen te zijn?
- En hoe doe ik dat nu in relaties?
- Wat doe ik hetzelfde en waar zitten verschillen?
- Aan wie ben ik nog gebonden als ik zo angstig ben om verlaten te worden? Wat heb je nodig om echt uithuis te gaan?
Bespreek dit met je dierbare.
Een relatietherapeut kan je helpen bij deze zoektocht.
Tip 9 - Neem verantwoordelijkheid voor de vervulling van je behoeften
Verlatingsangst
Onderzoek wat je werkelijke behoefte is en spreek met jezelf af dat je daarvoor zorgt. Heb je behoefte aan stilte, creëer dan momenten van stilte.
Heb je behoefte aan verbinding met jezelf, maak dan contact met je gevoelens. Heb je behoefte aan warmte, ga naar de sauna of neem een warm bad. Neem zelf verantwoordelijkheid voor de vervulling van je behoeften (vgl. H.Cuppen).
Tip 10 - Boekentip: Verbonden, hechting en liefde
Het boek "verbonden, hechting en liefde", van Amir Levine en Rachel Heller is een prachtig boek waarin helder uitgelegd wordt hoe je hechtingsstijl je relatie kan bepalen.
Waar je angsten vandaan komen maar vooral hoe er mee om te gaan, wat je valkuilen zijn en hoe je (wel) een gezonde relatie kunt krijgen en behouden. In het boek kun je tevens onderzoeken door middel van vragenlijsten welke hechtingsstijl je hebt en wat de hechtingsstijl van je partner is.
Dit boek was voor mij een eye-opener terwijl ik al meerdere boeken heb gelezen over dit onderwerp. Ik gebruik het dan ook graag in mijn praktijk bij relatietherapie.

Tip 11 - Leer open te zijn over wat er in je speelt
Verlatingsangst is een angst die van heel diep weg komt. Het heeft alles te maken met de wijze waarop je gehecht bent.
Wanneer er een geliefde in het spel komt, iemand die heel dicht bij je staat, kunnen dezelfde oude mechanismen in werking treden. Dit kan zich uiten in jaloezie, controle..
Om deze angst maar niet te voelen, kan het zijn dat je ontzettend veel vragen of eisen gaat stellen aan je partner. Dit kan gekmakend voor de ander zijn.
De ander gaat op eieren lopen omdat deze niet weet hoe te voldoen aan je vragen of eisen op een bevredigende wijze. Wat belangrijk is, is dat je beseft dat het onder controle houden van de ander, jouw angst niet minder gaat maken. Misschien heel eventjes, maar niet op de lange termijn.
Wat er moet gebeuren is dat jij ipv control te houden, open kan leren zijn over wat er in je speelt. Vertel je angsten en je neigingen. Huil erom. Deze angst zit diep en is ook overweldigend om alleen te managen.
Juist door los te laten, in gesprek te gaan en ruimte te geven aan je pijn kan er rust en vertrouwen gaan groeien.
Tip 12 - Verbind je in het moment
Stel jezelf minimaal drie keer per dag de vraag: Hoe voel ik me op dit moment?
Ga daarbij met je aandacht naar je lichaam. Stem je af op wat je op dit moment voelt in je lichaam. Is er nu een bepaalde behoefte of emotie: heb je honger of dorst, heb je het warm of koud, voel je je prettig of verdrietig? Of is er iets wat je geraakt heeft?
Sta er dan een moment bij stil en verwelkom alles wat je tegenkomt.
Op die manier leer je je steeds vaker af te stemmen op je gevoel in het huidige moment. Het helpt je om je overlevingsstrategieën te doorbreken en je met jezelf te verbinden.
Tip 13 - Blijf communiceren, respecteer grenzen
Een dynamiek die in verschillende gradaties in relaties voorkomt.
Misschien herken je dat; je partner sluit zich af en jij gaat juist dán vragen stellen. Met als gevolg dat je partner zich nóg meer gaat afsluiten en emotioneel onbeschikbaar wordt. En dát voelt weer uiterst onveilig voor jou.
Hoe meer de één zich afsluit, des te meer zoekt de ander verbinding. Beide ben je niet meer in contact met jezelf. De 'afsluiter' niet, want die heeft daarvoor ruimte nodig maar krijgt het niet. En de 'najager' is zo gericht op verbinding met de ander dat hij of zij de verbinding met zichzelf kwijtraakt.
De 'afsluitende' partner wil de relatie redden door de situatie niet te laten escaleren. De 'najagende' partner wil de relatie redden door de verbinding te herstellen.
Tip voor de 'afsluitende' partner: blijf communiceren; geef aan dat je even ruimte nodig hebt en later bij de ander terug komt.
Tip voor de 'najagende' partner: respecteer de grens van de ander en richt de aandacht op jezelf: wat is jouw aandeel, wat heb je nodig?
Boekentip: "Liefdesbang" van Hannah Cuppen
Filmtip: "Docu "Geeft niets, mag best" van Maartje Vos (verwacht in 2021)
"Werkelijke liefde begint daar, waar niets terug wordt verwacht"
~ A. de Saint-Exupéry
Tip 14 - Deel je verhaal
Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het verlatingsangst-lotgenotenforum op deze website.
Tip 15 - Los je verlatingsangst op voor je nieuwe relaties aangaat
Probeer met hulp van een therapeut je verlatingsangst op te lossen voor je nieuwe relaties aangaat. Dit voorkomt bij jezelf en bij een ander veel spanning en verdriet. Bovendien helpt het je op een zuivere manier partnerkeuze(s) te maken.

Tip 16 - Vraag jezelf 's avonds hoe je voor je grenzen hebt gezorgd
Stel jezelf iedere avond de vraag: hoe heb ik vandaag voor mijn grenzen gezorgd? Geef jezelf een compliment als je trouw bent geweest aan jezelf.
Als je je niet aan je grenzen hebt gehouden, vergeef dan jezelf en onderzoek wat je nodig hebt om het de volgende keer anders te doen. Schrijf dat op en hang het op een zichtbare plaats waar je geregeld komt. Wat je aandacht geeft, dat groeit! ( vgl. H. Cuppen)
Tip 17 - Boekentip: Ik heb je liefde nodig - is dat waar?
Een heel mooi boek over relaties is "Ik heb je liefde nodig - is dat waar?" van Byron Katie.
Aanrader voor ieder die worstelt met relaties!
Tip 18 - Open communicatie en goed overzicht
Door middel van een open communicatie, een goed overzicht en de situatie te analyseren krijg je weer wat meer lucht en zekerheid. En precies die zekerheid is nodig om er samen weer sterker uit te komen!
Tip 19 - Boekentip: Liefdeskunst. Een werkboek bij Liefdesbang
Onlangs is het vervolg erop verschenen: 'Liefdeskunst. Een werkboek bij Liefdesbang' met heel veel oefeningen, vragen, meditaties enz.
Het helpt je om je eigen dynamiek nader te onderzoeken.
Mocht je het lastig vinden om dit in je eentje te doen, dan kun je uiteraard ook met je vragen terecht bij een (relatie)therapeut.
Tip 20 - Kijk je angst aan en open het gesprek met je partner
In een relatie kan verlatingsangst enorm opspelen, juist omdat onze partner zoveel veiligheid en waardering lijkt te bieden. Zodra dat minder zo lijkt slaat de angst toe. Het is jouw angst en er speelt ook iets bij jouw partner. Die heeft misschien moeite zich te binden.
Dus kijk je angst aan en open ook het gesprek met je partner, zo nodig met de hulp van een relatietherapeut.

Tip 21 - Neem leiding over je eigen leven
Mensen die ooit verlaten zijn, zijn vaak in een nieuwe relatie bang dat dat nog een keer gebeurt.
Verlatingsangst vertelt je dat je gelooft dat dat nu weer zal gebeuren. Door je angst zend je onbewust uit 'verlaat me' . Verlaten worden doet pijn als je je gehecht hebt aan iemand. Ga jij misschien onbewust het hechten uit de weg? Zoals Vera Helleman zo mooi zegt:
Verlatingsangst waarschuwt je jezelf niet te verlaten in een relatie".
Het gaat er dus om een midden te vinden tussen wel verbonden zijn met een ander en tegelijkertijd verbonden te blijven met jezelf. De angst vraagt jou leiding te nemen over je eigen leven.
Tip 22 - Boekentip: Liefdesbang
Lees het boek liefdesbang.
Het is een feest van herkenning en er staan veel handreikingen in om met je verlatingsangst om te gaan.
De helende beweging zit hem in stil te staan bij je gevoelens als de ander je niet geeft wat je nodig hebt.
Dan maak je weer contact met jezelf en herstel je de verbinding met jezelf. Hierdoor kun je de ander weer vrijlaten in het contact omdat je geen claim meer legt.
Tip 23 - Werp licht op de imprint die in je is ontstaan
Iedereen heeft dit, al merkt niet iedereen het zo sterk.
Jij hebt er waarschijnlijk echt last van en merkt het heel duidelijk.
Verlatingsangst gaat gepaard met negatief denken over jezelf: ik ben klaarblijkelijk niet de moeite waard om bij te blijven.
Dit is een imprint die in je jonge jaren is ontstaan.
Je zal het als helend ervaren om hier licht op te werpen, om het te voelen.
Zodat je jezelf telkens weer op die momenten een helpende hand kunt toesteken. Sterkte!
Tip 24 - Boekentip - Liefdesbang
Worstel je met bindingsangst of verlatingsangst? Ik geef je dan graag de tip van een prachtig boek: Liefdesbang van Hannah Cuppen.
Het boek neemt je mee in ervaringen van de auteur, voorbeeldverhalen, uitleg, inzichten en kennis over bindingsangst en verlatingsangst.
Een boek, liefdevol geschreven, van verlatingsangst en bindingsangst naar eigenwaarde, zelfliefde en verbinding.
Tip 25 - Innerlijk kind therapie sessies
Tip 26 - Eigen behoeftes vervullen
Wanneer je partner erg druk is en jij behoefte hebt aan rust, probeer dan niet je partner rustig te krijgen, maar pak je eigen rust. Ga lekker zitten, maar een wandelingetje of doe he le maal niets.
Wanneer je zelf verantwoordelijkheid neemt voor je behoeftes is het makkelijker om gaan met verlatingsangst.
Tip 27 - Meebewegen met eb en vloed
Het ritme van inademing en uitademing, dag en nacht, van komen en gaan, groei en afbraak, insluiten en uitsluiten, ik en wij, controle en chaos.
Iedere relatie beweegt in een ritme, bewust of onbewust. Zo kent iedereen periodes waarin je jezelf goed voelt en periodes waarin, soms door onverklaarbare redenen, het allemaal niet zo lekker loopt.
Wanneer je de verschillende ritmes in je relatie (h)erkent kun je kiezen om ertegen in te gaan of erop mee te bewegen. Waar kies jij voor?
Tip 28 - Doorbreek je patroon
Je gaat het niet echt aan, maar je laat ook niet echt los.
Wat is jouw aandeel in dit patroon?
Wat bereik je ermee en wat vermijd je ermee?
Doorvoel deze twee vragen eens in je lijf. Wat zou dan voor jou een helende beweging zijn vanuit liefde voor jezelf?
Voeg zelf een tip toe

- ✓ 175+ relatietherapeuten
- ✓ Snel een afspraak
- ✓ Ook online relatietherapie
Corona-pandemie update:
Bij de meeste van de therapeuten op deze site kun je tijdens de lockdown nog naar de praktijk.
Toch liever online relatietherapie?
Een deel van onze therapeuten biedt ook online (video) therapie aan.
Heb je een meningsverschil of ruzie met je partner?
Ruzie / conflicten:
Ben je geïrriteerd, boos of gefrustreerd?
Communicatieproblemen:
Leuke oefening!
Wij zijn erg blij dat wij de stap genomen hebben
S&J | 2 mrt 2021:
Wij zijn Rob dankbaar voor zijn hulp
Rene & Annet | Tilburg | 20 feb 2021:
Onze ervaring met Nicolette is heel positief
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |