Relatietherapeuten.net
Netwerk van relatietherapeuten
Relatietherapie
Relatietherapeut - Nederland - Natasja
Online Relatietherapie bij kinderwens
Nederland
Stuur een bericht


✓ Ik bied ook online therapie aan

Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
BerichtNatasja | Relatietherapeut

Online Relatietherapie bij kinderwens, vruchtbaarheidsproblemen of ongewenst kinderloos

Relatietherapie, relatieproblemen en IBCT. Relatietherapie bij een onvervulde kinderwens. Heb je relatieproblemen door je kinderwens, vruchtbaarheidsproblemen of ongewenste kinderloosheid? Met relatietherapie vind je elkaar weer terug. Hulp bij IUI, KI, Pesa, Mesa, IVF, ICSI, donorzaad, miskraam en rouwverwerking. De man lijdt in stilte en de vrouw ondergaat de behandelingen. 

Relatietherapie op basis van IBCT

De relatietherapie die ik geef, is gebaseerd op Integrative Behavioral Couple Therapy, in het kort: IBCT. Vrij vertaald betekent IBCT geïntegreerde gedragstherapie voor partners met relatieproblemen.

 

Omdat in mijn praktijk relatieproblemen vaak aan de orde komen en ik er veel vragen over krijg, besloot ik om relatietherapie te gaan studeren. Ik koos voor IBCT-relatietherapie, omdat uit onderzoek is gebleken dat de IBCT-methode het succesvolst is.

IBCT is een moderne, kortdurende vorm van relatietherapie. Deze relatietherapie is gefundeerd op de derde generatie cognitieve gedragstherapie. Het uitgangspunt van IBCT is: accepteer wat je niet kunt veranderen, en steek je energie in de dingen die je wél in positieve zin kunt veranderen.

IBCT-relatietherapie: eerst rust, dan oplossen

Anders dan de meeste vormen van relatietherapie focust IBCT zich eerst op emotionele acceptatie en tolerantie, om rust te creëren. Dat is het beginpunt. Tijdens de sessies daarna, werk je aan het oplossen van problemen, die daadwerkelijk op te lossen zijn.

Wat maakt IBCT-relatietherapie zo effectief?

Stel dat jullie als koppel slecht met elkaar communiceren, dan is het goed om hier tijdens de sessies aandacht aan te besteden. Dit heeft echter weinig effect als jullie niet óók leren om persoonlijke verschillen van elkaar te accepteren of te verdragen.

 

Als jullie je verzetten tegen die verschillen, of allebei steeds je gelijk wil halen, creëert dit afstand en onbegrip. Je verzandt in strijd, in plaats van dat jullie proberen om er samen uit te komen. Je gaat in de aanval, of je trekt je terug. Daarom is het goed om te werken aan het totaalpakket: niet alleen met focus op verandering, maar ook op de eerdergenoemde acceptatie en tolerantie. Als je leert om dingen van elkaar te accepteren, heb je weer oog voor de positieve kanten van jullie relatie.

 

In alle openheid met elkaar het gesprek aangaan, neemt al heel wat druk van de ketel. Als relatietherapeut ben ik erin getraind om deze gesprekken in goede banen te leiden.

 

Samen aan de slag met IBCT-relatietherapie

IBCT bestaat voor een groot deel uit oefeningen en huiswerkopdrachten. Je gaat dus niet alleen met elkaar in gesprek. Ik reik jullie volop praktische handvatten aan om thuis mee aan de slag te gaan. Met IBCT ga je concreet te werk om er samen uit te komen.

Vergoeding relatietherapie

In tegenstelling tot al mijn andere therapieën, wordt relatietherapie (voorlopig) niet vergoed door de zorgverzekeraars. Mogelijk verandert dit in de toekomst.

Online therapie

Zoom
Willen jullie liever vanuit jullie eigen huis of werkplek spreken vanwege tijdsbesparing of ziekte dan kan dat. Via videogesprekken kunnen alle sessies gevoerd worden. 

De gesprekken via zoom zijn identiek aan de live sessies en kennen ook dezelfde opbouw. Het is een goede oplossing waarbij we nog steeds gebruik kunnen maken van alle technieken die ik kan aanbieden.

Opleidingen & registraties

 • Psychosociaal Therapeut aan De Nederlandse Academie voor Psychotherapie te Amsterdam, 4 jaar post-hbo
 • Womb and Fertility Massage Therapy te Londen, 1 jaar
 • Psychopathologie en diagnostiek
 • Akademie voor Massage- en Bewegingstherapie te Amsterdam, 4 jaar, post-hbo
 • IBCT Relatietherapeut bij StressWise Academy te Hilversum
 • Medische Basiskennis conform Plato-eisen
 • Masterclass Avi Bahat-methode
 • Wet- en Gezondheidsethiek
 • Communicatie en interactie
 • MSDT voor de Torso onder leiding van Brian Utting
 • Visceral and Abdominal Massage onder leiding van Brian Utting
 • Integratieve Coach
 • Psychotherapeut i.o. aan De Nederlandse Academie voor Psychotherapie te Amsterdam


Registraties

Specialisaties

Relatietherapie bij kinderwens

Eerst waren jullie met z’n tweeën. Toen kwam de kinderwens. En die verliep niet zoals gehoopt. Problemen in jullie relatie zijn het gevolg.

Doe je regelmatig hoopvol een zwangerschapstest? Ben je bezig met vruchtbaarheidsbehandelingen? Is je vruchtbaarheidstraject afgerond? In alle gevallen zal het een grote impact op je relatie hebben. Emoties als onzekerheid, verdriet, schuldgevoel, hoop, angst voor teleurstelling en twijfelen aan de eigenwaarde tuimelen over elkaar heen.

Het ondergaan van vruchtbaarheidsbehandelingen lijkt een gedeeld probleem. Immers, jullie hebben een gezamenlijke kinderwens en gaan ervoor. Maar de vrouw doorstaat de pijn en de man lijdt in stilte. Als vrouw onderga je alle lichamelijke onderzoeken en behandelingen. Er komen kunstmatige hormonen aan te pas, die je emotioneel behoorlijk in onbalans kunnen brengen. Bij een langdurig traject word je als vrouw in de overgang gebracht. Je kunt weinig tot niks verdragen. Je voelt je soms “een heks” en je partner besluit dat hij of zij zich beter gedeisd kan houden.

In sommige gevallen kun je het traject vergelijken met de fases van rouw: ongeloof (“waarom lukt het bij ons niet gewoon?”), ontkenning, woede, de strijd aangaan, onderhandelen (“ze hebben me vast te vroeg getest”), zelfveroordeling en tot slot acceptatie.

Wat het extra lastig maakt, is dat deze fases bij de partners vrijwel nooit gelijklopen. Jullie relatie komt onder druk te staan en dat levert stress op. Stress die je in deze periode niet kunt gebruiken. Jullie fundament groeit scheef en de relatieproblemen worden groter.

Maar relatietherapie lijkt nu niet aan de orde. Jullie zijn met iets heel anders bezig, namelijk het krijgen van een kind.

Toch is het in deze intensieve periode van het allergrootste belang om met elkaar in gesprek te blijven. Om goed te blijven communiceren. Hoe lastig ook. Gerichte relatietherapie geeft jullie handvatten om elkaar weer te vinden.

De meest behandelde relatieproblemen in mijn praktijk:

 • Communicatieproblemen
 • Rouwverwerking na herhaalde miskramen
 • Verschil van inzicht over "hoe nu verder te gaan".
 • PGT
 • Kinderwens bij slechts 1 van de partners.

Tarieven

Relatiegesprekken

Het krijgen van kinderen, maar ook het niet, of moeizaam krijgen van kinderen heeft een enorm effect op je relatie. Het is belangrijk om met elkaar te blijven communiceren, hoe lastig dit ook is. Deskundige hulp kan je hierbij helpen. Relatiegesprekken kunnen zowel in mijn praktijk als via Zoom plaatsvinden en duren 90 minuten. De kosten hiervoor bedragen 150 euro per sessie, gemiddeld duurt een traject tussen de acht en twintig sessies.

Integratieve therapie
Het kennismakingsgesprek duurt maximaal een half uur en is gratis.

Vervolgconsulten duren ongeveer 75 tot 90 minuten en kosten 95 euro. Je volgt bij mij een kortdurend traject van zeven tot vijftien sessies. Ik werk via Zoom. De gesprekken vinden één keer per één of twee weken plaats.

 

Vergoedingen
Als je een aanvullende verzekering hebt, wordt de therapie in 2023 door veel zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed. De behandelingen vallen dan onder complementaire, of alternatieve zorg en worden erkend als natuurgeneeskunde of psychosociale zorg.

Check het zelf bij je zorgverzekeraar! Sommige werkgevers voorzien in een gehele of gedeeltelijke vergoeding, vraag ernaar bij je werkgever.

Ligging


Neem contact op

Wil jij ook verandering?

Ja, ik wil verandering
( Nee, ik zoek nog verder )
Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
Bericht