Relatietherapeuten.net
Netwerk van relatietherapeuten
Relatietherapie

Tips bij jaloezie

jaloezie

 

Jaloezie in relatie - tips

Zoek je tips bij jaloezie (van jezelf of van je partner)?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met jaloezie

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Wees eerlijk & laat je niet weghouden bij sociale activiteiten

Is je partner jaloers?
Misschien denk je dan dat het gemakkelijker is om te zwijgen over een vriendschappelijke of werkafspraak met een ander, omdat het je partner jaloers maakt.

Maar een kleine verspreking zorgt uiteindelijk voor meer jaloezie en achterdocht dan wanneer je eerlijk bent. Je kunt je jaloerse partner helpen door eerlijk te zijn, zodat hij/zij ervaart dat hij/zij jou kan vertrouwen.

Door te liegen over waar je bent (om hem/haar niet onnodig pijn te doen), ontneem je hem/haar de kans om te ervaren hoe het is om je te (gaan) vertrouwen, ook al zijn er jaloerse gevoelens.

Dat je partner jaloers is als je met een ander bent, moet jou verder niet weghouden bij sociale activiteiten.


Relatietherapeuten.net

8

deel deze tip

Tip 2 - Relativeer en werk aan je zelfvertrouwen

Relativeer en werk aan je zelfvertrouwen.

Niemand kan de beste, leukste, slimste en knapste zijn. Jij dus ook niet. Verwacht dat dan ook niet van jezelf.

Je bent dan misschien niet de beste, leukste, slimste of knapste ter wereld, je bent wel uniek en hebt kwaliteiten genoeg. Je bent zeker de moeite waard.


Relatietherapeuten.net

7

deel deze tip

Tip 3 - Partner jaloers? Blijf je eigen dingen doen

Als je partner jaloers is, is het belangrijk voor jou dat je gewoon je eigen dingen blijft doen. Zolang jij weet dat het in orde is, moet je het blijven doen, zodat de ander de kans krijgt om te leren te vertrouwen.

Je kunt je wel een beetje aanpassen voor zover dat voor jou geen punt is, maar het laten gaan van vrienden en sociale activiteiten omdat je partner dat niet aan kan, is nooit een goed idee.7

deel deze tip

Tip 4 - Onderzoek waar je verlangen ligt

Als je weet waar je jaloers op bent, weet je waar je verlangen ligt.

Waar verlang je naar?6

deel deze tip

Tip 5 - Zorg dat je je oude ervaringen verwerkt

Soms heeft jaloezie te maken met eerdere ervaringen uit vorige relaties. Het gedrag van je partner of een situatie met je partner doet je dan denken aan iets wat vroeger is gebeurd en wat je toen veel pijn heeft gedaan. Je brein wil je dan beschermen voor herhaling en gaat in de 'alarmstand' = jaloezie.

Is dit bij jou het geval? Zorg dan dat je je oude ervaringen verwerkt, zodat ze niet van invloed zijn op je huidige relatie.6

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Voor mannen: je vrouw onthoudt alles ;-)

Voor mannen:
Het is gewoon nooit een goed idee om tegen je eigen vrouw te beginnen over een andere mooie vrouw. Een mooie vrouw zien mag natuurlijk, maar bespreek dat met je vrienden.

Ook als je vindt dat je partner je beste maatje moet zijn en dat je alles tegen haar moet kunnen zeggen. Je kunt het wel zeggen, maar verwacht niet dat dit geen gevolgen heeft (op de lange termijn, want ze onthoudt alles ;-) ).6

deel deze tip

Tip 7 - Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gevoel

Bij jaloezie is het belangrijk om hier open over te zijn naar je partner toe. Als je zelf jaloers bent, hou het dan ook bij jezelf. Zeg: 'ik voel me nu jaloers'. Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen gevoel.

Als jullie vaak ruzie hebben over appjes, mailtjes etc. gebeurt het regelmatig dat de ander 'gedoe' wil vermijden en daarom dingen stiekem gaat doen of voor je gaat verbergen. Dat is natuurlijk alleen maar olie op het vuur voor jouw wantrouwen!

Geef aan dat de ander gewoon zijn of haar ding moet blijven doen.5

deel deze tip

Tip 8 - Onderzoek bij jezelf: Jaloezie of 'gut-feeling'?

Jaloezie of 'gut-feeling'? Soms vind je partner dat je je jaloers gedraagt terwijl er daar geen reden voor is volgens hem of haar. De kunst is te achterhalen of dat ook zo is.

Ben je inderdaad jaloers (ben je snel onzeker, heb je dit wel vaker, is er geen aanleiding, was er bij vorige keren ook inderdaad niets aan de hand etc.) of heb je een goed instinct en is er iets niet in de haak?

Ga goed na wanneer je jaloers wordt, wat gebeurt er precies en check dan een aantal keer of dit inderdaad ook niets is. Als het drie keer loos alarm is, ga dan aan de slag met je zelfvertrouwen en eigen onzekerheid.4

deel deze tip

Tip 9 - Deel je 'gezonde' jaloezie

Jaloezie is niet per definitie slecht. Er bestaat ook zoiets als 'gezonde' jaloezie. Het zou eerder raar zijn als het je helemaal niets doet als je partner met een hele leuke ander staat te praten en te lachen.

Je houdt van je partner en die wil je niet kwijt en dus ben je alert op mogelijke bedreigingen. Je jaloezie delen kan dan zelfs iets aandoenlijks zijn en voor de ander een fijne bevestiging dat je van hem of haar houdt.4

deel deze tip

Tip 10 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het jaloezie-lotgenotenforum op deze website.


Relatietherapeuten.net

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - In 3 stappen minder last van je jaloerse partner

In 3 stappen minder last van je jaloerse partner

1. Stel je je het tegenovergestelde voor van jaloers en overdrijf je dat sterk: hoe zou het zijn als iemand he-le-maal nooit jaloers zou zijn? Hoe zou zo iemand kunnen zijn?

Welke nadelen heeft het als iemand echt absoluut niet jaloers kan worden? Is zo iemand wel geïnteresseerd en warm en liefdevol?


2. Hoe zou je partner zijn als die niet jaloers zou kunnen worden? Het is misschien bijna niet voor te stellen, maar doe het toch maar. Waarschijnlijk ontstaat er een soort karikatuur.


3. Vraag je af: hoe zou dat voor mij zijn? Zou ik daar blij mee zijn en zou ik me dan nog gezien voelen?

Als je kunt ervaren dat dat ook niet zo fijn zou zijn, heb je een voordeel ontdekt van het jaloerse gedrag van je partner. Blijkbaar is jaloezie niet alleen maar negatief en dat maakt het net even iets minder vervelend.3

deel deze tip

Tip 12 - Zoek een relatietherapeut

Heb je last van de gevolgen van je jaloezie en kom je er zelf niet meer uit? Een relatietherapeut kan je dan verder helpen.


Relatietherapeuten.net

2

deel deze tip

Tip 13 - Begrip en vertrouwen zijn heel belangrijk

Waar komt de jaloezie vandaan? Het heeft meestal met vertrouwen te maken. Zorg ervoor dat je elkaar kunt vertrouwen.

 

Praat erover en geef aan wat je wilt. Praat er eerder over en creëer samen een veilige omgeving hiervoor.

 

Als jij iets wil doen waar die ander jaloers op zou kunnen worden, bespreek het dan en wees er open over. Laat degene die jaloers is ook uitleggen hoe dat is voor hem/haar.

 

Begrip en vertrouwen zijn heel belangrijk. Soms kom je er samen niet meer uit en dan is het ook goed als een derde de vragen stelt.2

deel deze tip

Tip 14 - Zoek eerst bij jezelf dat wat je van je partner verlangt

Ben je jaloers in je relatie?

Kun je dit spiegelen naar jezelf?
maw, waarom ben je jaloers? Wat is het dat je verlangt van die ander? Waar ben je jaloers op? Is het de aandacht die jouw partner aan de ander geeft? Voel je je in de steek gelaten?

En wat...als je al deze vragen nu eens om keert naar jezelf?
Geef je jezelf genoeg aandacht? Heb je jezelf misschien in de steek gelaten?

Dat wat je van je partner verlangt, zul je eerst bij jezelf moeten zoeken. Je zult merken, dat als je het bij jezelf oplost, je dit niet meer bij de ander zoekt (je partner)

Hoe je dat doet? Zoek een goede coach of relatie therapeut die met jou onderzoekt hoe je dit kunt doen.

Succes!


2

deel deze tip

Tip 15 - Onderzoeken van je gevoelens

Durf je de gevoelens toe te laten zonder er iets mee te doen? Dus het niet delen met je partner.

Wat gebeurt er dan met je? Het zijn jou gevoelens die meestal niet gegrond zijn. Waar komt dit gevoel vandaan? Waar en wanneer ben je het nog meer tegengekomen?

Deze introspectie kun je alleen proberen en vaak is hulp van een therapeut ondersteunend.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Reflecteer op je jaloezie

Jaloezie kan betekenen dat je zelf niet stevig in je schoenen staat, onzeker bent. Het is goed om te bezien wat bij de ander hoort en wat van jou is. Hierop kun je reflecteren.

Daarnaast kan jaloezie soms een goede, natuurlijke reactie zijn omdat je je partner dreigt te verliezen. Je lichaam en geest komen in opstand.

Het is belangrijk je eigen gevoel te bespreken met je partner i.p.v. het over zijn of haar gedrag te gaan hebben.

Het is dan aan de partner om je op de juiste manier gerust te stellen. Blijft dit uit of maakt dat je onvoldoende rustig, dan kun je als het ernstig is overwegen met een therapeut in gesprek te gaan.


2

deel deze tip

Tip 17 - EMDR en RDI zijn effectieve therapieën

Welke emotie zit er achter jouw jaloezie?

Is jaloers gewoon jaloers, of zit er een andere emotie achter? En zo ja, welke dan?

Om hier achter te komen de volgende tip:

Ga direct op het moment dat je je jaloers voelt eens zitten (als direct niet lukt dan naderhand) en pak pen en papier. Schrijf eens op wat er door je hoofd gaat. Welke woorden omvatten jouw jaloerse gevoel?

 

Analyseer daarna eens welke emoties je kunt koppelen aan de woorden die je hebt opgeschreven. Dus hoe voelen ze voor jou?

Zowel bij emoties als boos en bang duidt dit vaak op een eerdere ervaring die je nog niet verwerkt hebt. Wat is jou eerder overkomen? Probeer hieraan te werken.


Of is je niet perse iets overkomen maar ben je onzeker? Ook dat komt ergens vandaan. Probeer hier eveneens aan te werken.

EMDR en RDI zijn effectieve therapieën die kunnen helpen bij het je sterker voelen. Succes!2

deel deze tip

Tip 18 - Vrij verbonden zijn

Vrij verbonden zijn

Een fijne relatie heb je niet vanzelf. Dat vraagt zorg en aandacht.
Mensen omschrijven veelal een fijne relatie daar waar zij zich vrij en verbonden voelen.

Vrij om een eigen leven met ervaringen en contacten te hebben los van de ander.
Verbonden in het gevoel van gezamenlijkheid, nabijheid, vertrouwdheid en intimiteit.

Jaloezie heeft te maken met een angst om te verliezen, met een moeite met vertrouwen. Dit vraagt om delen, een openheid en onderzoek met betrekking tot dat wat je raakt. Dit delen zal het verbonden zijn in de relatie versterken. De ander kan jouw gevoel echter niet oplossen.

Als de gevoelens je te zeer overweldigen, doe je er wijs aan om hulp te zoeken om te kunnen begrijpen waar deze angst mee te maken kan hebben. Daarmee start je een proces van je zelf weer vrij maken van beklemmende gevoelens waardoor de verbondenheid in de relatie toe zal nemen.


2

deel deze tip

Tip 19 - Bespreek je jaloezie met je partner zo rustig mogelijk

Probeer je jaloezie naar je partner zo rustig mogelijk te bespreken. Vraag je partner de situatie te bespreken, zonder hem of haar aan te vallen. Geef aan dat je je jaloers voelt en welke situatie de jaloezie oproept.


1

deel deze tip

Tip 20 - Maak een jaloezie-profiel voor jezelf

Maak een jaloezie-profiel voor jezelf

Jaloezie kan echt een ontwrichtende kracht zijn in een relatie.

Mensen die beheersing zoeken over hun woede krijgen vaak het advies een woede-profiel te maken.

Die tip geldt nog meer voor mensen met jaloezie, je denkt dat het je alles al in beeld hebt, maar er valt vaak nog heel veel over te ontdekken.

Als je jaloers bent, ben je dat op je heel eigen unieke manier. Je hebt je heel persoonlijke oorzaken om jaloers te zijn, je eigen 'symptomen' en dus heb je ook een specifieke, unieke manier nodig om er vanaf te komen.

Op het internet vind je van alles om je wat aan het denken en zoeken te zetten. Of je zoekt een therapeut die je daarmee helpt.


1

deel deze tip

Tip 21 - Er is verschil tussen een beetje jaloezie en ziekelijke jaloezie

Een beetje jaloezie in een relatie kan ook betekenis en kracht in zich hebben. Het kan ervoor zorgen dat je je best blijft doen voor je partner en dat je het beste uit jezelf haalt.

Wanneer jaloezie ziekelijk en obsessief wordt, dan gaat het iets over jezelf zeggen. Het is goed om ofwel samen ofwel alleen deze jaloezie met een therapeut te onderzoeken.


1

deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Relatietherapeuten.net - relatietherapie en huwelijkstherapie
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login |