Relatietherapeuten.net
Netwerk van relatietherapeuten
Relatietherapie

Tips voor het beëindigen / verbreken van een relatie

relatie verbreken scheiden

 

Relatie verbreken - tips

Zoek je tips bij voor het beëindigen / verbreken van een relatie?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor het beëindigen / verbreken van een relatie? 

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Eerlijke en open communicatie

Dit is eigenlijk een tip voordat je je relatie wilt gaan verbreken:

 

Eerlijke en open communicatie is in een relatie belangrijk.

Dus laat gevoelens en frustraties niet ophopen tot je niet meer aankunt.
Op zo'n moment kun je vaak niet anders meer dan je relatie verbreken.

Als je in een eerder stadium open en eerlijk gaat communiceren over jouw gevoelens en gedachtes, en je partner doet dat ook, dan is het wellicht niet nodig om de relatie te beëindigen. Vind je dat moeilijk, dan kun je de hulp van een relatietherapeut inroepen.


Het kan natuurlijk zo zijn dat jullie niet zo goed (meer) bij elkaar passen. Als je open communiceert, dan heb je problemen in een eerder stadium al besproken, en dan komt de breuk ook niet zo als een verrassing.


Relatietherapeuten.net

10

deel deze tip

Tip 2 - Wees eerlijk en direct

Wees eerlijk en direct. Geef aan dat je je relatie wilt beëindigen. Leg je redenen uit. Ga niet schreeuwen, ga geen verwijten maken en blijf kalm.

Geef je partner ruimte om vragen te stellen. Blij bij de kern van jouw verhaal en je kunt jouw redenen herhalen.


Relatietherapeuten.net

7

deel deze tip

Tip 3 - Begrijp waardoor de relatie over is

Vaak kunnen conflicten tijdens de scheiding voorkomen worden als men van elkaar begrijpt waardoor de relatie over is.

“Betekenis maakt vele dingen draaglijk, misschien zelfs alles.” (Carl Jung in Dowrick, S. (2001) Single; Intimiteit & Alleen zijn. Amsterdam/Antwerpen: Uitgeverij Contact – pag. 16).

Dat maakt loslaten makkelijker en durven opnieuw verliefd te worden makkelijker. En het maakt vergeven gemakkelijker. Vergeven is niet alleen voor de ander prettig. Vergeven is vooral een cadeau aan jezelf.

Wil je meer weten over vergeven en waarom het voor je eigen gezondheid beter is? Lees dan de onderzoeken hierover van Esther Kluwer.6

deel deze tip

Tip 4 - Afstand nemen is nodig om los van elkaar te komen

Op een bepaald moment (bijvoorbeeld na een aantal dagen of weken) heeft je ex-partner zijn/haar vragen kunnen stellen en heb je alles gezegd wat jij wil zeggen.


Dan kun je meer afstand nemen. Het afstand nemen is nodig om echt los van elkaar te komen. Voor je ex wordt het hiermee ook helder dat het echt voorbij is. Ook voor jou kan het belangrijk zijn om zo helemaal los te komen van je ex.


Na een bepaalde tijd, als jullie weer los van elkaar zijn, zou als jullie dat allebei zouden willen een nieuw contact in de vorm van vriendschap wellicht weer mogelijk zijn.


E

5

deel deze tip

Tip 5 - Zorg voor een alternatieve slaapplek

Als je samenwoont, zorg dan voor een altnernatieve plek om de komende nacht te slapen.


Het kan zijn dat het erg heftig wordt. In dat geval kan het fijn zijn dat je een aander slaapplekje achter de hand hebt.


Anoniem

4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Geef geen hoop, blijf bij wat je wilt

Je ex kan op verschillende manieren reageren:


- Begripvol (had het aan zien komen)
- Boos en achterdochtig (denkt misschien dat er een ander is)
- Ontkennend (toont geen emotie maar maakt wel een verdrietige indruk)
- Verdrietig (huilen)
- Verbaast (had het niet aan zien komen en kan het gewoon niet geloven)
- Wanhopig (smeekt om toch bij elkaar te blijven, om het nog een kans te geven)
- Zwijgzaam (kan er niet over praten)

Dit is verder zijn/haar proces. Jij bent daar niet verantwoordelijk voor. Wel kun met je - voor zover dat voor jou goed voelt - rekening houden met de gevoelens van je (ex)partner. Het kan namelijk zo zijn dat de relatebreuk hard aankomt. Het is echter belangrijk dat je geen hoop gaat geven, maar blijft bij wat jij wil.


E

4

deel deze tip

Tip 7 - Ga "goed" uit elkaar

Als er kinderen in het spel zijn, dan willen jullie natuurlijk dat jullie kinderen zo weinig mogelijk onder de scheiding lijden.

Het is dan extra belangrijk om "goed" uit elkaar te gaan. Vinden jullie dat moeilijk omdat er teveel gevoelens en emoties spelen, dan kun je de hulp van een relatietherapeut inroepen.


Relatietherapeuten.net

4

deel deze tip

Tip 8 - Zoek een relatietherapeut

Heb je last van de gevolgen van het verbreken van je relatie en kom je er zelf niet meer uit? Een relatietherapeut kan je dan verder helpen.


Relatietherapeuten.net

4

deel deze tip

Tip 9 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het relatie-verbreken-lotgenotenforum op deze website.


Relatietherapeuten.net

2

deel deze tip

Tip 10 - Schrijf over alle fases van je relatietherapie

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die gestructureerd en dagelijks schrijven over de beëindigde relatie een half jaar na de breuk minder klachten hebben dan mensen die niet schrijven.

Meestal geef ik deze informatie met een schrijf tip aan mensen die liefdesverdriet hebben. Echter, ook als je zelf of samen het initiatief nam tot de breuk, kun je deze zelfzorg aan jezelf geven.

 

Dus schrijf dagelijks een kort stukje over de relatie toen deze goed was, over de relatie toen deze minder goed werd en over de relatie zoals deze nu na de breuk is. Dit stilstaan geeft je - naar mijn mening - verrijking voor de relatie met jezelf, je ex, je eventuele kinderen en je eventuele toekomstige partner.

Veel schrijf/typ inzet en inzicht gewenst.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Jullie zijn allebei 50% verantwoordelijk voor de relatie

Je relatie verbreken is een van de moeilijkste dingen in ons leven. Je hebt gekozen voor je partner, je had dromen, je hebt jezelf bloot gegeven, je hebt verlangd, jullie hebben misschien samen kinderen...

en nu is het punt aangebroken dat je echt niet meer verder wilt met je partner. En misschien ergens ook nog twijfel. Heb ik wel hard genoeg mijn best gedaan. Of teleurstelling, wat heeft mijn partner het laten liggen.

Belangrijk is te beseffen dat jullie samen de relatie hebben gevormd. Elk voor 50%. Dat jullie beiden verantwoordelijk zijn voor die 50%. Niet meer en niet minder. Daar richt je je op.


2

deel deze tip

Tip 12 - Relatietherapie helpt

Relatietherapie is vaak nog steeds een taboe. Uit elkaar gaan brengt vaak veel verdriet, onmacht en frustratie mee. Wel investeren we in personal trainers om af te vallen en zoeken we de beste hulp als er iets met de kinderen is.

Een gezonde relatie onderhouden is één van de moeilijkste dingen die er is. Waarom investeren we dan niet in elkaar?

Relatietherapie helpt als jullie tijdig realiseren dat jullie er samen niet meer uit komen en het anders willen. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de stellen die relatietherapie heeft gevolgd een blijvende positieve verbetering ervaart in hun relatie. Dit is wat het jullie onder andere kan opleveren;

- Leren praten over jullie gevoelens
- Begrip voor en met elkaar ontwikkelen
- Inzicht krijgen in vastgeroeste patronen
- Rust in discussies en heldere communicatie
- Verrassende inzichten krijgen in elkaars behoeften en verlangen
- Echt leren luisteren naar elkaar i.p.v. invullen en/of willen oplossen
- Helder hebben waar jullie voor staan en een weloverwogen keuze hierin maken


2

deel deze tip

Tip 13 - Durf jezelf te bevragen, over een langere tijd

Wanneer je dit leest, ben je waarschijnlijk op zoek naar antwoorden. Je weet blijkbaar niet zeker of je jouw relatie wilt verbreken of niet, anders had je de knoop al wel doorgehakt. Of zie ik dat verkeerd.

Blijkbaar heb je goede redenen om te twijfelen. Anders deed je dat niet. Door de jaren heen heb ik vele mensen gesproken over hun twijfels. Twijfels om de geschiedenis die is opgebouwd, twijfels omdat het een nieuw leven zo spannend is, twijfels omdat de relatie soms ook heel fijn is.

Wil je onderzoeken of je wel of niet de relatie wil verbreken? Durf jezelf dan te bevragen, over een langere tijd. Vind je dat lastig? Ga dan naar een professioneel vragensteller zoals een psycholoog, filosoof, theoloog of relatietherapeut. Verwacht daar geen advies, slechts veel goede vragen.

Je relatie is blijkbaar te kostbaar om over 1 nacht ijs te gaan.


2

deel deze tip

Tip 14 - Wil je echt je relatie verbreken?

Wil je echt je relatie verbreken?

De Amerikaans-Vlaamse familietherapeut Esther Perel (van Zomergasten!) stelt dat er in elke relatie 3 ritmes zijn: harmonie (het begin) - disharmonie (na verloop van tijd) - reparatie.


Gun jezelf de tijd om te kijken of jullie de reparatiefase nog in willen en kunnen gaan.


Als jullie de relatie kunnen herstellen, is dat rijkdom en winst! Al die jaren, die jullie investeerden in elkaar, in de kinderen als die er zijn. Volgens Perel is er maar 1 van de partners nodig om als eerste de verantwoordelijkheid te nemen om naar elkaar te komen. Onderzoek en voel of jij dat kunt zijn.1

deel deze tip

Tip 15 - Communicatie kan zeer verbindend werken

Een nieuwe boost in je relatie.
Je relatie met je partner is niet meer zoals je je ooit had voorgesteld.


Je mist een aantal essentiële dingen in je relatie alleen je vindt het moeilijk dit aan te geven aan de ander.
Hoe komt dit? Kan je het uberhaupt wel aangeven. Het is soms zeker een lastig onderwerp.
Hoe langer je wacht met dit te zeggen hoe moeilijker het wordt.


Als je iets kan delen wordt de last de helft minder maar kan de lust of passie de helft meer worden. Kijk vooral ook naar de dingen die positief waren en nog zijn in je relatie.


Communicatie kan zeer verbindend werken in deze. Met Body en mind op een nieuwe route of een andere route naar connectie.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Goed uit elkaar gaan, zonder vechten

Uit elkaar zonder vechten

Waarschijnlijk heeft het al lang geduurd voor je zover was om de knoop door te hakken of is hij door je partner voor jouw doorgehakt. Vaak heftig en emotioneel. Jullie gaan niet meer samen verder.

Om goed uit elkaar te gaan (zeker als kinderen in het spel zijn) is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. Echt in gesprek te blijven en niet in ruzie en verwijt. Gun elkaar de ruimte tot rouw, gun elkaar ook om verder te gaan. En doe dit op een respectvolle manier. Tenslotte heb je ooit van elkaar gehouden en is het ooit een fijne relatie geweest.

Maak afspraken. Zet ze op papier. Loop alles na wat van belang is. Qua financien, spullen, huis, maar bespreek ook hoe je omgaat met gezamelijke vrienden. En natuurlijk absoluut op nummer 1 als je kinderen hebt, hoe je samen met de kinderen omgaat.

En schroom niet om een relatietherapeut op te zoeken. Het doel van een relatietherapeut is niet om de relatie te redden. Het doel van de therapeut is om de relatie werkbaar te houden, samen of los van elkaar.


1

deel deze tip

Tip 17 - Schraap al je moed bijeen en ga in gesprek

Wat als je voelt dat het over is

Het is een van de meest lastige dingen waar je mee kunt worstelen; je zit in een relatie en je voelt dat het voorbij is. Je zit er niet meer met je hart in.

 

Wellicht is je hart al bij iemand anders, of voel je je enkel niet meer verbonden met je partner. Wat ooit je geliefde was, voelt nu als een huisgenoot.

 

Hoe langer je wacht om in gesprek te gaan met je partner, hoe pijnlijker het wordt.

 

Schraap al je moed bijeen en ga in gesprek. De ander verdient het om te weten waar hij of zij aan toe is.1

deel deze tip

Tip 18 - Neem de beslissing en maak het duidelijk

Neem de beslissing en maak het duidelijk mogelijk voor alle betrokkenen.


1

deel deze tip

Tip 19 - Kijk naar de systemische krachten in jullie relatie

Een bijzonder pijnlijk moment, als je je relatie wilt verbreken. Een ongeschreven regel is dat je pas uit elkaar gaat als je niets meer kunt leren in je relatie...

Hebben jullie dat punt bereikt? Kan dat punt ooit worden bereikt?

Het is altijd waardevol om met een relatietherapeut te kijken wat er speelt, welke 'systemische' krachten een rol spelen in jullie relatie waardoor het op lijkt.

Jullie kunnen altijd nog uit elkaar gaan...


1

deel deze tip

Tip 20 - Schrijf elkaar een afscheidsbrief

Schrijf elkaar een afscheidsbrief

Als je uiteindelijk besluit om niet meer als geliefden met elkaar door te gaan schrijf elkaar dan een afscheidsbrief waarin je schrijft:

- wat je zult missen van elkaar
- wat je zal koesteren
- waar je verantwoordelijkheid voor neemt
- wat je voor elkaar hoopt voor de toekomst

Lisetta

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Wil je echt uit elkaar of heb je iets anders nodig?

Wil je echt uit elkaar of heb je iets anders nodig in de relatie wat je nu niet krijgt?

Voordat je gaat scheiden of uit elkaar gaat, onderzoek dan goed waardoor het komt dat je de relatie wilt verbreken.

Waar zitten je onvervulde behoeften? Wat mis je? Wat is er nog wel?

Is er nog een basis om hier samen over te praten en te kijken of verbetering haalbaar is? Stel jezelf die vragen.. Scheiden kan altijd nog..


1

deel deze tip

Tip 22 - Onderzoek met elkaar wat er nog over

Mijn ervaring is dat zovele stellen op het punt hebben gestaan hun relatie te beëindigen net voordat ze nog (als laatste strohalm) een relatietherapie gesprek aangingen.

Wat mij dan verbaasde was dat vaak, in dat eerste gesprek al, de enorme liefde naar elkaar naar boven kan drijven nadat ik hen had geholpen gevoelscontact te maken over datgene wat allemaal niet goed ging.

Toen er eenmaal begrip, boosheid en verdriet mocht zijn en beiden een eerste aanzet maakten naar begrip en erkenning, werd de liefde een soort van bevrijd.

Ik ben dan telkens zo opgelucht dat mensen de stap naar relatietherapie nog net gered hadden, want net aan de overkant gloorde al weer licht aan de horizon. Geef dus niet te snel op. Onderzoek met elkaar wat er nog over is nadat alle pijn een plek krijgt!


1

deel deze tip

Tip 23 - Duidelijkheid

Wanneer je volledig duidelijk hebt wat je wilt en is duidelijkheid voor alle partijen het beste uitgangspunt.


1

deel deze tip

Tip 24 - Ben je bereid om alle consequenties te aanvaarden?

Als je de relatie wilt verbreken stel je zelf dan de vraag: ben ik bereid om ALLE consequenties te aanvaarden?

Als het antwoord volmondig JA is dan maak je de juiste keuze. Is dit een twijfel of een nee dan is het duidelijk (nog) niet de tijd om deze keuze te maken.

Ga op zoek naar dat wat je tegenhoudt, stel jezelf open en wees eerlijk tegen jezelf en je partner.

Zoek hulp bij een professional want dit soort drastische beslissingen dienen zuiver en weloverwogen genomen te worden waarbij je je bewust wordt van de consequenties.

Graag maak ik een afspraak om je samen met je te onderzoeken wat je werkelijk wilt en waarom...


1

deel deze tip

Tip 25 - Wees duidelijk als je het zeker weet

Een relatie te verbreken kan net zo moeilijk voelen als wanneer een partner de relatie met jou zou verbreken.

Daarom is het goed om zeker te weten dat je deze stap wilt zetten.

Als je dat voelt, wees duidelijk en kies een moment waarvan je weet dat jezelf rustig kan blijven en de emoties van de ander aankan.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Was sich liebt, das neckt sich

Of vrij vertaald: "wat elkaar lief heeft, doet elkaar pijn".

Soms lijkt het erop dat het niet anders kan...In het begin, in de prille liefde, willen partners met elkaar 'versmelten'. En na enige tijd blijkt de ander niet dat te geven wat jij zo nodig hebt of verwacht/wil/etc. Je teleurstelling groeit en uit zich in verwijten/klagen/etc.

De vraag is hoe verbinden partners zich aan elkaar? Zijn ze bewust van hun onderliggende patronen?

Bijvoorbeeld: "de vrouw die als meisje haar vader miste, zoekt iets in haar partner (onbewust) dat aan haar vader doet denken, wat deze partner niet kan geven/niet is.

Omgekeerd doet hij hetzelfde bij haar (onbewust) en wordt elke keer weer teleurgesteld omdat zij zijn moeder niet is."

In de relatietherapie proberen we samen jullie (onbewuste) patronen te herkennen en daardoor kun je elkaar beter begrijpen/verstaan!


1

deel deze tip

Tip 27 - Uit elkaar vanuit liefde

Soms kom je op een punt in de relatie waarop je je realiseert dat je zo niet verder kunt. Het voelt of je nu moet kiezen; uit elkaar of het lot van de relatie dragen.

Wat zou het mooi zijn als je innerlijk je partner kunt loslaten vanuit liefde en je vervolgens vanuit vertrouwen te laten leiden?


1

deel deze tip

Tip 28 - Zoek de boef

'Zoek de boef' is onderdeel van EFT, emotionally focused therapy.
Bij miscommunicatie, ruzies is het een vaak voorkomend mechanisme om de ander de schud te geven van alles, dat mis loopt.
Het is naar mijn ervaring echt de moeite waard om bij conflicten eerst naar jezelf te kijken: 'wat doe ik, wat denk ik, wat wil ik' in plaats van naar je partner te kijken en wat hij/zij verkeerd doet........vaak vitten, moeilijk doen, niet opruimen, te laat terug komen van een avond met vrienden enz.
Door jezelf goed onder de loep te nemen en verantwoordelijkheid te dragen voor wat er niet goed gaat, ga je je anders opstellen in de relatie, praat je vanuit jouw behoeften en verlangens en kan je partner niet anders dan daar op te reageren. Het zal niet vanzelf gaan, het zal soms weer op het oude liedje uitdraaien, maar het kan ook zorgen dat jullie relatie uit de negatieve spiraal komt. Een relatietherapeut kan jullie begeleiden zodat uit elkaar gaan wellicht niet nodig is. Dat zou toch mooi zijn?!deel deze tip

Tip 29 - Is er nog hoop?

Denk je eraan je relatie te beëindigen? Ben je bepaalde eigenschappen van je partner zo zat of heb je teveel van jezelf (op)gegeven? Soms is het nodig een relatie te beëindigen wanneer deze zeer beschadigend is. Maar het kan ook zijn dat je nog in de fase zit dat je het niet zeker weet, maar wel aan het einde van je latijn bent.
Weet dan dat bijna elk stel door zulke crisismomenten heengaat, ook al denk je dat dat bij een ander niet gebeurt. Elke relatie moet de proef doorstaan. Wanneer je twijfelt, zoekt dan samen een relatietherapeut op die samen met jullie kan uitvinden wat er nog over is van de relatie en of de relatie te herstellen is! Geef niet op wanneer je deze mogelijkheid nog niet hebt uitgeprobeerd. Ik heb te vaak gezien dat mensen de relatie wilden opgeven, terwijl daaronder nog zoveel liefde en goeds zat. Wanneer we dat wisten aan te boren en er contact werd gemaakt over dat wat niet goed ging bleek er zoveel herstel mogelijk. Geef niet op!deel deze tip

Tip 30 - Een proefscheiding heeft vele gezichten

De vraag die veel mensen zich stellen is: blijf ik in onze relatie, of stap ik uit onze relatie. Sommige van mijn cliënten durven een tijdelijke tussenweg te kiezen samen. Zij spreken over een proefscheiding. Zo'n proefscheiding heeft vele gezichten. Het kan het onderzoek waard zijn.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - midlifecrisis

Ieder mens wordt ouder en soms heeft een persoon daar moeite mee.
Hou een dagboek bij met minimaal 3 dingen welke jou gelukkig/blij maakten die dag. Waar liep je tegenaan? Waar droomde je over? Wat wil je het liefste doen?

Praat daarover met je partner of vrienden.
Ga eens na welke dromen of wensen je uit kan laten komen?
En wat maakt dat je sommige dromen/wensen niet kan laten uitkomen?deel deze tip

Tip 32 - Scheiden of blijven?

BLIJVEN STELLEN BIJ ELKAAR?
Ik krijg deze vraag vaak genoeg. Feitelijk blijft 80% van de stellen bij elkaar die relatietherapie hebben gehad, mits ze op tijd aan de bel trekken. Helaas is dat niet altijd het geval. Stellen denken dat;
- Hun relatie wel oké is
- Ze het zelf wel kunnen oplossen
- Relatietherapie niets oplost
Het is juist essentieel om het tijdig met elkaar te onderzoeken dmv relatietherapie. Zo ontstaat er nieuwe energie en is er ruimte voor wederzijds begrip en respect. Inzichtgevend voor de relatie, maar ook voor jou als persoon. En soms is het beter als 2 mensen elkaar loslaten. Dit proces begeleid ik ook in de praktijk en noem ik; 'Loslaten vanuit liefde'. Juist als je zoveel hebt gedeeld is het helend om hierin afscheid van elkaar te nemen. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Een boek vol herinneringen, die je met respect sluit.
Zijn jullie nieuwsgierig wat relatietherapie voor jullie relatie kan betekenen? Aarzel dan niet en kom eens kosteloos en vrijblijvend langs in mijn praktijk in Enkhuizen. Ik ontmoet jullie graag.deel deze tip

Tip 33 - Het grote misverstand over relatietherapie

Het grote misverstand over relatietherapie is dat je perse de relatie moet willen redden. Dat misverstand bestaat over zowel de therapeut als het koppel. Dat is één van de redenen dat mensen vaak te laat in therapie komen. Het gaat even niet goed, ze denken het zelf op te kunnen lossen, het gaat steeds slechter, dan denken ze aan uit elkaar gaan en vervolgens is er de gedachte dat het dus al te laat is voor therapie. Dit klopt niet. Het beste moment om in therapie te gaan is zodra het even niet lekker loopt en je de verbinding zelf niet meer kunt maken. Het tweede beste moment is elk moment daarna, ook juist bij twijfel.
Het is niet aan mij als therapeut om de relatie te redden, zeker niet als (één iemand van) het koppel dat niet wil of twijfelt. Ik zie het als mijn taak om weer een verbinding tot stand te brengen, over de pijn die geleden is en wordt, over wat men niet van elkaar begrijpt. En als die verbinding er weer is, kunnen mensen erg goed zelf beslissen of ze verder willen met de relatie. Zolang die verbinding niet lukt, blijf je twijfelen. Je weet immers niet wat er gebeurt, wat er nog over is, als de verbinding wel lukt. En dus blijf je proberen, maar belandt je vaak in hetzelfde slopende patroon. Een relatietherapeut is er om dit patroon inzichtelijk te maken, te helpen doorbreken en de verbinding te helpen herstellen. Niet om de relatie te redden, hoewel dat vaak de uitkomst wel is.deel deze tip

Tip 34 - Stoppen of Doorgaan met je relatie?

Stoppen of doorgaan met je relatie is een hele lastige beslissing, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Een relatie is nooit alleen maar ‘goed’ of ‘slecht’. Je hebt ooit van diegene gehouden of je houdt nog steeds van elkaar. En dat maakt kiezen moeilijk. Het doet me denken aan een nummer van The Clash….

Should I stay or should I go now?
If I go, there will be trouble
And if I stay it will be double
So come on and let me know…

In het werken met relaties hebben we wel een aantal dingen ontdekt die van belang zijn bij die keuze. Je kunt jezelf een aantal dingen afvragen:

Hebben we ongeveer dezelfde waarden en verlangens in ons leven?
Als jij van avontuur houdt en je partner wil liever thuis veilig op de bank zitten of als jij van emotionele gesprekken en diepgang houdt en je partner het liefst van een dolletje, dan krijg je moeilijk de diepgang of luchtigheid waar jij zo naar verlangt. Als er nu te veel verschillende waarden en behoeftes zijn, dan is er te weinig gemeenschappelijkheid en kun je je afvragen of de relatie jou nog dient. Schrijf eens voor jezelf op welke waarden jij terug wilt zien in je relatie. Wat vind jij belangrijk en wat mis jij in de relatie waar je moeite mee hebt op dit moment. Er is ook een middenweg als ieder een beetje water bij de wijn doet. Je wordt als partner nog uitgedaagd ook😊.deel deze tip

Tip 35 - Staat je relatie op springen? Doe kalm aan.

Als je relatie dreigt stuk te lopen, lopen de emoties ook vaak hoog op. Dat leidt er toe dat mensen dan snel ingrijpende beslissingen nemen. Dat is meestal niet verstandig. Als je keuze maakt uit verdriet, boosheid of onmacht, dan wil het verstand nog wel eens stil staan. Voordat je het weet is de schade dan groter dan je bedoeling was omdat je samen in een achtbaan van emoties belandt. Beter is het om dan halt te houden, beiden eerst te kalmeren en dan pas grote beslissingen te nemen. Als je zo lang hebt samengeleefd, dan kom een week meer of minder er toch ook niet meer op aan?deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Relatietherapeuten.net - relatietherapie en huwelijkstherapie
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |