Relatietherapeuten.net
Netwerk van relatietherapeuten
Relatietherapie

Chris Tanis | EFT / Systeem / Gestalt

EFT-Systeem-Gestalt-Haarlem
Zaanenstraat 18
2103vp Haarlem
chris-tanis@therapiepsycholoog.com
Stuur een bericht

✓ Ik bied ook online therapie aan

Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
BerichtRelatietherapie Haarlem

Als je verliefd op elkaar bent, een fijne sexuele relatie hebt en een goede toekomst voor de boeg, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Samen worden jullie oud, dat kan niet anders.

Maar als er na verloop van tijd een sleur ontstaat, meningsverschillen ontstaan over de opvoeding van de kinderen of over vaccineren tegen Corona en deze ontaarden steeds vaker in fikse ruzies of worden vooral vermeden en de eerste serieuze teleurstellingen doen zich voor, dan groeit de twijfel. Voor je het weet, ben je vooral bevestiging aan het zoeken dat je partner "de ware"  niet meer is en sluit je je langzaam af.  

Ingewikkelder is het, als jullie al een of meerdere relaties achter de rug hebben en een samengesteld gezin vormen. Dan kunnen er ook gevoeligheden van jullie vorige partner / relatie naar boven komen binnen de relatie en kunnen de kinderen hun aandacht opeisen en/of voelt één van de partners zich misschien ook nog ergens schuldig over tov de kinderen.

Dynamieken

Welke dynamiek zie ik zoal bij stellen die vastgelopen zijn in hun ontwikkeling:

 • Oppervlakkig contact. Wel "erover" praten maar vooral onpersoonlijk. "Het gaat niet zo goed.." in plaats van het persoonlijk te maken: ik vind het niet fijn dat ik alleen thuis zit, ik mis .... en daar ben ik verdrietig over...
 • Veelal met de ander bezig zijn. Mijn partner moet zo hard werken.....in plaats van de gevolgen voor jezelf duidelijk maken: ik voel me vaak alleen als je nooit thuis bent.
 • Praten in verwijten en uitvergroten: je bent altijd of nooit...de ander gaat terug verwijten of concentreert zich op de feiten en gaat nuanceren. De emotionele onderlaag komt niet aan bod. 
 • Contact bestaat uit zakelijke afspraken: wie doet wat...alle aandacht gaat naar het reilen en zeilen van het gezin
 • Ruzies worden vermeden vanwege de kinderen. Ruzies zijn negatief. Er moet altijd een positieve sfeer zijn..terwijl ruzies ook heel verhelderd kunnen zijn wanneer duidelijk wordt wat iemand wil of niet wilt van de ander en dat uitgesproken kan worden.
 • Behoeften en verlangens worden niet uitgesproken maar partners verwachten wel dat de ander daarin tegemoet komt.
 • Er is veel begrip voor elkaar, maar de situatie verandert niet. Partners nemen geen verantwoordelijkheid. Ze geven als het ware "op" aan zich zelf.
 • Moedeloosheid/opgave want de ander luistert toch niet,
 • Geen bevredigende sexuele relatie, want intimiteit ontbreekt.
 • Geen lieve kleine dingetjes meer voor elkaar doen of iets gunnen aan elkaar.

Als je iets herkent, wanhoop niet. Ook jouw relatie kan deze pijnlijke situaties te boven komen. Er hoeft maar 1 held of heldin binnen de relatie te zijn die de moed heeft om gevoelige kwesties aan te kaarten en bereid is naar zich zelf te kijken en daar verantwoordelijkheid voor te nemen. Je beloning is groot  als je ervaart dat je de grip op je relatie en eigen leven weer terug krijgt. Liefde kan weer overvloedig stromen.

Relatie Begeleiding

Ik gebruik methodieken uit de EFT, Systeem- en Gestalt therapie om jullie dichter bij jezelf en elkaar te brengen. Daarbij draag ik bij aan een veilige omgeving door te benoemen wat onder tafel blijft en dat je voor mij geheel oké bent, hoe je je relatie ook vorm geeft. Ik zal je uitdagen en ondersteunen om voorbij je comfort zone te komen en nieuwe positieve ervaringen kunt opdoen. Daarbij kunnen een lach of een traan vrijkomen. Dat is het leven, dat is de liefde. Ik help je je hart weer te openen en kwetsbaar op te stellen, maar ook om je hart te sluiten wanneer je bescherming nodig hebt. Soms ga ik een experiment met jullie aan om meer besef te geven van wat er gaande is tussen jullie en wat er nog meer mogelijk is. Soms is het nodig dat "oude" pijn gevoeld dient te worden, zodat je je hart weer kunt openen naar je partner. Meestal is het ondersteunend om (t)huiswerk mee te geven, zodat jullie tussen de sessies kunnen oefenen. 

Resultaat

Het resultaat is dat jullie

 • meer emotionele verbinding ervaren,
 • duidelijker en vrijer je gevoelens kunnen uiten,
 • beter weten wat je wilt en waar je voor staat,
 • op een bevredigende en authentieke wijze ergernissen of onzekerheden kunnen bespreken,
 • elkaars intimiteit (her) ontdekken (de basis van een bloeiend sexleven),
 • leren te communiceren vanuit verlangen in plaats van verwijt.
 
Mijn uitgangspunt is dat relatie begeleiding of therapie jullie relatie en dus jullie leven zoveel mooier, oprechter en leuker kan maken, dat je wel gek zou zijn om het niet te doen.

Wie ben ik?

10 jaar geleden heb ik langzaam de overstap gemaakt van werken aan winstgevende relaties in de commercie naar werken aan gelukkiger relaties als professioneel therapeut. Daarvoor heb ik diverse persoonlijke ontwikkelingstrainingen gevolgd en heb me bekwaamd in het vak door de Post HBO opleiding tot Ervaringsgerichte Psychosociaal therapeut aan het Kempler Instituut af te ronden en een Gestalt verdiepingsjaar te volgen aan het NSG. Ook mijn werk bij de Opvoedpoli, Stichting 113 Zelfmoordpreventie en de Depressie Vereniging hebben bijgedragen aan mijn professionele vorming. Daarnaast heb ik zelf de nodige ervaring opgedaan in mijn eigen relatie. Ook wij hebben op het punt gestaan uit elkaar te gaan, waren het vertrouwen in elkaar verloren. Maar telkens is het gelukt om stappen te maken en intussen ben ik alweer 30 jaar samen met Joan en blijft mijn eigen relatie een bron van inspiratie en groei. Zo heb ik geleerd om op bevredigende wijze confrontaties aan te gaan, dat ik daarbij zowel voor mijn partner als mezelf zorgdraag. Dat een verschil van opvatting en/of aanpak elkaar ook kan aanvullen in plaats van in de weg zitten. Dat het bij ruzies belangrijk is om naar mijn eigen stuk te kijken en daar verantwoordelijkheid voor te nemen. En last but not least, is dat ik het gemis aan eigen liefde zelf heb te dragen en niet bij Joan te zoeken. 
Ik ben trouwens ook nog een gelukkige vader van 3 kinderen ;-). De opvoeding van onze kinderen vond ik soms best lastig, confronterend maar altijd leerzaam. Ze zijn ieder heel eigen en hebben een sterke band met elkaar en met ons. We hebben open gesprekken over allerlei onderwerpen; van discriminatie tot sex. Altijd leuk en interessant hoe zij tegen de wereld aankijken. Voor mij het signaal dat we het als ouders goed gedaan hebben. 
Zelf ben ik ook nog een fervent tennisser, ben gek op onze Boef, de hond en maak altijd weer nieuwe gerechten om Joan / gezin of vrienden te verrassen. Ook houd ik ervan om lekker ongegeneerd los te gaan op de dansvloer. Het is mijn droom om ooit samen met Joan Relatie retreats te geven, een buiten keuken te hebben, fietsend de wereld rond te gaan en blessure vrij te zijn ;-) 


Al mijn kennis en persoonlijke ervaring zet ik graag in om ook jullie relatie en/of gezin weer tot bloei te brengen. En als man ken ik de wereld van de man als geen ander. Wat ons bezighoudt, wat ons belemmert, wat onze thema's zijn en behoeften en verlangens. Over het algemeen binden we ons minder snel en zijn wat minder duidelijk in onze wensen/verlangens. En zijn we wat minder subtiel in onze uitingen als we gefrustreerd zijn.  

Indien gewenst werk ik ook samen met mijn collega en vrouw, Joan

Wil je meer weten of een afspraak maken, neem dan contact met me op. Meestal lukt een afspraak wel binnen een week of 2.

Online therapie

Op zich is de praktijkruimte groot genoeg om veilig gesprekken met elkaar te hebben. Elkaar persoonlijk zien en spreken, geeft meer informatie en heeft mijn sterke voorkeur. Maar mocht dat niet mogelijk zijn doordat je bv in quarantaine zit, dan maak ik wel gebruik van Zoom. Continuiteit van therapie is belangrijk  voor het slagen van de therapie.


Mededeling inzake corona-pandemie

Ik conformeer me aan de beleidsregels van het RIVM. Ik ventileer de praktijkkamer goed en houdt minimaal 1,5 m afstand, zodat het risico op besmetting minimaal is.

Opleidingen & registraties

- Verdiepingsjaar Gestalt aan het NSG 
- 3 jarige Post HBO opleiding tot Ervaringsgerichte Psycho-sociaal Hulpverlener aan het Kempler Instituut
- lid van Nederlands-Vlaamse Associatie voor Gestalt Therapie (NVAGT)
- Psycho Sociale Basis Kennis aan Con Amore
- basis jaar Haptotherapie aan Synergos
- Talentenspel Coach (door Willem Glaudemans ontwikkeld)
- Diverse Leiderschapstrajecten bij Venwoude, centrum voor persoonlijke ontwikkeling.
- 2 jarige Encounter training bij Osho Humaniversity


Registraties

Specialisaties

Ik bied hulp aan op 4 gebieden:

 • Relatie problemen, waarbij de emotionele verbinding niet tot stand komt, veelal door communicatie problemen. Het gaat meer om macht dan om liefde.

 • Relatie ontwikkeling, waarbij de relatie verzand is in vanzelfsprekendheden en opgeschud mag worden. Thema's zoals intimiteit, zingeving en sexualiteit komen ter sprake.

 • Herstel van vertrouwen bij Ontrouw; aan de hand van het beproefde model S.A.M.E.N begeleid ik jullie bij de moeilijke weg naar het herstel van vertrouwen. 

 • Liefdevol afscheid nemen; als jullie besluiten uit elkaar te gaan, hoe kunnen jullie daar op een    volwassen manier mee omgaan, zonder in gevecht te blijven of te komen.

Meestal zijn deze gebieden niet zo afgebakend en spelen er meerdere issues tegelijkertijd.

Een paar sessies kunnen al een wereld van verschil maken.
Mijn ervaring is wel dat 8 tot 10 sessies, gedurende 2 tot 3 maanden de duurzaamste resultaten opleveren.

De meest behandelde relatieproblemen in mijn praktijk:

 • De relatie is uit balans. Eén van de partners ervaart geen gelijkwaardigheid meer. De kar wordt niet meer gemeenschappelijk getrokken, zowel op emotioneel als fysiek vlak. De relatie stokt, er is geen groei meer.

 • Afhankelijkheid. Partners zijn te afhankelijk van de goedkeuring van de ander. Dit stokt de liefdesstroom.

 • Liefdes angst/gebrek aan intimiteit. Na herhaaldelijke nare ervaringen dat je partner jou niet echt kan zien, zich niet goed kan inleven in jou, heb je besloten ter zelfbescherming je niet meer bloot te geven. Het contact verloopt oppervlakkig en intimiteit ontbreekt.

 • Te grote verantwoordelijkheid voor de relatie. Partners kennen elkaar al lang en denken te weten hoe de ander in elkaar zit en pakken onbewust de moeder of vader rol op zich. Daardoor verdwijnt de energie. Men wordt niet uitgedaagd en de verleiding is groot hetzelfde te blijven doen.


 • Gebrek aan kwetsbaarheid. Stellen komen gemakkelijk in verwijten terecht en kunnen niet de    vertaalslag maken naar wat ze missen in de relatie. 

 • Ruzie maken is een kunst. Stellen weten niet hoe ze op een bevredigende manier ruzie kunnen maken. Het escaleert snel of ze vermijden het volkomen. Beide situaties zijn killing voor de relatie. Ze kunnen niet met hun boosheid omgaan, terwijl deze emotie juist helpt om grenzen te bewaken en richting te geven.   

 • Stellen kunnen niet met Verschil omgaan. Er moet altijd harmonie zijn en positiviteit, maar dat  verhindert gevoelige onderwerpen te bespreken, waardoor het vertrouwen weg ebt en de sexuele    aantrekkingskracht of spanning als een nachtkaarsje uitdooft.

Tarieven

Sessie duren 1 uur of 1 uur 15 minunten, afhankelijk van de situatie.
Kosten zijn Eur 90,- of Eur 115,-   (0% btw)

De kosten van Relatie therapie worden door sommige Zorgverzekeraars (o.a. CZ) voor een deel vergoed indien je een Aanvullende Verzekering hebt afgesloten. Check je polis of neem even contact op met me.
Het is vrij parkeren voor de deur of in de wijk.

Openingstijden

Maandag 9.00 - 21.30
Dinsdag 9.00 - 21.30
Woensdag 9.00 - 21.30
Donderdag 9.00 - 21.30
Vrijdag 9.00 - 21.30
Zaterdag op afspraak
Zondag op afspraak

Praktijkfoto's

Ligging


Reviews Relatietherapie Haarlem

Hieronder staan een aantal reviews over Relatietherapie Haarlem - Chris Tanis

rating
Waardering van 4,7 uit 5
Op basis van 3 reviews

(Schrijf zelf een review)
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Chris heeft ons super geholpen

Chris heeft ons super geholpen met onze communicatie.

 

Waren we vooral gericht op wat de ander niet goed deed, nu blijven we veel meer bij ons zelf en durven we ons kwetsbaarder op te stellen. Dat brengt ons veel dichter bij elkaar en voelen de liefde weer stromen.

 

Hij was duidelijk, ging gelijk met ons aan de slag en hield ons bij de les. Met zijn vriendelijkheid en ervaring voelden we ons beiden op ons gemak.


| Haarlem | 11 jan 2022
Vond je dit een nuttige review?
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Chris heeft ons super geholpen

We kwamen uit zeer hektische periode waarin we elkaar beetje kwijt geraakt waren. Mijn man was 100% gefocussed op zijn bedrijf en ik werkte ook 3 dagen en bleef alleen met de kids achter.

Tijdens de gesprekken kwamen we erachter dat "oud zeer" nog steeds een rol speelde op de achtergrond en dat ondermijnde het vertrouwen. Daarin zijn we heel eerlijk geweest naar elkaar, wat ons pijn gedaan had, wat we niet meer durfde te bespreken met elkaar.

Toen dat eenmaal op tafel lag, de situatie met elkaar doorgenomen hadden, kregen we begrip voor elkaar en konden we weer bouwen aan een fijne relatie.

Chris heeft ons super geholpen met zijn ervaring, zijn geduld en zijn helderheid.

| Haarlem | 3 jan 2022
Vond je dit een nuttige review?
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Wij zijn hem super dankbaar

We kwamen bij hem na periode van veel ruzie. Hij liet ons vooral stilstaan bij onze eigen reacties en hielp ons beter uit te drukken wat ons dwars zat en konden de ruzies op een prettige manier uitpraten.

 

We leerden naar ons eigen aandeel te kijken en dat hielp om beter met elkaar in contact te komen en uit de verwijt sfeer te stappen. Soms was er een traan, maar we hebben ook weer gelachen met elkaar.

 

Wij zijn hem super dankbaar!


| Beverwijk | 18 dec 2021
Vond je dit een nuttige review?

Neem contact op

Wil jij ook verandering?

Ja, ik wil verandering
( Nee, ik zoek nog verder )
Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
Bericht


© Relatietherapeuten.net - relatietherapie en huwelijkstherapie
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |