Relatietherapeuten.net
Netwerk van relatietherapeuten
Relatietherapie

Tips - verslaafd aan liefde

 

Verslaafd aan liefde - tips

Zoek je tips bij een liefdesverslaving?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met een liefdesverslaving

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Boek - Verslaafd aan liefde

Jan Geurtz heeft een boek geschreven, dat heet "verslaafd aan liefde". Hij zegt dat verslaafd aan liefde voorkomt uit een fundamentele zelfafwijzing. Die proberen we te compenseren door waardering van anderen.


Met humor en praktische voorbeelden wordt een uitweg getoond uit de vicieuze cirkel.5

deel deze tip

Tip 2 - Boekentips bij verslaafd aan liefde


Relatietherapeuten.net

3

deel deze tip

Tip 3 - Boek - Als hij maar gelukkig is

Hét boek dat liefdesverslaving op de kaart zette heet "Als hij maar gelukkig is" dat is geschreven door Robin Norwood.

Dit boek geeft een goed naslagwerk naast je therapie bij een gespecialiseerde contextuele relatietherapeut. Naar mijn mening vervangt het boek geen therapie, maar ondersteund het boek een proces positief.2

deel deze tip

Tip 4 - Krijg zicht op je patronen

Niemand is niet verslaafd aan liefde... we zijn als baby, peuter, kleuter allemaal volledig afhankelijk geweest van de liefde, aandacht, aanraking en voeding van onze ouders.

En omdat we nu eenmaal geen verlichte ouders hadden, hebben we in meer of mindere mate een tekort hieraan gehad en voelden we ons niet altijd gezien en gehoord.

Om die pijnlijke herinneringen niet te hoeven voelen, zijn we patronen (beschermingsmechanismen) gaan ontwikkelen. Die patronen hebben je veel opgeleverd maar hebben ook een keerzijde. Bijvoorbeeld dat je mensen niet dichtbij laat en je je moeilijk echt kunt verbinden.

Met een therapeut die gespecialiseerd is in liefdesverslaving, verlatingsangst enz., kun je zicht krijgen op je patronen en ontdekken hoe je in de eerste plaats meer van jezelf kunt gaan houden.2

deel deze tip

Tip 5 - Zoek een behandelaar die ervaringsdeskundige is

Als niets meer lijkt te helpen...

Zoals mijn leraar Jan Geurtz altijd zei, denk ik ook dat iedereen verslaafd is aan liefde en erkenning van anderen.

Een echte verslaving aan de liefde, kan echter een destructieve aandoening zijn. Net zoals een andere vorm van verslaving, zul je hiervan niet zomaar kunnen genezen zonder adequate hulp.

Als je merkt dat je de hunkering naar de liefde of aandacht van de ander steeds sterker wordt en het je steeds maar niet lukt om te doen wat je gezonde verstand je verteld, dan is er sprake van een echte verslaving.

Er kan ook sprake zijn van andere verslavingen die jouw verslaving aan liefde bedekken, zoals te veel eten, te veel alcoholgebruik of roken.

Ik raad je dan een behandelaar aan, die ervaringsdeskundige is in dit thema. Omdat iemand die dit thema niet op deze intense wijze (her)kent, die kan ook niet weten wat essentieel is in de behandeling.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het verslaafd-aan-liefde-lotgenotenforum op deze website.


Relatietherapeuten.net

1

deel deze tip

Tip 7 - Zoek een relatietherapeut

Heb je last van een liefdesverslaving en kom je er zelf niet meer uit? Een relatietherapeut kan je dan verder helpen.


Relatietherapeuten.net

1

deel deze tip

Tip 8 - Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gevoelens

Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gevoelens. Je partner kan slechts een gevoel bij jou triggeren. Het is nooit zijn/haar schuld dat jij je voelt zoals je je voelt.


Karin

1

deel deze tip

Tip 9 - Bespreek het en onderzoek je (jaloerse) gedachten

Bij 'verslaafd aan liefde' denk ik aan 'verslaafd aan bevestiging'.

Het kan zijn dat je je partner nodig hebt voor bevestiging. Dat hij/zij jou steeds moet bevestigen dat je oke bent.

Dat legt een enorme druk op je partner. En jou maakt en houdt het afhankelijk. Je bent snel jaloers als hij/zij met anderen praat bijvoorbeeld.

Het is dan belangrijk om dit eerlijk onder ogen te zien en samen te bespreken. Je partner kan jou helpen door het (achterliggende) probleem serieus te nemen, tijd te nemen voor dit onderwerp en door te vragen.

Steeds wanneer je jaloerse gevoelens merkt kun je nagaan welke gedachten je hebt. Meestal zijn dit niet kloppende en ook niet helpende gedachten. Help jezelf door kloppende en helpende gedachten te formuleren.1

deel deze tip

Tip 10 - Bouw aan een liefdevolle relatie met jezelf

Relatieverslaving gaat hand in hand met een laag gevoel van eigenwaarde. Je zoekt bevestiging van het oké zijn bij de ander, deze kun je te weinig of niet bij jezelf vinden.

 

Bouw daarom aan een liefdevolle relatie met jezelf!1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Eigenwaarde!

Eigenwaarde!
Als je afhankelijk bent van de waarde van anderen dan is er geen sprake van eigenwaarde maar van de andermans-waarde!!


1

deel deze tip

Tip 12 - Zelfcompassie ontwikkelen

Zelfcompassie ontwikkelen; dat klinkt mooi, maar hoe doe je dat?

De quotes over zelfcompassie vliegen je om de oren op social media. Iedereen begrijpt dat dit heel belangrijk is voor een goed gevoel en betere relaties, zowel met jezelf als met anderen. Maar wat is het eigenlijk?

Zelfcompassie is het liefdevol accepteren van je persoonlijkheid met ALLE eigenschappen, ook die waar je niet blij mee bent.

Zoals de titel al aangeeft, je kunt dit ont-wikkelen. Laag voor laag je persoonlijkheid doorgronden en jezelf trainen om voor ALLES wat je tegenkomt, mild te zijn, ook al is het niet fijn. Dit wil overigens niet zeggen dat je het niet wilt veranderen.

Zo creëer je steeds meer helderheid en dat haalt de blokkades weg om jezelf voluit lief te hebben, met alles erop en eraan...:-)


1

deel deze tip

Tip 13 - Alles is liefde of een les in de liefde

"Alles is liefde of een les in de liefde...!"1

deel deze tip

Tip 14 - Praat met iemand die je kunt vertrouwen

Praat over je gevoelens met iemand die je kunt vertrouwen.


1

deel deze tip

Tip 15 - Experimenteer met nieuwe overtuigingen

Iedereen is verslaafd aan liefde zou je kunnen zeggen. Maar niet iedereen heeft geleerd wat (onvoorwaardelijke) liefde inhoudt en hoe je ermee om gaat. In dat geval kan het zijn dat je verslaafd raakt aan liefde.


De verslavingscomponent bij liefdesverslaving zit m vaak niet zozeer in het zoeken van heel veel liefde, maar meer in de dynamiek om afhankelijk te zijn van de liefde/bevestiging/veiligheid van anderen.


De belangrijkste mensen tijdens ons opgroeien laten ons zien wat liefhebben betekent en tijdens die ervaringen doen wij ook overtuigingen op over liefde. Zo kan de één vooral voorwaardelijke liefde ervaren, terwijl de ander ook ervaart wat onvoorwaardelijke liefde is.

 

De manier waarop onze opvoeders van ons houden is de spiegel voor de manier waarop we van onszelf houden en zo ook weer van anderen.


Je kunt voor jezelf (met een therapeut) eens nagaan welke overtuigingen jij hebt over liefde en of je het daar met je levenswijsheid en ervaring die je inmiddels hebt opgedaan, eigenlijk wel mee eens bent.

 

Zo niet, voel je vooral vrij om te experimenteren met nieuwe overtuigingen. Wat geloof je en wat wil je geloven?1

deel deze tip

Tip 16 - Echte liefde begint bij jezelf

Echte liefde begint bij jezelf.
En dat is nu precies waar een relatieverslaafde juist moeite mee heeft.

Heb je er al eens aan gedacht om te 'trouwen met jezelf?'
Niet met de bedoeling om 'alleen te blijven' maar als belangrijkste basis om een verbintenis of huwelijk met een ander te kunnen aangaan.

En hoe fijn als je trouwt met degene met wie je je hele leven zal doorbrengen!


1

deel deze tip

Tip 17 - Onderzoek: ben je verliefd of verslaafd?

Ben je verliefd of ben je verslaafd?

Ons verlangen naar liefde en erkenning is een natuurlijke en belangrijke levensbehoefte. We voelen ons gelukkig en tevreden als we in voldoende mate vinden in de relatie.

Vanzelfsprekend brengt dit afhankelijkheid met zich mee, maar als er sprake is van een gezonde relatie dan is dit niet zodanig aanwezig dat het lijkt op een verslaving. Het kan moeilijk zijn om de grens te bepalen wanneer er sprake is van een ongezond patroon.

Ben jij afwisselend heel gelukkig en ongelukkig in je relatie? Denk je niet zonder de ander te kunnen? Lees dan iets over relatieverslaving...het komt meer voor dan je denkt.


1

deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Relatietherapeuten.net - relatietherapie en huwelijkstherapie
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login |