Relatietherapeuten.net
Netwerk van relatietherapeuten
Relatietherapie

Tips bij familieproblemen

familieopstellingen

 

Familieproblemen - tips

Zoek je tips bij familieproblemen?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met familieproblemen

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Leer meer over je familie

Er zijn weinig films en boeken te vinden waarin de familiebanden niet een groot onderdeel zijn van de ontwikkeling van de hoofdpersoon. Of is het misschien mijn film en boeken smaak die mij bevoordelen? Door mijn werk als contextueel psycholoog zit er dat dik in.

Ik ben gaan geloven dat meer weten over je familie, meer spreken over je familie, meer begrijpen van je familie helend werkt en je ontwikkeling ten goede komt.


Dus eigenlijk is dat mijn tip in deze. Heb je problemen met een familie? Leer dan meer over je familie. Wellicht door juist de samenhangende relaties in de familie te onderzoeken.
Heb je bijvoorbeeld wrijving met je moeder? Kijk dan eens of je meer te weten kan komen over je vader, je opa en oma, of je ooms en tantes.

Het is fijn om je gevonden informatie te delen. Wil je hier begeleiding bij? Spreek dan met (contextueel) systeemtherapeut.9

deel deze tip

Tip 2 - Breng jullie coping mechanisme in kaart

Familieruzies verlagen het gevoel van veiligheid en vertrouwen. Wanneer veiligheid en vertrouwen geraakt worden, raken veel mensen diep gekwetst. Dat is moeilijk te dragen.

In antwoord op de kwetsuur verschijnen er vaak coping mechanisme. Gedrag dat je leert omgaan met die pijn. Of gedrag waarmee je deze pijn in de toekomst wil voorkomen. Hoe menselijk en begrijpelijk dat coping mechanisme ook zijn, vaak brengen ze mensen van de regen in de drup.

Breng dus jullie coping mechanisme in kaart. Ga niet op zoek naar schuld, of oorzaak en gevolg. Ga wel op zoek naar jullie cirkel. Begin met hetgeen waar jij het meeste last van hebt. Gewoon omdat je in de cirkel ergens moet beginnen, en dat zal op de voorgrond staan. Dat wordt gedrag G. Wat kwam er voor gedrag G? En daarvoor? En daarvoor? En wat komt er na gedrag G? En daarna? En daarna? Probeer de cirkel (samen met je partner of familie) sluitend te krijgen.

Gaat dit te moeizaam? Gun jezelf en je relatie dan hulp hierbij. Dat zal je veel eindeloos in de cirkel blijven rondlopen besparen. Een contextueel systeemtherapeut kan je hierin zeer goed ondersteunen.8

deel deze tip

Tip 3 - Ga na waar je verantwoordelijkheid voor wilt nemen

Familieproblemen kunnen je relatie en je gezin en ook jouzelf gaan overschaduwen. De focus op je familie wordt eigenlijk te groot.


Als mantelzorg bijvoorbeeld veel van jou en je gezin gaat vergen kan dat ontwrichtend gaan werken. Belangrijk is om bij jezelf na te gaan waar je grens ligt en waar je echt verantwoordelijkheid voor wilt nemen.


Communiceer daar ook over met je partner en je familie.7

deel deze tip

Tip 4 - Zoek een relatietherapeut

Heb je last van de gevolgen van familieproblemen en kom je er zelf niet meer uit? Een relatietherapeut kan je dan verder helpen.


Relatietherapeuten.net

5

deel deze tip

Tip 5 - Zoek nieuwe keuzemogelijkheden op balans geven en nemen

Familie problemen spelen soms door in generaties. Het loont zich op zoek te gaan naar de oorsprong. Vanuit het contextuele gedachtengoed van I.B. Nagy worden goede resultaten geboekt. Het kan dus helend en helpend zijn een contextueel therapeut te raadplegen.

"De contextueel werker gaat met de cliënt op zoek naar nieuwe keuzemogelijkheden op de balans van geven en nemen, die passend zijn in die specifieke relatie" (citaat I.B. Nagy)5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het familieproblemen-lotgenotenforum op deze website.


Relatietherapeuten.net

2

deel deze tip

Tip 7 - Neem je gevoelens en behoeftes serieus

Vaak hoor ik mensen zeggen; 'nu ben ik zo oud, en nog ben ik op zoek naar bevestiging van mijn familie'. Je wilt graag gezien worden door je ouders, je broers en zussen. Het gevoel hebben erbij te horen, belangrijk te zijn, ertoe te doen. Dat is een behoefte die niet verdwijnt met de jaren.

 

We zijn als gezin onlosmakelijk met elkaar verbonden en of er nu wel of geen contact is, dat voel je altijd. Weet dus dat het logisch is, ongeacht je leeftijd, dat je behoefte hebt aan erkenning van je familie.

 

Het is zinvoller om dat gevoel serieus te nemen dan het weg te duwen. Ook op latere leeftijd kun je hier stappen in zetten die je meer rust geven. Als je het gevoel hebt dat je hier alleen niet goed uitkomt, schroom dan niet om naar een therapeut te gaan.2

deel deze tip

Tip 8 - Ga eens kijken naar het systeem

Ga eens kijken naar het systeem.

Problemen in het gezin of in de familie ontstaan vaak omdat er wat mis gaat in het systeem. Het systeem is het gezin, de mensen, die ieder een eigen plek hebben.

 

Als ouders hun rol als ouder en daarbij behorende verantwoordelijkheid niet pakken of niet kunnen pakken (door andere problemen waar ze tegen aan lopen) gaan kinderen vaak de plek innemen van de ouder. Ze nemen de rol over. Of raken 'losgeslagen'. Dit geldt ook als een ouder kind niet zijn rol als ouder kind inneemt met bijbehorende verantwoordelijkheid.

De hiërarchische verantwoordelijkheid is vader, moeder, oudste kind, jonger kind enz.2

deel deze tip

Tip 9 - Onderzoek wat je kunt leren van je familieverbanden

Familierelaties zijn bijzonder belangrijk. Vaak hebben zij een belangrijke stem in hoe je over iets denkt of wat je van iets vind.

Ze kunnen een bron van steun zijn maar ook een grote oorzaak van klachten die je kunt ervaren; je kan er ook veel stress en verdriet van krijgen.

Het mooie aan het hebben van familie is dat je er ook veel van kunt leren; als je ervoor open staat. Dit geldt voor zowel jezelf als voor je partner.

Een gezinstherapeut kan samen met jou onderzoeken hoe jij van jouw familieverbanden kunt leren.


2

deel deze tip

Tip 10 - Een cultuur van zwijgen

Een cultuur van zwijgen.
Over familieproblemen praten we liever niet. Zeker niet als het gaat om grensoverschrijdend gedrag of geweld. Door de jaren heen kan er dan een cultuur van zwijgen ontstaan.

Niet alleen tussen dader en slachtoffer, maar ook de zwijgende partner of de andere kinderen die er omheen stonden kunnen daar langzaam in wegzakken.

Voor het slachtoffer ontstaat er dan nog een extra wond. Niet alleen het grensoverschrijdend gedrag of het geweld heeft een kwetsuur te weeg gebracht. Het zwijgen daarover van de andere betekent een extra kwetsuur van 'je niet erkend weten'.

Het kan dan ook nog een stap verder als het een taboe wordt als je het zwijgen doorbreekt. Van slachtoffer wordt je dan tot dader gemaakt omdat je de schijn doorbreekt. Als je in die positie komt is het verstandig om ondersteuning te vinden. Je bent al eenzaam genoeg in wat je is aangedaan.

Geef je zelf nu de steun die je nodig hebt om tot je recht te komen.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Ga familieproblemen nooit uit de weg!

Als je last ervaart van een relatie, zeker als het gaat om een relatie binnen de familie, dan vraagt dat om opgelost te worden. Van een familieprobleem heeft vaak de hele familie last. De een wat meer als de ander, maar toch!
Dat betekent dat je het altijd moet proberen aan te gaan en je verantwoordelijkheid moet nemen. Meestal zijn er meer mensen verantwoordelijk voor disfunctionele relaties binnen een familie.Meestal wachten mensen op elkaar. Wie durft het initiatief te nemen?
Mijn advies is: als je minder last wilt hebben, wacht dan niet af, maar neem het initiatief. De anderen zullen je er dankbaar om zijn.


2

deel deze tip

Tip 12 - Geef passende zorg aan de ander en aan jezelf

“Wie in staat is om zijn verantwoordelijkheid te vertalen in passende zorg voor de ander en tegelijkertijd in passende zorg voor zichzelf groeit als mens en verwerft vrijheid”. (Nagy)

Bovenstaand citaat van Nagy geeft de kern aan van familieproblemen. Want passende zorg betekent dus niet maar doorgaan met in tegenzin te geven.

Dan verstoor je de balans en voelt het al gauw als onrecht.
Dit geeft al heel snel een ongemakkelijk gevoel en vaak het begin van familie problemen. Geef wat je wil en kan geven, dus niet leeg geven tot je erbij neer valt.1

deel deze tip

Tip 13 - Onderzoek je relaties met een genogram

Het is echt de moeite waard om te onderzoeken hoe de relaties en patronen in je familie en je gezin van herkomst zijn. Een genogram kan dat mooi schematisch duidelijk maken.

 

Het is niet 'in je verleden duiken om' conflicten te herbeleven maar juist mogelijkheden zien om in het NU toe te passen. Daar kun je zelf mee verder en ook in je partnerrelatie en naar je kinderen/kleinkinderen toe vind je waardevolle inzichten.

 

Daar gaat het toch om in het leven, iets betekenen voor anderen en jezelf de moeite waard vinden en je goed voelen.1

deel deze tip

Tip 14 - Voel wat een voorval betekent

Iedere relatie betekent balanceren. Aangezien iedere relatie drie componenten heeft. Jezelf, de ander en de relatie.

 

Het kan helpend zijn om in jezelf te voelen wat een voorval betekent voor jou, voor jouw familielid, voor de relatie tussen jou en je familielid. Daarna hoef je het nog niet op te lossen. Zolang je het maar kunt voelen, ben je al een stap in de goede richting.1

deel deze tip

Tip 15 - Kijk eens naar hoe familieleden wel helpen

Wanneer je te maken hebt met een familieconflict is het menselijk om hierdoor wat overspoeld te raken. Dan kan het op momenten lijken alsof er helemaal niets goed meer gaat in de familie, of toch in ieder geval tussen de ruziënde partijen.

Maar is dat wel zo? Kijk eens goed rond en zoek dan naar de personen die de situatie verder helpen. Kijk eens naar hóe ze helpen. En als het je lukt, bedank hen hier dan voor. Wellicht kun je ze zelfs na-apen en hun helpende kwaliteit jezelf eigen maken.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Oplossingsgerichte psychologie

De oplossingsgerichte psychologie is op veel moeilijke thema's toepasbaar. Zo wordt deze psychologie ook vaak in gezinnen gebruikt. Het betekent dat je kijkt naar de goede momenten en jouw gedrag in die momenten vaker probeert toe te passen.

Dus kijk eens goed naar situaties waarin het wel goed gaat in jouw familie. Wat zorgt er voor dat het dan goed gaat? Wat doe jij anders? Wat helpt je daarbij? Kun je dat één keertje meer doen? Een keertje meer is al mooi meegenomen.1

deel deze tip

Tip 17 - Onderzoek de invloed van familieleden op je relatie

Familieleden kunnen veel invloed uitoefenen op een relatie. Zijn jullie verwikkeld in ruzies, gedoe, haat en nijd, dan is het handig om te onderzoeken waar dat vandaan komt. Welke onderliggende emotie ligt hieronder?


Het zou bijvoorbeeld kunnen dat één van jullie (of jullie allebei) nog niet steeds de goedkeuring van ouders of andere familieleden nastreven.

Tijdens een relatietherapie kan je daarachter komen, krijg je inzichten in hoe het gebeurt en je krijgt handvatten om daar gezond mee om te gaan.1

deel deze tip

Tip 18 - Onderzoek waar het mis is

Familieproblemen komen in alle families voor. Het lijkt zo makkelijk om dan maar te denken 'dan ga ik er nooit meer heen!' Maar helaas werkt dat zo niet. Ook al zou je dat familielid nooit meer zien. Je bent nog altijd verbonden met deze of gene.

Ik stel voor om een goede therapeut te zoeken zodat je kan onderzoeken waar het mis gaat. En om handvatten te krijgen om met de situatie om te gaan als de ander geen contact meer wilt.
Bedenk dat TROTS altijd koud is!


1

deel deze tip

Tip 19 - Schijn je licht op jullie eigen familiesysteem

Een relatie is iets heel bijzonders. Een nieuwe liefde, een nieuwe verbinding.

Wat veel partners zich daarbij niet realiseren is dat jij uit een eigen familiesysteem komt en je partner ook en hoe dat mee resoneert (en vaak botst) in jullie relatie.

In de verliefdheidsfase is onze liefde zo sterk dat die resonans bijna niet meetrilt.

Daarna wordt ze voelbaar in jullie relatie: jouw rol in en loyaliteit naar het gezin en de familie waarin je geboren bent.

Als dat echt lastig wordt tussen jullie is het fijn je licht daarop te schijnen zodat jullie er constructief mee kunnen werken in de relatie.


1

deel deze tip

Tip 20 - Onderzoek je plek in je familiesysteem

Je plek in je familiesysteem.

Familieproblemen komen vaak voor als er iets niet goed gaat in het systeem. Neemt ieder zijn eigen plek in? Hoe staat het met de balans van geven en nemen? En zo zijn er nog meer elementen die een rol kunnen spelen (onbewust) in het systeem.

Een echte aanrader hiervoor is het boek De Fontein van Els van Steijn. Zij neemt je mee in je eigen systeem en legt op een duidelijk manier uit wat de invloeden van het systeem kunnen zijn op jouw leven en op de problemen waar jij tegen aanloopt bijvoorbeeld in je familie.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Loyaliteit: een niet te ontkennen, onvervangbare band

Loyaliteit: een niet te ontkennen, onvervangbare band.

Vanaf het moment dat het kind het lichaam van de moeder verlaat, staan ouders en kind voor de vraag hoe na de fysieke scheiding, de psychologische en sociale scheiding vorm kan worden gegeven...en wel op zo'n manier dat de band tussen de generaties in stand blijft.

Iedere ouder kent wel de intense emotionele ervaring van deze loyaliteit. Ieder kind kent wel deze intense ervaring ten aanzien van zijn ouders.


1

deel deze tip

Tip 22 - betrouwbaar in onbetrouwbaarheid

Loyaliteit zoals wij die ervaren is niet vrijblijvend. Ze is gebaseerd op ervaren vertrouwen.

In de gezonde situatie ervaart het kind dat het kan vertrouwen op zijn ouders. Wanneer dit vertrouwen te weinig aanwezig is heeft een kind weinig mogelijkheden om zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Kinderen die de ervaring hebben dat hun ouders onbetrouwbaar bleken te zijn, hebben de diepgewortelde ervaring op te groeien in een gevaarlijke wereld.

Vaak hebben ze een verbluffend vermogen ontwikkeld om zich aan te passen aan wisselende omstandigheden, maar missen ze zelf de betrouwbaarheid die nodig is voor gezond psychisch functioneren.

Over het algemeen geldt echter dat de negatieve effecten van onbetrouwbaarheid pas gaan gelden wanneer ouders 'betrouwbaar in hun onbetrouwbaarheid' blijken te zijn.


1

deel deze tip

Tip 23 - Kijk eens naar je oude pijn en emoties

Voor alle vaders en moeders die hun kinderen liefhebben en laten opgroeien in vrijheid en onvoorwaardelijke liefde.

Kinderen willen altijd erkenning van de ouders. In mijn praktijk bemerk ik vaak dat hier oude pijn zit. Het niet gezien/erkend worden of onvoorwaardelijk liefde uit hun jeugd gemist hebben.

Deze oude pijn (vaak onbewust) kan nadelige effecten hebben op je relatie. Je reageert vanuit uit oude emoties die niet van je partner zijn en zo kan het zijn dat je relatie onder druk komt te staan.

Het kan helpen om daar eens naar te kijken, om zo vanuit zelfinzicht rust en stabilieit te krijgen in je relatie. Je bent welkom, alleen of samen.


1

deel deze tip

Tip 24 - Maak afspraken over zelfzorg, relatiezorg, zorg voor gezin

Problemen in de familie van een van jullie kunnen zowel je relatie versterken als er een wig in drijven. Het werkt versterkend als je achter je partner kunt staan in de manier waarop hij/zij zich tot de familieproblemen verhoudt. Je voelt je dan loyaal als partner, de ander voelt zich gesteund.

Lastiger wordt het als je veel aandacht van je partner ziet verdwijnen in familievraagstukken. Je partner is dan minder beschikbaar voor jou en/of jullie kinderen. Eventjes is niet erg, maar als het lang duurt is het storend en kan het wrevel geven.

Je gaat je daardoor als partner minder loyaal voelen omdat het gemis ‘pijn gaat doen’. De partner met familieproblemen komt dan in een spagaat: kies ik voor mijn familie of voor mijn partner/gezin. Dit noem je een loyaliteitsconflict.

Het is deze situatie nodig dat jullie als partners het gesprek aangaan om ieder voor zich de –eigen- behoeften uit te spreken om vervolgens –samen- te bepalen waar de prioriteiten liggen.

Het helpt dan om afspraken te maken over wat nodig is op de vlakken van: zelfzorg, relatiezorg, zorg voor het gezin/de kinderen en – tenslotte- voor de familie.

Want uiteindelijk is het net als wat elke BHV’er* leert: zorg altijd eerst voor je eigen veiligheid (of welzijn!) voordat je een ander helpt!

* Bedrijfshulpverlener


1

deel deze tip

Tip 25 - Vind nieuwe delegaten

Delegaten ofwel opdrachten die wij meekrijgen uit ons gezin van herkomst kan de verbinding met je levenspartner in de weg zitten.

Delegaten kunnen vb. verwachtingen zijn van ouders die vooral bepaald worden door de behoeften van de ouders, waarbij onvoldoende rekening wordt gehouden met het kind en zijn ontwikkelingsopdrachten.

Eenmaal volwassen, kan het zijn dat de delegaten van de ouders nog steeds doorwerken en dat ondanks de volwassenheid het niet lukt om samen met je levenspartner nieuwe legaten te maken ofwel de delegaten omzetten naar legaten.

Voorbeelden die mensen als delegaat kunnen meenemen; als je sterk bent dan red je het, emoties laten zien is een teken van zwakte. Of ik moet altijd beschikbaar zijn voor mijn ouders, anders ben ik geen goede zoon of dochter. Of tijdens kerst moeten we thuisblijven omdat er familie langs kan komen etc.

In een relatie kan een delegaat in de weg zitten. Kijkende naar het voorbeeld: ‘Ik moet altijd beschikbaar zijn voor mijn ouders’ kan het zijn dat je partner (de gekozen relatie) het hier niet mee eens is en dat dit voor de nodige spanningen zorgt.

In contextuele therapie wordt vanuit de context gekeken naar delegaten die verbinding met jezelf en de belangrijke ander in de weg zitten. De contextuele therapeut ondersteunt in het zoeken en aangaan van het vinden van draagvlak voor nieuwe legaten. Dat wat verbindend is voor wat jij mee wilt geven aan jezelf en aan de ander.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Jullie relatie is het belangrijkst

Soms speelt de familie een (te) grote rol in jullie relatie. Is er gedoe rondom uitnodigingen voor een bruiloft in de familie of rondom oppas van de kinderen of iets anders.

Als er gedoe over ouders of andere familie is in jullie relatie, dan is het prettig om duidelijkheid te creëren over jullie positie als stel.

Jullie relatie is het belangrijkst. Jullie zijn voor elkaar het belangrijkst. De familie komt op het tweede plan.
Hoe brengen jullie dat in de praktijk? Door in ieder geval naar elkaar heel duidelijk daarover te zijn en dat ook regelmatig te checken.


1

deel deze tip

Tip 27 - Onderzoek je terugkerende patronen

In je familieoorsprong ben je gevormd, soms kunnen hier pijnen liggen over wat je wel of niet hebt ontvangen van hen. Deze pijn kan zich in het hier in en openbaren in familierelaties, maar bijvoorbeeld ook in relatie tot je partner.

Als jij terugkerende patronen hebt in je belangrijke relaties zoals bij familie, vrienden of collega`s is het goed om samen met een therapeut uit te gaan zoeken wat deze pijnen zijn en waar ze vandaan komen.

Als je ontdekt hebt waar ze vandaan komen kun je met hard werken deze vaak ook veranderen of er in ieder geval ermee om leren gaan.


1

deel deze tip

Tip 28 - Genogram

Het genogram is een fantastisch instrument om je familieverhaal te vertellen. Je kunt dit doen adhv verschillende thema's zoals vriendschappen, posities binnen het gezin/familie, geheimen , opvattingen en copingstijlen. Ook de vorige generaties erbij halen is eenvoudig. Je blijft uitgenodigd om te vertellen en te luisteren, de familie kan bijvallen en ander perspectief inbrengen.


1

deel deze tip

Tip 29 - Boekentip: De Fontein

Een prachtig boek om inzicht te krijgen in jouw familiesysteem is De Fontein van Els van Steijn. Het boek geeft je via de metafoor van de fontein kennis over jouw familieplek, het zorgt voor meer grip op je leven


1

deel deze tip

Tip 30 - Laat in gesprek zien dat je goed hebt geluisterd

Probeer eens in een gesprek met een lid van je gezin goed te luisteren en te laten zien dat je goed heb geluisterd.

Bijvoorbeeld doordat je in je eigen woorden even herhaalt wat de ander heeft gezegd.

Hierdoor kunnen eventuele misverstanden uit de weg worden geruimd en in elk geval heeft je gesprekspartner de zekerheid dat hij of zij is gehoord.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Bespreek samen welke plaats jullie (schoon)familie heeft

BESPREEK SAMEN WELKE PLAATS JULLIE (SCHOON)FAMILIE HEEFT IN JULLIE RELATIE.

Familie en schoonfamilie spelen een grote rol in jullie relatie en jullie gezinsleven. De familie van je partner is onderdeel van zijn/haar verleden, heeft mede vormgegeven aan hoe je partner nu in het leven staat.

Datzelfde geld voor jouw familie. Of je nu een gelukkig, warme jeugd gehad hebt of een traumatische, beschadigende jeugd, in alle gevallen speelt je jeugd mee bij het vormgeven van je eigen leven en van je relaties.

Daarom is het belangrijk om te praten over je jeugd over je familie, over de wijze waarop dat doorwerkt naar vandaag.

Veel ruzies ontstaan uit een onbegrip en gebrek aan kennis over de achtergrond en invloed van de familie waarin je partner is opgegroeid. De geboden en verboden die daar vanzelfsprekend zijn en nog steeds vanuit de achtergrond een rol spelen in jullie relatie.

In RELATIETHERAPIE kunnen wij jullie helpen om de ruzie te voorkomen en het gesprek op gang te brengen. Jullie zijn van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek.1

deel deze tip

Tip 32 - Vasthouden aan labels

Plak je weleens mensen een etiket op? Soms hebben we een idee in ons hoofd hoe iemand is en houden eraan vast.
Als we in ons gezin aan bepaalde labels blijven vasthouden geven ons en de ander niet de kans om met veranderingen mee te groeien.
Blijf er even bij stil staan welke kwaliteiten mensen in je gezin hebben en welke eigenschappen je waardeert. Misschien wordt je positief verrast als je open staat voor nieuwe ervaringen.


1

deel deze tip

Tip 33 - Luisteren naar je familieleden

Luisteren naar je familieleden is belangrijk.
Neem je de tijd om naar mensen in je familie te luisteren?
Soms willen wij graag iets kwijt of een luisterend oor en als dat er is, is dat zeker leuk. Maar we moeten ook in het oog houden of wij wel de tijd en moeite nemen om naar anderen te luisteren. Goed luisteren betekent even de ander de ruimte te geven en zonder oordeel of onderbreking iemand zijn of haar verhaal laten doen.


1

deel deze tip

Tip 34 - Geef het goede voorbeeld aan kinderen

KINDEREN

Liefdespartners die bij mij in relatietherapie zijn, geven vaak aan dat de kinderen er naar hun idee geen last van hebben. En dat is nu juist wat mij zorgen baart.

Kinderen zijn namelijk altijd loyaal aan hun ouders en zullen zich hier niet snel in uiten. Ze voelen wel degelijk de gespannen sfeer, ongemakkelijke stiltes of zijn getuige van fysiek en/of mentaal geweld. Vaak met alle gevolgen van dien.

Welk voorbeeld geven jullie als ouders/samengesteld gezin? Denk aan:
- Nooit samen knuffelen, zoenen of lachen.
- Niet praten over gevoelens of interesse in elkaar tonen en doen alsof alles "normaal" is.
- Geen respect naar elkaar tonen (of je nu samen bent of al gescheiden).

Gun het jezelf, maar vooral de kinderen. Zij vragen niet om deze situatie en verlangen naar onvoorwaardelijke liefde, rust en duidelijkheid. Welk voorbeeld geef jij en wat wil je doorgeven aan je kinderen? Op een dag gaan zij namelijk ook een relatie aan...


1

deel deze tip

Tip 35 - Zoek een nieuwe familie

Als je er alles al aan gedaan hebt en na jaren van ruzies is er nog niets verbeterd in de familierelaties, kun je een hele bevrijdende stap nemen.
Voor sommige mensen is het niet fijn om in een bepaalde familie te zitten.
Ze krijgen niet de liefde en ondersteuning die ze zouden willen. Voor die mensen die gebukt gaan onder slechte relaties binnen een familie, geef ik wel eens het advies om een vriendenfamilie te creëren.
Ze bekijken hun vrienden en kunnen zich afvragen wie komt er in aanmerking om een zus of broer van mij te zijn. Met wie heb ik die sterke band die onvoorwaardelijke steun geeft. Ze mogen die mensen die vraag stellen: zou jij een broer of zus voor mij willen zijn? Vaak weten vrienden welke pijn je hebt vanuit de vervelende familie ervaringen. Vaak vinden ze het een eer dat ze dit voort jou mogen betekenen: een echt familielid zijn.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 36 - Kom in actie

Gezinsgedoe

Loopt het binnen jullie gezin niet zoals je zou willen? Is er teveel ruzie, voel je je niet meer verbonden, wordt er samengespand? Dan is het tijd om in actie te komen.

Het gezin is met uitstek je veilige plek in de wereld, het is zonde wanneer het je dat niet kan bieden. Kijk of je er met elkaar uit kunt komen en als dat niet lukt, vraag hulp.


1

deel deze tip

Tip 37 - Familieopstelling

Zoek een familieopsteller in een 1 op 1 setting of met een groep.

Zit je met familievraagstukken in je maag? Een familieopstelling kan helpen.
Door het vraagstuk (het beeld) met opstellingsattributen letterlijk buiten onszelf te plaatsen, kunnen we er met afstand naar kijken. De opstellingsattributen staan symbool voor onszelf en de context. Daardoor kunnen we ervaren, bewegen, zien en voelen wat er (on)bewust afspeelt.

Opstellingen laten het innerlijk beeld zien dat iemand van zichzelf en andere heeft. Wat we kunnen veranderen is deze innerlijke relatie met onszelf en met personen van wie wij een innerlijk beeld hebben en die op die manier in onszelf worden gerepresenteerd. Wanneer we onze innerlijke beelden kunnen erkennen, kan er ruimte komen voor rust.


1

deel deze tip

Tip 38 - Accepteer elkaars familie en elkaars partner

Veel problemen komen doordat familie kritiek heeft op de partner en/of de partner kritiek op de schoonfamilie. Dan helpt het om te beseffen dat het enige wat je hoeft te doen is elkaar te aanvaarden.
Elke familie heeft zijn eigen 'cultuur' : eigen regels, humor, waarden, etc. Die verander je niet zomaar. Om als partners goed met de schoonfamilie en andersom om te kunnen gaan, is het belangrijk om respectvol te blijven. Accepteer verschillen en accepteer dat diegene hem of haar als partner heeft gekozen. Mopper niet op de ander en veroordeel de ander niet.
Sommige partners willen heel graag geaccepteerd worden en gaan hard werken om hun plek in de familie te verdienen. Dat kan averechts werken. Misschien is het een te groot doel om vrienden te worden; Je hebt elkaar te accepteren als familie.


1

deel deze tip

Tip 39 - Veel is terug te voeren naar de kijk op je eigen ouders

Hoe zag jij vroeger je relatie met jouw ouders? Wat was wat jij nodig had? Ben je in een andere positie gaan staan bv als hulpverlener.
Vaak zie je het oude patroon van vroeger terug in de relaties van nu.
Wil je hier hulp bij? Dan kun je terecht bij mijn praktijk in Limburg.
Stralende groet, Marianne


1

deel deze tip

Tip 40 - Bij welk systeem voel jij je thuis?

Bij welk systeem voel jij je thuis?

Je bent geboren in je eerste system, zoals we dat zo mooi noemen in de psychologie. Je had een vader en moeder en misschien wel broertjes en zusjes. In dit gezin heb jij geleerd hoe de wereld in elkaar zit en hoe je je as mensen tot elkaar verhoudt. Dit kunnen mooie warme lessen en voorbeelden zijn geweest of je maakt je in je pubertijd los van dit systeem met het idee dat je het later zelf echt anders gaat doen.

Je losmaken van je ouderlijk huis en gezin is een heel belangrijk proces.

Op een gegeven moment creëren de meeste mensen hun eigen systeem. Je vind een partner waarmee je oud wilt worden en wellicht hebben jullie nu samen zelf kinderen.

De grote vraag is nu wat jij ziet als jouw "Thuis". ga je nog naar huis en bedoel je daarmee je ouders? Of je eigen huis met jouw gezin. Wat staat voor jou nu op nummer 1 en hoe los ben je van de invloed die je ouders nu nog op jouw en je gezin hebben?

Als je heel eerlijk moet concluderen dat je eigenlijk nog niet echt los van ze bent is het goed om hiermee aan de slag te gaan.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 41 - Verbind je met de bron van je familie

Ons brein is geneigd te kijken naar tekorten, naar negativiteit. Zo ook in families.

Hoe makkelijk is het om te kijken naar dat wat je moeder niet goed deed, naar dat wat je van je vader gemist heeft? en hoe waardevol zal het zijn als je je ten diepste kunt verbinden met de bron van je familie, de bron van het leven?

Wil jij je ook ten diepste verbinden met de bron van je familie? Kies dan voor een familieopstelling


1

deel deze tip

Tip 42 - DE TALENT BALANS van een samengesteld gezin

DE TALENT BALANS van een samengesteld gezin

Vragen en thema's in samengestelde gezinnen verwijzen vaak snel naar de complicaties en het gedoe. Wat als je jouw nieuwe samengestelde gezin eens als een winning team beschouwt, met veel diversiteit en mogelijkheden?

Zet eens een creatief onderzoek in werking als:
'Wat zijn de unieke ingrediënten van onze pizza?
Hoe ziet onze schatkist eruit?
Hoe zou het eruit zien als wij samen in de koelkast moesten wonen?

En zet de oplossingen eens in het volgende raamwerk:
analytische talenten
relationele talenten
organisatie talenten
vernieuwingstalenten
persoonlijke talenten
sportieve talenten
prestatie talenten
sfeertalenten
etc

Hoe rijk kan een samengesteld gezin dan zijn!!


1

deel deze tip

Tip 43 - Herhaling van patronen

Bij relatieproblemen is het van groot belang je hechtingsgeschiedenis te onderzoeken. Over het algemeen herhalen deze patronen zich namelijk in je huidige relatie.

Door dit te weten, je het bewust te worden, kun je er in het hier en nu anders mee omgaan. Je bent nu namelijk de partner en niet het kind.


1

deel deze tip

Tip 44 - Solidariteit met de eigen familie

Partners kunnen heen en weer geslingerd worden tussen hun solidariteit met de eigen familie en hun geliefde.

Zet het belang van je partner op de eerste plaats. Dat houdt in dat je je partner te allen tijde verdedigt tegenover jouw familie. Wees een ridder en trek je zwaard. Wanneer familieleden nare dingen zeggen over je partner is het belangrijk dat je je partner niet openlijk afvalt maar steunt. Blijf wel fatsoenlijk. Je zwaard trekken betekent niet dat je erop in moet hakken.deel deze tip

Tip 45 - (schoon) familiebemoeienissen

Wijsheid is geboden in familiezaken. Soms spelen er jarenlange vetes waarmee gekwetste mensen elkaar het leven zuur maken. Zorg dat familiezaken niet tussen jou en je partner in komen te staan. In vele families is het niet mogelijk dit openlijk en op een goede manier te bespreken omdat ieder vanuit zijn eigen gekwetste gevoelens reageert. Je zult samen met je partner een oplossing moeten vinden. Hierbij sta je samen tegenover je familie.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 46 - ouder-kind relatie verbeteren

Relatietherapie is er niet alleen voor koppels, maar ook de relatie tussen ouder en kind leent zich goed voor deze vorm van hulp. Om de onderlinge dynamiek te verbeteren. Dit is goed mogelijk als 'het kind' in deze al een (jong) volwassene is.deel deze tip

Tip 47 - Spanningen rond vaste rolpatronen

(Bijna) Iedereen krijgt van tijd tot tijd met spanningen of problemen in de familiesfeer te maken. Dat is vervelend, maar het helpt je om het als een kans te zien om elkaar beter te leren kennen en bovenal om jezelf verder als persoon te ontwikkelen.

In een familiegroep heeft ieder lid een specifieke rol, die soms een leven lang mee gaat. Wanneer de jaren verstrijken hebben veel mensen de (soms verborgen) behoefte om het keurslijf van deze rol te verlaten, of zich los te maken van de beperking van de rol van de ander. Dit is een natuurlijk gegeven: leven is verandering, dus ook familiepatronen moeten veranderen, anders is het ‘dood in de pot’.

Het vraagt wat moed en wakkerheid, maar je kunt de verhoudingen veel fijner maken door het gesprek met elkaar aan te gaan over hoe je het nu ervaart en wat je anders zou willen en hoe.deel deze tip

Tip 48 - Spanning rond familiewaarden en oude opvattingen

Naast soms hele vast rollen hebben familie systemen net als personen ook een (of meerdere) ontwikkeltaak(en). Veelal gebeurt het dat er al over een aantal generaties bepaalde opvattingen zijn, bijvoorbeeld: ‘je mag nooit schulden hebben’. Er is dan in het verleden ooit iets gebeurd, waardoor deze opvatting is ontstaan.

In dit voorbeeld kan het leven deze verstarde opvatting dan uitdagen doordat een familielid noodgedwongen geld moet lenen. Dit brengt dan veel spanningen in een familie omdat men dit (nieuwe) gedrag als bedreigend ervaart.

Ontwikkeltaken kunnen dan zijn om weer (levens)vertrouwen te ontwikkelen aan de medemensen waarvan men het geld leent. Het kan ook nodig zijn om meer te leren over wat geld is en hoe het als kracht eigenlijk werkt. Of leren hoe het is om van een ander afhankelijk te zijn en verantwoording af te moeten leggen over de eigen waarden en het bijbehorende gedrag.

Kortom: wanneer vast familiepatronen en -waarden gaan knellen kun je daar veel levenslessen aan leren. Helpend is om met elkaar te bespreken wat je anders wilt, waarom en hoe je dit aan gaat pakken. Hierdoor maak je oud gedrag bewust en kun je gaan aanpassen.
De wrijving in een familiegroep kan daarmee aanleiding geven voor een levendige en prettige (familie)verandering die iedereen ruimte geeft.deel deze tip

Tip 49 - Knip de navelstreng door

Je gezin van herkomst, zeker wanneer dit je biologische ouders zijn, kunnen nog een hoop te zeggen hebben in je relatie. Wanneer dat zo is zou je kunnen zeggen dat de navelstreng nog niet goed doorgeknipt is. Het is belangrijk dat je nu een nieuwe tribe vormt met je partner en zorgt dat jullie het goed hebben, Wanneer je familie ervoor zorgt dat er strijd tussen jullie beiden is, is het aan jou of je partner te gaan voor de relatie en je vriendelijk af te sluiten voor meningen en bemoeienissen van buitenaf. Ook al zou familie ergens een punt hebben, het is belangrijk dat jij en je partner nu leren op 1 lijn te staan en er voor elkaar te zijn. Praat met elkaar over de moeilijkheden, zonder familie, en tracht open te staan voor elkaars hart en behoeften en daar zorg voor te dragen ipv het tevreden houden van familie.. Geen makkelijke opgaaf, dus succes hierin!deel deze tip

Tip 50 - Relatietherapie is een breed begrip

Veel mensen denken bij relatietherapie aan het typische kibbelende stel op de bank bij de therapeut. Dit kan, maar relatietherapie kan ingezet worden in veel meer situatie en op veel meer manieren dan alleen maar om de romantische liefdesrelatie van de ondergang te redden.
Ik heb vaak gesprekken met ouders en kinderen, broers en zussen en soms met andere familieleden. Ook heb ik ooit eens een hechte vriendschap weer in goede banen mogen leiden. Dat zijn allemaal heel belangrijke relaties in ons leven, en ook daarvoor is relatietherapie geschikt.
Wat betreft de romantische relatie heerst er nog het misverstand dat je altijd in relatietherapie moet gaan met de intentie om de relatie te redden. Maar soms weten mensen helemaal niet of ze dat nog wel willen. Dat kan ook iets zijn om uit te zoeken in therapie. Tevens heb ik met diverse stellen een traject gedaan om de relatie goed af te sluiten. Het kan erg helend zijn om misverstanden op te helderen en oude pijn nog op te ruimen voor je weer alleen verdergaat. Soms leidt dit alsnog tot samen verdergaan, soms niet.
Relatietherapie is een breed begrip.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 51 - Samengesteld Gezin

Van je eigen familie kun je nog denken als er conflicten zijn 'het is wel mijn moeder, broer, nicht enz.'. Als je in een samengesteld gezin leeft, kan het ingwikkeld zijn. Het kind/de kinderen die jouw tweede (of volgende) partner meebrengt, is niet jouw eigen bloed. Ook al lijkt het goed te gaan, als er gedoe is, zie je vaak dat er kampen ontstaan, die tegenover elkaar staan. Bijv. je man kan het niet hebben als jij kritiek hebt op zijn dochter of jij kunt er niet tegen dat hij zijn regels heeft naar jouw zoon. Wat kan dan helpen?
- Maak van tevoren afspraken over wie de kinderen als eerste aanstuurt.
- Ga niet in de verdediging als zijn kind je afwijst en zegt 'je bent niet mijn moeder', zeg 'dat klopt' maar ik ben wel samen met jouw vader en we leven samen in dit gezin/huis.'
- Maak er samen geen punt van waar de kinderen bij zijn maar bespreek het samen op een rustig moment. Ga niet de strijd aan 'wie heeft gelijk' maar kom tot een gezamenlijk plan. Als dit niet lukt, kijk dan waar jullie wel overeenstemming over hebben.deel deze tip

Tip 52 - Literatuur helpt je bij familieproblematiek

Sommige thema's waar jij in je relaties mee worstelt, komen voort uit jouw familiegeschiedenis. Jouw ouders, grootouders en ander familieleden worstelen daar wellicht ook mee. Zorg er dus voor dat je weet waar je vandaan komt.

Ben je benieuwd naar meer informatie hierover? Maar heb je geen zin in een informatief boek? Soms geeft literatuur je meer inzicht. Het boek "Een echte moeder" geeft je bijvoorbeeld een mooi portret over moederschap. Ook de boeken van Griet op den Beeck zijn een aanrader als je meer wilt voelen bij familieproblematiek.deel deze tip

Tip 53 - Ga op je handen zitten

Vaak zitten we vast in een patroon van 'oud' gedrag, zonder na te denken heb je het al gedaan als in een reflex. Om echt iets te veranderen kun je in die situaties je oude gedrag onderzoeken en jezelf gaan trainen het niet meer uit te voeren, vraag hier hulp bij want het is echt moeilijk zeker omdat het vaak verbonden is aan 'oude' pijn.
Maar het kan, op je handen zitten en verdragen wat er komen gaat, je komt er door heen!deel deze tip

Tip 54 - Tegenstrijdige loyaliteiten

Een relatie hebben betekent vaak niet alleen een relatie met je partner, maar ook met haar/zijn familie. En sommige families zijn close en vragen om loyaliteit. De vraag die helpt als je verstrikt komt te zitten in tegenstrijdige loyaliteiten is: hoe ben ik loyaal aan mezelf? Wat is voor mij belangrijk?
Een duidelijk antwoord op deze vraag helpt je om te onderhandelen met je partner en je (schoon)familie, zodat de keuze om je tijd en energie te delen voorkomt uit een gevoel van innerlijke ruimte en vrijheid.deel deze tip

Tip 55 - Zet je relatie op je to do-list

Als je veel bezig bent met je gezin, kinderen, werk, sport enz. dan komt je relatie gemakkelijk in de knel.
Aan je kinderen wil en 'moet' je aandacht geven. Na het werk of in het weekend 'heb je recht op' ontspanning......helmaal waar maar waar blijft je partner en jullie relatie?
Zet tijd voor jullie samen, voor intimiteit ook op je to do-list, dan is de kans dat 'het er niet van komt, moe, geen zin' veel kleiner dan dat je de dagelijkse dingen voor laat gaan. Veel mensen vinden dit niet romantisch, toch werkt het. Succes!deel deze tip

Tip 56 - Liefdesladder- invloed van familie op je liefdesleven

De liefdesladder -E. van den Eerenbeemt
Dit boek gaat over de invloed van de familie waaruit jij en jouw partner komen op andere relaties. En met name hoe deze achtergrond nieuwe liefdesrelaties beïnvloedt, maar ook met (schoon)ouders, kinderen, over generaties heen. Mooi als je meer inzicht wilt in de invloed van je achtergrond en familie op je relaties. Ook als jullie beiden uit een andere culturele /nationale groep komen, helpt het als je meer zicht hebt op de onzichtbare invloed van onze achtergrond, opvoeding en thema's.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Relatietherapeuten.net - relatietherapie en huwelijkstherapie
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |