Relatietherapeuten.net
Netwerk van relatietherapeuten
Relatietherapie

Tips bij autonomie in relatie

 

Autonomie in relatie - tips

Zoek je tips voor meer autonomie in je relatie?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor meer autonomie in relatie

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Geef elkaar de ruimte - hou ook je eigen leven

Geef elkaar de ruimte - hou ook je eigen leven
Als je een relatie hebt, dan betekent dit niet dat je altijd samen moet zijn in je vrije tijd. Word niet te afhankelijk van elkaar.

Hou ook je eigen leven. Hou je eigen hobby's. Spreek met je vrienden/vriendinnen af (ook zonder je partner). Dit kan juist een extra impuls geven aan je relatie.

En het is dus ook goed dat jouw partner zijn/haar eigen hobby's heeft en tijd met vrienden/vriendinnen doorbrengt.

Op die manier kun je meer autonoom blijven in je relatie, en brengen jullie ook allebei nieuwe energie in de relatie.


Relatietherapeuten.net

6

deel deze tip

Tip 2 - Boek - Liefde is een werkwoord

In het boek "Liefde is een werkwoord" legt specialist Alfons Vansteenwegen goed uit hoe de autonomie werkt. Wil je meer weten over eigen ruimte in balans met een betrokken relatie? Dan is dit een goede leestip.

Heb je na het lezen nog vragen, of lukt het nog niet om het goed in je eigen praktijk te brengen? Dan kan een gespecialiseerde systeemtherapeut je hierin goed ondersteunen.4

deel deze tip

Tip 3 - Balans tussen samen en alleen

Voor de duidelijkheid ga ik de extremen op de 'autonomieschaal' beschrijven:

Voor sommigen is het lastig om meer autonoom te worden, omdat dat nooit is aangeleerd. 'Ik weet wel wat ik wil, ik wil namelijk juist AL-TIJD bij die ander zijn!' Dit noemen we ook wel symbiose-behoefte, of verstrengeling.

Voor anderen kan autonomie een prettig excuus zijn om helemaal langs de ander heen te kunnen leven en diens 'eigen ding' te doen. Dit noemen we ook wel onthecht (of bindingsangst).

Beide extremen zijn vaak reacties op 'vroeger.' Iedereen leert namelijk 'hoe te overleven' binnen een gezin.
Voor de ene was dat door zijn of haar eigen gang te gaan, voor de ander was dat door zich vast te klampen aan een ander.

Gezonde hechting, met ieder zijn of haar eigen autonomie, houdt in dat je zowel rekening houdt met jezelf, als met de ander. Waar hebben jullie beiden (gezamenlijk en los van elkaar) behoefte aan?

Door hierover te praten, wordt het mogelijk om hier een balans in te vinden die bij jullie past, zonder wrok naar je partner.


Michelle

4

deel deze tip

Tip 4 - Neem verantwoordelijkheid voor je eigen behoeften

Vaak denken we dat onze partner kan raden wat we nodig hebben. Het staat echter niet op je voorhoofd geschreven!

Dus in plaats van het verwijt te maken: "Hij/zij geeft me geen knuffel als ik daar behoefte aan heb", kun je het ook zelf aangeven en naar je partner uitreiken: "Mag ik een knuffel van je?"

Zo neem je verantwoordelijkheid voor je eigen behoeften en draag je bij aan een volwassen relatie tussen jou en je partner.


4

deel deze tip

Tip 5 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het autonomie-in-relatie-lotgenotenforum op deze website.


Relatietherapeuten.net

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Geef je grenzen aan

Heb je de neiging om altijd ja te zeggen op verzoeken van je partner, omdat je je partner een plezier wilt doen, terwijl je het eigenlijk liever niet doet? Oefen dan om nee te zeggen en laat op die manier ruimte voor iets wat je wel wilt.

Leer dus "nee" zeggen. Nee zeggen hoeft niet moeilijk te zijn. Je kunt ook altijd om bedenktijd vragen, als je je overvallen voelt door een verzoek van je partner.

Je hoeft geen excuses te verzinnen als je nee zegt. Veel mensen hebben de neiging om een "nee" in te kleden met excuses, leugentjes of onwaarheden. Hou het open en simpel. Als je ergens geen zin in hebt of geen tijd voor hebt, dan kun dat gewoon zeggen.

De "kapotte grammofoonplaat methode" is geschikt voor als je "nee" gezegd hebt, maar de ander toch blijft aandringen. Het enige wat je hierbij doet is je ‘nee’ en het bijbehorende motief blijven herhalen: als een grammofoonplaat die blijft hangen. Zo laat je je niet verleiden tot een discussie of tot het maken van excuses.

Geef je grenzen aan als iemand over je grenzen heen gaat. Jij bent de enige die je grenzen kan voelen. Als je van jezelf geen "nee" mag zeggen, dan kan dat stress en spanning geven.


Relatietherapeuten.net

3

deel deze tip

Tip 7 - Onderhoud je eigen gevoelsleven

Het onderhouden van je eigen gevoelsleven is iets wat je het beste met je partner kunt doen. Onderzoek wat je voelt en bespreek dit met hem of haar zonder dat hier direct acties aan gekoppeld te hoeven zijn.

Het gaat om het proces van dit samen aangaan en bespreken, de uitkomsten zijn secundair. Als jullie merken hier moeite mee te hebben kan het helpend zijn om een relatietherapeut te gaan bezoeken om jullie hierbij te helpen.3

deel deze tip

Tip 8 - Sta op, durf je te onderscheiden

Niemand wil zich eenzaam voelen, iedereen wil zich in een relatie veilig en verbonden voelen.

Sommige mensen zijn geneigd hun eigenheid, hun eigen zelfstandigheid op te geven om de relatie maar in stand te houden. Ze negeren hun eigen grenzen, geven hun eigen grenzen niet aan of schroeven hun eigen grenzen op uit angst de ander niet te verliezen.

Maar is dat Liefde? Is dat respectvol naar jezelf en naar je partner? Hoe kan je partner weten dat iets echt belangrijk voor je is als je je eigen behoeftes en wensen niet kenbaar maakt? Hoe kan je partner weten dat h/zij te veel ruimte inneemt als jij dat toestaat en zelf geen ruimte inneemt? Hoe kan je verwachten dat je partner jou en je grenzen respecteert als jij dit zelf niet doet? Hoe kan je partner van je houden als jij jezelf niet serieus neemt?

Daar gaat het om bij autonomie. Dat we onszelf zichtbaar maken als individu. Dat we accepteren dat we uniek zijn.


Dat we zelf leren nadenken over wat we belangrijk en waardevol vinden en ons gedrag daarop afstemmen. Dat we leven naar onze eigen waarden, Ja zeggen en ook Ja doen. Dat we rechtop gaan staan in onszelf en oprecht (lees: echt) zijn.


Dat we beseffen dat onze keuzes gevolgen hebben voor anderen en dat de keuzes van anderen gevolgen hebben voor ons.


Dat we zowel onderdeel uitmaken van het grotere geheel (JIJ en IK) als ook individueel verschillend en uniek zijn.

Een (h)echte relatie kan pas ontstaan als twee gelijkwaardige mensen zichzelf en elkaar accepteren en waarderen (respecteren) en beseffen. Wanneer 2 mensen elkaar willen liefhebben, beseffen ze dat de ruimte die er tussen hen beiden bestaat overbrugd moet worden.

 

Liefdevolle partners willen die brug slaan, tonen interesse voor elkaar omwille van elkaar, voelen mee met elkaar, ontwikkelen empathie, overleggen en werken samen en behoeden elkaar zo van eenzaamheid.

Cijfer jezelf niet weg, onderzoek wat voor jou belangrijk en waardevol is en leef daarnaar. Sta op, durf je te onderscheiden en kom er achter dat je dit juist krachtiger maakt.

Je partner zal er misschien aan moeten wennen. Je verandert namelijk eenzijdig jullie 'contract': het patroon dat er tussen jullie is ontstaan.


Houd het een tijdje vol, praat erover, geef hem/haar de kans er aan te wennen. De uitkomst is van te voren niet met zekerheid te voorspellen.

Misschien merk je dat je relatie erdoor verbetert en gelijkwaardiger wordt, gefeliciteerd!
Misschien merk je dat jij je steviger en heler voelt terwijl de afstand tussen jou en je partner juist groter wordt. Wellicht is het dan tijd in therapie te gaan als jullie dit beiden willen. Het kan ook zijn dat het tijd is afscheid van elkaar te nemen.

Veel succes!


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 9 - Citaat van R.M. Rilke over de liefde, relaties en autonomie

Mijn tip: lees dit citaat van R.M. Rilke over de liefde, relaties en autonomie

Wanneer het besef aanvaard wordt, dat zelfs tussen de meeste mensen oneindig veel afstanden blijven bestaan, kan een prachtig samenleven naast elkaar ontstaan.

Als zij er in slagen de afstanden tussen hen lief te hebben, wordt het mogelijk dat ieder de ander als een geheel en tegen een wijde hemel ziet.

Ik beschouw dit als de hoogste taak van een band tussen twee mensen: dat ieder de eenzaamheid van de ander behoedt.

In de basis kan niemand de ander helpen. We ervaren allemaal keer op keer bij ieder conflict en in iedere verwarring: ik ben alleen.


Alle kameraadschap kan alleen bestaan in het versterken van elkaar. Maar wanneer een persoon zichzelf wegcijfert en verlaat, is hij/zij niemand meer. En wanneer twee mensen zich allebei wegcijferen om dichterbij de ander te komen (nabijheid te ervaren), is er geen grond meer onder hen en bestaat hun 'samenzijn' uit een 'continu vallen'.

Uit 'Love and other difficulties' door Rainer Maria Rilke


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 10 - Neem verantwoordelijkheid voor verbinding

Autonomie in je relatie betekent niet alleen maar je eigen ding (kunnen) doen. Het betekent ook juist verantwoordelijkheid nemen voor de verbinding.

Als je je verantwoordelijkheid neemt voor de verbinding (aandeel nemen in problemen, behoeftes van jezelf en de ander tegemoet komen, elkaar serieus nemen, etc), dan ontstaat er ook vanzelf meer ruimte voor eigen dingen.

Alleen in een verbinding die voor beiden veilig voelt, is er plaats voor echte autonomie, zonder schuldgevoelens of verwarring.


3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Zoek een relatietherapeut

Heb je zelf moeite om autonoom te blijven in je relatie en kom je er zelf niet meer uit? Een relatietherapeut kan je dan verder helpen.


Relatietherapeuten.net

2

deel deze tip

Tip 12 - Zie autonomie in het licht van relaties

Autonomie gaat over jezelf, in relatie met de ander. Wanneer je worstelt met het thema autonomie, besef jezelf dat je dit niet los kan zien van anderen. Hoe autonoom je ook wilt zijn.

Stel jezelf de vraag wat autonomie voor jou betekent en hoe autonomie voor jou eruit ziet. Stel jezelf daarna ook de vraag wat jouw antwoorden over jouw autonomie betekenen voor jouw relaties. En voor jullie verbinding.

Met andere woorden; zie autonomie in het licht van relaties. En in het licht van de ander.2

deel deze tip

Tip 13 - Onderneem dingen apart van elkaar

Natuurlijk is het gezellig om samen dingen te ondernemen. Dat is heel belangrijk. Maar soms kan het benauwend worden.

Ga eens bij jezelf na waar jij blij van wordt? Kijk of je datgene kan organiseren.
bijvoorbeeld; wil je graag wandelen en je partner liever niet: word lid van een club. Spreek eens af met een vriend(in).

Ga eens naar een film die je partner niet leuk vindt. Alleen of met een vriend(in).

Juist als je apart van elkaar dingen onderneemt is het leuk om elkaar daar over te vertellen.2

deel deze tip

Tip 14 - Werkelijk contact maken met elkaar

Herstel vindt plaats, wanneer twee mensen zichzelf zijn en werkelijk contact maken met elkaar.
(Martin Buber)


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 15 - Een minisessie voor jou en je partner

Een minisessie voor jou en je partner. Als je hem goed voorbereidt geeft die veel duidelijkheid.
Zorg voor een rustig moment samen.

 

Stel je nu voor dat jullie tien jaar verder zijn in je leven. Noteer vanuit die toekomstige situatie enkele adviezen aan jezelf voor het hier en nu. Wat zou je kunnen doen, wat zou je kunnen laten waarmee je jullie relatie en daarmee jouw leven meer kwaliteit kunt geven?
Wissel ze vervolgens uit.


Jullie gesprek heeft waarschijnlijk al meer kwaliteit dan het de afgelopen periode heeft gehad.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Evenwicht tussen jou en de ander

Hoe ontwikkel je autonomie? Hoe werkt dat in relaties?


Autonomie is een belangrijk aspect van ieders leven. In onze westerse cultuur wordt er veel waarde aan gehecht, in andere culturen overheerst meer het 'wij'.

 

Autonomie ontwikkel je vooral tijdens de kinder- en pubertijd.
Als er daar iets niet goed gaat met bijv. de hechting, dan kun je je later in relaties misschien moeilijk verbinden met je partner of kun je je alleen maar op je partner richten (wat verstikkend kan zijn).


Leren om evenwicht tussen jou en de ander te hebben, is 1 van de sleutels voor een goede relatie: jullie zijn samen omdat jullie dat willen, met ruimte voor ieders eigen stuk.


Relatie- en/of individuele therapie kan helpen.2

deel deze tip

Tip 17 - Van elkaar houden zonder jezelf te verliezen

Boek; Van elkaar houden zonder jezelf te verliezen, van Hal en Sidra Stone, is een boek voor jou als je het verlangen voelt naar een intieme relatie waarin plaats is voor passie en liefde.

Een gids om de magie weer in je relatie te vinden en om te leren van jullie relatie.


2

deel deze tip

Tip 18 - Je bent zelf verantwoordelijk voor wat jij voelt

Voel jij je wel eens aangevallen of bekritiseerd door iemand uit de familie van je partner? En heb je dat verteld aan je partner? Verwacht je misschien dat h/zij het voor je opneemt wanneer dat opnieuw gebeurt? Verwacht je misschien dat je partner je zou kunnen aanvoelen en zou kunnen weten wat je nodig hebt?

Wanneer je met JA antwoordt op bovenstaande vragen, wordt het tijd dat je je bewust wordt van iets heel belangrijks: je partner kan je niet altijd aanvoelen wanneer jullie je in gezelschap van anderen begeven.

Bovendien is je partner niet verantwoordelijk voor hoe jij je voelt. En ook niet voor het stellen van jouw grenzen. Hoe lastig ook, dat zul je toch echt zelf moeten leren.

Misschien heb je vroeger ervaren dat er iemand was die je te hulp schoot zodra jij liet zien dat je het ergens moeilijk mee had. Of juist niet en verwacht je dit nu wel van je partner.

Autonoom zijn in een relatie wil zeggen dat je verantwoordelijk bent voor wat jij voelt en wat jij lastig vindt. Je partner kan je natuurlijk ondersteunen maar het is niet de bedoeling dat hij jouw verantwoordelijkheid overneemt.

Je kunt alleen of samen leren hoe je dat doet.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 19 - Persoonlijke groei volgens Schnarch

Persoonlijke groei
Volgens Schnarch (Passionate Marriage, 2008) maak je een persoonlijke groei door wanneer je:
1) Zicht krijgt op waar je zelf voor staat.
2) Eigen angsten leert reguleren.
3) Leert om niet te reageren op de angsten van je partner.
4) Tijdelijk ongemak leert verdragen.

Echte autonomie en echte verbondenheid komt meer in zicht wanneer je beter kunt omgaan met deze vier punten. Voor Schnarch staat het zelfgevoel binnen de intimiteit van een liefdesrelatie centraal. Juist in de confrontatie tijdens de intimiteit en seksualiteit met je partner is het van belang het zelfgevoel te behouden.

Hierbij een oefening: Huggen tot je ontspannen bent:
1) Ga op allebei je eigen benen staan. Schoenen uit.
2) Houd elkaar vast, niet omklemt, maar ook niet te afstandelijk.
3) Leg de focus bij jezelf.
4) Kalmeer jezelf, helemaal!


2

deel deze tip

Tip 20 - Boekentip - de 5 talen van de liefde

Het boek ‘de vijf talen van de liefde’ geeft je zicht op en in je liefdestaal, dát wat jij zoekt in een relatie.
Als je elkaars en je eigen liefdestaal kent komje nader tot elkaar!


Een makkelijk te lezen boekje met veel tips1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Boekentip - De zeven wetten van de liefde

Corinne Koole schreef het boekje ‘De zeven wetten van de liefde’.


Hierin beschrijft zij op basis van vele interviews met koppels wat de ingredienten zijn voor een waardevolle en respectvolle relatie1

deel deze tip

Tip 22 - Blijf oprecht nieuwsgierig naar je partner

Blijf oprecht nieuwsgierig naar de man/vrouw die je ooit tot je partner hebt gekozen. En ga niet op zoek naar de man/vrouw waarvan je denkt dat die er is maar nog niet tot uiting gekomen is. Dit roept frustratie en wanhoop op.

Pas als je echt durft te zien wat er is kan je kijken of het je past.1

deel deze tip

Tip 23 - Boekentip: Liefdesbang

Liefdesbang is een boek dat in gemakkelijke taal uitleg geeft aan de dynamiek van afstand en nabijheid in een relatie. Zodra er meer bewustzijn komt op deze dans , komt er ruimte om negatieve patronen te doorbreken.

Relatietherapie is daar ondersteunend in zijn.
Om het ontstaan van een negatief patroon te begrijpen, waardoor er weer een 'samen' ontstaat in de inzet, om tot een positief patroon in de relatie te komen.


1

deel deze tip

Tip 24 - Ga je voor je gelijk of voor je geluk

Ben je nog een team samen, waarin je het goed met elkaar voor hebt, versterk je elkaar, is er een samen waar er geluisterd wordt en waarin je lief bent voor de ander, hoe verras jij je partner zodat hij/zij voelt dat er zorg en aandacht is.

"Ga ik voor mijn gelijk of voor mijn geluk" kan daarin een helpende zin zijn om je motivatie en richting helder te houden.


1

deel deze tip

Tip 25 - Blijf je eigen interesses en vrienden houden

Blijf je eigen interesses en vrienden houden in de relatie en deel met je partner wat je daar vindt.

Wanneer dingen niet meer doet je wilt, je aanpast aan de ander om conflicten of lastige thema's te vermijden, creeer je afstand en onvrijheid in de relatie.

De oplossing ligt in het delen van wat je bezig houdt met je partner , zo creer je meer vrijheid en meer verbinding.

Lukt dat niet samen, zoek dan een therapeut die je daarbij coacht.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Zorg dat je autonoom bent, doe dingen voor jezelf

Zórg dat je autonoom bent, wèrk aan jezelf, dóe dingen voor jezelf.

Zorg dat je bezigheden hebt die van jou alleen zijn. Ga sporten, zoek een hobby.

'Deel' niet alles wat van jou is met je partner maar zorg dat je, buiten bezigheden, ook mensen en vrienden hebt waar jij alleen dingen mee onderneemt.


1

deel deze tip

Tip 27 - Neem het patroon tussen jou en je partner onder de loep

Ben jij degene in jullie relatie die snel ziet hoe de ander zich voelt? En ben je geneigd de ander te hulp te schieten, te verzorgen of te vertellen wat h/zij kan doen bij moeilijkheden?

Vind je partner dit fijn en is h/zij er inmiddels helemaal op gaan vertrouwen dat jij altijd wel klaarstaat....met hulp, zorg en helpende handen?

En word je daar wel eens moe van? Denk je inmiddels wel eens 'ik zou ook wel eens willen dat jij mij te hulp schoot als ik jou?'

Dan is het tijd om wakker te worden en het patroon dat er onbewust is gegroeid tussen jou en je partner onder de loupe te nemen.

Vaak zijn mensen het patroon zat dat er is ontstaan, niet de persoon. Onbewust hebben beide partners aandeel aan het patroon dat is ontstaan uit goede intenties maar na verloop van tijd iets 'teveel van het goede' is geworden waardoor het effect uitblijft en de boel doet kantelen. Met alle nare gevolgen van dien.

Hulp zoeken en jullie patroon ontrafelen kan de lucht doen klaren. Samen bewust een nieuw patroon opbouwen versterkt jullie relatie en doet de liefde bloeien.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 28 - Autonomie start met geestelijke autonomie

Autonomie start met geestelijke autonomie.

 

We zijn verbonden in allerlei relaties(kinderen, ouders, partner, familie, werk) waarin er steeds een ander appel gedaan wordt op het autonoom of in teamverband te kunnen functioneren.

 

Als jij merkt dat je steeds andere mensen of activiteiten nodig hebt om niet stil te hoeven staan, is het wellicht handig om een therapeut te gaan bezoeken. Deze kan met jou uitzoeken wat maakt dat het lastig is voor jou om geestelijk zelfstandig het leven door te kunnen gaan.1

deel deze tip

Tip 29 - Boekentip: Jan Geurtz - Over liefde en loslaten

Een boekentip; Jan Geurtz; Over liefde en loslaten.

Wilja

1

deel deze tip

Tip 30 - Probeer samen een nieuwe weg in je relatie te vinden

Toen je elkaar leerde kennen, vond je de ander aantrekkelijk en vooral goed zoals die was. Je had toen niet de drang om je nieuwe liefde zo te willen veranderen dat die meer hetzelfde werd als jij. Jullie konden allebei je eigenheid, je autonomie behouden.

Gek maar waar krijgen veel mensen op den duur het verlangen om de ander om te vormen. Je vindt dan dat de ander dingen beter op jouw manier kan doen, beter op jouw manier tegen het leven aan kan kijken en er ook zo over gaan denken. Dat werkt dus helemaal nooit.

Probeer samen een nieuwe weg in je relatie te vinden. Vergelijkbaar met het beeld van twee paarden die - hoe verschillend ze ook zijn - naast elkaar eenzelfde richting op galopperen. Iedereen heeft ze zo weleens enthousiast door een wei ziet rennen.

Als je dat samen vorm gaat geven, kom je niet alleen in beweging, dan je blijft je beweging. Twee verschillende mensen die ervoor kiezen samen een kant op te gaan.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Richt je op 3 steunpunten: Uitwisseling, Passie en Inzet

Verlang je naar een stabiele en autonome relatie, richt je dan op de drie steunpunten die daarvoor nodig zijn. Je kunt er niet een missen en ze zijn min of meer gelijkwaardig. Het zijn ‘Uitwisseling’, ‘Passie’ en ‘Inzet’.

Regelmatige uitwisseling van wat erin ieder van jullie omgaat, is van belang als je na verloop van tijd niet uit elkaar wilt groeien.

Passie is uiteraard seks, maar ook aantrekkingskracht en regelmatig een arm om de ander heen kunnen slaan. Elkaar dus blijven vasthouden.

Zonder inzet lukt er uiteindelijk niets. Geen sport, geen opleiding, geen vriendschap. Ook een stabiele, autonome relatie houdt dus geen stand zonder die inzet.


1

deel deze tip

Tip 32 - Autonomie is niet hetzelfde als onafhankelijk

Men denkt nog wel eens dat je 'onafhankelijk' moet kunnen zijn, ook in een relatie.

Ik geloof daar niet zo in. Je verlangt immers heel wat van je partner. En als je dat niet bij je partner vindt, dan kan het op den duur tot problemen leiden.

In die zin vind ik autonomie een illusie. Wel is het zaak om op je eigen benen te kunnen staan. Maar dat is iets heel anders. Je kunt op elkaar leunen en toch op eigen benen staan. Van daaruit ben je vrij om de ander te vragen wat je verlangt zonder je zelf uit te leveren.

Er zijn altijd tijden waarin je even niet op je eigen benen kunt staan. Dan heb je je partner meer dan broodnodig. En daar is niets mis mee.

Maar als de crisis weer luwt is het goed om je eigen evenwicht weer te zoeken. Autonomie is dus niet hetzelfde als onafhankelijk. Het is veeleer vanuit je eigen evenwicht je toevertrouwen aan de ander omdat je dat verlangt of omdat je het bij tijden nodig hebt.


1

deel deze tip

Tip 33 - Een goede balans vinden tussen autonomie en verbondenheid

De paradox van de mens is dat er twee oer-behoeftes aan ons trekken die we beide vervuld willen hebben in ons leven.

Aan de ene kant willen we autonoom zijn; zelfbeschikking hebben over ons leven, eigen keuzes maken, niet hoeven overleggen, eigen voor en afkeuren etc..

Aan de andere kant hebben we net zo'n groot verlangen naar liefdevolle verbondenheid met andere mensen. Dat vraagt juist de ander boven jezelf stellen, overleggen en samenspraak.

Levenskunst is een goede balans vinden tussen deze twee behoeftes, ik help je daar graag bij.


1

deel deze tip

Tip 34 - Balans in zorgen voor jezelf en zorgen voor de ander

Balans in zorgen voor jezelf en zorgen voor de ander.

Deze balans is nodig in iedere relatie (partners, familie, vrienden, etc) om deze gezond te houden.
Helaas lukt dit niet altijd.

Vaak is er weinig tot geen zorg voor jezelf.
Het gaat dan om vragen als: wat ervaar ik? wat denk ik? wat wil ik? wat doe ik?
Het gaat dus eigenlijk om het innemen van jouw positie.

Meestal lukt het ons wel deze vragen te beantwoorden, maar wordt het ingewikkeld wanneer we dit moeten inbrengen in de relatie met een ander persoon.
We drukken onze positie door of we laten onze positie varen.

Beide manieren zorgen ervoor dat de balans tussen autonomie en verbondenheid verstoord raakt.

Wanneer je geneigd bent jouw positie door te drukken, probeer dan eens een keer ook te luisteren naar wat de ander inbrengt en weeg dit eerlijk af met je eigen positie.

Wanneer je geneigd bent jouw positie te laten varen, probeer dan eens een keer wat jij vindt en ervaart te delen met de ander en de ander te vragen hier open en eerlijk bij stil te staan.


1

deel deze tip

Tip 35 - Autonomie en verbondenheid: twee kanten van dezelfde medaille

Autonomie en verbondenheid: twee kanten van dezelfde medaille.

Autonomie en verbondenheid zijn twee kanten van dezelfde medaille. We kunnen niet uitsluitend verbonden zijn. We kunnen ook niet alleen autonoom zijn.

In een optimale situaties bewegen we op een natuurlijke manier vanuit autonomie naar verbinding en laten de verbinding weer gaan om weer terug te stappen in onze autonomie.

In onze relatie uit zich dit in de behoefte om samen te zijn met onze partner en ons geborgen te voelen en tegelijkertijd willen we ook onszelf kunnen zijn en ruimte hebben voor onszelf. Hoe breng je hier balans in? Dat kan knap lastig zijn.

Om je eigen autonomie te ervaren is het belangrijk dat je weet wat je voelt. Want je gevoel is een kompas naar binnen toe om in contact te komen met wat je nodig hebt.

Het is fijn als je van jezelf autonoom mag zijn en vanuit zelfrespect je behoeften duidelijk kunt uiten. Tegelijkertijd betekent autonoom zijn dat je mijn en dein kunt scheiden. En je ook oog kunt hebben voor wat de ander voelt en nodig heeft. Dat je de ander toestaat ook zichzelf te kunnen zijn.

Het ervaren van verbondenheid in je relatie maakt dat je je veilig kunt voelen. En je je kunt openen voor elkaar. Je je kwetsbaar kunt en mag opstellen en elkaar kunt vertrouwen. Er is voldoende liefde en aandacht voor elkaar.

Ervaar je het als een uitdaging in jezelf de balans te vinden tussen je behoefte aan onafhankelijkheid en intimiteit met je partner? Tussen jezelf mogen zijn en je aanpassen aan de ander? Hoe zit het bij je partner?


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 36 - Wellicht heb je dan last van codependency of relatieverslaving

Heb je problemen met het behouden van je autonomie binnen een (liefdes) relatie?
Wellicht heb je dan last van codependency of relatieverslaving.

Codependency (dat ook ten grondslag ligt aan relatieverslaving) is een dynamiek van relaties waarin een afhankelijkheid van elkaar op de voorgrond staat.

In essentie komt het erop neer dat je datgene wat je tijdens je opgroeien bewust of onbewust gemist hebt opzoekt bij een ander, en daardoor afhankelijk wordt van de ander. Vaak gaat dat in de praktijk gepaard met een sterk aanpassingsgedrag of juist vermijden van contact met de ander.

Mocht je jer hierin herkennen dat kun je je zowel wenden tot zelfhulpgroepen van CODA of SLAA of tot een professional die gespecialiseerd is in de behandeling van codependency.


1

deel deze tip

Tip 37 - Verwar autonomie niet met blijven doen wat je zelf wilt

Sommige mensen verwarren autonomie met 'kunnen blijven doen wat je zelf wilt' binnen een relatie. In plaats van samen te overleggen of te delen wat er in je omgaat en wat je wensen zijn, wordt er meegedeeld.

'Ik heb je toch gezegd dat ik wegging, wat zeur je nou!'

Maar meedelen wat je gaat doen heeft niets met autonomie te maken en ook niet met relatie bewustzijn en zeker niet met liefde.

Zou je graag iets willen ondernemen zonder je partner? Deel het dan niet mee, bespreek het samen. Zeg bijvoorbeeld: 'ik zou zaterdag graag .... willen doen. En wat zijn jouw wensen?'

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 38 - Verwar grenzen aangeven niet met je partner overtuigen

Er zijn mensen die 'grenzen aangeven' verwarren met hun partner overtuigen te doen wat zij willen.

Stel dat een vrouw wat meer zelfstandig wil ondernemen zonder haar man. Ze houdt van hem maar wil niet alles samen doen. Haar man vind dat maar niks omdat hij zich snel alleen thuis verveelt. Hij zegt dan dat hij zijn grenzen aan geeft als hij tegen zijn vrouw zegt dat hij niet wil dat zij zonder hem een avondje uit gaat. Hij wil dus eigenlijk zijn vrouw begrenzen, en overtuigen dat ze bij hem thuis blijft.

Veel mensen hebben niet of verkeerd geleerd hoe ze hun wensen en grenzen aan kunnen geven op een respectvolle manier.

Bovendien zijn er veel mensen die een voorwaardelijke definitie van liefde hanteren. Als je echt van me houdt, dan doe je ... voor mij.

Zitten jullie ook vast in een ongezond relatiepatroon? Heb je moeite met het uiten van je grenzen en wensen? Durf jij je niet kwetsbaar op te stellen of weet je gewoon niet hoe je dat doet? Aarzel niet en neem contact op met een therapeut of psycholoog.!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 39 - Assumption is the mother of all fuck-ups

ASSUMPTION IS THE MOTHER OF ALL FUCK-UPS.

Beide partnerts brengen met zichzelf ook hun verleden, hun achtergrond, hun toekomstbeeld, hun verwachtingen mee de relatie in. In het begin is dat vaak interessant en aantrekkelijk, en wordt er tot diep in de nacht informatie uitgewisseld.

Na verloop van tijd kan nieuwsgierigheid veranderen in aannames, vanzelfsprekendheden die niet meer gecheckt worden. Je bent al zo lang bij elkaar en je kent elkaars familie en achtergronden, nu weet je het wel. Het gesprek verstomd en de nieuwsgierigheid lijkt gedoofd.

