Relatietherapeuten.net
Netwerk van relatietherapeuten
Relatietherapie

Tips bij vreemdgaan

affaire overspel vreemdgaan

 

Vreemdgaan - tips

Zoek je tips bij omgaan met vreemdgaan (van jezelf of van je partner)?

Je kunt hier:

 

 • allerlei tips verkennen.
 • reageren op tips / jouw ervaring delen.
 • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met vreemdgaan

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Breng jullie coping gedrag in kaart

Ontrouw raakt relaties in hun veiligheid en vertrouwen. Wanneer veiligheid en vertrouwen geraakt worden, raken veel mensen diep gekwetst. Dat is moeilijk te dragen.

In antwoord op de kwetsuur verschijnen er vaak coping mechanisme. Gedrag dat je leert omgaan met die pijn. Of gedrag waarmee je deze pijn in de toekomst wil voorkomen. Hoe menselijk en begrijpelijk dat coping mechanisme ook zijn, vaak brengen ze mensen van de regen in de drup.

Het is niet gemakkelijk om je eigen coping mechanisme te herkennen. En aangezien de relatie minder veiligheid en vertrouwen heeft, is de partner vaak ook niet de aangewezen persoon je te wijzen op je coping mechanisme. Zelfs in je omgeving zullen er mensen zijn die je er niet op wijzen. Zij staan te dichtbij. Je kunt op zoek gaan naar je copinggedrag met een relatietherapeut met een contextuele, systemische of EFT achtergrond.

Wil je toch alvast thuis aan de slag? Breng dan jullie coping gedrag in kaart. Ga niet op zoek naar schuld, of oorzaak en gevolg. Ga wel op zoek naar jullie cirkel. Begin met hetgeen waar jij het meeste last van hebt. Gewoon omdat je in de cirkel ergens moet beginnen, en dat zal op de voorgrond staan. Dat wordt gedrag G. Wat kwam er voor gedrag G? En daarvoor? En daarvoor? En wat komt er na gedrag G? En daarna? En daarna? Probeer de cirkel (samen met je partner) sluitend te krijgen.

Gaat dit te moeizaam? Gun jezelf en je relatie dan hulp hierbij. Dat zal je veel eindeloos in de cirkel blijven rondlopen besparen.10

deel deze tip

Tip 2 - Zoek een relatietherapeut

Heb je last van de gevolgen van vreemdgaan en kom je er zelf niet meer uit? Een relatietherapeut kan je dan verder helpen.


Relatietherapeuten.net

7

deel deze tip

Tip 3 - De crisis als kans

Vreemdgaan is altijd een signaal dat er iets ontbreekt in je relatie. Hoe je ook oordeelt over dat signaal, het ook een kans. Het begint nooit bij die derde persoon. Die is de alarmbel.


Het feit ligt er dat er iemand tussen jullie heeft kunnen komen. En dat kan alleen als de afstand tussen jullie te groot is geworden.


Het is nu aan jullie om die afstand te verkleinen. Dat is een keus. Dat is een kans.7

deel deze tip

Tip 4 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het vreemdgaan-lotgenotenforum op deze website.


Relatietherapeuten.net

4

deel deze tip

Tip 5 - Boekentips bij vreemdgaan


Relatietherapeuten.net

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Maak het met elkaar bespreekbaar

VREEMDGAAN EN SPANNING

We hebben allemaal wel eens een moment dat onze seksuele fantasie je volledig laat blozen. Of het nu in het echt gebeurt of dat het bij een fantasie blijft, je lichaam reageert er fysiek op. Het maakt wat in je los...

 • Een net iets te lange aanraking van je collega.
 • De intense blik van een ouder op het schoolplein.
 • Een seksueel getint berichtje uit onverwachtse hoek.
 • Fysieke aantrekkingskracht met een onbekend persoon.

En weet je wat, het is allemaal menselijk, het kan jou ook overkomen. Als je thuis voor je gevoel niet gezien wordt of intimiteit mist, dan is aandacht van een ander soms verslavend.

Iemand die oprecht even vraagt hoe het met je gaat en heeft onthouden dat je bijvoorbeeld ziek was of een aanraking waarvan je steeds meer verlangt. We weten allemaal hoe fijn dit kan zijn.

De vraag is wel: "Deel jij je fantasie met je partner en praten jullie erover of hou je het voor jezelf en geniet je van de aandacht en de grenzen van het overspel?"


WAT IS EIGENLIJK VREEMDGAAN?
Voor de een is het een uitdagend WhatsApp berichtje of een kus. Terwijl het voor de ander echt seks is. We hebben allemaal onze eigen grenzen. Heb je gekust tijdens een avondje stappen of heb je een langdurige affaire, dat is een heel verschil. Vreemdgaan gaat in de essentie over behoeften en verlangens.

 • Is het lust? Puur seks met een ander. Het ontdekken en de spanning die daarbij vrij komt ?
 • Is het je eigen onzekerheid of wil je continue aandacht krijgen en bevestigd worden?
 • Heb je seksuele fantasieën die je niet met je partner wilt en kunt delen?
 • Of ben je verslaafd aan het stiekeme leven dat je leidt?


CONSESSIES
Weet wel dat je in iedere relatie concessies moet doen en dat het verliefdheidsgevoel bij vreemdgaan vaak kortstondig is en je niet helder laat denken. Alles in diegene is leuk, mooi of lief, echter is dit natuurlijk niet altijd de werkelijkheid.

Het feit is wel, dat het een bepaalde spanning met zich meebrengt, vaak de spanning die je in een langere relatie mist. Als tijdens deze ontmoetingen ook nog een stukje vriendschap ontstaat, dan weet je zelf heel goed dat je een grens over gaat en met welke risico's je aan het spelen bent.

Ontrouw in een relatie is zeer destructief. De ontrouwe partner voelt zich schuldig en de bedrogene verliest het vertrouwen in de mens. Alles waar iemand in geloofde kan dan wegvagen. Het geluk, de toekomst en het wordt vaak ervaren als een groot zwart gat. Vaak leidt dit tot een breuk, tenzij je er samen uitkomt of met hulp van een relatietherapeut.


CIJFERS OVER VREEMDGAAN
Cijfers over vreemdgaan zijn feitelijk niet bekend, aangezien het toegeven ervan ook nou niet echt charming is. Echter schatten ze in dat 1 op de 4 mannen en vrouwen vreemd gaat.

Je kunt als stel hier dus niet je ogen voor sluiten. Kijk maar eens om je heen hoeveel mensen je kent die het is overkomen. Wellicht doe je het zelf of heb je een vermoeden over je partner.

En hoe ga je als stel hiermee om in een wereld waar verleiding nu op een schermpje binnenkomt en contact zo is gelegd?

Het belangrijkste, maak het met elkaar bespreekbaar! Een gezonde relatie houdt stand als je alles kunt delen wat er in je omgaat.

 • Praat samen over verleiding.
 • Voel je intuïtief aan dat er iets niet klopt, vraag er in rust naar.
 • Raken jullie elkaar kwijt in de hectiek van het leven, zorg voor verbinding.
 • Wil je wel intimiteit, maar mis je de weg ernaar toe. Geef aan wat je nodig hebt.


3

deel deze tip

Tip 7 - Boek - Blijf toch bij me

Hoe kun je verder na vreemdgaan?

Het boek van Petra Deij: Blijf toch mij me geeft goed inzicht in zowel de emoties/ redenen/ gedragingen/ acties van degene die bedrogen is als degene die bedriegt en hoe je weer tot veilige verbinding kunt komen en na de gekwetstheid weer samen kunt gaan bouwen.2

deel deze tip

Tip 8 - Neem geen rigoureuze beslissingen

Vreemdgaan hoeft zeker niet altijd het einde van een relatie te betekenen. Het komt in allerlei relaties voor en kan allerlei redenen hebben. Het heeft vaak wel een enorme impact op de relatie. Je weet vaak niet hoe hier uit te komen.

Mijn tip is om zeker geen rigoureuze beslissingen te nemen, maar met elkaar te kijken naar wat deze relatie te zeggen heeft.2

deel deze tip

Tip 9 - Boet voor je vreemd gaan en wees eerlijk

Veel stellen in mijn praktijk komen na een situatie van vreemdgaan. Een situatie die de basis van een relatie zodanig raakt dat samen doorgaan zeer moeilijk kan zijn. Echter niet onmogelijk.

Een van mijn eerste tips bij een dergelijke situatie aan de gene die vreemd is gegaan: denk niet, omdat jij er mee gestopt bent en door wilt gaan met je relatie, dat je partner daar zomaar op vertrouwt.

 

Wat voor jou voorbij is is nog niet perse voorbij voor je partner. Vertrouwen moet weer opgebouwd worden in de kleinste dingen. Dit heeft tijd nodig. Niet de tijd die jij denkt dat je er voor nodig hebt, maar de tijd die je partner nodig heeft om weer vertrouwen te krijgen. Geef en gun die gene de tijd.

 

Boet voor je vreemd gaan en wees eerlijk ook al zijn de vragen moeilijk/persoonlijk en moet je met de billen bloot.2

deel deze tip

Tip 10 - Neem je relatie onder de loep

Vreemdgaan kan op de korte termijn spannend lijken maar kan veel gevolgen voor je relatie hebben. Het vertrouwen dat er eens was kan verwoest worden.

Er zijn mensen die met elkaar afspreken dat anderen zich in hun relatie kunnen mengen, ik merk echter dat hier vaak (hoeft niet) een ongezonde basis aan ten grondslag ligt.

Mijn advies zou zijn om je relatie onder de loep te nemen om erachter te komen wat jij anders zou willen zien. Bij een relatietherapeut kun je misschien jouw wensen t.a.v. de ander verwezenlijken of op een goede manier de relatie beëindigen.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Schuld vereffenen door je partner

Als je vreemd gaat is er echt iets aan de hand in jullie relatie. Ik bedoel daarmee dat het eigenlijk een wanhoopskreet is. Er is iets fundamenteels aan de hand.

En dan is de vraag voor jullie of jullie dat onder ogen willen en kunnen zien. Voor je partner is vreemdgaan een kwetsing tot in zijn ziel. En er is ook iets veranderd in de balans van jullie relatie. Jij hebt een schuld tov jouw partner.

En eigenlijk kan die alleen maar vereffend worden door je partner. Hij of zij moet ook iets dergelijks doen, uit liefde voor jou. Alleen op die manier kan de schuld en de kwetsing, hoe gek het ook klinkt, losgelaten worden en de relatie verder verdiept worden.1

deel deze tip

Tip 12 - Boekentip - Liefde in verhouding

Boekentip: 'Liefde in verhouding', een nieuw perspectief op trouw en ontrouw van Ester Perel.

 

Ze zegt: "we zijn niet zozeer op zoek naar een andere geliefde als wel naar een andere versie van onszelf. En het is dikwijls niet onze partner die we willen verlaten, maar wie we worden zijn."1

deel deze tip

Tip 13 - Ga na wat de reden van vreemdgaan is

Ga met een relatietherapeut na wat de reden van het vreemdgaan is. Vaak is seksualiteit niet de eerste reden, maar schuilt er meer achter dan alleen de wens naar intimiteit met een andere persoon.1

deel deze tip

Tip 14 - Boekentip: Liefde in verhouding

Het boek ´Liefde in verhouding´ van Esther Perel is een aanrader. Misschien heb je haar, Belgisch-Amerikaanse psychotherapeut, gezien bij Zomergasten?


Esther Perel probeert antwoord te vinden op vragen als: "Waarom gaan we vreemd? Waarom doet ontrouw zoveel pijn? Wat bedoelen we preciesmet overspel? Betekent een affaire altijd het einde van een huwelijk?"


Perel: "Affaires bieden een waardevol inzicht in onze denkbeelden over liefde, lust en verbondenheid. Met de juiste houding kunnen stellen, of ze nu smane blijven of uit elkaar gaan, zelfs groeien door deze tumultueuze ervaringen.1

deel deze tip

Tip 15 - Een vreemdganger is zijn/haar eigen rol zat

Wat ik een eerlijke kijk op vreemdgaan vind is dat de vreemdganger niet zozeer de ander zat is en zin heeft in wat nieuws, maar dat de vreemdganger zichzelf zat is, in de rol waarin hij of zij dag in dag uit leeft! De gewoontes zoals deze in jullie relatie gegroeid zijn.

Door vreemd te gaan kan je even heel iemand anders zijn. Wordt je weer ontdekt en kan je weer even de beste versie van jezelf spelen. Dat voelt goed, eventjes.

Als je partner jou echt zat zou zijn dan zou hij/zij bij je weg gaan.

Natuurlijk doet de daad pijn, voel je je bedrogen. Het is vaak vooral de pijn van de leugen, de smoezen en gedraai dat bij het verzwijgen en mogelijk maken van een affaire komt kijken. Om samen hierin verwerking en vergeving te vinden en samen door te kunnen gaan is relatietherapie een krachtig middel.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Vreemdgaan hoeft niet het einde van je relatie te betekenen

Vreemdgaan hoeft niet het einde van je relatie te betekenen.

Veel mensen roepen 'als hij of zij vreemd gaat, nou dan kan ie opdonderen hoor'. Toch als ze het dan eenmaal overkomt is het nog niet zo zwart/wit want je hebt vaak veel meer verdriet en gebroken vertrouwen, dan dat je je partner nu in een keer kwijt wilt.

Het is belangrijk dat bij vreemdgaan gekeken en gepraat wordt over hoe dit nou zo heeft kunnen gebeuren. Wat is er aan de hand in de relatie dat er ruimte kwam voor een ander? Welke behoeften bleven onvervuld? En wat is er nodig om het vertrouwen te herstellen en samen verder te kunnen?

Realiseer je dat het heel vaak niet het einde van de relatie betekent. Veel koppels komen er sterker en beter uit.

Ik zeg altijd: je hoeft niet terug naar hoe het was, liever niet zelfs.. het is beter om de relatie een update te geven naar een nieuwere versie waarin jullie allebei weer gelukkig kunnen zijn met elkaar, zelfs ondanks alles wat er gebeurd is.


1

deel deze tip

Tip 17 - Onderzoek je hechting

De eerste hechting is als klein meisje/jongetje met je vader en moeder. Als daar gezonde hechting is geweest, kun je vaak als volwassene ook geen gezonde hechting aangaan.

Vreemdgaan zorgt dat je je niet volledig hecht aan 1 persoon.


1

deel deze tip

Tip 18 - Boekentip: Verliefd op een ander

Boeken tip: 'Verliefd op een ander' van Mira Kirshenbaum
Mira Kirschenbaum identificeert 17 verschillende soorten verhoudingen en probeert zo te achterhalen waarom mensen vreemd gaan.
Als je weet om welke soort verhouding het gaat is het antwoord op de vraag 'wat te doen' niet zo moeilijk meer.


1

deel deze tip

Tip 19 - Boekentip: Boeken van Esther Perel

Esther Perel schrijft erg goed over vreemdgaan. Ze is ook te vinden op Youtube. Haar Ted Talks zijn vaak bekeken en heel verhelderend.


1

deel deze tip

Tip 20 - Neem je verantwoordelijkheid

Neem je verantwoordelijkheid en blijf niet steken in schuldgevoel.

Het gebeurt nogal eens dat degene die vreemd is gegaan blijft hangen in schuldgevoelens en excuses maken. Vaak werkt dat niet omdat het geschonden vertrouwen iets anders nodig heeft.

Als je het vertrouwen van je partner hebt geschonden moet dat vertrouwen weer hersteld worden. Het zal nooit meer zo zijn als voorheen.

Wat je kunt doen is je verantwoordelijkheid nemen. Dat betekent onder ogen zien hoe het komt dat je bent vreemd gegaan en wat je er mee wilt doen. Ten tweede maak duidelijk aan je partner wat je er mee wilt doen.


1

deel deze tip

Tip 21 - Boekentip: Verder na een affaire

Een affaire hoeft niet het einde te betekenen van jullie relatie. Hoe machteloos, schuldig, verraden en hopeloos jullie je nu ook voelen.

Het boek van Petra Deij, 'Verder na een affaire' geeft een mooie beschrijving van hoe jullie verder kunnen na een affaire. Zij gebruikt hierbij als uitgangspunt de EFT-methode van Sue Johnson.


1

deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Relatietherapeuten.net - relatietherapie en huwelijkstherapie
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login |