Relatietherapeuten.net
Netwerk van relatietherapeuten
Relatietherapie

Rob Stuart | integratieve relatietherapeut Utrecht

integratieve-relatietherapeut-Utrecht-Utrecht
Mgr. van de Weteringstraat 14 A
3581EH Utrecht
therapie-utrecht@datzitzo.com
Stuur een bericht

✓ Ik bied ook online therapie aan

Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
BerichtRelatietherapie Utrecht - Relationship Counselling

Als relatietherapeut begeleid ik partners door gefocuste, kortdurende en effectieve veranderprocessen. Meestal is de kernklacht een patroon van onderlinge verwijdering en/of herhaaldelijke escalerende conflicten. Vaak is er ook sprake van emotionele en/of seksuele ontrouw. Eerst onderzoeken we hoe dit disfunctionele patroon in stand wordt gehouden. Daarna werken de partners samen om de klacht te transformeren in de KRACHT van de relatie: d.w.z. veilige verbinding, wederzijds begrip en empathie.

Nederlands of Engels gesproken. Ik ben Engelsman en heb veel ervaring met de speciale (relatie-)problemen van expat couples en cross-cultural relationships (interculturele relaties).

 

Hoe werkt integratieve relatietherapie?

In eerste instantie leggen we de focus op wat wringt in jullie interacties. Hoe triggeren jullie onaangename, ongewenste en onveilige gevoelens bij elkaar tijdens disfunctionele interacties en conflicten? Wat wordt er precies getriggerd? Oppervlakkig gezien, zijn dat meestal gevoelens zoals irritatie, ergernis, boosheid of zelfs woede. Dieperliggend worden emoties zoals angst, schaamte, verdriet, eenzaamheid, hulpeloosheid en/of machteloosheid gevoeld.

 

Doelen stellen

De eerste fase van de therapie bestaat uit:
1) het exploreren van negatieve interacties en triggers die de veilige verbinding verbreken,
2) het inzoomen op het lastigste en pijnlijkste aspect daarvan (de kernklacht), en
3) het stellen van concrete, realistische relatiedoelen. Wat is de gewenste toestand van de relatie?

Hoe kunnen de negatieve gevoelens in positieve gevoelens getransformeerd worden?


Bijvoorbeeld: stel dat je je onveilig voelt bij je partner wanneer een conflict escaleert. Dan ligt het voor de hand dat je behoefte hebt aan veiligheid. Als je je onzeker voelt, dan heb je behoefte aan zekerheid. Zo simpel is het. Disfunctionele interacties worden dus 'omgetoverd' in functionele interacties door contact te leggen met je diepste gevoelens en je onvervulde behoeftes. Je wordt aangemoedigd om die aan je partner kenbaar te maken op een geweldloze en uitnodigende manier zodat hij/zij daar positief op kan reageren. Zo kan bijvoorbeeld machteloosheid getransformeerd worden in gezonde controle over jullie interacties, wantrouw in trouw, zelfverdedigende terugtrekking in openheid en nieuwsgierigheid. De essentie is dat beide partners leren en durven zich (weer) kwetsbaar open te stellen en daardoor de onveilige verbinding in veilige verbinding te transformeren.

 

Zachtere gevoelens en behoeftes ont-dekken

De sleutel is dus:

1) het ont-dekken of openleggen van de 'zachtere' kerngevoelens die in beide partners worden getriggerd tijdens onveilige interacties,
2) het 'reframen' (herformuleren) van deze gevoelens als basisbehoeftes, en

3) het uitspreken van de basisbehoeftes in de vorm van een beleefd verzoek, zonder kritiek of zelfverdediging. 

 

Voorbeelden van 'zachtere' gevoelens zijn verdriet, eenzaamheid, hopeloosheid, machteloosheid, enz. — vormen van emotionele armoede die wijzen op volstrekt legitieme behoeftes aan geluk, verbondenheid, hoop, kracht, enz. Wat let je om deze kerngevoelens en basisbehoeften eerlijk aan je partner te uitten? Zet het luikje open!

 

Graven naar schatten

De partners werken samen, onder mijn begeleiding en vaak ook m.b.v. zelfhulpboeken (bv. Houd Me Vast: Zeven Gesprekken voor een Hechte(re) en Veilige Relatie van Dr Sue Johnson) om de positieve aspecten van de relatie – vooral de veilige verbinding – te versterken. Uiteraard vergt dit helings- en veranderproces geduld en doorzettingsvermogen. Oefening baart kunst. Essentieel is dat beide partners bereid zijn om niet meer met de vinger naar elkaar te wijzen maar te aanvaarden dat "wij allebei zijn vastgelopen". Dan kunnen ze samen graven naar de onderliggende 'verborgen schatten'. Dat zijn hun 'true colours' of kernkwaliteiten: bv. hun kracht ('power of the heart'), veerkracht, empathisch vermogen, liefde en fantasie die snakken naar vrije expressie!

 

Cliëntgericht  aanpak

De integratieve aanpak is cliëntgericht: niet de therapeut maar de liefdespartners zelf beslissen welke klacht en welk doel de hoogste prioriteit krijgen. Zij doen het hoofd- en hartwerk tijdens en tussen de wekelijkse, tweewekelijkse of maandelijkse sessies. In overleg bepalen zij de tempo van de therapie. Zij beslissen wanneer de eerder gestelde doelen bereikt zijn. Zij dealen met de inhoud (specifieke gedragingen, gevoelens en gedachten) terwijl de therapeut niets meer en niets minder doet dan het proces begeleiden.

Als relatietherapeut help ik de partners om zichzelf en elkaar te helpen.

 

Wil je ervaren hoe dit werkt? Neem dan nu contact met me op om een intakeafspraak te maken! 

Mensen uit heel Utrecht (Zuid, West, Centrum, Oost, Noord), De Bilt, Bilthoven, Zeist, Bunnik, Leidsche Rijn, Vleuten, Maarssen en verder weten mij te vinden.

 

Online therapie

Gezamenlijke onlinesessies werken net zoals face-to-face sessies en zijn net zo effectief. Sterker nog, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ze juist effectiever kunnen zijn.

Een minuut of twee voordat de sessie begint, mail ik beide cliënten een Zoom-link toe.
Graag van tevoren controleren dat jullie webcam is aangesloten en dat video en audio naar behoren functioneren.

Ik kijk ernaar uit om online met jullie samen te werken.


Mededeling inzake corona-pandemie

Onder de huidige, strenge anti-Covid19 maatregelen van de overheid, mag ik maar één persoon per dag in mijn praktijkruimte toelaten. Vanwege mijn leeftijd van boven de 60 heb ik een hoger risico, dus ik heb besloten extra voorzichtig te zijn. Totdat de regering deze beperkingen versoepelt, worden ALLE sessies online gehouden, via Zoom.

Sinds het begin van deze pandemie heb ik veel online sessies gedaan. Mijn cliënten vinden ze net zo comfortabel en effectief als face-to-face sessies. Ze zijn zeker veiliger voor de cliënten en de therapeut. Ze zijn ook iets goedkoper.

Opleidingen & registraties

  • 4 jaar Integratieve Volwassen Therapie, Nederlandse Academie voor Psychotherapie (diploma 2012)
  • 1 jaar Integratieve Relatietherapie, Nederlandse Academie voor Psychotherapie (certificaat 2014)


Registraties

Tarieven

inclusief 21% btw

 

Relatietherapie/counseling:

Gezamenlijke onlinesessie via Zoom: €150 per 90 minuten
 

Individuele therapie/counseling:

NB: Soms nodig ter ondersteuning van, of parallel aan, het gezamenlijke relatietherapietraject

 

Individuele onlinesessie via Zoom: €112.50 per 90 minuten

Openingstijden

Maandag 10.00-18.00 | 20.00-21.30
Dinsdag 10.00-18.00 | 20.00-21.30
Woensdag 10.00-18.00 | 20.00-21.30
Donderdag 10.00-18.00 | 20.00-21.30
Vrijdag praktijk gesloten
Zaterdag praktijk gesloten
Zondag praktijk gesloten

Ligging

© Relatietherapeuten.net - relatietherapie en huwelijkstherapie
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |