Relatietherapeuten.net
Netwerk van relatietherapeuten
Relatietherapie

Tips voor het beëindigen / verbreken van een relatie

relatie verbreken scheiden

 

Relatie verbreken - tips

Zoek je tips bij voor het beëindigen / verbreken van een relatie?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor het beëindigen / verbreken van een relatie? 

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Eerlijke en open communicatie

Dit is eigenlijk een tip voordat je je relatie wilt gaan verbreken:

 

Eerlijke en open communicatie is in een relatie belangrijk.

Dus laat gevoelens en frustraties niet ophopen tot je niet meer aankunt.
Op zo'n moment kun je vaak niet anders meer dan je relatie verbreken.

Als je in een eerder stadium open en eerlijk gaat communiceren over jouw gevoelens en gedachtes, en je partner doet dat ook, dan is het wellicht niet nodig om de relatie te beëindigen. Vind je dat moeilijk, dan kun je de hulp van een relatietherapeut inroepen.


Het kan natuurlijk zo zijn dat jullie niet zo goed (meer) bij elkaar passen. Als je open communiceert, dan heb je problemen in een eerder stadium al besproken, en dan komt de breuk ook niet zo als een verrassing.


Relatietherapeuten.net

10

deel deze tip

Tip 2 - Wees eerlijk en direct

Wees eerlijk en direct. Geef aan dat je je relatie wilt beëindigen. Leg je redenen uit. Ga niet schreeuwen, ga geen verwijten maken en blijf kalm.

Geef je partner ruimte om vragen te stellen. Blij bij de kern van jouw verhaal en je kunt jouw redenen herhalen.


Relatietherapeuten.net

7

deel deze tip

Tip 3 - Afstand nemen is nodig om los van elkaar te komen

Op een bepaald moment (bijvoorbeeld na een aantal dagen of weken) heeft je ex-partner zijn/haar vragen kunnen stellen en heb je alles gezegd wat jij wil zeggen.


Dan kun je meer afstand nemen. Het afstand nemen is nodig om echt los van elkaar te komen. Voor je ex wordt het hiermee ook helder dat het echt voorbij is. Ook voor jou kan het belangrijk zijn om zo helemaal los te komen van je ex.


Na een bepaalde tijd, als jullie weer los van elkaar zijn, zou als jullie dat allebei zouden willen een nieuw contact in de vorm van vriendschap wellicht weer mogelijk zijn.


E

5

deel deze tip

Tip 4 - Begrijp waardoor de relatie over is

Vaak kunnen conflicten tijdens de scheiding voorkomen worden als men van elkaar begrijpt waardoor de relatie over is.

“Betekenis maakt vele dingen draaglijk, misschien zelfs alles.” (Carl Jung in Dowrick, S. (2001) Single; Intimiteit & Alleen zijn. Amsterdam/Antwerpen: Uitgeverij Contact – pag. 16).

Dat maakt loslaten makkelijker en durven opnieuw verliefd te worden makkelijker. En het maakt vergeven gemakkelijker. Vergeven is niet alleen voor de ander prettig. Vergeven is vooral een cadeau aan jezelf.

Wil je meer weten over vergeven en waarom het voor je eigen gezondheid beter is? Lees dan de onderzoeken hierover van Esther Kluwer.5

deel deze tip

Tip 5 - Zorg voor een alternatieve slaapplek

Als je samenwoont, zorg dan voor een altnernatieve plek om de komende nacht te slapen.


Het kan zijn dat het erg heftig wordt. In dat geval kan het fijn zijn dat je een aander slaapplekje achter de hand hebt.


Anoniem

4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Zoek een relatietherapeut

Heb je last van de gevolgen van het verbreken van je relatie en kom je er zelf niet meer uit? Een relatietherapeut kan je dan verder helpen.


Relatietherapeuten.net

4

deel deze tip

Tip 7 - Geef geen hoop, blijf bij wat je wilt

Je ex kan op verschillende manieren reageren:


- Begripvol (had het aan zien komen)
- Boos en achterdochtig (denkt misschien dat er een ander is)
- Ontkennend (toont geen emotie maar maakt wel een verdrietige indruk)
- Verdrietig (huilen)
- Verbaast (had het niet aan zien komen en kan het gewoon niet geloven)
- Wanhopig (smeekt om toch bij elkaar te blijven, om het nog een kans te geven)
- Zwijgzaam (kan er niet over praten)

Dit is verder zijn/haar proces. Jij bent daar niet verantwoordelijk voor. Wel kun met je - voor zover dat voor jou goed voelt - rekening houden met de gevoelens van je (ex)partner. Het kan namelijk zo zijn dat de relatebreuk hard aankomt. Het is echter belangrijk dat je geen hoop gaat geven, maar blijft bij wat jij wil.


E

3

deel deze tip

Tip 8 - Ga "goed" uit elkaar

Als er kinderen in het spel zijn, dan willen jullie natuurlijk dat jullie kinderen zo weinig mogelijk onder de scheiding lijden.

Het is dan extra belangrijk om "goed" uit elkaar te gaan. Vinden jullie dat moeilijk omdat er teveel gevoelens en emoties spelen, dan kun je de hulp van een relatietherapeut inroepen.


Relatietherapeuten.net

3

deel deze tip

Tip 9 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het relatie-verbreken-lotgenotenforum op deze website.


Relatietherapeuten.net

2

deel deze tip

Tip 10 - Jullie zijn allebei 50% verantwoordelijk voor de relatie

Je relatie verbreken is een van de moeilijkste dingen in ons leven. Je hebt gekozen voor je partner, je had dromen, je hebt jezelf bloot gegeven, je hebt verlangd, jullie hebben misschien samen kinderen...

en nu is het punt aangebroken dat je echt niet meer verder wilt met je partner. En misschien ergens ook nog twijfel. Heb ik wel hard genoeg mijn best gedaan. Of teleurstelling, wat heeft mijn partner het laten liggen.

Belangrijk is te beseffen dat jullie samen de relatie hebben gevormd. Elk voor 50%. Dat jullie beiden verantwoordelijk zijn voor die 50%. Niet meer en niet minder. Daar richt je je op.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Schrijf over alle fases van je relatietherapie

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die gestructureerd en dagelijks schrijven over de beëindigde relatie een half jaar na de breuk minder klachten hebben dan mensen die niet schrijven.

Meestal geef ik deze informatie met een schrijf tip aan mensen die liefdesverdriet hebben. Echter, ook als je zelf of samen het initiatief nam tot de breuk, kun je deze zelfzorg aan jezelf geven.

 

Dus schrijf dagelijks een kort stukje over de relatie toen deze goed was, over de relatie toen deze minder goed werd en over de relatie zoals deze nu na de breuk is. Dit stilstaan geeft je - naar mijn mening - verrijking voor de relatie met jezelf, je ex, je eventuele kinderen en je eventuele toekomstige partner.

Veel schrijf/typ inzet en inzicht gewenst.1

deel deze tip

Tip 12 - Wil je echt je relatie verbreken?

Wil je echt je relatie verbreken?

De Amerikaans-Vlaamse familietherapeut Esther Perel (van Zomergasten!) stelt dat er in elke relatie 3 ritmes zijn: harmonie (het begin) - disharmonie (na verloop van tijd) - reparatie.


Gun jezelf de tijd om te kijken of jullie de reparatiefase nog in willen en kunnen gaan.


Als jullie de relatie kunnen herstellen, is dat rijkdom en winst! Al die jaren, die jullie investeerden in elkaar, in de kinderen als die er zijn. Volgens Perel is er maar 1 van de partners nodig om als eerste de verantwoordelijkheid te nemen om naar elkaar te komen. Onderzoek en voel of jij dat kunt zijn.1

deel deze tip

Tip 13 - Communicatie kan zeer verbindend werken

Een nieuwe boost in je relatie.
Je relatie met je partner is niet meer zoals je je ooit had voorgesteld.


Je mist een aantal essentiële dingen in je relatie alleen je vindt het moeilijk dit aan te geven aan de ander.
Hoe komt dit? Kan je het uberhaupt wel aangeven. Het is soms zeker een lastig onderwerp.
Hoe langer je wacht met dit te zeggen hoe moeilijker het wordt.


Als je iets kan delen wordt de last de helft minder maar kan de lust of passie de helft meer worden. Kijk vooral ook naar de dingen die positief waren en nog zijn in je relatie.


Communicatie kan zeer verbindend werken in deze. Met Body en mind op een nieuwe route of een andere route naar connectie.1

deel deze tip

Tip 14 - Goed uit elkaar gaan, zonder vechten

Uit elkaar zonder vechten

Waarschijnlijk heeft het al lang geduurd voor je zover was om de knoop door te hakken of is hij door je partner voor jouw doorgehakt. Vaak heftig en emotioneel. Jullie gaan niet meer samen verder.

Om goed uit elkaar te gaan (zeker als kinderen in het spel zijn) is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. Echt in gesprek te blijven en niet in ruzie en verwijt. Gun elkaar de ruimte tot rouw, gun elkaar ook om verder te gaan. En doe dit op een respectvolle manier. Tenslotte heb je ooit van elkaar gehouden en is het ooit een fijne relatie geweest.

Maak afspraken. Zet ze op papier. Loop alles na wat van belang is. Qua financien, spullen, huis, maar bespreek ook hoe je omgaat met gezamelijke vrienden. En natuurlijk absoluut op nummer 1 als je kinderen hebt, hoe je samen met de kinderen omgaat.

En schroom niet om een relatietherapeut op te zoeken. Het doel van een relatietherapeut is niet om de relatie te redden. Het doel van de therapeut is om de relatie werkbaar te houden, samen of los van elkaar.


1

deel deze tip

Tip 15 - Schraap al je moed bijeen en ga in gesprek

Wat als je voelt dat het over is

Het is een van de meest lastige dingen waar je mee kunt worstelen; je zit in een relatie en je voelt dat het voorbij is. Je zit er niet meer met je hart in.

 

Wellicht is je hart al bij iemand anders, of voel je je enkel niet meer verbonden met je partner. Wat ooit je geliefde was, voelt nu als een huisgenoot.

 

Hoe langer je wacht om in gesprek te gaan met je partner, hoe pijnlijker het wordt.

 

Schraap al je moed bijeen en ga in gesprek. De ander verdient het om te weten waar hij of zij aan toe is.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Neem de beslissing en maak het duidelijk

Neem de beslissing en maak het duidelijk mogelijk voor alle betrokkenen.


1

deel deze tip

Tip 17 - Kijk naar de systemische krachten in jullie relatie

Een bijzonder pijnlijk moment, als je je relatie wilt verbreken. Een ongeschreven regel is dat je pas uit elkaar gaat als je niets meer kunt leren in je relatie...

Hebben jullie dat punt bereikt? Kan dat punt ooit worden bereikt?

Het is altijd waardevol om met een relatietherapeut te kijken wat er speelt, welke 'systemische' krachten een rol spelen in jullie relatie waardoor het op lijkt.

Jullie kunnen altijd nog uit elkaar gaan...


1

deel deze tip

Tip 18 - Schrijf elkaar een afscheidsbrief

Schrijf elkaar een afscheidsbrief

Als je uiteindelijk besluit om niet meer als geliefden met elkaar door te gaan schrijf elkaar dan een afscheidsbrief waarin je schrijft:

- wat je zult missen van elkaar
- wat je zal koesteren
- waar je verantwoordelijkheid voor neemt
- wat je voor elkaar hoopt voor de toekomst


1

deel deze tip

Tip 19 - Wil je echt uit elkaar of heb je iets anders nodig?

Wil je echt uit elkaar of heb je iets anders nodig in de relatie wat je nu niet krijgt?

Voordat je gaat scheiden of uit elkaar gaat, onderzoek dan goed waardoor het komt dat je de relatie wilt verbreken.

Waar zitten je onvervulde behoeften? Wat mis je? Wat is er nog wel?

Is er nog een basis om hier samen over te praten en te kijken of verbetering haalbaar is? Stel jezelf die vragen.. Scheiden kan altijd nog..


1

deel deze tip

Tip 20 - Onderzoek met elkaar wat er nog over

Mijn ervaring is dat zovele stellen op het punt hebben gestaan hun relatie te beëindigen net voordat ze nog (als laatste strohalm) een relatietherapie gesprek aangingen.

Wat mij dan verbaasde was dat vaak, in dat eerste gesprek al, de enorme liefde naar elkaar naar boven kan drijven nadat ik hen had geholpen gevoelscontact te maken over datgene wat allemaal niet goed ging.

Toen er eenmaal begrip, boosheid en verdriet mocht zijn en beiden een eerste aanzet maakten naar begrip en erkenning, werd de liefde een soort van bevrijd.

Ik ben dan telkens zo opgelucht dat mensen de stap naar relatietherapie nog net gered hadden, want net aan de overkant gloorde al weer licht aan de horizon. Geef dus niet te snel op. Onderzoek met elkaar wat er nog over is nadat alle pijn een plek krijgt!


1

deel deze tip

Tip 21 - Durf jezelf te bevragen, over een langere tijd

Wanneer je dit leest, ben je waarschijnlijk op zoek naar antwoorden. Je weet blijkbaar niet zeker of je jouw relatie wilt verbreken of niet, anders had je de knoop al wel doorgehakt. Of zie ik dat verkeerd.

Blijkbaar heb je goede redenen om te twijfelen. Anders deed je dat niet. Door de jaren heen heb ik vele mensen gesproken over hun twijfels. Twijfels om de geschiedenis die is opgebouwd, twijfels omdat het een nieuw leven zo spannend is, twijfels omdat de relatie soms ook heel fijn is.

Wil je onderzoeken of je wel of niet de relatie wil verbreken? Durf jezelf dan te bevragen, over een langere tijd. Vind je dat lastig? Ga dan naar een professioneel vragensteller zoals een psycholoog, filosoof, theoloog of relatietherapeut. Verwacht daar geen advies, slechts veel goede vragen.

Je relatie is blijkbaar te kostbaar om over 1 nacht ijs te gaan.


1

deel deze tip

Tip 22 - Zoek de boef

'Zoek de boef' is onderdeel van EFT, emotionally focused therapy.
Bij miscommunicatie, ruzies is het een vaak voorkomend mechanisme om de ander de schud te geven van alles, dat mis loopt.
Het is naar mijn ervaring echt de moeite waard om bij conflicten eerst naar jezelf te kijken: 'wat doe ik, wat denk ik, wat wil ik' in plaats van naar je partner te kijken en wat hij/zij verkeerd doet........vaak vitten, moeilijk doen, niet opruimen, te laat terug komen van een avond met vrienden enz.
Door jezelf goed onder de loep te nemen en verantwoordelijkheid te dragen voor wat er niet goed gaat, ga je je anders opstellen in de relatie, praat je vanuit jouw behoeften en verlangens en kan je partner niet anders dan daar op te reageren. Het zal niet vanzelf gaan, het zal soms weer op het oude liedje uitdraaien, maar het kan ook zorgen dat jullie relatie uit de negatieve spiraal komt. Een relatietherapeut kan jullie begeleiden zodat uit elkaar gaan wellicht niet nodig is. Dat zou toch mooi zijn?!deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Relatietherapeuten.net - relatietherapie en huwelijkstherapie
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login |