Vaak ontstaan hier de problemen. Want als het gesprek verstomd en de relatie zelf naar de achtergrond schuift, blijven er twee individuen over die een huis delen.

In de relatie zijn beide partners verantwoordelijk voor het welzijn van die relatie, voor het welzijn van elkaar en van jullie kinderen. Neem je verantwoordelijkheid en red jullie relatie!

Als je dit herkent is jullie relatie toe aan RELATIETHERAPIE. Kies ervoor om het gesprek weer te starten, kies voor elkaar en voor je relatie. Dat is niet makkelijke en kan ook pijnlijk zijn. Maar als jullie bij elkaar willen blijven hebben jullie werk te doen.

Als je daar bij geholpen wilt worden ben je van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek om te zien of ik de therapeut ben om jullie verder te helpen.


1

deel deze tip

Tip 40 - Verbinding maakt sterk

Samen is mooi, alleen ook. Eenzaam is minder fijn. Dus verbinding maakt sterk: in welke relatie dan ook kun je een gevoel van versmelting ervaren: aanvoelen, zielsverwanten, eenheid. Maar je blijft individu en dat is mooi om naar jezelf en in gesprek met de ander te erkennen: laadt op door vanuit autonomie bewust eigen momenten te pakken. In de vorm van ontspanning, bezinning en zelfreflectie: bewaak je autonomie omdat daarin jouw unieke kern zit verweven en die mag je laten zien en beschermen door bewust soms een eigen 'eilandje' op te zoeken om op te laden en weer vol in contact te staan.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 41 - Verantwoordelijkheid nemen

Zolang we er van overtuigd blijven dat de grootste problemen die we ervaren veroorzaakt worden door iets buiten onszelf, kunnen we niet zo veel aan de situatie veranderen. Pas als we in gaan zien voor welk deel van het geheel we zelf verantwoordelijk voor zijn, kunnen er transformaties plaats vinden. De mate waarin we verantwoordelijkheid willen nemen verschilt nogal. Het lijkt makkelijk de schuld altijd aan een ander of de omstandigheden te geven, maar wat we hiermee doen is het stokje van de eigen kracht, dat wat in jouw vermogen ligt, weg geven. En zo komt er natuurlijk nooit verandering. Op het moment dat we die macht inzetten door verantwoordelijkheid te nemen, begrijpen we ook dat wij alleen het vemogen hebben daar iets aan te doen. Dan kan er ruimte ontstaan voor diepere behoeften en keuzen. Zo ontstaat er autonomie, ook binnen de relatie.

Vraag je je wel eens af of je nu de verantwoordelheid in je leven volledig neemt? Stel jezelf dan eens vijf jaar verder in de toekomst voor en denk hier eens na over hoe je nu zou willen leven om over vijf jaar geen spijt gevoels te krijgen.


1

deel deze tip

Tip 42 - Een betrouwbare wederkerigheid

In een betrouwbare wederkerigheid tussen mensen is het van belang dat de verantwoordelijkheid die we menen te nemen in relatie met de ander ook passend is voor degene waarmee je in verbinding staat en die het dus betreft.

Het is daarbij rekening houden met de behoeften en grenzen van de ander, dit kan bijdragen aan een passende verantwoordelijke wederkerigheid ten opzichte van elkaar.

Nodig daarom elkaar uit om te kunnen vertellen hoe je balans ervaart in het nemen van verantwoordelijkheid in verbinding met elkaar.

Moeite met passend verantwoordelijkheid nemen neem contact met mij op.


1

deel deze tip

Tip 43 - Behoeftes en verlangens

Je wordt binnen een relatie geen twee eenheid . Jij bent uniek, vanuit daar mag iemand je aanvullen, toelaten, met je delen. Blijf in contact over eigen behoeften, plan elke week een vast moment voor elkaar. Geen tv, geen telefoon...misschien wat muziek, een lekkere geur, sensaties om te delen. Bespreek behoeften en verlangens zodat je elkaar oprecht blijft zien.


1

deel deze tip

Tip 44 - Verras elkaar

Het verlies van autonomie is een veel voorkomend probleem binnen partnerrelaties. Ongemerkt past de één zich steeds meer aan aan de ander. Je vormt samen patronen waar je ongemerkt op gaat vertrouwen. En dat schept verwachtingen.

Het kan heel verfrissend zijn om deze patronen eens te doorbreken. Je doet de taken die je partner meestal op zich neemt. Of je vraagt je partner juist eens te doen wat jij meestal doet. Verras elkaar maar!


1

deel deze tip

Tip 45 - Probeer elkaar niet te veranderen

Probeer elkaar niet te veranderen, bepaalde eigenschappen horen nu eenmaal 'bij de aard van het beestje', accepteer dat het zo is.

Iemand die bijvoorbeeld introvert is, kan en moet je niet willen veranderen in een extravert persoon. Accepteer van elkaar dat je verschillend bent.

Wat je wel kunt veranderen is je gedrag, kijk dus in hoeverre jij qua gedrag tegemoet kunt komen aan de wensen van je partner.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 46 - Dingen voor ons zelf doen

Dingen voor ons zelf doen, onze hobbies uitoefenen of alleen op vakantie gaan kunnen belangrijke stappen zijn die ons laten voelen dat we ook buiten onze relatie gelukkig kunnen zijn.


1

deel deze tip

Tip 47 - Zonder verbinding geen autonomie!

Ik zie vaak mensen die enorm aan hun autonomie vasthouden en daardoor, zonder dat ze het willen, de verbinding met hun dierbare kwijtraken en zich dan pas realiseren wat ze zijn verloren. Andersom kom ik ook veel tegen: een partner die alleen maar dingen samen wil doen.

Beiden zijn extremen en zorgen voor een disbalans in de relatie. "De waarheid" ligt, zoals met alles, ergens rondom het midden met ruimte voor verschuiving.

Zonder autonomie geen verbinding, zonder verbinding geen autonomie.


1

deel deze tip

Tip 48 - Mensen met AD(H)D scheiden vaker

Mensen met AD(H)D gaan bijna twee keer zo vaak scheiden als iemand zonder AD(H)D
De impact van AD(H)D op een relatie blijkt groot te zijn. Veel relaties en huwelijken stranden op de misverstanden en problemen die worden veroorzaakt door de symptomen van AD(H)D.

Zeker als de partners niet weten dat er sprake is van AD(H)D in de relatie. In de praktijk kom je regelmatig tegen dat AD(H)D nog niet gediagnostiseerd is bij één van de volwassen partners.

Vaak wordt de partner met AD(H)D verweten dat hij geen stappen wil zetten. Echter er is geen sprake van onwil. Ongemerkt belanden partners herhaaldelijk heel snel in een negatief patroon. Dit kan bij de partner zonder AD(H)D leiden tot grote frustratie, boosheid en verlies van vertrouwen. De partner met AD(H)D heeft vaak het gevoel dat hij het niet goed kan doen en dit versterkt zijn vaak al lage zelfbeeld.

Toch betekent dit niet dat mensen met AD(H)D geen goede partners kunnen zijn. In deze relaties worden beide partners namelijk slachtoffer van de combinatie van AD(H)D symptomen en hun wederzijdse reacties hierop.

Het is van groot belang dat beide partners empathie kweken voor elkaar en bewust worden wat de AD(H)D-symptomen voor zichzelf en hun relatie betekenen. Het is raadzaam om hierbij professionele gespecialiseerde relatietherapie in te schakelen. Samen kun je dan jullie relatie nieuw leven inblazen waardoor je juist ook kunt gaan genieten van de mooie aspecten van AD(H)D!

Bij de positieve aspecten van AD(H)D kun je denken aan: een enorme kracht om zich met mensen te verbinden, veelal creatief, zijn vaak sterk probleemoplossend en denken out of the box, goed gevoel voor humor, beschikken over grote veerkracht, hebben vaak vernieuwende ideeën, zijn vindingrijk en hebben vaak een unieke kijk op de wereld.


1

deel deze tip

Tip 49 - De dans van 'afstand behouden en nabijheid ervaren'

Een relatie is de dans van 'afstand behouden en nabijheid ervaren'.
Deze kunnen niet zonder elkaar!

Door de muziek zorgvuldig te kiezen en misschien eens bewust te veranderen, verandert echter ook de dans.

Verras jezelf en je partner met nieuwe muziek, met extra sfeer en met uitnodiging in jullie dans -en geef je over aan het ritme dat komt.


1

deel deze tip

Tip 50 - Zelfstandig of samen

In veel relaties geven partners ten opzichte van de ander zichzelf een gevoel van zelfstandigheid of samenzijn. Je doet je eigen dingen, geeft je grens aan, of je stemt je af, vraagt om aandacht of support. Als jouw wens voor zelfstandigheid en samenzijn past bij de wensen van de ander lijkt er geen vuiltje aan de lucht.

Een belangrijke vraag als de verhouding tussen zelfstandig of samen een probleem vormt in de relatie, is of je werkelijk 'jezelf hebt'. Kun je je eigen behoeftes herkennen, of leef je vanuit een automatische afstemming op de ander. Gun je jezelf het samen, of houd je jezelf veilig op een afstandje.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 51 - Ruzies met als basis verlies aan autonomie/macht/controle

Wist je dat de meeste ruzies in de basis gaan over óf Macht/controle, Erkenning/respect of Vertrouwen?

Bij macht gaat het niet over domineren, maar over welke invloed jij als individu hebt op je omgeving, je leven en je relatie. Wiens prioriteit gaat voor? Wie neemt de beslissingen? In hoeverre voel jij ruimte om authentiek en autonoom te zijn? En is het misschien zo dat jij je ruimte telkens moet bewaken tegen (dreigende) overname van de ander?

Dat kan je bijvoorbeeld tegenkomen in zoiets “simpels” als de wijze waarop jullie het huishouden runnen. Mag dit voldoende op jouw manier of moet het teveel op de manier van de ander? Bij te veel overgave kan het gaan schuren en reden tot conflict geven.


1

deel deze tip

Tip 52 - Boekentip: de moed van imperfectie

Brené Brown schreef al eerder het boek De kracht van kwetsbaarheid. In haar boek 'de moed van imperfectie' neemt ze je mee in haar onderzoeksresultaten rondom de thema's authenticiteit, liefde, een bezield leven, loslaten van ideaal beelden over jezelf en je omgeving. Dankbaarheid beoefening, en het herkaderen van alles wat je in je hoofd niet bent en niet kunt. Met humor geschreven en een mooi pleidooi voor imperfectie.


1

deel deze tip

Tip 53 - Steunen of leunen?

Dat mensen helemaal 'onafhankelijk' van elkaar moeten zijn in een relatie vind ik teveel gevraagd. We zijn ten diepste relationele wezens. We groeien en bloeien juist in de verbinding met elkaar. Aan de andere kant is het wel de relatiekunst dat je je eigen leven en je zelfwaardering niet bij de ander weghaalt, maar zelf ook onderhoud. Je hebt elkaar dus nodig, niet noodzakelijk, maar wel om een goede relatie met elkaar te kunnen hebben en op elkaar te kunnen steunen in grote en kleine gebeurtenissen. Tegelijkertijd is het de kunst om voor je zelf te zorgen en niet alles van je partner te verlangen en op hem of haar te steunen.deel deze tip

Tip 54 - In verbinding je eigen koers varen

Op zoek naar een goede balans tussen zorgen voor jezelf en zorgen voor de ander? Het is een hele uitdaging om je eigen koers te varen en in verbinding met de ander te blijven. Zoek samen naar de balans van autonomie en verbondenheid in jullie relatie. Komen jullie samen niet in balans? Zoek dan hulp, je relatie is het waard.deel deze tip

Tip 55 - Vraag niet steeds

Als mensen onzeker zijn hebben ze de neiging om van hun partner goedkeuring te vragen. Ze willen vooral niet onaardig zijn of dingen fout doen. Vaak werkt dat juist tegendraads. Je partner heeft er op een gegeven moment wel genoeg van als je steeds maar vraagt en reageert steeds vaker korzelig of kortaf. We willen allemaal graag een partner op wie we ook aan kunnen. Dat is het tegenbeeld van een weifelende onzekere partner die zo graag aardig wil zijn. Als je dat merkt, bedenk dan zelf of wat je wilt redelijk is of niet en doe het. Je kan hoogstens commentaar krijgen. Bedenk dat ook: als je partner commentaar geeft betekent dat niet meteen dat je niet voldoet. Relaties moeten kunnen schuren anders wordt het saai en loopt op een gegeven moment één van beiden de kamer uit.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 56 - Zorg voor jezelf

Teveel opgaan in de zorg voor de ander betekent vaak dat je aan jezelf voorbijgaat.. Wat belangrijk is voor jou, is dat je dan meer gaat luisteren naar je eigen behoefte aan rust, zorg, hulp enz.. Dat betekent dat je meer gaat stilstaan bij wat je voelt en nodig hebt. Vaak geeft je lichaam signalen af in wat je nodig hebt, maar ook geeft het je ook een seintje wanneer je over je grenzen gaat. Probeer daar eens wat meer naar te luisteren i.p.v. alleen maar op die ander gericht te zijn. Vaak doe je dat uit angst dat de ander je afwijst of je verlaat. Angst is een gevangenis. Zorg dat je steeds meer jezelf mag zijn binnen de relatie die je hebt.deel deze tip

Tip 57 - Beiden verantwoordelijk voor kwaliteit

In elke partnerrelatie ben je beiden verantwoordelijk voor de kwaliteit ervan. Neem dus regelmatig de tijd om je af te vragen of die kwaliteit nog voldoende is. Het is goed om dat samen te doen maar het kan ook ieder voor zich.

Geef beiden de relatie een cijfer van 1 tot 10. Als je allebei tevreden bent met de uitkomst is het tot de volgende check-up o.k. Als jullie cijfer niet is wat het zou kunnen zijn, bedenk en bespreek dan samen wat er te veranderen is.

En begin daar dan meteen mee.deel deze tip

Tip 58 - Tip 1: Emotionele Afhankelijkheid

We wijzen vaak met de vinger naar de ander, om zo maar niet naar je eigen aandeel te hoeven kijken. Zo verschuif je het probleem en neem je niet de verantwoordelijkheid voor jouw gevoel en het gedrag wat hieruit voortkomt. Je positioneert je dan als slachtoffer en bent op zoek naar de redder. Zo ontstaat er emotionele afhankelijkheid. Om dieper naar jezelf te kijken zul je dan ook zelf de regie moeten nemen. Ook als er situaties ontstaan die buiten jouw macht gebeuren (denk aan overspel, ziektes, onredelijke mensen enz). Je hebt altijd een keuze hoe jij reageert op een gebeurtenis of situatie. Je creëert hiermee onafhankelijkheid en neemt 100% verantwoordelijkheid voor jouw gevoelens en welk gedrag volgt. Hiermee kom je in je kracht te staan, vanuit rust. Denk na waar het vandaan komt.deel deze tip

Tip 59 - Tip 2: Emotionele Afhankelijkheid

Iedereen gaat anders om met het uiten van emoties. We willen ze elimineren, wegwuiven of gaan ermee aan de haal. Een emotie is een signaal van je lichaam. Die wil gezien en gehoord worden vanuit een verbindende wijze met jou als persoon. Het is dus van belang dat je eerst je emotie gaat erkennen en herkennen. Adem er rustig naar toe, geef het aandacht en vraag jezelf af wat je eigenlijk voelt. Is het boosheid, verdriet, eenzaamheid, machteloosheid enz. Wellicht ben je bang om alleen te zijn of erg jaloers? Op deze manier kom je je emoties onder ogen. Je krijgt de controle erover, zonder dat je hiervoor van een ander bevestiging nodig hebt.deel deze tip

Tip 60 - Regels en Claimgedrag

Soms zijn er kwetsbare gebeurtenissen in een relatie, waardoor we de controle over onze partner kwijt raken. Vaak uit onmacht creëren we dan regels om de ander "onder controle" te houden. Hoe zwaar het wellicht ook voelt, liefde is ook weer proberen los te laten. Zo kan de ander zijn/haar liefde voor jou bewijzen op eigen kracht. Wat helpend is als je toch de controle niet los kan laten is om samen afspraken te maken, zonder dat het de ander benauwd. Zo behoud je de gelijkwaardigheid. En ben jij degene die graag bepaald wat de ander wel en niet mag? Realiseer dan dat regels haaks op liefde staan. Wat maakt dat de één over de ander mag bepalen? Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld; De was moet zo hangen, deze kleding mag je niet aan, om die tijd verwacht ik je thuis, ik heb liever niet dat je met die omgaat enz. En zo zijn er een heleboel stellen die op deze wijze met elkaar om gaan. Je wilt invloed uitoefenen op de ander, maar je kunt iemand niet veranderen om wie hij/zij is. Wel kun je samen in gesprek gaan om aan te geven hoe jullie een fijnere relatie kunnen ontwikkelen en beiden hier uit eigen wil iets aan toevoegen. Regels zijn killing, zeker op langer termijn als de ander géén ruimte meer ervaart voor eigen inbreng.
deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 61 - Plan een moment voor jezelf

Zorg ervoor om de komende weekenden iets te plannen waar jij persoonlijk van opknapt. Dat hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Kondig het vooral ook van tevoren aan.

Je mag best even alleen willen zijn. De buitenlucht in, tijd nemen om echt te luisteren naar je eigen muziek, afspreken met een vriend of vriendin, een uurtje lezen, slapen of relaxen, uitvoerig in bad gaan etc. Geeft energie voor de hele verdere dag en als het meezit voor de verdere week.

Gun elkaar zo’n kleine break, ook als je kinderen hebt. Neem voor de ander dan gewoon even waar.deel deze tip

Tip 62 - Balans vinden tussen autonomie en verbondenheid

Wanneer de balans tussen verbinding en autonomie zoek is kom je in de knel. Dat is het punt waarop mensen meestal hulp zoeken. Misschien ben je erg autonoom, maar neigt het teveel naar solistisch zijn en het jezelf afsluiten waardoor je partner zich eenzaam voelt. Zaak is dan dat je, binnen je behoefte aan autonomie, jezelf stretcht in het telkens weer de verbinding maken met je partner.
Ga je teveel op in de ander en ervaart de ander je als benauwend (of omgekeerd), dan is het zaak dat er meer autonomie ontwikkeld wordt. Meer los doen van elkaar, meer andere mensen opzoeken, minder bemoeienis met elkaar hebben en elkaar meer vrijheid gunnen. De balans hierin vinden is de sleutel!deel deze tip

Tip 63 - Meer scheidingen bij leeftijdsverschil

JAN Magazine vroeg mij advies over relaties met een groot leeftijdsverschil. Uit de statistieken blijkt namelijk; des te groter het leeftijdsverschil des te groter de kans op een scheiding.
Hoe komt dit eigenlijk en hoe kan je het voor zijn? Een inzichtgevend artikel die je online op JAN kunt lezen.

Ik vertel aan JAN dat er zeker stellen met een groot leeftijdsverschil met uiteenlopende uitdagingen bij mij komen voor hulp. Het probleem dat ik het vaakst tegenkom bij stellen met een leeftijdsverschil is ruis vanuit dierbaren: ‘Die schrikken van het leeftijdsverschil. Vaak omdat ze het simpelweg niet begrijpen en er ook niet open voor staan. De verliefdheid krijgt dan geen ruimte en het liefdespaar heeft te maken met de druk van anderen.’ Lees het hele interview op Jan Magazine online.

Heb je zelf een relatie met een groot leeftijdsverschil en ervaar jij dit als een uitdaging? Kom gerust eens langs in mijn praktijk in Enkhuizen. Ik kijk graag met jullie mee om hier een positieve verandering in te brengen.deel deze tip

Tip 64 - Initiatief nemen

Als je merkt dat je altijd het initiatief neemt voor gezamenlijke activiteiten, kun je je partner vragen om een uitstapje te organiseren. De voorwaarde is dat jij zonder zeuren meegaat.deel deze tip

Tip 65 - Draai de vraag eens om

Herken je het dat wanneer jullie onenigheid hebben, je vragen stelt? Waarom doe je dit, waarom doe je dat niet? Waarom, waarom, waarom. Eigenlijk zet je de ander voor het blok.

Probeer dit eens om te draaien. Al die vragen die je afvuurt op de ander. Stel die eens in alle rust aan jezelf.

Hoe voelt dat, al die vragen?

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 66 - Boek. Liefde Een onmogelijk verlangen?

'Liefde Een onmogelijk verlangen'. Een dun maar veelomvattend boek van Dirk de Wachter.

Kwaliteit en duurzaamheid zijn begrippen die hoe langer hoe meer gewaardeerd worden in vergelijking met wegwerpartikelen. Zo is duurzame liefde voor velen van ons een diep verlangen. Een verlangen dat toch vaak onbereikbaar lijkt.

Vanuit verschillende posities neemt Dirk de Wachter je in dit boekje mee in de verkenning van de liefde in "woorden en verhalen [...] tegenstrijdig, verwarrend, onbegrijpelijk, veranderlijk en steeds weer open".

Een waardevol boek voor wie het eigen verlangen naar liefde serieus neemtdeel deze tip

Tip 67 - Eigen mening telt!

" Wat wil jij? "
" Zeg jij het maar, maakt mij niet uit...."
Een veel besproken irritatie punt in liefdesrelaties. Partners die hun mening niet aangeven als er een keuze is.

GEVOLG?
- De partner die tevergeefs om een mening vraagt, wordt moedeloos. Het gevoel altijd te moeten bepalen.
- De partner die geen mening geeft, gaat op de ander leunen. Het onbewust verliezen van identiteit.
- Een relatie kan daardoor uit balans raken. Simpelweg omdat je elkaar niet meer bereikt.

Het is van belang om je mening uit te spreken. Samen discussiëren is heel normaal. En ervaar je geen ruimte voor jouw mening en "dans je naar de pijpen" van een ander voor "de lieve vrede"? Dan is het een kwestie van tijd...niemand wordt daar gelukkig van.

Willen jullie samen weer gelukkig zijn en leren hoe het anders kan? Ik deel graag mijn mening en expertise met jullie. Kom gerust eens langs in mijn praktijk in Enkhuizen.​ Kennismaken is kosteloos en vrijblijvend.deel deze tip

Tip 68 - Waarin word je gespiegeld

Als je je ergert aan je partner.
Neem de tijd om op jezelf te focussen en jezelf af te vragen
wat is het precies waar ik mij aan irriteer.
Je kan daarna kijken wat die eigenschap voor jou betekent.

Het kan betekenen, dat je ook wel zou willen wat je partner kan.
Zou jij dat ook wel willen, boos worden, of verdriet uiten?
Of juist andersom.
Je irriteert je aan de ander zijn gedrag, maar misschien laat die ander gedrag zien, wat je irritant van jezelf vindt.

Je partner houdt met zijn gedrag, jou een spiegel voor waarin jij kijkt en je informatie krijgt over jezelf.
deel deze tip

Tip 69 - Je autonomie vasthouden in discussies

Vooral in discussies kan het moeilijk zijn om je eigen autonomie vast te houden. Het is daarom goed eerst te kijken naar wat jij zelf belangrijk vindt, los van je partner. Hoe ziet jouw ideale oplossing er uit? Kijk vervolgens welk deel van de oplossing zo belangrijk is, en welk deel je nog wel zou kunnen laten varen of aanpassen. Dus waar zit de onderhandelingsruimte? Vervolg met dit in je achterhoofd de discussie. Hierdoor geef je ook erkenning aan jezelf aan voor wat voor jou belangrijk is, wie jij bent en waar jij voor staat.deel deze tip

Tip 70 - Verschillende hechtingstijlen en problemen in relaties

Typisch beeld per hechtingsvorm. 2 typische relaties ; symbiotisch 1 + 1 =1 (close versmolten ik en jij zijn hetzelfde) autonoom 1 + 1 =3 (ik en jij vullen elkaar aan en samen zijn we meer).

Veilige hechting lijdt tot een evenwichtige relatie symbiose en autonomie in balans.

Relatieproblemen overbelasting, geleefd worden elkaar uit het oog verliezen.

Angstig gehecht vallen meestal onder categorie symbiotische 1 + 1 = 1 probleem is te afhankelijk, te opdringerig, van pleaser tot bitch.

Vermijdend gehechte mensen 1 + 1 = 3 relatie weinig intiem, desinteresse, onverschilligheid.

Moeilijkste groep gedesorganiseerde gehechte mensen willen autonomie en intimiteit teveel symbiose en teveel autonomie. Klassiek aantrekken/afstoten – gedoe over intimiteit, echo’s uit het verledendeel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 71 - Meebewegen

Heb jij het idee dat autonomie in de relatie voor jou belangrijk is, dan kan het best moeilijk zijn om daar de goede weg in te vinden. Het gebeurt nogal eens dat mensen denken dat ze door autonoom te zijn, dicht bij henzelf dienen te blijven. Dat voelt immers goed?

Maar autonomie kan ook worden verkregen door juist mee te bewegen met de ander. Blijf in verbinding met de ander. Vindt ruimte voor jouw autonomie in de relatie door bijvoorbeeld meteen je verontschuldigingen aan te bieden als je onenigheid hebt en de ander hebt gekwetst. Zo blijf je in verbinding en dicht bij jezelf.

Anoniem


deel deze tip

Tip 72 - Alleen in therapie?

Wat doe je als je denkt dat relatietherapie iets voor jullie is en je partner wil dat absoluut niet?
Dan kun je het laten zitten en je neerleggen bij het NEE van de ander; je kunt ook alleen een afspraak maken en met de therapeut bespreken en uitzoeken wat jij zelf wil, kunt of niet kunt in jullie relatie. Dit levert vaak inzichten op, die jou tot stappen aanzetten: anders communiceren met je partner, grenzen aangeven, voelen wat jouw verlangen is enz.
Geregeld zie ik dat de partner toch nieuwsgierig wordt en wel mee komt naar de volgende afspraak. Of als het NEE blijft, dat er of dingen veranderen in de relatie door degene die wel in therapie is of dat het afstevent op verdere verwijdering van elkaar. Het blijft nooit bij het oude doordat jij wel de stap naar hulp/begeleiding hebt gezet.deel deze tip

Tip 73 - autonomie belangrijkste vraag!

Opvallend is in relaties die niet gelijkwaardig zijn, dat partners zich dan op hun partners richten: wat zij willen of wat hun behoefte is? Ze stellen zich onderdanig op. De belangrijjkste vraag die ik dan stel is: Wat maakt dat je jezelf niet serieus neemt?deel deze tip

Tip 74 - Controle willen houden binnen een relatie

Heb jij behoefte om in relaties de controle te houden? Is dat een voorkeursstijl waarop je wilt vormgeven in een relatie? Controle kan dan een wijze zijn waarop je de betrokkenheid toont omdat je wilt voorkomen uitgebuit te worden, dit in de preventie om geen risico te lopen. Dit kan te maken hebben met beschadiging van liefde en vertrouwen vanuit eerdere gebeurtenissen in je leven. Hierover praten met een therapeut kan helpen om op ander vertrouwen te verbinden.deel deze tip

Tip 75 - Moet je echt zo zelfstandig zijn?

Het is een beetje een vanzelfsprekendheid dat je autonoom moet zijn, ook in je relatie. Ik geloof daar niets van. Tenminste, als dat betekent dat je helemaal op je zelf moet kunnen leven ook in je relatie. Als je een liefdesrelatie aangaat doe je dat juist vanuit je verlangen om niet alles zelf te moeten, maar je leven te delen, en dat betekent dat je wat van je zelf inlevert omwille van de relatie. Dat betekent niet dat je afhankelijk bent, maar wel dat je van hart tot hart verbonden bent, en dus ook in al je doen en laten juist niet alleen op jezelf bent. Autonomie betekent dan ook niet dat je alles op jezelf doet, maar juist dat je je vrij voelt om je te verbinden aan de ander en daarvoor welbewust kiest.deel deze tip

Tip 76 - Zelfregulatie en coregulatie

Veilig gehechte partners zorgen uitstekend voor zichzelf, reguleren zichzelf en ervaren ook de ander als regulerend. Lichamelijk, neurologisch en emotioneel weten deze stellen hoe ze overprikkeling moeten kalmeren en hoe ze zichzelf en de ander kunnen oppeppen of uit een depressie kunnen komen. Ze kunnen elkaar gemakkelijk kalmeren als ze getriggerd worden en weten dat ze zonder twijfel bij elkaar terecht kunnen in tijden van nood. Alles wat er in de relatie naar voren komt, wordt op een veilige, veerkrachtige en gereguleerde manier opgevangen. (Diane Poole Heller, De kracht van gehechtheid, 2019)


deel deze tip

Tip 77 - (h)erken het theater in je hoofd

Kun je slecht tegen het bazige gedrag in je relatie? Vind je je partner erg ijdel? Grote kans dat je die eigenschappen bij jezelf onderdrukt. Durf dus eens eerlijk in de spiegel te kijken naar je eigen theater in je hoofd; of te wel de verborgen ikken in je hoofd...
Er huizen talloze karakters in ons. En een paar subpersonen spelen meestal de hoofdrol in ons leven, andere ikken hebben we weggestopt, soms zonder het te weten.
Bij je partnerkeuze speelt herkenning van subpersoonlijkheden een belangrijke rol. Je wordt verliefd op delen van je partner die je (her)kent. In verliefde en goede tijden zijn dat de gewenste delen, de ikken die je graag tegenkomt. In lastigere tijden, komen helaas de weggestopte en minder gewenste delen naar de voorgrond. We zijn geneigd dat irritante gedrag volledig aan de ander toe te schrijven... maar is dat wel zo?

Het vraagt uiteraard moed en ook wat zelfspot om eens eerlijk naar je eigen theater te kijken. Het mooie daarvan is dat jij dan opnieuw regisseur kan worden over het gezelschap en zelf de hoofdrollen bepaalt die jij tegen wil komen in het theater van je leven. Niet verkeerd toch?deel deze tip

Tip 78 - Spreek je uit!

In de loop der jaren heb ik als relatietherapeut gemerkt dat het 'je niet uitspreken' vaak ten grondslag ligt aan allerlei problemen die daarna komen. Je niet uitspreken leidt tot ontevredenheid, het gevoel niet gezien/gehoord te worden, niet gewaardeerd te worden. En dat kan weer leiden tot uit elkaar groeien, vreemdgaan, ruzies etc.
Dus: spreek je uit. Over de dingen die je dwars zitten, die je zou willen en nodig hebt. En als het gesprek dan vastloopt, kun je altijd nog naar een therapeut.deel deze tip

Tip 79 - Verschillen in balans autonomie - verbondenheid

Vaak gaan stellen de strijd met elkaar aan doordat er een verschil is in behoefte aan tijd voor jezelf en tijd voor elkaar.
Is dit een strijdpunt in jullie relatie? Zorg dat je hier uitkomt, al dan niet in relatietherapie. Anders gaat het vroeg of laat ergens tegen werken wanneer je in die strijd blijft of, erger nog, wanneer één van beiden zijn/haar verlangen heeft losgelaten.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Relatietherapeuten.net - relatietherapie en huwelijkstherapie
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |