Relatietherapeuten.net
Netwerk van relatietherapeuten
Relatietherapie

Tips - ik wil een relatie

ik wil een relatie

 

Ik wil een relatie - tips

Zoek je tips? Wil je een relatie?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met het niet hebben van een relatie, terwijl je die wel graag wilt

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen

Alle tips


Tip 1 - Onderzoek wat het probleem is dat je bezig houdt

Persoonlijk ervoer ik dat het leven alleen heel fijn kan zijn. En toch... persoonlijk geloof ik dat mensen gemaakt zijn om te hechten, om elkaar lief te hebben, om te zorgen voor elkaar; of te wel om samen te zijn. Dus ik kan me voorstellen dat je tips zoekt in deze rubriek!

Om je een goede tip te geven, is het belangrijk te weten waar het over gaat. Weet je zelf wat het is dat staat tussen jou en de relatie die je wilt? Of is dat nu juist hetgeen dat je wilt onderzoeken? Het is niet voor niets dat je niet leest in "Bindingsangst" of "Liefdesverdriet".

 

Je leest de tips in dit algemene kopje "Ik wil een relatie". Dus als ik het goed begrijp, je weet wat je wilt. Maar nog niet wat je in de weg staat. Probeer daar eens in een goed dialoog met iemand die je vertrouwt (een goede vriend, of een lief familielid of een professional) concreter te maken.

De tip met andere woorden is: onderzoek nog verder wat het probleem precies is dat je bezig houdt.6

deel deze tip

Tip 2 - Leer gelukkig te zijn in je alleen-zijn

Liefde kan zich manifesteren in een relatie maar begint in diepe afzondering.

Als je gelukkig bent in je alleen-zijn, als je de ander geheel niet nodig hebt, als de ander geen vereiste is, dan ben je in staat tot liefhebben.

Zolang de ander een vereiste is, kun je wel exploiteren, manipuleren, domineren, maar je kunt niet liefhebben.


Citaat van Osho

4

deel deze tip

Tip 3 - Zoek een therapeut

Heb je last van het feit dat je geen relatie hebt en kom je er zelf niet meer uit? Een relatietherapeut kan je dan verder helpen.


Relatietherapeuten.net

3

deel deze tip

Tip 4 - Boekentip - The Soulmate experience

Als je makkelijk Engels leest, is dit boek echt de moeite waard, vol suggesties wat je kunt doen om je kansen te vergroten:

Mali Apple & Joe Dunn - The Soulmate experience/ A Practical Guide to Creating Extraordinary Relationships.

Succes :-)


Kees

3

deel deze tip

Tip 5 - Leg niet te veel druk op jezelf

Wil je écht een relatie?
Wil je een relatie omdat de maatschappij dat van jou verwacht of wil je voor jezelf een relatie?

Als je voor jezelf een relatie wil, leg dan niet te veel druk op jezelf. Hoe meer je focust op 'ik wil een relatie', hoe meer je je ongelukkig voelt net omdat je geen relatie hebt.

Door te accepteren dat het moeilijk is, laat je het wat meer los, waardoor het je niet overschaduwt en je jezelf meer kan zijn (wat een belangrijke voorwaarde is om iemand tegen te komen die bij je past).


Sylvia

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 6 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het ik-wil-een-relatie-lotgenotenforum op deze website.


Relatietherapeuten.net

2

deel deze tip

Tip 7 - Wees vriendelijk en mild voor jezelf

We kennen allemaal de tekst dat je pas een geliefde kunt vinden, als je het goed met jezelf kunt vinden. Er zal vast een kern van waarheid in zitten, maar het kan ook zo kwetsend zijn als je al lang alleen bent. Alsof het je eigen schuld is.

 

Dit kan de druk alleen maar verhogen om allerlei dingen te doen of te veranderen, met als doel om die ander te vinden. Het gemis aan een relatie is ook gewoon verdrietig. En dus iets waar je om kan rouwen.

Niet dat het er nooit zal zijn, maar wel omdat je graag had gewild dat het er al was. En omdat het vermoeiend kan zijn om er steeds maar weer mee bezig te zijn.

 

Wees dus vriendelijk voor jezelf, het is hard werken om het steeds maar in je eentje te doen. Mildheid kan helpen om rustiger te worden. En dat kan je juist wel helpen in het vinden van die ander...


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 8 - Eerst een relatie met jezelf

Alvorens je een echte relatie met een ander kunt opbouwen, dien je deze eerst met jezelf aan te gaan.
Kun je dat? Ben je echt verbonden met jezelf, met wie je bent?

Zo nee, ga daar eerst mee aan de slag.

Fijn is om daarbij een coach/therapeut in te schakelen die met jou deze verbinding kan herstellen.


Kim

2

deel deze tip

Tip 9 - Zorg dat je leeft zoals jij echt bent

Zorg dat je leeft zoals jij echt bent!


Wil je een relatie omdat je een leegte wil opvullen of omdat je aanvulling wilt op een leven waarin je jezelf kunt zijn? Niemand kan jou gelukkig maken, dan kun je alleen zelf.

 

Dus zorg ervoor dat je aan jezelf werkt, met bijv. een therapeut, dingen doet die jij leuk vindt, werkt aan je pijnpunten etc..

 

Pas als je leeft zoals je daadwerkelijk bent en de dingen doet die jij leuk vindt, dan kun je iemand toe gaan laten die een aanvulling is op je leven. Waardoor een nieuwe liefde en relatie vanzelf lijken te gaan....


Natascha

2

deel deze tip

Tip 10 - Hou op te geloven

Hou op te geloven dat de persoon met wie je overspel pleegt zijn/haar partner zal verlaten, met jou gaat trouwen, lang en gelukkig zal leven en nooit meer vreemd zal gaan.
Alsjeblieft zeg.

Wills

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 11 - Laat je vorige relatie achter je

Om in verbinding te gaan met de ander is het fijn als je je verleden achter je kunt laten wat betreft een vorige relatie.

Liefde en zachtheid naar je eigen proces is van essentieel belang.


2

deel deze tip

Tip 12 - Kijk eens naar je hechtingsstijl

Kijk eens naar je hechtingsstijl en de hechtingsstijl van je potentiële partner. Een aardig boek wat je hierbij kan helpen is het boek "Verbonden, Hechting en liefde" van Amir Levine en Rachel Heller. Op basis van de wetenschappelijke hechtingstheorie zijn er drie stjlen te onderscheiden:

  • Angstige hechting: kort gezegd is iemand met deze stijl veel bezig met of zijn partner wel genoeg van hem/haar houdt;

  • Vermijdende hechtingsstijl: Kenmerkend van deze stijl is een grote angst voor intimiteit, omdat dit betekent dat dit leidt tot verlies van onafhankelijkheid.

  • Veilige hechtingsstijl: Kenmerkend is dat men geen moeite heeft met intimiteit en men van nature warm en liefde vol is.

Ik het boek van Levine en Heller kun je aan de hand van een vragenlijst je eigen stijl bepalen. Verder wordt ook beschreven welke problemen de verschillende combinaties van hechtingsstijlen kunnen opleveren,m aar ook tips wat je zoal kunt doen.

Alexander

2

deel deze tip

Tip 13 - Maak een lijstje met wat jij belangrijk vind in een relatie

De band die je met een (toekomstige) partner hebt is van grote invloed op je geluksgevoel.

Verliefdheid maakt dat ons vermogen tot een gezond portie oordelen minder goed functioneert. Daarom is het vanuit goede zorg voor jezelf belangrijk om verder te kijken dan naar 'wat je overkomt'.

Je verstand gebruiken in plaats van alleen de vlinders in de buik of de overspringende 'vonk' als maatstaf te nemen. Want na de roze wolk van verliefdheid kan blijken dat wat jij eerst als bijvoorbeeld betrokkenheid typeerde, bij nader inzien dominantie blijkt te zijn.

Daarom is het behulpzaam om eerst een lijstje aan te leggen met datgene wat jij belangrijk vindt in een relatie. Dat is misschien niet zo romantisch, maar dit kan je er wel voor behoeden dat je je in een relatie stort die na verloop van tijd uitmondt in een hoop ellende.

Neem daarom de tijd om iemand beter te leren kennen voordat je je in een liefdesrelatie stort.


2

deel deze tip

Tip 14 - Tips bij daten

"Waarom kost het daten mij zoveel energie?"

Misschien herken je dat ook: tijdens een date probeer je de beste versie van jezelf te zijn, aardig en goed gevonden te worden en intelligent, mooi of grappig over te komen. Alles, behalve die afwijzing .. ! En ja, dat kost energie ...

Daten is geen wedstrijdje. Hierbij een aantal tips:

  • Richt je op de ander: vind je hem of haar leuk? in plaats van 'ben ík wel leuk genoeg'.

  • Wees jezelf. Als dat niet goed genoeg is, is het beter deze date te laten schieten.

  • Ga voelen: voel je je veilig bij deze persoon? Voelt het gelijkwaardig? Krijg je ruimte? Wordt je grens gerespecteerd? Mag zijn wie je bent?

  • Heb plezier, je hoeft niet met je date te trouwen! Maak er een fijne en plezierige ontmoeting van. Geef elkaar wat ruimte.


2

deel deze tip

Tip 15 - Contact aangaan met een open mindset

Ga met een open mindset het contact aan. Selecteer op een datingapp niet te kritisch. Je hoeft die ander niet te veroordelen of te bekritiseren maar alleen in jezelf te voelen of er een begin van veilig en prettig voelen is.
Dat kan namelijk groeien naarmate je vaker of langer contact heb en het kan ook weer verdwijnen. Richt de aandacht in het contact dus vooral op je eigen gevoel.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 16 - Je kunt je pas binden als je weet wie jezelf bent

Je kunt je pas binden als je weet wie jezelf bent.


Rita

1

deel deze tip

Tip 17 - Bied de wereld wat je zelf zoekt

Het proces omgedraaid: bied de wereld wat je zelf zoekt

Vaak zoeken we een relatie omdat we iets missen:
Gewoon even je dag delen, liefde, begrip, aandacht, genegenheid, gezelligheid, etc.

Logisch, zul je denken. Zeker als je bedenkt dat we dit vroeger vonden (als het goed is) binnen de relatie met onze ouders: Wij zochten iets en iemand anders gaf het ons.

Dit is echter tegelijkertijd een hele grote valkuil binnen relaties: "IK voel me eenzaam dus moet JIJ meer thuis zijn!"

Een oplossing die een bijzonder krachtige impact zal hebben op je leven (en op de wereld om je heen) is het omdraaien van het proces:

BIED DE WERELD WAT JE ZELF ZOEKT...
Bied oprechte aandacht, gezelligheid, liefde, begrip, etc. aan de wereld om je heen en je zult gaan ervaren en ontvangen wat je uitzendt.

Dit betekent overigens niet dat je jezelf moet gaan wegcijferen. Want zeker ook aan jezelf hoor je liefde, begrip, genegenheid te bieden!

Wanneer je dit lukt, is de kans groot dat je snel een gezonde relatie vindt.


Michelle

1

deel deze tip

Tip 18 - Stel open vragen

Je wilt graag een relatie maar je vindt het moeilijk om een gesprek gaande te houden met degene die je leuk vindt.

Zorg dat je open vragen stelt in het gesprek. Een open vraag begint altijd met 'wat' of 'hoe', je zou bijvoorbeeld kunnen vragen: 'wat vind je van .......?' of 'Hoe denk je over.......?'

Op deze manier zorg je ervoor dat er niet alleen met ja of nee geantwoord kan worden waardoor een gesprek snel doodbloedt. Maar door het stellen van open vragen open je een echt gesprek.1

deel deze tip

Tip 19 - Blijf met een frisse blik naar de toekomst kijken

Geef niet op! Blijf met een frisse blik naar de toekomst kijken. Iemand die graag wil beseft dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Gebaande paden geven misschien snel resultaat, maar probeer eens een andere weg. Die je nog niet kende.

 

Probeer jezelf niet vast te zetten in patronen die je eerder niets of weinig hebben opgeleverd. De beste manier om ergens te komen is door op pad te gaan.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 20 - Het boek: Vind je Eindman

Het boek: Vind je Eindman
Dit heb ik geschreven als therapeut vanuit mijn eigen langdurige single zijn voor ik mijn huidige partner ontmoette.


Ontdek waarom het nog niet gelukt is en leer alles wat nodig is om hem wel te ontmoeten.
Diepgaand en concreet.


Carla Ketelaar

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 21 - Ga na wat je behoefte is en hoe je die kunt vervullen

Wil je een relatie, of wil je je verbonden voelen?

Je wilt een relatie, maar waartoe wil je een relatie? Dat is een belangrijke vraag en niet voor iedereen is het antwoord hetzelfde. Er ligt een behoefte, en een relatie lijkt het antwoord. Maar het is maar een van de antwoorden, misschien wél een heel goed antwoord, maar niet het enige.

Wil je niet alleen wonen, dan kun je naar andere vormen van samenleven kijken. Wil je je innig verbonden voelen, dan kun je je meer verbinden met de mensen om je heen of andere mensen om je heen gaan zoeken waarmee je je meer kunt verbinden. Wil je seks, dan zijn daar ook vele mogelijkheden....

Wil je iemand om dingen mee te kunnen doen, zoek iemand om mee naar de bios te gaan en een ander om mee in het bos te wandelen. Of ga lekker in je eentje naar de bios, dan hoef je helemaal niemand te zoeken...

Kortom: ga na wat je behoefte(n) is/zijn, en kijk hoe je daaraan tegemoet kunt komen.

En wie weet komt die relatie dan vanzelf wel, en zoniet, dan heb jij een lekker leventje waarin jij doet waar jij behoefte aan hebt!


1

deel deze tip

Tip 22 - Vergeet niet af en toe om jezelf te lachen

Vergeet niet af en toe om jezelf te lachen. Mensen die regelmatig lachen leven langer. Pijn, verlies, vernedering horen bij het leven.

De formule voor een goede, levenslange samenwerking: iemand die tegenslagen op kan vangen en terugslaan met een 'punchline'.

Wat zou je er anders mee willen doen, niets over zeggen tot je barst? Zeuren? Gaan golven? Vaak hoor je dat t leven is te kort voor t een of ander, maar volgens mij is t leven te lang met iemand die niet een beetje licht in de duisternis kan brengen.

Iemand die je aan t lachten maakt is ideaal. Wees anders zelf de grappenmaker, niet alleen omdat het luchtiger is om bij je in de buurt te zijn maar ook om jezelf te ontlasten van het droombeeld van perfectie. Bonus: om jezelf te kunnen lachen helpt als je om iemand anders lacht. Altijd.Wills

1

deel deze tip

Tip 23 - Ga dingen doen waar je blij van wordt

Wanneer je graag een relatie wilt en iemand wilt ontmoeten is het belangrijk dat je de dingen gaat doen waar jij blij van wordt.

Als je bijvoorbeeld van dansen en salsa houdt word je lid van een salsaclub zodat je iets doet wat je erg leuk vindt en daarnaast ook de mogelijkheid creëert om iemand te ontmoeten die blij wordt van hetzelfde als jij.

Door dus activiteiten te gaan doen die bij jou passen is de kans groter dat je iemand ontmoet die van dezelfde activiteiten houdt en dus past bij jou :-)

Natascha

1

deel deze tip

Tip 24 - Een familie-opstelling kan helderheid geven

Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze open staan voor en verlangen voelen naar een nieuwe partner, maar dat het toch niet lukt om een partner te vinden waarmee ze zich kunnen verbinden.

Vaak liggen hier onbewuste dynamieken aan ten grondslag. Een familie-opstelling kan hier helderheid over geven.

Soms blijkt uit een opstelling dat de persoon nog verstrikt is aan andere mensen uit het gezin van herkomst en je op een diepere laag nog niet echt 'vrij' en beschikbaar bent voor een nieuwe partner.

Familie-opstellingen worden in het hele land aangeboden. Mocht je in de omgeving van Haarlem wonen, dan ben je van harte welkom.


1

deel deze tip

Tip 25 - Geef aan jezelf wat je van een partner wilt ontvangen

Bedenk eens 3 eigenschappen die een partner zou moeten hebben.

Wat wil je graag ontvangen van een partner?

Ga deze dingen eens intensief aan jezelf geven, zo word je iig de beste partner van jezelf en word je vanzelf een magneet die een partner aantrekt die bij je past. Niet als opvulling maar als aanvulling!

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 26 - Onderzoek welke relatiewaarden voor jou belangrijk zijn

Relatiewaarden, wat zijn dat?

Dit zijn zaken die voor jou belangrijk zijn, die jou blij en gelukkig kunnen maken. Dat is voor iedereen verschillend.

Uiterlijkheden, zoals een volle haardos of prachtige blauwe ogen hebben daar niets mee te maken.

Interesse in elkaar tonen, elkaar de ruimte geven, er mogen zijn zoals je bent of samen mooie reizen maken horen hier wel toe.

Om uit te vogelen welke waarden dat voor jou zijn, kun je kijken naar situaties in vorige relaties of met vriendschappen of collega's. Wanneer voelde jij je goed, blij, gelukkig? Waar lag dat aan, wat deden jullie?

In welke waarde zou je dat willen gieten? Bijvoorbeeld: ik voelde echte steun, we konden eerlijk zeggen wat we vonden, ik voelde me verbonden, ik kon mezelf zijn etc.

Wanneer in deze - voor jou belangrijke- behoeftes wordt voorzien, dan is de kans op een gelukkige relatie groot.


1

deel deze tip

Tip 27 - Ga er met een ontspannen houding mee om

Het is heel menselijk om een relatie te willen, het delen van je leven met een ander.

In mijn optiek is het gezond en goed om hier met een ontspannen houding mee om te gaan.

Als je teveel druk legt op het willen hebben van een relatie ga je de verkeerde dingen zeggen en doen en dan werkt dit averechts.

Een therapeut kan met jou op zoek gaan naar manieren om op een ontspannen manier een relatie te verkrijgen.


1

deel deze tip

Tip 28 - Boekentip: 365 dagen succesvol in de liefde

Boekentip! 365 dagen succesvol in de liefde

Echt een topboek om te lezen als je opzoek bent naar je ideale partner. Je leert er dat je eerst van jezelf moet houden en zelf de meest ideale partner moet zijn, wil jij je perfecte match aantrekken!

Hoe je dat doet?? Lees dit boek.


1

deel deze tip

Tip 29 - Zoek gelijkgestemden op

Zoek gelijkgestemden op. De grootste kans om iemand te vinden die bij je past is in een omgeving waar jij je goed voelt en zelf goed past. Daar bevinden zich immers dan ook vaak types zoals jij. Die dezelfde interesses, hobby of overtuigingen hebben.

Voor een succesvolle relatie is het belangrijk dat je dingen samen kan doen die je allebei leuk vindt, waar je samen interesse in hebt of toch enigszins gezamenlijk over eens bent anders is de kans groter dat je uit elkaar groeit en je verliefd wordt op een ander die wel die behoefte, interesse of verlangens deelt met jou of je partner.

Jolande

1

deel deze tip

Tip 30 - Laat je aandacht uitgaan naar je eigen inhoud

Een relatie, en zeker een goede, kun je zien als een geschenk van het leven. Het laat zich niet afdwingen om een bij jou passend persoon te vinden.

Tegenwoordig zijn er talloze manieren om contact met interessante potentiële partners te maken. Vooral dankzij internet-technologie is contact maken ook voor verlegen mensen binnen bereik.
Maar als je dan eenmaal contact maakt en er is ‘een klik’, hoe zorg je dan dat er met die ander ook een verbinding ontstaat? Zeker eentje die misschien wel blijft?

Vaak zijn we in deze situaties drukker ‘met de etalage en de verpakking’ dan met ‘de inhoud’. Onze werkelijkheid leert echter dat onze verpakking al vrij snel na de start van een contact/relatie verdwijnt. Het komt bovendrijven wie we werkelijk zijn. En dat is uiteindelijk wél waar je de relatie met de ander mee gaande hebt te houden.

Zodoende is het verstandig om, ook al heb je het geluk dat je er goed uit ziet, of slim/goed opgeleid bent en veel inkomen hebt (of juist niet zoals de meeste gewone mensen!), je aandacht in de eerste plaats uit te laten gaan naar je eigen inhoud.

Hoe ga jij een relatie aan met de mens die je werkelijk bent? Waar je dit doet ontdek je zelf -van binnenuit- hoe waardevol en aantrekkelijk een –echt- iemand is. Dat geeft zelfvertrouwen!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 31 - Probeer iedere week een moment samen te vinden

Probeer iedere week een moment samen te vinden om gevoelens over hoe je op dat moment zit in de relatie aan elkaar te delen.


1

deel deze tip

Tip 32 - Leer handvatten om de juiste persoon aan te trekken

Ben je toe aan een nieuwe relatie en lukt het maar niet om de juiste persoon te vinden. Ga dan in gesprek met een therapeut. Ik kan je handvatten geven om de juiste persoon aan te trekken .


1

deel deze tip

Tip 33 - Boekentip: Liefdeskunst

Na de bestseller Liefdesbang van Hannah Cuppen is er sinds een tijdje ook een vervolg op dit boek verschenen, namelijk 'Liefdeskunst, het werkboek bij Liefdesbang.'

Stap voor stap neemt Hannah je mee om de oorzaken van je angst te achterhalen en aan te pakken. Je krijgt gerichte oefeningen, meditaties en opdrachten en heel veel tips en technieken.

Zet je angsten om in liefde voor jezelf en voor die ander!


1

deel deze tip

Tip 34 - Relateren met jezelf

Hoe kan je relateren met een ander als je geen idee hebt hoe je relateert/het goed hebt met jezelf?

Investeer in de relatie met jezelf, daar heb jij het je hele leven mee te doen.
Als je weet hoe je jezelf in balans kan houden, als je weet wat je daarvoor nodig hebt, als je verstaat hoe jij het fijn hebt met en in jezelf, dan is het zijn met de ander een meerwaarde en geen noodzaak om gelukkig te zijn.

Het wonderlijke is dat er dan vaak ruimte ontstaat om een ander werkelijk te ontmoeten. Je straalt niet uit "het is er niet voor mij", maar "het is goed bij mij". Dat heeft een wonderlijke aantrekkingskracht.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 35 - duidelijkheid wat en hoe jij jezelf tegenhoudt om een relatie aan te gaan

Je wilt een leuke, gezonde relatie en het lukt maar niet om de juiste persoon te vinden waarmee je zo'n relatie kan opbouwen. Dat is verdrietig en eenzaam. Vooral als je je afvraagt waarom het niet lukt.

Mijn ervaring is dat familieopstellingen vaak inzichten kan geven. Het geeft duidelijkheid wat en hoe jij jezelf tegenhoudt om een relatie aan te gaan.

Familieopstellingen worden in het hele land gegeven.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 36 - Maak jezelf gelukkig

Niets is aantrekkelijker dan iemand die zijn of haar leven goed op de rit heeft.

Ga dus niet verlangen, hopen en smachten naar een partner, maar zorg goed voor jezelf en je omgeving. Doe leuke dingen. Wees succesvol in je werk. Onderhoud je vriendschappen. Vul je dagen met positieve activiteiten.

Als jij geluk uitstraalt, ben je onweerstaanbaar.


1

deel deze tip

Tip 37 - Leg niet teveel spanning om de eerste afspraken

Een relatie hebben kan echt een grote toevoeging zijn in je leven. Wellicht wil je dit graag maar lukt het je niet om deze te krijgen. De tip die ik zou willen geven is om niet teveel spanning te leggen op de eerste afspraken. Ga op onderzoek uit maar heb niet direct de verwachting van een relatie. Pas als je elkaar langer kent kunnen jullie beoordelen of er sprake is van relatiemateriaal.


1

deel deze tip

Tip 38 - Blijf voelen wat goed is voor jou

Blijf goed voelen in het contact met de ander wat goed is voor jou als het gaat om een nieuwe relatie


1

deel deze tip

Tip 39 - Blijf dicht bij jezelf

In het daten zijn we geneigd ons pleasend op te stellen vanuit bevestiging en om afwijzing te voorkomen. Daarbij zijn we geneigd de beste versie van onszelf te laten zien. We zijn zo ons best aan het doen dat we ons eigen gevoelens en behoeften vergeten. We zijn dan te veel gericht op de behoeften en motieven van de ander of puur om een afwijzing te voorkomen.
Je kan het ook omdraaien.
Als je dicht bij jezelf kan blijven ( behoefte, gevoel etc) en dat durft te communiceren krijg je veel sneller een idee of iemand bij je past of niet.
Dat scheelt weer tijd en energie in het datingsproces.

Lilian

1

deel deze tip

Tip 40 - Hoe vind je de voor jouw juiste partner?

Als die grote liefde zich vanzelf aandient, dan heb je geluk! Maar vaker moet je moeite doen en succes in de liefde is gewoon hard werken. Het vraagt om een proactieve houding en een sterk bewustzijn over de processen die zich afspelen tijdens de interactie met een potentiele partner.

Bewustzijn over en kennis van je eigen patronen en valkuilen is daarbij noodzakelijk.

Iedereen heeft liefde nodig en de meeste mensen verlangen naar een levenspartner die deze liefde kan geven.
Door mijn unieke aanpak ga je:
• Een verdieping maken in zelfkennis en ontdekken wat jouw diepste verlangens zijn

• Helder krijgen wat jouw eigen aandeel is in het tot nu toe ontbreken van die gedroomde partner en tot inzicht komen welke van jouw overtuigingen, houding, gedrag en gewoontes daarbij een rol hebben gespeeld

• Inzien hoe je belemmeringen kunt veranderen, zonder daarbij jezelf geweld aan te doen of iemand anders te worden.

• Een reëel beeld van jezelf ontwikkelen, waarbij jij jezelf niet onderschat, maar ook niet overschat.

• Leren dat je de juiste focus en een proactieve houding moet hebben om succesvol te zijn in de liefde.

• De creativiteit en de moed te ontwikkelen die nodig zijn om die grote liefde daadwerkelijk te ontmoeten.

Wil je niet langer wachten tot je gedroomde partner bij jou aan huis wordt bezorgd?

Neem dan contact op met mij voor een doelgericht actieplan!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 41 - Een goede relatie met een ander, begint bij jezelf

Om een goede relatie te hebben met een ander, moet je om te beginnen een goede relatie krijgen met jezelf. Leer jezelf kennen en leer van jezelf te houden. Een goede therapeut kan je erbij helpen.

Hans

1

deel deze tip

Tip 42 - Verbind je met jezelf

Om je te kunnen verbinden met een ander is het belangrijk dat je je eerst met jezelf verbindt en weet wie jij in essentie bent. En dan niet je aangepaste zelf (door je opvoeding, je levenservaring, je angsten, je overtuigingen, je schaamte etc), maar je echte echte kern zelf. Wie ben je? Waar sta je voor? Wat zijn jouw waarden. Wat is jouw blauwdruk? Weet je dat? Houd je ervan? Accepteer je jezelf voldoende? De perfect imperfecte mens die je bent. Leef jij voldoende vanuit je ware potentie?
Het verbinden met jezelf is een proces, het is geen trucje. Je kan erover gaan schrijven, je kan persoonlijkheidstesten (zoals Enneagram) doen (via het internet) en over jouw uitslag gaan lezen, je kan er met mensen over praten, je kan er over gaan lezen (de moed van imperfectie Brené Brown is een aanrader).


1

deel deze tip

Tip 43 - Verbind je met jezelf

Om je te kunnen verbinden met een ander is het belangrijk dat je je eerst met jezelf verbindt en weet wie jij in essentie bent. En dan niet je aangepaste zelf (door je opvoeding, je levenservaring, je angsten, je overtuigingen, je schaamte etc), maar je echte echte kern zelf. Wie ben je? Waar sta je voor? Wat zijn jouw waarden. Wat is jouw blauwdruk? Weet je dat? Houd je ervan? Accepteer je jezelf voldoende? De perfect imperfecte mens die je bent. Leef jij voldoende vanuit je ware potentie?
Het verbinden met jezelf is een proces, het is geen trucje. Je kan erover gaan schrijven, je kan persoonlijkheidstesten (zoals Enneagram) doen (via het internet) en over jouw uitslag gaan lezen, je kan er met mensen over praten, je kan er over gaan lezen (de moed van imperfectie Brené Brown is een aanrader).


1

deel deze tip

Tip 44 - Word de geliefde die je wilt aantrekken

'Ik blijf toch alleen', 'Alle mannen/vrouwen zijn hetzelfde', 'Ik kies telkens de verkeerde uit' zijn veel gedane uitspraken in het vinden van een vriend(in).

Het belangrijkste is dat je bij jezélf begint, in plaats van bij die ander. Wat zijn jouw waarden in het leven? Hoe ziet jouw leven eruit en wat wil je absoluut behouden?

Stellen met een groot aantal gedeelde waarden zijn gelukkiger en kunnen juist aanvullend zijn als het gaat om het hebben van verschillende karakters. Zo kijk je eens verder dan die mooie foto op de datingsite of die knappe kop in het theater of de kroeg.

We zijn geneigd om een geliefde te kiezen die een bepaald ideaalplaatje is van wat onze overtuigingen in het verleden of de samenleving zijn, terwijl wanneer je bij jezelf begint je verrast zult zijn welke leuke liefde je gaat vinden.


1

deel deze tip

Tip 45 - Zou jij gehuwd kunnen zijn met jezelf?

Zou jij gehuwd kunnen zijn met jezelf?

We verlangen naar een ander om bij te zijn... Maar zou jij werkelijk gehuwd kunnen zijn met jezelf? Jezelf op alle gebieden lief kunnen hebben?

Wat vind je goed aan jezelf?
Waar zou je het zelf moeilijk mee hebben?
Ben je open genoeg naar jezelf toe?
Heb je echt aandacht voor jezelf?

Ben je anders als je single bent of in een relatie?

Een goed huwelijk begint met twee mensen die zichzelf lief hebben en respecteren.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 46 - individuele EFT

Wanneer je een relatie wilt beginnen, maar dit lukt maar steeds niet: overweeg individuele EFT. Dit is een krachtige vorm van emotiegerichte therapie (vaak ook toegepast in relaties), waarbij je meer inzicht krijgt in jouw eigen emoties en hechting.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 47 - Boekentip: Alleen voor vrouwen

Boekentip: Alleen voor vrouwen van Marleen Jansen, verantwoordelijkheid nemen voor je eigen seksualiteit


1

deel deze tip

Tip 48 - Boekentip: Alleen voor mannen

Boekentip: Alleen voor mannen, van Marleen Jansen en Jos Goossens, verantwoordelijkheid nemen voor je eigen seksualiteit, 100 % mannelijkheid.1

deel deze tip

Tip 49 - Waarom ik geen partner kan vinden?

WAAROM PAST GEEN PARTNER VOOR MIJ?

Probeer dieper in te gaan op wat u ervan weerhoudt de partner te vinden?
Als je merkt dat je meerdere partners hebt en regelmatig uit elkaar gaat, is het essentieel om na te denken over de onderliggende oorzaken. Kiest u consequent partners die niet bij u passen? Of heb je de neiging om relaties voortijdig te beëindigen?


WAAROM KAN IK GEEN PARTNER VINDEN?
Als je nog nooit een partner hebt gehad, is het de moeite waard om te overwegen of je jezelf actief hebt ingezet om nieuwe mensen te ontmoeten. Met een enorme bevolking en talloze mogelijkheden voor sociale contacten, is het belangrijk om verschillende activiteiten te verkennen en tijd te besteden aan het uitbreiden van uw sociale kringen.
-Denk na over eventuele beperkende overtuigingen die u ervan weerhouden een partner te vinden, zoals:

"Ik ben niet aantrekkelijk genoeg" | "Ik ben de liefde niet waard" | "Alle goede zijn bezet": ervan uitgaan dat alle gewenste partners al een relatie hebben, kan leiden tot een schaarste-mentaliteit en voorkomen dat u actief op zoek gaat naar en contact maakt met potentiële partners. | "Ik trek altijd de verkeerde mensen aan:"Ik ben te oud/te jong" | "Ik heb niet genoeg tijd" | "Ik ben bang voor afwijzing" |"Ik moet perfect zijn"

Daarom is het cruciaal om actief te werken aan het uitdagen en veranderen van beperkende overtuigingen, het bewijsmateriaal in twijfel te trekken, alternatieve perspectieven te zoeken en deze te vervangen door versterkende overtuigingen.

Indre

1

deel deze tip

Tip 50 - Verlangen naar een relatie

Een verlangen naar een relatie is niets mis mee. Het kan heel fijn zijn om je leven met iemand te delen. Tegelijkertijd mag je ook beseffen dat een verlangen niet perse vervuld hoeft te worden om gelukkig te zijn. Geluk hangt niet af van krijgen wat je wilt. En een relatie is niet bedoeld om de gaten in jouw binnenste te dichten. Wanneer je vroeger tekorten hebt opgelopen in je behoeften, kun je daar nu zelf zorg voor dragen. Dit hoeft niet je partner te doen. Je kunt zelf zorgdragen voor je behoeften en jezelf hierin serieus nemen. En hoe meer je liefdevol naar jezelf kunt kijken en je eigen behoeften serieus neemt en hier zorg voor draagt, hoe aantrekkelijker je voor anderen wordt.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 51 - Onderzoeken

Als je steeds struikelt over het feit dat je geen relatie hebt is dat naar en frustrerend.
Is het een idee om een opstelling af te spreken?

Dan kan je onderzoeken wat jou tegenhoudt.


1

deel deze tip

Tip 52 - Je mag kritisch zijn!

Tijdens mijn vrijgezelle jaren ging de omgeving er vanzelfsprekend van uit dat ik nog geen relatie had omdat ik te kritisch was. Dat label krijg je dan al snel. Ik was toen niet kritisch, maar vond en vind het juist logisch om kritisch te zijn. Je gaat veel tijd samen doorbrengen en die tijd wil je niet vullen met ergernis, conflict en meningsverschillen.

Probeer een beeld te schetsen van iemand die bij jou past. Maak een lijst van wensen; innerlijk, uiterlijk, overtuigingen, gewoontes, etc. Als je uiteindelijk toe bent aan een relatie, doe dan niet te veel concessies. Daar word je uiteindelijk niet gelukkig van.deel deze tip

Tip 53 - Communicatie met beleid

In iedere relatie komen irritaties en onbegrip voor. Dat is heel normaal. Wat belangrijk is, is dat je je meer bewust wordt van de gedachten en gevoelens die daarin voor jou meespelen. Maar je hoeft niet op elke slak zout te leggen. Noteer daarom in een boekje waar je zoals overdag tegenaan loopt. Bijvoorbeeld: We zijn in de tuin en je partner praat een poos met de buren. En je denkt: waarom besteedt hij/zij geen aandacht aan mij? Je voelt irritatie opkomen.
Kijk aan het eind van de dag welke zaken voor jou nog steeds emotie oproepen. Je zult zien dat er dingen staan die je ondertussen minder de moeite waard vindt om een punt van te maken. Wat je nog wel raakt kun je wellicht nu kalmer vertellen dan op het moment dat het gebeurde.deel deze tip

Tip 54 - Er voor elkaar zijn

Het mooie van een relatie is het gevoel dat je belangrijk bent voor de ander, dat je er toe doet, dat je er mag zijn. Daar wordt je gelukkig van.
En zo is het ook voor jou partner, die voelt hetzelfde. Zo voelt het in het begin van een relatie heel sterk.
Dat gevoel is de reden dat je bij elkaar blijft.
Blijf dat gevoel aan elkaar geven. Laat elkaar merken dat je van de ander houdt, dat de ander belangrijk voor jou is, dat de ander er toe doet.
Dat is de basis van iedere goede relatie.

Anoniem


deel deze tip

Tip 55 - In therapie gaan helpt.

Het valt mij op dat mensen die bij mij in therapie zijn geweest voor zichzelf en die toevallig alleenstaand waren, daarna met regelmaat een partner vinden. Als ik terugkijk op deze trajecten, dan vallen er twee dingen op; deze mensen hebben rust gevonden in hoe ze door het leven gevormd zijn en hebben de moed opgevat om zich kwetsbaar op te stellen tegenover een mogelijk nieuwe partner. Wellicht dus werkzame factoren...

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 56 - relatieproblemen

schrijf eens voor jezelf op hoe jij jouw sprookjesrelatie ziet.
En als je die lijst bekijkt, bedenk dan in hoeverre jouw eigen relatie overeenkomt met jouw droom.
Vraag jezelf dan af hoe JIJ daar verandering in kan brengen.

Dat kan heel confronterend zijn, maar soms kunnen kleine veranderingen in jouw eigen gedrag grote positieve gevolgen hebben.deel deze tip

Tip 57 - basis van een fijne relatie

Veel mensen willen hun leven graag met iemand delen. Ons verbonden voelen met een ander, wederzijdse liefde voelen, samen iets opbouwen is geweldig.

Een relatie is als een huis. De fundering dient goed te zijn. Je kunt nog zo'n mooi huis bouwen, als de fundering niet goed is, blijft het huis niet lang mooi maar zakt het in.

De basis van een fijne relatie is in verbinding blijven met elkaar. Door de basisbehoeften van je partner te kennen en daar aan tegemoet te komen. Basisbehoeften kunnen zijn: erkenning, gehoord en gezien worden, er mogen zijn, goed genoeg zijn, er toe doen. Elkaar hierin tegemoet komen is de basis van een relatie en zorgt ervoor dat je met elkaar in verbinding blijft.

Mocht je het gevoel hebben dat je de verbinding kwijt bent, dat jullie niet aan elkaars basisbehoeften kunnen voldoen? Blijf niet tobben. Een EFT relatietherapeut kan jullie hierbij helpen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 58 - Blijvend liefdevol

Als je graag een relatie wilt, dan hoop je waarschijnlijk op een duurzame liefdevolle relatie. En waarom niet? Een tip om dat te bereiken is om jezelf telkens weer te bevragen: ben ik lief voor mijn partner? Wat bied ik mijn partner om hem/haar gelukkig te maken? Wat heeft mijn partner nodig om zich prettig te voelen?

Bovenstaande vragen vind je misschien wat overdreven, want wie zorgt er dan voor jou? We zijn helaas nogal eens eisend in de relatie. En dat is nou net niet de juiste basis voor een liefdevolle relatie. Als je lief bent voor de ander is de ander dat vanzelf voor jou. Zo werkt het in een gezonde relatie meestal. Dus investeren in het geluk van de ander, is investeren in een duurzame liefdevolle relatie, waarin jij je ook gelukkig voelt.

Anoniem


deel deze tip

Tip 59 - een gelukkige man/vrouw is een aantrekkelijke man/vrouw

Werk (met hulp van een therapeut evt) aan je eigen geluk. Leer van jezelf te houden, mild te zijn voor jezelf, ook voor je gebreken en leer jezelf beter kennen door stil te staan bij wie jij bent en bij het verhaal van jouw leven. Zorg dat je goed gezelschap bent voor jezelf, maak het gezellig, doe dingen die jij fijn vindt. Als je gelukkig bent met jezelf, ben je aantrekkelijk en leuk gezelschap voor de ander.deel deze tip

Tip 60 - Durf te spelen!

De liefde van je leven vinden, is nogal een grote opdracht. Soms kunnen mensen zich er blind op staren. De liefde van je leven komt vaak pas aan het einde van je zoektocht: als je hebt getwijfeld, gezocht en vooral veel geprobeerd. Als je hebt durven spelen: vallen en opstaan en eens iets doen wat buiten je comfortzone ligt. Spreek eens af met iemand die veel jonger of ouder is, waarmee je helemaal niets gemeen hebt, iemand die je op het eerste gezicht niet aantrekkelijk vindt of waar je op wat voor manier dan ook van denkt: dit is hem/haar niet. Dat hoeft namelijk ook niet, maar je kunt wel een leuke tijd hebben of iets leren (over jezelf). En dan ben je weer een stapje verder op je pad naar de ware liefde.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 61 - Illusie dat je gelukkig wordt van een partner

Vaak zoeken we vanuit een leegte in onszelf een partner. Hiermee hopen we onbewust dat de leegte opgevuld wordt. Maar dat is een illusie want als jij niet zelf aan het werk gaat met die leegte in jezelf zul je nooit gelukkig kunnen worden in de liefde. En ik spreek uit ervaring! Het is daarom essentieel dat je op zelfonderzoek gaat om te ontdekken wat maakt dat jij die leegte ervaart. Dat jij diep van binnen niet echt gelukkig bent met jezelf. Wanneer je dit proces aan durft te gaan kun je iemand vinden die geen leegte hoeft op te vullen maar waarmee je heel gelukkig kunt zijn als aanvulling op je leven. Op een leven waar je al blij mee bent en dan is een liefdespartner erbij alleen maar extra fijn!
Graag maak ik een afspraak met je om op onderzoek te gaan naar dat waar je echt gelukkig van wordt zonder iemand daar voor nodig te hebben!!deel deze tip

Tip 62 - Doe geen concessies

Ik las het hier eerder... je mag kritisch zijn. Dat vind ik ook. Maar kritisch wordt helaas vaak geassocieerd met veeleisend. Maar het is belangrijk dat de relatie goed voelt. Weet wat je waard bent, wat je zoekt, wat je wilt starten, wat je wilt aangaan. Als je dat scherp hebt kan je ook beter voelen of iemand bij je past.deel deze tip

Tip 63 - ken de 7 belangrijkste dealbreakers in de relatie

Allereerst wil ik zeggen: 'start met de erkenning dat jij goed (genoeg) bent en dat je zelf al in staat bent gelukkig te zijn!'
Maar uiteraard mag je jezelf een fijne duurzame algemene relatie wensen en belangrijke dealbreakers in een romantische relatie, goed om te kennen

Er werd een groot onderzoek gedaan en de deelnemers hebben de volgende dealbreakers in deze volgorde van minder -naar meer ++ belangrijkheid gezet:

slechte hygiëne
vijandigheid (chagrijnigheid)
onaantrekkelijkheid
gebrek aan ambitie (vooral voor mannen met het oog op duurzaam interessant blijven)
arrogantie
aanhankelijkheid (was vooral een probleem in losse flirt relaties)
agressie (met stip op 1)

Ken ook jouw dealbreakers? Wees daar open en duidelijk over. Dat maakt je alleen maar meer de moeite waard!

M@deel deze tip

Tip 64 - Ga ervoor!

Fantastisch als je durft te erkennen dat je een relatie wilt! Dit is een belangrijke en soms ook kwetsbare stap. Kijk of je dit verlangen ook kunt delen met je vrienden. Vraag hulp als je zelf niet goed weet hoe je nieuwe mensen kunt ontmoeten die ook op zoek zijn naar een relatie. En schrijf op welke dingen voor jou een relatie fijn en bevredigend maken, bijvoorbeeld elkaar de ruimte geven, stabiliteit, of juist afwisseling en avontuur.deel deze tip

Tip 65 - wil je een relatie...

wat mij hielp toen ik vrijgezel was, is mij aanmelden op relatiesites.
Hierdoor kreeg ik positieve mannelijke aandacht. Ik ging koffiedrinken of wandelen met sommige mannen.

Juist omdat ik verder niks met die mannen hoefde of te maken ha., gaf dit mij weer een goed beeld van wat ik in een man zocht. Ik kreeg weer zelfvertrouwen in gezelschap van mannen.

Daardoor werd ik steeds zekerder van mijzelf. De tijd die ik alleen doorbracht werd minder zwaar maar juist gewoon. Ik kon weer genieten van mijn eigen gezelschap omdat ik genoeg afleiding had kreeg.

Na een tijdje ontmoette ik mijn huidige man en kon ten volle JA tegen hem zeggen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 66 - Toch maar proberen mee te gaan met je tijd....

Vroeger ging je naar de kroeg of naar het dorpsfeest of hoe dan ook om een lief te vinden. Tegenwoordig is dat allemaal veel minder vanzelfsprekend: deze manier van ontmoeten is ronduit 'uit de tijd'! Tegenwoordig zoek je contact via social media als bijvoorbeeld Tinder. Dat lijkt allemaal oppervlakkig, maar het is niet anders als dat je iemand in de kroeg ontmoet. Ook dat begint oppervlakkig. Dus misschien is het tijd om mee te gaan met je tijd en eens te ontdekken hoe het werkt en gewoon eens een contact aan te gaan. Al het nieuwe is wennen. Maar eenmaal over de drempel heb je een zee van mogelijkheden die je vroeger niet had.deel deze tip

Tip 67 - Waarom wil je een relatie?

Een liefdesrelatie met iemand hebben is een groot verlangen van velen. Toch valt het me op dat er maar weinigen van te voren nagedacht hebben over:
Waarom wil ik dat?
Wat is de meerwaarde voor mij?
Wat is voor mij een liefdesrelatie?
En welke verwachtingen heb ik daarover?

Het helpt om dit wel te doen en je voorkomt hiermee een hoop teleurstellingen en desillusies!deel deze tip

Tip 68 - ik wil een relatie

als je graag een relatie wilt, maar elke relatie strandt al in een vroeg stadium ga je je natuurlijk afvragen hoe dat komt.

Er kan een energetische blokkade zitten op het hebben van een liefdevolle relatie tussen jou en een ander.

Of er een blokkade op zit kan je onderzoeken door een opstelling specifiek op het hebben van een relatie aan te vragen.

Ga ervoor!deel deze tip

Tip 69 - Boekentip

Goed boek naar meer geluk in relaties en de weg naar zelfacceptatie:
Jan Geurtz - Verslaafd aan Liefde.deel deze tip

Tip 70 - Ga op ontdekkingstocht

Niets zo leuk als verliefd worden, daten, elkaar ontdekken. Om dat te doen is het belangrijk eerst te ontdekken wie je zelf bent en waar je naar op zoek bent. Wees niet te veeleisend, die perfecte match bestaat mogelijk niet.deel deze tip

Tip 71 - Ook voor jou is er iemand

Soms zoeken we naarstig naar de ideale partner. Die bestaat echter niet. Voordat je op zoek gaat is het belangrijk te weten waar je precies naar op zoek bent. Hoe kan een partner aanvullend voor je zijn? Is uiterlijk belangrijk voor jou? Doorslaggevend? Wat verwacht je eigenlijk van een relatie? Zorg dat je het eerst voor jezelf helder hebt en ga dan op zoekdeel deze tip

Tip 72 - Tijd samen doorbrengen

• Investeer tijd en energie in je relatie. Plan regelmatig momenten samen en deel gemeenschappelijke interesses.
• Onderhoud romantische verbindingen, zoals daten of het herbeleven van gedeelde herinneringen.deel deze tip

Tip 73 - Hechting

Onderzoek eens je eigen hechting stijl. Dit is essentieel om je ook in het leven te hechten. Als je weet hoe je zelf gehecht bent kan je jezelf beter begrijpen en kan je het de ander uitleggen. En vooral, kijk met wat meer compassie naar jezelf. De EFT gaat uit van hechting en is een waardevolle methode
Liefs Jannetdeel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegenZoek een relatietherapeut


Druk op de plaatsnaam om te kijken welke relatietherapeuten in de buurt zitten:


© Relatietherapeuten.net - relatietherapie en huwelijkstherapie
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |