Relatietherapeuten.net
Netwerk van relatietherapeuten
Relatietherapie

Tips bij emotionele ontrouw

affaire overspel vreemdgaan

 

Emotionele ontrouw - tips

Zoek je tips bij emotionele ontrouw?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met emotionele ontrouw

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Breng jullie coping gedrag in kaart

Emotionele ontrouw raakt relaties in hun veiligheid en vertrouwen. Wanneer veiligheid en vertrouwen geraakt worden, raken veel mensen diep gekwetst. Dat is moeilijk te dragen.

In antwoord op de kwetsuur verschijnen er vaak coping mechanisme. Gedrag dat je leert omgaan met die pijn. Of gedrag waarmee je deze pijn in de toekomst wil voorkomen. Hoe menselijk en begrijpelijk dat coping mechanisme ook zijn, vaak brengen ze mensen van de regen in de drup.

Het is niet gemakkelijk om je eigen coping mechanisme te herkennen. En aangezien de relatie minder veiligheid en vertrouwen heeft, is de partner vaak ook niet de aangewezen persoon je te wijzen op je coping mechanisme. Zelfs in je omgeving zullen er mensen zijn die je er niet op wijzen. Zij staan te dichtbij. Je kunt op zoek gaan naar je copinggedrag met een relatietherapeut met een systemische of EFT achtergrond.

Wil je toch alvast thuis aan de slag? Breng dan jullie coping gedrag in kaart. Ga niet op zoek naar schuld, of oorzaak en gevolg. Ga wel op zoek naar jullie cirkel. Begin met hetgeen waar jij het meeste last van hebt. Gewoon omdat je in de cirkel ergens moet beginnen, en dat zal op de voorgrond staan. Dat wordt gedrag G. Wat kwam er voor gedrag G? En daarvoor? En daarvoor? En wat komt er na gedrag G? En daarna? En daarna? Probeer de cirkel (samen met je partner) sluitend te krijgen.

Gaat dit te moeizaam? Gun jezelf en je relatie dan hulp hierbij. Dat zal je veel eindeloos in de cirkel blijven rondlopen besparen.7

deel deze tip

Tip 2 - Aanvaard het als de ander je een tijdje niet vertrouwt

Na emotionele ontrouw is het vaak lastig voor je partner om je weer te vertrouwen. De neiging is dus om erg je best te doen en te bewijzen dat je weer te vertrouwen bent. B.v. na een buitenechtelijke relatie of "slippertje".

 

Dit gaat soms zo ver dat je zelfs bereid bent om je mobieltje dagelijks te laten controleren door je partner om berichten te lezen. Onder het motto, ik geef je volledige openheid en dus ben ik te vertrouwen.

 

In de praktijk voed je echter daarmee echter het wantrouwen. Als jij weer te vertrouwen bent hoef je dat niet te bewijzen! Wel moet je nog een tijd dealen met het feit dat de ander jou niet vertrouwt. Dat is gewoon.


Gerrit N.

6

deel deze tip

Tip 3 - Zoek een relatietherapeut

Heb je last van de gevolgen van emotionele ontrouw en kom je er zelf niet meer uit? Een relatietherapeut kan je dan verder helpen.


Relatietherapeuten.net

3

deel deze tip

Tip 4 - Onderzoek wat je bedoelt met emotionele ontrouw

Emotionele ontrouw is een containerbegrip. Wat wordt er precies bedoeld en in hoeverre is je partner echt van plan om jou ontrouw te zijn, of blijft het bij een fantasie en kan je partner wel van jou houden en ook wel eens aan iemand anders denken?

 

Het is logisch dat je je bedreigd voelt, maar probeer jezelf af te vragen of jaloezie en controle gedrag ertoe gaat leiden dat je partner meer openheid gaat geven.

 

Kunnen jullie (ook pijnlijke) gevoelens bespreken of is het makkelijker om boos te zijn op elkaar? Dit zijn vragen die jullie samen of met een therapeut kunnen bespreken.3

deel deze tip

Tip 5 - Maak goede afspraken over wat ontrouw is

Maak goede afspraken over wat ontrouw is

Te vaak kom ik in mijn praktijk tegen dat stellen geen goede afspraken blijken te hebben over wat ze wel en niet zien als ontrouw in de relatie.

 

Met de huidige internet wereld is er zoveel meer aan mogelijkheden bij gekomen aan contacten via chat, webcam en andere seks en relatie gerelateerde sites waar behoorlijk wat intimiteiten gedeeld kunnen worden.

Om te voorkomen dat je hierover ernstige ruzies krijgt is het goed om al vroeg in de relatie hierover te praten met elkaar wat je wel en niet vindt kunnen anders loop je het risico dat er breuken van vertrouwen ontstaan waar je later erg veel spijt van hebt of die de relatie een ernstige knauw geven.3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Emotionele ontrouw gaat vaak over het delen van intimiteiten

Emotionele ontrouw gaat vaak over het delen van intimiteiten.

Het wordt vaak al lastig voor stellen als een van de partners, persoonlijke zaken gaat delen met een ander buiten de relatie.

Dat kan een beste vriendin zijn voor de vrouw maar als de man met een vriendin zijn diepste gevoelens gaat delen, dan wordt het al snel bedreigend voor de relatie.

Evengoed wordt het spannend als een vrouw dit met een goede vriend gaat doen. Niet zelden groeit er een band die verder gaat vanwege het persoonlijk contact wat is ontstaan.

Intimiteiten gaan niet alleen over seksualiteit maar ook over waar je mee zit, wat je moeilijk vindt of wat voor gevoelens je hebt.


3

deel deze tip

Tip 7 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het emotionele-ontrouw-lotgenotenforum op deze website.


Relatietherapeuten.net

2

deel deze tip

Tip 8 - Boekentips: Liefde in verhouding

Boeken tip:

Ook bij emotionele ontrouw is het waardevol om samen te onderzoeken wat de betekenis van de ontrouw is. Om hierin te verdiepen raad ik het boek Liefde in verhouding aan van Esther Perel.


2

deel deze tip

Tip 9 - Focus je op jouw eigen pad

Focus je op jouw eigen pad, wanneer je emotioneel bedrogen bent.

Het is zo menselijk om na ontrouw de partner te willen controleren. Om diens gedrag te analyseren. Om diens gevoel en gedachten in te vullen. Dat is ook niet gek nadat we zo'n klap krijgen na ontrouw.

Toch raad ik je aan iets bovenmenselijks te doen en je te focussen op jezelf. Op je eigen emoties, je eigen coping en je eigen groei. Daarnaast kun je jezelf focussen op de relatie tussen jou en je partner. En zorgzaam zijn voor jullie relatie.1

deel deze tip

Tip 10 - Focus je op je relatie

Focus je op je relatie, wanneer je emotionele ontrouw pleegde.

Het is zo menselijk om wanneer je gevoelens voor een derde hebt jezelf te focussen op de mooie kanten van je geliefde en de minder mooie kanten van je partner. Het is ook zo heerlijk om verliefd te zijn.

Toch raad ik je aan iets bovenmenselijks te doen, en je te concentreren op de relatie tussen jou en je partner. Wanneer je de keuze maakt om bij je partner te blijven, onderzoek dan welke stukken van jullie relatie waardevol voor je zijn en welke stukken van jullie relatie jij beter gaat maken.

 

Doe dit arm in arm met je partner en geniet van de mooie momenten die ontstaan.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Ga aan de slag in je eigen relatie

Bij emotionele ontrouw heb je een band opgebouwd met een ander dan je eigen partner.
Die ander voelt jou aan, daar kan je alles tegen zeggen, die zeurt nooit.

Logisch want die ander is niet druk bezig met jullie kinderen, die ander hoeft het niet te hebben over de vuile was, die ander vraagt niet aan jou of je dingen in het huis wilt doen.....

Het is verslavend. Je weet dat het niet goed is maar je hebt 100 smoesjes om het goed te praten.

Maar wil je écht je huwelijk/relatie opgeven?

Zoniet:
vraag jezelf af wat maakte dat jij verliefd werd op je partner. Vraag jezelf af wat maakte dat je partner verliefd werd op jou.
Vraag eens aan diegene waar je de nieuwe band mee hebt wat het is wat haar/hem zo aantrekt in jou.

Met deze gegevens kan je aan de slag in je eigen relatie. Wees weer de leuke, spontane, lieve, aandachtige persoon die je was. Verwacht niet dat je partner opeens ook weer diegene wordt waar je verliefd op werd. Geef het tijd en hou vol.1

deel deze tip

Tip 12 - Emotionele ontrouw versus reflecteren op je problemen

Je bent je partner emotioneel ontrouw wanneer je bijv. verliefd wordt op een ander en daarmee, om te beginnen op emotioneel vlak, een intieme uitwisseling aangaat.


Maar emotionele ontrouw is evengoed aan de orde wanneer je om de een of andere reden uit contact met je partner gaat en over ‘de pijnpunten’ in jullie relatie met een ander roddelt. Je neemt (jezelf en) je partner dan feitelijk niet serieus en je relatiebootje 'lekt naar buiten’.

 

Ook al is je partner hier niet van op de hoogte, hij/zij zal onbewust aanvoelen dat er afstand en iets naars tussen jullie is gekomen. Dit schaadt het noodzakelijke vertrouwen en de veiligheid in jullie relatie. Wanneer de pijnpunten in je relatie niet langer bespreekbaar zijn, raak je elkaar op den duur kwijt. Je pijn ‘lekken naar buiten’ versterkt dit effect.

Het is geen emotionele ontrouw wanneer je jouw problemen met je partner met een vertrouweling reflecteert, wanneer je daarbij bereid bent om óók te reflecteren op je eigen gedrag. Je doet dan meer dan bevestiging zoeken ‘dat je partner niet deugt’.

 

Aan zulke uitwisselingen kun je inzichten ontwikkelen, een andere kijk die je mee terug kunt nemen in je relatie. Het mooiste is als het je lukt om na je uitwisseling en met deze andere kijk het gesprek met jouw partner weer aan te gaan.


Wanneer het echt niet lukt om met jouw partner over jouw relatiepijn te spreken, is het van groot belang om hierbij hulp van een vertrouweling(en) te zoeken en/of professionele hulp.

Voor meer informatie over dit thema, zie het betreffende hoofdstuk in het boek ‘Partnerschap/Ouderschap’ (2017, Uitgeverij Christofoor) dat ik samen met Loïs Eijgenraam schreef.1

deel deze tip

Tip 13 - Zoek een balans tussen liefde en spanning

Emotionele ontrouw betekent niet dat de ander niet van je houdt.
Emotionele ontrouw is op zoek naar de balans
enerzijds tussen zekerheid en liefde en anderzijds spanning en avontuur


1

deel deze tip

Tip 14 - Sta er serieus bij stil en ga aan de slag

Wanneer je bij jezelf merkt dat je hart regelmatig meer bij een ander is dan bij je partner, is het tijd daar serieus bij stil te staan.

Het kan confronterend zijn om dit vast te stellen bij jezelf. Vaak is het al een tijdlang gaande en steeds meer gegroeid. Het is er niet ineens.

Wanneer je het je realiseert, maakt dat je ook verantwoordelijk voor je handelen. Neem die verantwoordelijkheid. Die ben je verschuldigd naar je partner, naar de ander en niet als laatste naar jezelf.

Wanneer het lang duurt voordat je actie onderneemt, ontstaat er een slepend proces van verwijdering tussen jou en je partner en groeit de band tussen jou en de ander wellicht nog meer.

Gebruik het moment dat je het je realiseert dus goed, blijf niet hangen in de situatie, maar ga aan de slag!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 15 - Onderzoek je eigen aandeel

Onderzoek je eigen aandeel in de emotionele ontrouw van je partner.

Vaak gaat er een interactie in jullie relatie aan vooraf, zoals toegenomen (emotionele) afstand, een onderhuids conflict, gebrekkige communicatie of een ander (onvoldoende) onuitgesproken probleem.

Wellicht dat als je daarop de aandacht richt en de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen aandeel in die interactie, dat de ontrouw eerder een symptoom blijkt en als vanzelf weer verdwijnt als jullie relatie weer intiemer wordt.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Zoek hulp bij bindingsangst, verlatingsangst of codependency

Waarom blijf je in een relatie waarin jij of je partner emotioneel ontrouw is?

Je kunt je afvragen wat het je nog oplevert om in de relatie te blijven. Of wellicht belemmert iets je om de relatie te verbreken of je grenzen te bewaken. Bijvoorbeeld angst voor de consequenties.

Wellicht dat je je grenzen zo ver laat overschrijden dat er sprake is van bindingsangst, verlatingsangst of codependency. In dat geval is het belangrijk om daar zelf hulp voor te zoeken en je niet te richten op het probleem bij je partner.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 17 - Bespreek elkaars grenzen en hoe je verder gaat

Emotionele ontrouw: het lijkt onschuldig, een andere man/vrouw graag zien en daar goede gesprekken mee hebben.

Waarschijnlijk voel je zelf wel aan wanneer dit te ver gaat. Je doet er moeite voor om diegene te zien, je gaat steeds meer vertellen en voelt je heel goed bij hem/haar.

Misschien zijn er bij jou geen gevoelens van verliefdheid, maar wie weet bij de ander wel, of wordt dit zelfs uitgesproken.

Vertel het aan je partner, voor het te laat is!

Leg het voor hoe jullie met elkaar omgaan en als je je relatie wilt behouden stop er dan mee, het sluipt er zo in. Tenzij jullie grenzen heel vrij zijn, bespreek het dan ook en overleg hoe je verder gaat.


1

deel deze tip

Tip 18 - Signaleer het tijdig en ga in gesprek met elkaar

Emotionele ontrouw is er vaak een symptoom van dat er iets mis is in de huidige partnerrelatie.

Meestal is het zo dat het stel niet meer met elkaar in gesprek gaat of nooit echt goed heeft gekund. Wanneer er dan iemand voorbij komt die dit wel lijkt te bieden dan is het zo dat dit erg aantrekkelijk kan zijn.

Het is denk ik goed dit tijdig te signaleren en er in de huidige relatie iets mee te gaan doen. Therapie kan hier een goed middel voor zijn maar soms kunnen stellen dit ook zelfstandig bereiken.


1

deel deze tip

Tip 19 - Hou het transparant naar je eigen partner

Met social media is het heel eenvoudig om contacten te leggen. En omdat je afgeschermd bent van de ander is de drempel ook lager om meer persoonlijk te worden.

Zo kun je al verstrooiing zoekend op het internet of met je mobiel in contact komen met iemand met wie het klikt. En zo kun je ook steeds meer persoonlijke dingen uitwisselen.

Ondanks dat je elkaar dan niet lijfelijk treft ga je een intieme relatie aan met de ander. Voor je partner is dat bedreigend. Hij/zij verwacht dat je die intimiteit in jullie relatie investeert en niet daarbuiten. Zeker als er afstand is in je relatie.

Als je intiem contact maakt met een ander dan je partner kun je zelf het idee hebben dat je het wel kunt scheiden. Maar het is verraderlijker dan je denkt. Waarom deel je het wel met een ander en niet met je partner?

Wil je het zuiver houden, dan zal je in ieder geval transparant moeten zijn naar je eigen partner. De eerste trap van ontrouw begint daar waar je iets verborgen houdt voor je partner. Omdat je elders zoekt wat je thuis niet vindt, is de volgende stap dan meer dan verleidelijk.

Maar ook zonder een tweede stap: voor je partner voelt het als ontrouw. Ga je dan voor je eigen gelijk of ga je voor je relatie?


1

deel deze tip

Tip 20 - Niet naar de ander kijken, maar beginnen bij jezelf

Voel jij een emotionele afstand tot degene waarmee je eerder een diepe verbinding had? Ben je onverdraagzaam, niet geïnteresseerd, cynisch ten op ten opzichte van de ander enz. en draagt dit niet bij aan het vertrouwen in je relatie?

Wat dan kan helpen is voor jezelf na te gaan wat de oorzaak is dat je dit gedrag vertoont. En dat je uitzoekt wat voor verlangens en behoeften hier onder liggen. Dus niet naar de ander kijken, maar beginnen bij jezelf!

Wat projecteer je op de ander, waar je wellicht zelf mee aan de slag moet gaan ten einde op een volwassen manier het contact te kunnen leggen. Een constructieve stap tot gezonde afstemming.

Heb(ben) je/ jullie hier hulp bij nodig neem contact met mij op.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Stop met Appen

Niets zo destructief voor je relatie als een partner, die meer oog voor zijn of haar telefoon heeft dan voor jou. Als de enige mogelijkheid om je partner nog te bereiken is, dat je een appje moet sturen om dingen uit te praten.

Stop met appen als je partner dat vraagt. Het voelt vaak als emotioneel ontrouw zijn als je zo vaak met anderen bezig bent en weinig tot geen aandacht meer hebt voor elkaar.


1

deel deze tip

Tip 22 - Schrijf een brief naar je partner vanuit 'IK'

Wat maakt dat je niet meer eerlijk over je gevoelens of over wat jou bezighoudt, kan praten met je partner?

Schrijf een brief naar je partner vanuit 'IK' .
Wat jij voelt, wat jij denkt zonder naar de ander te wijzen.
Bijvoorbeeld: ik voel me eenzaam als jij elke avond weg bent.
Dat klinkt anders dan: jij bent elke avond weg!

De partner mag niet verbaal reageren maar mag een brief terugschrijven.
Natuurlijk ook weer vanuit 'IK'
Vooral de zinnen: begrijp ik goed dat jij dit of dat voelt?

Neem de tijd om de brieven te laten bezinken. Schrijf desnoods eerst een weerwoord welke je niet verstuurt.


1

deel deze tip

Tip 23 - Verbreek relatie in geval van ontrouw

Verbreek relatie(s) in het geval van ontrouw en praat beter nooit meer tegen haar of hem. Zwijgen is goud. Steek er geen vretende energie meer in. Het wordt toch nooit wat met een onbetrouwbare 'vriend' of 'vriendin'.

 

Trap ook niet in excusen of smoezen. Tolereer geen leugens. Als er een derde in uw relatie stookt kan er wellicht nog iets uitgepraat worden.

 

Indien uw partner toch voor de ander kiest laat hem of haar dan meteen voorgoed vallen. Het leven is te kort om te blijven hopen en te plakken in eerloze relatie(s). Zoek gewoon zelf ook een ander! U hebt het volste recht gelukkig te worden.


Buddy


deel deze tip

Tip 24 - Realiseer je wat je zoekt bij een ander

Wanneer je een intense relatie met iemand hebt opgebouwd naast je partner, kan er een moment komen waarop of jij of je partner zich realiseert dat dit jullie relatie in de weg staat. Bedenk op zo'n moment welke behoefte deze andere relatie voor je vervult. Wanneer deze emotioneel gekleurd is, is het vaak een teken van verwijdering tussen jou en je partner. Vaak zegt het dus iets over je relatie en dat geeft je handvatten om mee aan de slag te gaan. Wanneer je verder wilt met je huidige relatie, is het hoog tijd om daar mee aan de slag te gaan!

Anoniem


deel deze tip

Tip 25 - Check jij de telefoon van je partner?

Wat ik vaak hoor is dat er intuïtief al iets niet goed voelde, voor we überhaupt de telefoon van de partner checken. We hebben het vaak open gevraagd, echter de achterdocht om de volgende redenen blijft;

- Ik mag nooit in zijn/haar telefoon kijken.
- De telefoon is waar hij/zij is.
- Uren online op de app, maar als ik iets stuur hoor ik niets.
- Als ik langs loop, gaat de telefoon uit.
- Zie hem/haar lachen met berichtjes sturen en als ik vraag wie het is...is het standaard antwoord; "Oh niemand, maak je niet zo druk."
- Als ik wil praten om de geheimzinnigheid van de telefoon, voel ik direct weerstand en krijgen we ruzie.

En ja, op deze manier wordt het vertrouwen behoorlijk op de proef gesteld. Er ontstaat onzekerheid en het "niet weten waarom" is de grootste onruststoker. Als er na de check dan uitkomt dat er gesprekken zijn gewist of juist leugens aan het licht komen, dan staat de relatie meteen onder druk. Zeker omdat de partner zich ook rot en tegelijkertijd schuldig voelt om de telefoon te moeten checken, omdat je dacht dat je je partner kon vertrouwen.

Heb je inderdaad "stiekem" contact en probeer je je telefoon veilig te stellen? Ik heb nieuws voor je...het komt altijd uit. Hou jezelf en je partner niet voor de gek. Kom er eerlijk voor uit en praat er met elkaar over. Ik hoor zo vaak; "Ik had het liever willen weten, dan dat je glashard in mijn gezicht staat te liegen!" Dus, stop ermee of deel wat erin je omgaat. Makkelijker gaat het er niet op worden...deel deze tip

Tip 26 - Emotionele verbinding

Wat ik veel hoor is dat partners verbinding missen, maar wat bedoelen we dan eigenlijk? We missen hierbij de emotie van de partner of dat de partner niet naar emoties vraagt. Vaak hebben we een bepaalde verwachting, maar worden keer op keer teleurgesteld. Vaak zelfs zonder weten van de partner.

En juist emotie zorgt ervoor dat we op een dieper niveau naar elkaar gaan kijken en luisteren. Deze verbinding hebben vooral vrouwen nodig om open te staan voor een seksuele verbinding. Liefde is soms complex, maar als je weet wat er onder deze emoties schuilt, krijgt liefde weer betekenis

Zijn jullie benieuwd om hier dieper naar te kijken en wat dit voor jullie relatie kan betekenen? Kom gerust eens langs in mijn praktijk in Enkhuizen. Kennismaken is kosteloos en vrijblijvend.deel deze tip

Tip 27 - Verbinding maken

Wat wordt er bedoeld met verbinding maken of hebben!
Een connectie, aansluiting en of koppeling.
Het is contact vaak in de communicatie met elkaar. Dit kan op verschillende vlakken merkbaar zijn zowel emotioneel, communicatief en in lichaamstaal.
Er is vaak onbewust een patroon in geweven.
De kunst is om dit patroon bewust te worden. Wat gebeurd er.
Hulp hierbij vragen is wel belangrijk, het is soms al lastig genoeg.
Zorg dat het met respect en waardering gebeurd voor jezelf en de ander.deel deze tip

Tip 28 - Verbinding maken verrast

Iets dat je verrast op een ongewoon moment doet je goed, je krijgt er energie van.
Je voelt je in harmonie met jezelf, je omgeving en je partner.
Het geeft jezelf vertrouwen en het zorgt voor veiligheid en harmonie in je. Rust. Echter ook met elkaar, met je partner, met je gezin.
Zie het als een ontdekking naar je zelf en de ander. Er is moed voor nodig om intiem te durven zijn, naar jezelf en samen.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Relatietherapeuten.net - relatietherapie en huwelijkstherapie
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |