Relatietherapeuten.net
Netwerk van relatietherapeuten
Relatietherapie

Tips bij scheiden - uit elkaar gaan

relatie verbreken scheiden

 

Scheiden - tips

Zoek je tips bij scheiden / uit elkaar gaan?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met scheiden / uit elkaar gaan

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Kijk met mildheid naar de gekwetste ander

Niets menselijks is ons vreemd. Als we gekwetst worden, kunnen we uit bescherming soms in strijd terecht komen. Zowel verdedigend als aanvallend (ter verdediging).

 

Bij een scheiding zijn er veel verschillende partijen die zich gekwetst voelen. Jij zelf, je ex partner, je kinderen, je familie, je ex schoonfamilie, vrienden en andere nauw betrokkenen. Dit kan de strijd doen oplaaien.

De eerste stap is te zien dat mensen zich gekwetst voelen. Kijk met mildheid naar hoe de gekwetste zichzelf uit.

Deze stap is ontzettend moeilijk om te nemen. Wil je hier hulp bij, voor jezelf, je partner, je gezin, je omgeving? Spreek hier dan over met een relatie en gezinstherapeut. Zij kunnen jullie ondersteunen bij het verlies gedeelte van een scheiding. En je begeleiden bij jullie ontkoppeling.9

deel deze tip

Tip 2 - Nieuwe verbinding tot stand brengen

Ook als je zeker weet dat je wil gaan scheiden is het raadzaam om samen een relatietherapeut op te zoeken. Onderliggende oorzaken bespreekbaar maken, verwijten leren omzetten in verlangen uitspreken.

 

En samen leren rouwen om het failliet van je huwelijk wat ooit zo mooi begon. Het aangaan van deze gesprekken kan een nieuwe verbinding tot stand brengen en komt uiteindelijk de kinderen ten goede.7

deel deze tip

Tip 3 - Een scheiding kan ook opluchting betekenen

Scheiden kan een grote stap zijn, mensen kunnen soms bij elkaar blijven voor de kinderen. Dit kan voor een poosje goed zijn als de relatie ook weer gaat verbeteren.

 

Als jullie merken dat dit in mineur blijft, bedenk dan dat kinderen ook niet gebaat zijn bij ouders die steeds in spanning leven.

 

Een scheiding kan ook opluchting betekenen voor diegene die met deze situatie worden geconfronteerd.7

deel deze tip

Tip 4 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het echtscheiding-lotgenotenforum op deze website.


Relatietherapeuten.net

5

deel deze tip

Tip 5 - Leer samenwerken op een respectvolle manier

Wanneer je gaat scheiden en je hebt kinderen, wil je graag dat de kinderen zo min mogelijk te leiden zullen hebben van de scheiding.

Wanneer dit werkelijk je doel is, dan komt dat tot uiting in hoe je met je ex-partner samenwerkt of leert samenwerken. Veel ouders die gaan scheiden , komen er al snel achter dat het patroon dat ze willen ontvluchten nog steeds actief is na de scheiding.

En dus ook: dat ze omwille van de kinderen zullen moeten leren samenwerken op een respectvolle manier en elkaar serieus moeten nemen. Iets wat vaak als erg lastig werd ervaren in de relatie.5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Zoek een relatietherapeut

Heb je last van de gevolgen van een echtscheiding en kom je er zelf niet meer uit? Een relatietherapeut kan je dan verder helpen.


Relatietherapeuten.net

4

deel deze tip

Tip 7 - Traject "kinderen uit de knel"

Als je merkt dat mensen in een vechtscheiding terecht komen, laat hen dan weten dat zij elkaar en de kinderen emotioneel aan het mishandelen zijn.

 

Er bestaat een uitstekend hulpverleningstraject voor kinderen en ouders die in een vechtscheiding verkeren. Dit programma heet "kinderen uit de knel". Probeer goed voor uzelf en voor uw kinderen te zorgen, grijp de aangeboden hulp aan met beide handen!2

deel deze tip

Tip 8 - Scheidingstherapie als jullie kinderen hebben

De partner relatie stopt maar de ouder relatie blijft altijd bestaan. Kinderen hebben het nodig dat de ouders goed met elkaar overweg kunnen, als dat niet zo is zullen kinderen hier op lange of korte termijn schade aan ondervinden.

Als je gaat scheiden en jullie hebben kinderen is Scheidingstherapie bijna een must. Wat is een goede ouder relatie? Wat hebben de kinderen nodig? Hoe kun je zorgen dat het de kinderen goed gaat en hoe kun je de relatieproblemen los zien van de ouderrelatie.


2

deel deze tip

Tip 9 - Relatietherapie is ook effectief bij een echtscheiding

Relatietherapie is ook zeer effectief bij een echtscheiding.

Hoe ga je uit elkaar, hoe kun je respectvol met elkaar omgaan, het maken van afspraken met name voor de kinderen.

Relatietherapie biedt inzicht in hoe je tot elkaar verhoudt en blijft verhouden, ook na de relatie.

Selma

2

deel deze tip

Tip 10 - Besef dat er rouw zal volgen op het afscheid

Scheiden voor beiden

Uit elkaar gaan is niet niks. Wat voor een relatie je ook had, je dromen en verlangens gingen vast over samen, over verbinding en over de toekomst.

 

De toekomst voor jullie samen valt in duigen wanneer er sprake is van een scheiding. Dat is een pijnlijk proces, zelfs als je degene bent die besluit om uit de relatie te stappen.

 

Het is goed je te beseffen dat er rouw zal volgen op het afscheid. Een periode van scheiden betekent afscheid nemen van je toekomstbeeld. Wanneer het je zwaar valt om met deze rouw om te gaan, schroom dan niet om er hulp bij te vragen.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Scheiden vanuit liefde en respect

Wanneer je besloten hebt uit elkaar te gaan, komt er een zware, lastige periode. Het regelen van praktische zaken, maar vooral ook het verwerken van verlies. Het is als een rouwproces: Afscheid nemen en de draad uiteindelijk zelf weer oppakken. Zonder de ander.

Wanneer je dit kunt vanuit liefde en respect voor jezelf en de ander, kun je de communicatie veel beter in stand houden. Vanuit communicatie is het veel makkelijker om zowel praktische, als emotionele zaken met elkaar te regelen. Dit is vooral heel belangrijk wanneer er kinderen in het spel zijn!
Dit levert minder frustratie op en kost minder energie. Die heb je hard genoeg genoeg nodig voor het rouwproces!

Helaas lukt dit niet altijd bij (een van) beiden partners. Je gaat tenslotte niet voor niets uit elkaar ;)

Dan is het verstandig om een therapeut of mediator in te schakelen. In zo'n geval is het soms zelf beter om de scheiding 'zakelijk' af te handelen, waardoor heftige emoties minder spelbreker kunnen zijn.1

deel deze tip

Tip 12 - Echtscheiding hoeft geen Vechtscheiding te zijn

Echtscheiding hoeft geen Vechtscheiding te zijn! Vooral voor de kinderen is het heel belangrijk dat jullie als ouders naast elkaar blijven staan. Zoek en vraag hulp bij een professional, je kunt het maar 1x goed doen.1

deel deze tip

Tip 13 - Traject: Scheiden of Blijven?

Traject: Scheiden of Blijven?

Heel vaak zitten stellen die problemen in de relatie ervaren, langdurig te te worstelen met de vraag of ze nou beter kunnen scheiden of blijven.

 

Ik werk met een traject Scheiden of Blijven, waarbij ik in een vijftal sessies, stellen een set indringende en confronterende vragen voorleg die helderheid kunnen verschaffen over deze vraag. Tevens kan ik je helpen met het vervolgtraject of je nu besluit te scheiden of te blijven.

 

Ik werk samen met mediators en ben zelf als relatietherapeut ook opgeleid als mediator.1

deel deze tip

Tip 14 - Blijf elkaar helpen en steunen als dat kan

Een zeer pijnlijke periode die gepaard gaat met verdriet, angst, onzekerheid en woede. Een goede communicatie en het hebben van respect voor elkaar zorgen ervoor dat je er rustiger doorheen gaat. Je verdriet uiten bij degenen waarvan je gaat scheiden klinkt misschien apart, maar hij of zij is wél ooit jouw hele wereld geweest. Ga samen door de scheiding, heb elkaar lief en zorg ervoor dat jullie bij elkaar terecht kunnen. Blijf elkaar helpen en steunen als dat kan.


Tamara

1

deel deze tip

Tip 15 - Relatietherapie kan jullie helpen om de crisis te overwinnen

Moeten we voor de kinderen bij elkaar blijven?
Nee! Voor de kinderen moeten jullie niet bij elkaar blijven! Daar wordt niemand blij van!

Voor de kinderen kunnen jullie wel meer moeite doen om te onderzoeken of jullie toch nog gevoelens voor elkaar hebben. Of er onder de ruzies en de verwijten ook nog respect, bewondering of zelfs liefde begraven ligt voor de ouder van je kinderen.

Deze ontdekking kan jullie, maar vooral jullie kinderen, helpen om een positievere constructieve relatie met elkaar op te bouwen. Met elkaar of naast elkaar.

Jullie kinderen zullen opluchting en ontspanning ervaren als jullie respectvol met elkaar omgaan om uit elkaar te gaan of om bij elkaar te blijven.

Relatietherapie kan jullie helpen om de crisis te overwinnen en weer in gesprek te komen met elkaar. Doe het niet alleen voor de kinderen, doe het voor jezelf, doe het voor je partner met wie je dit avontuur bent aangegaan.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Jullie zijn/waren beiden verantwoordelijk voor de relatie

Elke scheiding heeft een eigen karakter, even verschillend als jullie die de relatie ooit aangegaan zijn.

 

De grote overeenkomsten bij scheiding zijn echter bijna altijd dat er pijn, verwarring en teleurstelling in het spel zijn. Meestal is het voor ons mensen een grote klus om anderen, onze partner, niet verantwoordelijk te maken voor deze negatieve gevoelens. Het is maar al te gemakkelijk om onszelf te ervaren als het slachtoffer van de tekortkomingen en het falen van de ander(en).

Je kunt bij een scheiding enorm aan persoonlijke kracht en ontwikkeling winnen door te handelen vanuit het inzicht dat jullie –beiden- verantwoordelijk zijn/waren voor het welzijn van de relatie.

 

Een relatie begint al bij de partnerkeuze. Doordat jouw partner zich nadien laat zien van een kant waar je uiteindelijk niet meer verder kunt of wilt, confronteert je in de kern altijd met een levensthema. Dit thema is weliswaar in je relatie naar voren gekomen, maar is desondanks strikt persoonlijk.

 

Het is altijd een herhaling van wat je ervaren hebt in vroege fases van je leven in relatie met de personen waarvan je toen afhankelijk was.

Velen van ons hebben zich in onze jonge jaren verwaarloosd, alleen, bekneld, niet gerespecteerd of zelfs gedwongen gevoeld. In onze partnerrelatie zoeken we deze ervaringen onbewust weer op omdat we ermee in het reine willen komen.


Misschien lijkt je partner ‘de dader’ en zijn er diverse ervaringen die je hierin gelijk geven. Wanneer je gaat begrijpen dat jouw ervaringen desondanks jouw eigendom zijn, maak je jezelf werkelijk vrij van het negatieve patroon wat je in je partnerrelatie terug vond, maar wat haar oorsprong in jezelf heeft.

 

Hiermee (met hulp) aan de slag gaan brengt je de vrijheid die een eventuele volgende relatie naar een nieuw niveau van kwaliteit brengt.1

deel deze tip

Tip 17 - Samen verder als ouders van de kinderen

Als ouders samen verder

Na de scheiding willen jullie samen verder als ouders van de kinderen.

Daarover dienen afspraken te worden gemaakt. Zo'n gesprek over het ouderschap kan moeilijk zijn omdat er nog zoveel andere zaken rondom de scheiding spelen.

Probeer de teleurstelling, het verdriet en boosheid die je als ex-partners misschien voelt even terzijde te schuiven en als ouders te overleggen hoe jullie voor de kinderen willen gaan zorgen.


1

deel deze tip

Tip 18 - Neem de tijd en probeer het te accepteren

Wat dapper wanneer je onder ogen durft te zien dat scheiden datgene is wat er voor jullie nodig is. Dat is een hele stap.

Bedenk je dat scheiden enerzijds een opluchting kan zijn, je hoeft niet meer te investeren in datgene wat niet lukt.

Er komt echter ook rouw bij kijken; het is niet gelukt, je plaatje wordt anders, je laat verwachtingen achter je. Dit kost tijd en komt met verdriet.

Neem die tijd en probeer het te accepteren. Wanneer dat je lukt, kun je daarna op een goede manier verder om vorm te geven aan je leven zonder je partner.


1

deel deze tip

Tip 19 - Verschillende mensen met verschillende timing

Verschillende mensen met verschillende timing

Ieder mens heeft een eigen manier om afscheid nemen van een leven. Ieder rouwt op een eigen tempo, op een eigen manier, met een eigen gezicht.

Ook bij het afscheid van jullie leven samen, zullen jullie net als in de relatie, verschillende emoties tonen. In jullie relatie konden jullie elkaar al niet veranderen. Bij een echtscheiding ook niet.

Laat het zijn. Ben mild. Trek een grens. Ga verder. Dit is hoe jullie rouwen. Soms tegen beter weten in.


1

deel deze tip

Tip 20 - Laat je wraakzucht los

ZOETE WRAAK

Soms is de verleiding groot, echter is het verspilde energie aan iets of iemand waar je geen invloed op hebt.

Wraak zorgt ervoor dat je je focus verlegt naar het negatieve. Denk aan vergeldingsdrang, want wraak vraagt om een wraak reactie.

Wraakzucht is destructief voor iedere relatie. Het geeft misschien een tijdelijke uiting aan je eigen genoegdoening, maar op de lange duur maak je meer stuk.

Vaak snakken we in de essentie alleen maar naar erkenning. De vraag is, van wie wil je erkenning? En heb je dit echt nodig? Soms is zelfliefde, inzicht, acceptatie en balans een betere cocktail voor jouw geluk.

Kun je jouw wraak niet loslaten? Kom gerust samen of alleen, dan kijken we er naar. Kennismaken is kosteloos en vrijblijvend.


1

deel deze tip

Tip 21 - Informeer naar de SCHIP-aanpak

Informeer naar de SCHIP-aanpak.

Wanneer je blijft ronddolen in het conflict kunnen jij en je (ex)partner moeilijk verder. Leer de verliezen kennen die er tot het conflict hebben geleid.

Je kunt dan begrijpen welke motieven er bij de ander spelen, wanneer je begrijpt wat er speelt ontstaat er in de plaats van het conflict ruimte voor groei (gezamelijk en individueel).


1

deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Relatietherapeuten.net - relatietherapie en huwelijkstherapie
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login |